رئیس جمهوری:
همه تلاش خود را برای جلوگیری از جنگ در سوریه به کارگرفته‌ایم
 

رئیس‌جمهوری صبح دیروز در همایش ائمه جمعه اعلام کرد که شاید در هفته‌های آینده اولین مذاکرات در ارتباط با موضوع هسته‌ای در نیویورک انجام شود.
به گزارش ایسنا ، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در بیست و دومین همایش ائمه جمعه با اشاره به واگذاری مسئولیت مذاکرات هسته ای به وزارت خارجه گفت: شاید در هفته‌های آینده اولین مذاکره در مورد پرونده هسته ای در نیویورک انجام شود و بعد مذاکرات با گروه ۱+۵ در جایی که مشخص می‌شود، ادامه پیدا می‌کند.
مساله سوریه
روحانی بخشی دیگر از سخنان خود را به مسائل سیاست خارجی و فضای منطقه‌ اختصاص داد و گفت: ‌ فضای منطقه و خاورمیانه با مشکلاتی روبروست البته با مشکلاتی از قبل روبرو بوده و امروز مشکلات بیشتر است.
وی به مساله سوریه اشاره و تصریح کرد: مساله سوریه به دلیل این‌که این کشور در خط مقدم مقاومت قرار داشته و دارد برای ما اهمیت ویژه‌ای دارد و دولت تمام توان خود را در دو هفته اخیر به کار گرفته که جنگی رخ ندهد و اگر خدای ناکرده این جنگ رخ داد، خسارت آن کمترین باشد و دشمن سریع تر از ادامه جنگ پشیمان شود.
رئیس‌جمهور با بیان این‌که ما در طول این مدت در ارتباط با سوریه این خط و مشی را دنبال کردیم، گفت: من خودم در زمینه سوریه با برخی از سران کشورها صحبت کردم، برای برخی از مراکز قدرت پیام فرستاده شده و وزارت خارجه و شخص وزیرهم در این زمینه فعال بوده و صحبت‌هایی را با کشورهای مختلف انجام دادند.
روحانی با اشاره به مشکلات موجود در سوریه در زمینه تامین مواد غذایی از جمله در زمینه آرد، گفت: ‌علی رغم تمام مشکلاتی که وجود دارد برای کمک‌های نوعدوستانه در مورد مواد غذایی از جمله آرد به بخش‌های مختلف دستوراتی را دادم و وقتی می‌بینیم یک کشور اسلامی مثلا در مورد نان دچار مشکل است، نمی‌توانیم دست روی دست بگذاریم .
وی در ادامه با تاکید بر این‌که تمام تلاش ما این است که جنگی رخ ندهد و این امید در روزهای اخیر با شیوه‌هایی که کشورهای مختلف دنبال کرده‌اند، مقداری تقویت شده است، تاکید کرد: امیدواریم که جنگی رخ ندهد و اگر چنین جنگی رخ بدهد جنگ‌طلبان باید هزینه بالایی را به خاطر این موضوع بپردازند.
رئیس‌جمهوری یادآور شد: افکار عمومی جهان با جنگ مخالف است.
وی افزود: افکار عمومی دنیای غرب هم با جنگ مخالف است و شما دیدید که نزدیکترین متحد آمریکا یعنی انگلیس هم نتوانست از پارلمان خود برای جنگ رای بگیرد و پارلمان علیه جنگ رای داد، نه این‌که آن ها دلشان برای سوریه و مردم سوریه سوخته باشد، بلکه آن ها دیدند که در جنگ‌های قبلی چه بلایی سرشان آمده است و می‌دانند آثار جنگ چه خواهد بود.
روحانی با اظهار امیدواری مبنی بر این‌که جلو جنگ گرفته شود و تمام تلاش دولت هم در این راستا است، گفت: اگر جنگی وارد شود بیشترین ضرر آن متوجه جنگ‌طلبان، تحمیل‌کنندگان جنگ و دوستان آن ها در منطقه خواهد بود و در واقع بیشترین ضرر را آن ها متحمل می‌شوند.
