سفیر ایران در فرانسه: حمله به سوریه دسترسی به راه‌حل سیاسی را به تعویق می‌اندازد
سفیر ایران در پاریس در گفتگو با یک شبکه رادیویی فرانسوی با بیان این که ایران همیشه استفاده از سلاح شیمیایی را محکوم کرده‌ است گفت: باید صبر کرد زیرا تاکنون حتی هیات بازرسی که در سوریه بوده، دستورالعملی برای بررسی این که چه کسی مسئول بوده دریافت نکرده و این امر باعث تاسف است.
به گزارش ایسنا، متن مصاحبه دکتر علی آهنی، سفیر ایران در فرانسه با شبکه رادیویی فرانس انفو به این شرح است:
فرانس انفو: آقای سفیر الان بحث سوریه طبیعتا در صدر اخبار است و ایران و سوریه هم متحدان تاریخی هستند. آیا ایران هنوز حامی بشار الاسد است؟
آهنی: ما همواره از ملت سوریه و دولت قانونی آن که از کشور خود دفاع می‌کند، حمایت می‌کنیم. ما همیشه با سوریه و ملت سوریه رابطه تنگاتنگی داشته‌ایم. سوریه یکی از معدود کشورهای عرب بود که به هنگام هشت سال جنگ تحمیلی توسط رژیم صدام حسین از ما حمایت کرد و ما یک همکاری و رابطه بسیار نزدیکی با دولت سوریه داریم و طبیعتا این رابطه را با سوریه ادامه می‌دهیم .
فرانس انفو: آیا معنای حرف شما، این است که شما رفتار قدرت حاکم در سوریه را در مقابل شورشیان و در نتیجه سرکوب آن‌ها از دو سال قبل تا کنون را تایید می‌کنید ؟
آهنی: باید اپوزیسیون سوریه را که ما با اکثر آن‌ها رابطه داریم، از گروه‌های تروریستی که دست به هر عملی می‌زنند و جنایات زیادی مرتکب شده‌اند و با برخی سرویس‌های خارجی یا کشورهای دیگر همکاری می‌کنند، تفکیک کرد. آن‌ها با گروه‌های اپوزیسیون متفاوت هستند. ما همیشه از یک راه حل سیاسی که تمامی گروه‌های اپوزیسیون و نمایندگان دولت سوریه را شامل شود برای نیل به یک راه حل سیاسی حمایت کرده‌ایم.
فرانس انفو: اعتقاد راسخ شما امروز این است که دولت سوریه در جنایت اخیربی‌گناه است ؟
آهنی: بله کاملا. بر طبق شواهد و داده‌هایی که تا کنون داریم.
فرانس انفو: در ایران هم این بحث وجود دارد و قطعا شما دقیق‌تر از ما آن را دنبال کرده‌اید. به‌خصوص آن چه درباره رئیس‌جمهوری پیشین، آقای رفسنجانی گفته شده طبق خبر یک آژانس خبری ایرانی که ایشان گفته دولت سوریه مسئول این حمله شیمیایی است. این سخنان اول انعکاس داده شد و سپس توسط این آژانس خبری حذف شد. چه اتفاقی افتاده است؟
آهنی: شما آقای رفسنجانی را که یک شخصیت سیاسی است، خوب می‌شناسید. وی دیدگاه‌های خود را دارد اما این اطلاعات و ویدئوی ساختگی را تکذیب کرده است. در جهان فعلی، آسان می‌شود این گونه ویدئوها را آماده کرد و ساخت ولی قطعی است که این مطلب از سوی وی گفته نشده است زیرا ایشان همیشه در این باره موضع روشنی داشته است.
درمساله سوریه به نظر می‌رسد یک حمله احتمالی امور را پیچیده‌تر می‌کند و دسترسی به راه‌حل سیاسی را به تعویق می‌اندازد. در حالی که همه حتی فرانسه و آمریکا تاکید بر آن دارند و می‌گویند باید به سوی یک راه‌حل سیاسی و دیپلماتیک رفت ولی ما مطمئن هستیم که یک حمله نظامی، راه‌حل سیاسی را که ما از نخست طرفدار آن بوده‌ایم، و هم‌چنین ابتکارات دبیرکل سازمان ملل و فرستاده ویژه، اخضر ابراهیمی که ما همیشه با وی در تماس هستیم، به عقب می‌اندازد.
فرانس انفو: آیا این راه حل سیاسی که شما می‌گویید ایران می‌خواهد در آن نقش داشته باشد، هنوز ممکن است؟
آهنی: بله کاملا برای این که تنها راه است. بحران سوریه راه‌حل نظامی ندارد. باید در این مسیر رفت و باید همه گروه‌های اپوزیسیون و دولت را تشویق کرد که پشت میز مذاکره بیایند.
