عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: هماکنون ایران در تولید بسیاری از محصولات مانند محصولات پتروشیمی سرآمد منطقه است و میتوانیم با صادرات این کالاها از طریق بورس کالا، به مرجع و الگوی قیمتگذاری در منطقه تبدیل شویم.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه (سنا)، از آبان سال ۸۸ تالار صادراتی محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی شرکت بورس کالای ایران با حضور مسوولان عالی رتبه کشور در جزیره کیش راهاندازی شد و هدف اصلی از افتتاح این تالار، عرضه محصولات صادراتی و انجام مبادلات بینالمللی و تبدیل شدن ایران به مرجع قیمت برخی از کالاها در سطح منطقه و حتی در جهان بود.اما از آن زمان تاکنون محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی به صورت پراکنده و نامنظم در تالار صادراتی بورس کالا عرضه شدند و شرکتهای پتروشیمی عمدتا بهصورت مستقل به صادرات محصولاتشان پرداختند. در این بین نتیجه مثبت را شرکتهایی گرفتند که به سازوکار معاملات بورس اعتماد کرده و کالاهای خود را ازطریق بورس به بازارهای جهانی صادر کردند.
بهعنوان نمونه تولیدکنندگان بزرگ قیر کشورمان پس از چند سال عرضه محصولاتشان در بورس، شاهد استناد مراجع معتبر بینالمللی به نرخهای قیر ایران هستند.همچنین در بخش مبادلات صنعتی و معدنی، به اذعان تولیدکنندگان سنگ آهن کشور، آنها در هیچ بازاری نمیتوانستند با چنین شفافیت و رقابتی کالاهای خود را قیمتگذاری و صادر کنند. براین اساس، تمام این شرایط باعث شده تا کارشناسان اقتصادی بر صادرات انواع محصولات پتروشمی و فرآوردههای نفتی ازطریق بورس کالا تاکید کنند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: بورس کالا یک مرجع قانونی، شناخته شده و پذیرفته شده در عرصه داخلی و بینالمللی است و باید محصولات مختلفی را که در آنها دارای مزیت هستیم، ازطریق این بازار شفاف و رسمی به بازارهای جهانی عرضه کنیم.
عبدالکریم هاشمی افزود: هماکنون کشور ما در تولید بسیاری از محصولات از جمله محصولات پتروشیمی سرآمد منطقه است و ما میتوانیم با صادرات این کالاها ازطریق بورس، به یک مرجع و الگوی قیمتگذاری در منطقه تبدیل شویم.بهگفته هاشمی، تحقق این کار بزرگ، منافع زیادی را برای کشور و صنعت پتروشیمی به دنبال دارد، به طوریکه کالاها در بازاری رقابتی و کاملا شفاف، کشف قیمت و صادر میشوند و امکان ایجاد رانت و حضور دلالان و واسطهها در مبادلات وجود نخواهد داشت.
وی در پایان با تاکید براینکه بورس کالا بهترین مکان برای صادرات کالاهای مختلف است، گفت: زمان آن فرا رسیده است که به بورس کالا بیش از گذشته اعتماد کنیم.
از سوی دیگر عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن تهران گفت: زمان آن رسیده تا همانند کشورهای توسعه یافته دنیا به سازوکار معاملاتی بورس کالا اعتماد کنیم و علاوه بر مبادلات داخلی، کالاهای صادراتی کشور را در فضایی شفاف و رقابتی به بازار جهانی عرضه کنیم تا نرخهای تابلوی بورس ایران به مرجعی برای منطقه و حتی دنیا تبدیل شود.محمد حسین برخوردارگفت: در شرایط کنونی هر چقدر در داد و ستد محصولات استراتژیک به ویژه در صادرات، شفافیت بیشتری داشته باشیم، می توانیم سهم واقعی خود را در مبادلات بین المللی به رخ دنیا بکشیم و به مرجعی برای کالاهای مختلف تبدیل شویم.عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن تهران گفت: زمان آن رسیده تا همانند کشورهای توسعه یافته دنیا به سازوکار معاملاتی بورس کالا اعتماد کنیم و علاوه بر مبادلات داخلی، کالاهای صادراتی کشور را در فضایی شفاف و رقابتی به بازار جهانی عرضه کنیم تا نرخ های تابلوی بورس ایران به مرجعی برای منطقه و حتی دنیا تبدیل شود.
آثارمثبت بازار رقابتی و شفاف بورس کالا