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان این که “دولت در زمینه سیاست خارجی در منطقه فعال است”،به موضوع هسته ای اشاره کرد و گفت: در این مورد هم دولت از حقوق ملت کوتاه نمی‌آید و تمام تلاش خود را در راستای دفاع از حقوق ملت با استدلال، حکمت و توام با عزت به پیش می‌برد .
وی با بیان این که “بنا بر مصالحی، مذاکرات هسته‌ ای به وزارت امور خارجه واگذار شده است”، افزود: امیدواریم در این مذاکرات هم قدم‌های موفقی برداریم و شاید در هفته‌های آینده اولین مذاکرات در این ارتباط در نیویورک انجام شود و مذاکرات با ۱+۵ درجایی که مشخص می‌شودادامه پیدا می کند.
زبان دولت زبان تدبیر
رئیس‌جمهوری دربخش دیگری از صحبت‌هایش اظهارداشت: ما باید از مشکلات عبور کنیم و این مشکلات یکروزه حل نمی‌شود. باید صبر و تحمل داشته باشیم.
روحانی همچنین گفت: دشمن باید بفهمد که زبان دولت زبان تدبیر است و زبان مردم زبان ادب توأم با زبان مقاومت و استواری است و اگر زبان آن ها هم زبان تکریم نباشد کاری پیش نمی‌رود. غرب باید بداند که با تحریم و فشار نسبت به ملت ایران حداقل موفقیت راهم به دست نمی‌آورد.
وی اضافه کرد: اگر زبان غرب زبان منطق، استدلال و منافع مشترک باشد، از موضع برابر باشد، دولت هم آماده است که با زبان حکمت، تدبیر و منطق با آن ها صحبت کند. دولت از تمام توان خود برای حل مشکلات استفاده می‌کند و ان‌شاءالله نتیجه حاصل می‌شود.
رئیس‌جمهور ی با ابراز خرسندی از این‌که در هفته‌های اولیه شروع به کار دولت تدبیر این فرصت ایجاد شده که در جمع ائمه جمعه حضور پیدا کند، گفت: ائمه جمعه رسالت سنگین فرهنگی و اجتماعی را در سراسر کشور بر عهده دارند و بدون تردید کار و رسالتی که ائمه جمعه در شرایط امروز جهانی و شرایط امروز کشور بر عهده دارند، بسیار سخت‌تر و سنگین‌تر از گذشته است.
رسالت اصلی امامان جمعه
روحانی گفت: اگر بگوییم که رسالت اصلی امامان جمعه تبیین، تشریح و تبلیغ فرهنگ دین مبین اسلام است، قطعا این امر در دنیای امروز سخت‌تر و مشکل‌تر شده است و باید با هنرمندی خاص، اعتقادات، اصول و موازین احکام اسلام را برای مردم تبیین کرد.
وی افزود: دنیای امروز دنیای اطلاعات است، دنیایی است که نسل جوان ما از تحولاتی که در سراسر جهان رخ می‌دهد بی‌خبر نخواهد بود،‌از افکار مختلفی که در جهان مطرح است بی‌خبر نیست و جامعه امروز ما نسبت به گذشته بسیار متفاوت است.
رئیس‌جمهور در ادامه به تعداد دانشجویان در کشوراشاره کرد و گفت: در حال حاضر چهار میلیون و نیم دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی حضور دارند و این نشان می‌دهد که شرایط اطلاعاتی نسل جوان ما با گذشته متفاوت است و بدون تردید نیازها هم متفاوت خواهد بود. بسیاری از سئوالات، اشکالات، ایرادها و نقدها گاهی ممکن است که ظاهر آن ظاهر زیبایی نباشد و حتی گاهی استماع آن برای ما کمی سخت باشد، اما جوانی که دارای سئوال و اشکال است نه در حوزه‌ علمیه رشد و نمو کرده و نه گوش و چشمش بر روی سئوال‌ها، نقدها و مسائل مختلفی که در جهان مطرح است بسته است، بنابراین باید این سئوالات و اشکالات را با حسن نیت مطرح کنیم و با آن برخورد کنیم و اگر مسائل اجتماعی و فرهنگی تبدیل به مسائل سیاسی شود کار سخت و مشکل می‌شود.