فرانس انفو: نفع مشترک سوریه و ایران و حزب الله چیست؟
آهنی: دفاع از حقوق مشروع ملت سوریه. این هدف ماست. حاکمیت آن‌ها، اتحاد آن‌ها، تمامیت ارضی، استقلال آن‌ها برای ما نکات مهمی هستند و ما بر این نکات تکیه داریم.
فرانس انفو: چند روز دیگر، مذاکرات درباره موضوع مهمی برای ایران یعنی پرونده هسته‌ ای آغاز می‌شود. آیا امید پیشرفت دارید؟
آهنی: بله کاملا. البته بستگی به رویکرد و طرز عمل ۱+۵ دارد. اگر واقع بین باشند می‌توان به راه‌حلی عادلانه و منصفانه رسید که هم نگرانی‌های احتمالی رفع شود و هم حقوق مشروع ما به رسمیت شناخته شود.
موسویان: سوریه مسیر همکاری‌های آمریکا با ایران است
مذاکره کننده هسته‌ ای پیشین ایران هم در یادداشتی در روزنامه نیویورک تایمز با انتقاد از احتمال حمله نظامی آمریکا به سوریه تاکید کرد که چنین اقدامی عواقب فاجعه‌آمیز به دنبال خواهد داشت و به جای آن خواستار همکاری ایران و آمریکا با یکدیگر برای حل بحران سوریه شد.
به گزارش ایسنا، سید حسین موسویان، رئیس پیشین کمیته روابط خارجی شورای امنیت ملی ایران در این یادداشت نوشت: انتخابات ریاست جمهوری اخیر در ایران فرصت جدیدی را برای آشتی آمریکا و ایران و غلبه بر سه دهه دشمنی و بی‌اعتمادی فراهم کرده است. ولی این امید تازه برای تعاملات دیپلماتیک ممکن است با اقدام نظامی آمریکا علیه سوریه نابود شود.
در ادامه این یادداشت آمده است : هرگونه اقدام تحریک‌آمیز نظامی دیگر از جانب آمریکا در خاورمیانه (باتوجه به تاریخچه دخالت‌ها در افغانستان، عراق، پاکستان و یمن) باعث دامن زدن به درگیری‌ها، تقویت افراط‌گرایانی که از افزایش احساسات ضدآمریکایی‌ سوءاستفاده خواهند کرد و فرو بردن منطقه در جنگی طولانی خواهد شد.
این یادداشت می افزاید: ماهیت فرقه‌ ای درگیری‌های سوریه به کشورهای همسایه کشیده خواهد شد و خطر نابود کردن ثبات متزلزلی که در لبنان، اردن، بحرین، ترکیه و عراق حاکم است را به همراه خواهد داشت. اقدام نظامی آمریکا جعبه پاندورا را باز خواهد کرد و چنین اقدامی شرایط غیرقابل پیش‌بینی را به همراه خواهد داشت که از حد و مرز سوریه فراتر می‌رود و ممکن است آمریکا را هم در درازمدت درگیر کند . این به نفع منافع منطقه‌ ای و ملی آمریکا و ایران است که تحت چتر شورای امنیت سازمان ملل به عنوان تنها نهاد قانونی و مسئول حفظ صلح، ثبات و امنیت در جهان صلح و ثبات را در سوریه برقرار کنند. در این یادداشت آمده است: پس از حوادث تروریستی ۱۱ سپتامبر ایران و آمریکا به طور مستقیم در جنگ با تروریسم ازیکدیگر حمایت کردند. این شراکت در افغانستان به سقوط طالبان و القاعده در آن جا و تشکیل دولتی بر مبنای اصول دموکراتیک منجر شد. این تجربه می‌تواند الگویی برای یک همکاری جدید در زمینه سوریه باشد. تاثیرات این همکاری فقط به بحران سوریه محدود نخواهد بود و به جای آن برای امنیت و ثبات کل منطقه حیاتی خواهد بود. بحران‌های چندگانه در خاورمیانه نیازمند مدیریت گسترده‌تر زمان هستند و به همین دلیل مدیریت بحران در این مورد و در مورد بحران‌های دیگر مسیر مفیدی برای همکاری منطقه ای میان تهران و واشنگتن تحت منشور سازمان ملل خواهد بود. در پایان این یادداشت آمده است: چنین همکاری علاوه بر آن دورنمای تعامل ایران و آمریکا در زمینه مسائل دو جانبه به ویژه موضوع هسته ای ایران را افزایش خواهد داد. همکاری در زمینه سوریه می‌تواند به طور موثر فرصتی برای کاهش خصومت‌های ایران و آمریکا و آغاز عصر جدیدی از همکاری‌ها برای بهبود اوضاع کل منطقه و فراتر از آن باشد. نباید این فرصت را برای برقراری صلح و ثبات از دست داد. هر گزینه دیگری فاجعه‌آمیز خواهد بود.

نسخه مناسب چاپ