نقد را می‌پذیریم
رئیس‌جمهوری همچنین با اشاره به اهمیت نقد و انتقاد، گفت: ما منتی نداریم، نقد را می‌پذیریم و در واقع موظف هستیم که نقد و نصیحت را بپذیریم.
روحانی تاکید کرد: همه ما بالاترین افتخارمان این است که خادم مردم باشیم و اگر توانستیم ان‌شاءالله خادم اسلام باشیم . هیچ حرف و داعیه دیگری هم نداریم و اگر کسی در دولت هدف دیگری را دنبال کند باید آن را نصیحت و هدایت کنیم.
وی با اشاره به اهمیت موعظه حسنه، گفت: قرآن وقتی در مورد موعظه صحبت می‌کند به موعظه اکتفا نکرده و موعظه حسنه را مطرح می‌کند.
رئیس‌جمهوری افزود: امام جمعه‌ای که از تربیون نماز جمعه کسی یا قوه یا دولت را به معنای اخص کلمه نصیحت می‌کند، حتما هدف آن موعظه حسنه است، اما خیلی باید دقت کنیم چرا که فاصله بین موعظه و موضعگیری گاهی خیلی به هم نزدیک می‌شود. گاهی به جای موعظه، موضعگیری می‌شود. البته اگر موضعگیری بر مبنای خیرخواهی باشد باز هم بر روی چشم است.
روحانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود افزود: باید از یک نظر ایام انتخابات را فراموش کنیم و از یک نظر دیگر در ذهنمان باشد. باید از این نظر یادمان برود که ما طرفدار کدام کاندیدا بودیم؛ چرا که در آن دوران رقابت‌هایی بوده، ولی اکنون این رقابت‌ها تمام شده است. دوران رقابت‌های انتخاباتی دوران خاص خودش را داشته باید از بابت رفاقت فراموش کنیم، دورانی بود که رقابت وجود داشت، اما این رقابت حسن و احسن بود و این رقابت‌ها در تلویزیون، رادیو و شهرستان‌ها بحمد لله توام با اخلاق بود و ستادها هم عمدتا این موضوع را رعایت می‌کردند و این در واقع یکی از ویژگی‌های برجسته انتخابات اخیر بود.
وی با بیان این‌که انتخابات اخیر برکات زیادی داشت،یادآورشد: بنابراین امام جمعه اگر موعظه‌ای را مطرح می‌کند و حتی اگر موضعگیری می‌کند این باید بر مبنای خدمت به مردم و اسلام باشد و اگر بر روی این مبنا باشد روی چشم است.
روحانی با بیان این‌که گروه‌ها، افراد و دسته‌ هایی هستند که فکر می‌کنند که در انتخابات شکست خورده‌اند که این تصور اشتباهی است، گفت: هیچ کس در انتخابات شکست نخورد، همه پیروز بودند، همه، مردم را به حضور در انتخابات دعوت کردند، همه، مردم را به یک رقابت سالم دعوت کردند و رقابت سالم محقق شد، بنابراین همه باید احساس پیروزی کنیم، همان گونه که مردم پس از اعلام نتیجه انتخابات همه در سراسر کشور احساس نشاط، شادی و خوشحالی داشتند.
روحانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود تاکید کرد: دولت از موعظه حسنه، نقد سازنده و نصیحت اسلامی استقبال می‌کند و این موجب تقویت دولت است، چرا که دولت و کارگزاران مصون از اشتباه نیستند و نصیحت دلسوزانه می‌تواند از ادامه خطا جلوگیری کند.
وی همچنین با گرامیداشت یاد آیت‌الله طالقانی و همچنین شهید مدنی، گفت: ما در بین ائمه جمعه شخصیت‌های بسیار گرانقدری را داشته‌ایم و داریم از جمله افرادی چون آیت‌الله طالقانی و شهید مدنی و این ها شخصیت‌های ارزشمندی برای همه ما هستند.
روحانی تصریح کرد: اساس پیروزی انقلاب اسلامی این بوده که روحانیت در کنار راهبری امام راحل در کنار مردم بوده است.
رئیس جمهوری با بیان این‌که برای دولت بسیار دلنشین است که بشنود امام جمعه به جای حمایت از دولت، حامی مردم است، گفت: البته دولت هم برای خود شانی جز خدمت به مردم نمی‌شناسد.
تاکید رهبری بر حمایت از دولت
وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از دولت، تصریح کرد: وقتی رهبر معظم انقلاب حمایت از دولت را لازم می‌دانند در واقع با بیان ایشان این موضوع یک امر واجب اجتماعی است و یک نوع معروف است.
وی با بیان این‌که امر مقام معظم رهبری یک امر تشریفاتی نیست و ایشان بر مبنای این‌که شرایط کشور و شرایط بین‌المللی برایشان ملموس است این نکته را بیان می‌کنند، تصریح کرد: ایشان نه تنها دولت را تائید کردند، بلکه شیوه دولت را هم تائید می‌کنند.
روحانی با اشاره به صحبت‌های مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای مجلس خبرگان و تاکید ایشان بر نرمش، انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه، گفت: این شیوه‌ای است که دولت در سیاست داخلی و خارجی در پیش گرفته و فرمودند که این امر مورد قبول و مطلوب است. در مراسم تنفیذ هم فرمودند این که با حکمت با دنیا سخن بگویید مورد قبول است و بیشتر می‌تواند تاثیرگذار باشد.
رئیس‌جمهوری در ادامه گفت: این حمایت‌ها به دلیل این است که ما امروز برای پیشبرد اهداف، اصول و آرمان‌های نظام نیاز به همدلی و همکاری داریم. البته آرمان‌ها همان آرمان‌هایی است که مقام معظم رهبری و امام راحل بر آن تاکید کردند.
روحانی با بیان این‌که حمایت از دولت به معنای عام و خاص کلمه جزو وظایف دینی، انقلابی و ملی امام جمعه است، افزود: البته موعظه، نصیحت و نقد سازنده شما هم مورد استقبال است.
وی اضافه کرد: یادمان باشد که برخی از افرادکه تعداد آن ها بسیار اندک است، ولی صدای آن ها بسیار بلند است و تمام قدرت آن ها در بلندگوی آن هاست یک وقت ما را در مسیر دیگری قرار ندهند، البته شان ائمه جمعه اجل است.
رئیس‌جمهوری همچنین به پیام‌های انتخابات اشاره کرد و گفت: انتخابات دارای پیام‌هایی بود که ما نباید آن ها را فراموش کنیم. مردم در انتخابات راهی را برگزیدند و این راه روشن است و شعار کسی که مورد انتخاب مردم قرار گرفته است هم واضح و روشن است و با بیان روشن با مردم حرف زده و سخن گفته است.
وی ادامه داد: روحانیتی که نمی‌خواهد از مردم جدا باشد و نباید جدا هم باشد، نمی‌تواند از پیام انتخابات جدا باشد. پیام انتخابات این بود که باید به کار کارشناسانه برگردیم،‌ باید به عقل جمعی برگردیم، باید در جامعه به سمت صلح، آشتی و برادری حرکت کنیم. پیام انتخابات این بود که از افراط و تفریط فاصله بگیریم، باید از خشونت‌ها فاصله بگیریم، پیام انتخابات، آشتی ملی بود. پیام انتخابات، اعتدال و میانه‌روی بود. پیام انتخابات، اخلاق در جامعه و فاصله گرفتن از انشقاق‌ها بود.
رئیس‌جمهور افزود: اشکالی ندارد که قوای سه‌گانه نظرات مختلف داشته باشند، اما اتهام زدن به یکدیگر و تخریب یکدیگر امری بود که جامعه نمی‌پسندید. ممکن است نظرات متفاوت باشد اما باید با اخلاق و در چارچوب ادب اسلامی با هم حرف بزنیم و سخن بگوییم.
روحانی تاکید کرد که دولت به تعهدی که به مردم داده وفادار خواهد بود و دولت نظر اکثریت قاطع مردم را فراموش نمی‌کند.
مشکلات فراوان دولت
وی در ادامه صحبت‌های خود گفت: دولت با مشکلات فراوان و زیادی مواجه است و در شرایط بسیار سختی کشور را تحویل گرفته است که اولین مورد آن این است که دولت در بررسی‌های اولیه به این نتیجه رسیده که از بودجه ۲۱۰ هزار میلیارد تومانی امسال حداقل ۸۰ هزار میلیارد تومان آن قابل وصول نیست و در واقع عددسازی محض است. این موضوعی نیست که فقط این دولت بگوید، بلکه سازمان مدیریت دولت قبلی هم بر آن تاکید داشت و به من در این ارتباط گزارش داد. از بودجه امسال در خوشبینانه‌ترین حالت، ۱۳۰ هزار میلیارد تومان قابل وصول است و ما با ایجاد منابع جدید در دولت که اگر مجلس آن را بپذیرد، این رقم را به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رساندیم واین ۶۰ هزار میلیارد تومان کمتر از میزانی است که در بودجه ذکر شده بود .
رئیس‌جمهوری با اشاره به این‌که رشد اقتصادی کشور در سال ۱۳۹۱ رشد منفی بوده است، گفت: این موضوعی نیست که آن را این دولت اعلام کند ،بلکه دولت قبلی هم آن را اعلام کرده است. مسئول بانک مرکزی در دولت قبلی این موضوع را اعلام کرده و مرکز آمارهم این را می‌گوید. وقتی گفته می‌شود رشد اقتصادی منفی است، یعنی این‌که رکود در کشور حاکم است و رکود هم به این معناست که تولید رونقی ندارد و نبود رونق تولید یعنی گرانی و نیاز به واردات، آن هم در شرایطی که در سایه تحریم‌ها، منبع اصلی دولت که متاسفانه در طی این سال‌ها نفت بوده با مشکلاتی مواجه شده است و با توجه به این موضوع درآمدهای مالیاتی هم با مشکل روبرو می‌شود به خصوص در شرایط رکود.
روحانی با اشاره به نقدینگی موجود در جامعه و تشبیه آن به یک سیل مخرب، گفت:نقدینگی صدای سیل مخربی است که یک مرتبه در مقطعی در ارز، مسکن یا سکه ایجاد شد. در حال حاضر ۴۹۸ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور وجود دارد که میزان آن هشت سال پیش حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان بود و اکنون هفت برابر شده است.
وی با بیان این‌که این سیل بخشی از آن مربوط به استقراض از بانک مرکزی است و بسیاری از کارها با استقراض از بانک مرکزی انجام گرفت، گفت: اکنون هم البته برخی از وزرا در ارتباط با استقراض از بانک مرکزی به رئیس دولت فشار می‌آورند که من زیر بار آن نرفتم.
رئیس‌جمهوری در ادامه سخنانش با تاکید بر این‌که با مشکلات فراوان اقتصادی روبرو هستیم، گفت: البته این به معنای ناامیدی نیست. این دولت بسیار بسیار به آینده امیدوار است و اساس آن بر مبنای نشاط، امید، حضور و حمایت مردم و حمایت مقام معظم رهبری و بالاتر از همه امید به عنایت حق و دست توسل به ائمه اطهار است. ما می‌دانیم که اگر قصد خود را خالص کنیم ،نصرت الهی هم را خواهیم دید و کاملا امیدواریم. وی گفت: مشکلات را نمی‌شود یک دفعه حل کرد و باید با برنامه‌ریزی در این زمینه حرکت کرد و این دولت عصای موسی به دست ندارد و ید بیضایی هم ندارد و آن کلمه‌الله و کسی که می‌توانست با اشاره همه را شفا بدهد ندارد.
وی تاکید کرد: دولت این تعهد را دارد که همه چیز را به مردم گزارش دهد. البته در گزارش اول نمی‌خواهیم به مردم مسائل تلخ را بگوییم، ولی معتقدیم که باید همه چیز را به مردم بگوییم. در اداره امور نباید چیزی را از مردم مخفی کنیم، باید آمار واقعی را به مردم بگوییم، نقاط قوتی که وجود دارد را بگوییم تا مردم امیدوار شوند، اما نقاط ضعف هم گفته شود.
پیش از صحبت‌های روحانی، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدرضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه سخنرانی کرد.
گفته های معاون اول قوه قضائیه
دادستان ویژه‌ روحانیت گفت: در جامعه‌ ما علی‌رغم این‌که بسیار علیه روحانیت کار شده، به نظر ما و بسیاری از کارشناسان اثرگذارترین و مطمئن‌ترین جریان برای مردم، روحانیت است.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی معاون اول قوه قضائیه در بیست و دومین گردهمایی ائمه جمعه سراسر کشور گفت: نماز جمعه از مهمترین جایگاه‌هاست زیرا جایگاه نماز جمعه دعوت به تقوای الهی است. بسیاری به دیگران می‌گویند به این راه بروید اما جایگاه امام جمعه این است که می‌گوید بیایید.امروز روحانیت گروهی است که مرجعیت سیاسی و اجتماعی برای مردم دارد.
وی اظهار داشت:تاکنون کوچکترین خللی در نوع تاثیرگذاری این جریان تاثیرگذار وارد نشده است اما بدانید که دشمن به همان میزان برای کاهش اثرگذاری تلاش می‌کند و بیشترین کار دشمنان آن است که اثرگذاری ائمه جمعه را در جامعه مختل کند. او ادامه داد: ما معتقدیم که اولا و به ذات مسئولیت صیانت از روحانیت به عهده علما و مدیریت حوزه‌های علمیه است و ثانیا به عهده دادستان ویژه روحانیت و نهادهای خدمت رسان است. دادستان ویژه روحانیت افزود: ما به عنوان مجموعه‌هایی که کمک کننده به این نهاد هستیم باید در زمینه‌ جلوگیری از نفوذ عناصر ناسالم، به مجموعه روحانیت اقدام کنیم؛ مجموعه‌ای که هیچ ارتباطی با روحانیت ندارد و فقط می‌خواهد به امیال خود یا کسانی که آنها را مامور کرده‌اند برسد. وی اضافه کرد: مهمترین سرمایه روحانی آزادی اوست به همین خاطر در مسائل کوچکی که هنوز به اتهام و جرم منجر نشده است، در بسیاری از موارد با تذکر این مساله حل شده است. معاون اول قوه قضائیه اظهار داشت: اخیرا در این یک سال که من به امر مقام معظم رهبری در دادسرای ویژه روحانیت آمده‌ام در یکی از شرکت‌های خودروسازی امام جماعت نیز حضور داشت که بیش از ۱۰۰۰ نفر را گرفتار کرده است. افراد به این امام جماعت به عنوان اینکه مورد اعتماد بوده پول دادند و ایشان هم شناختی از کاسبی نداشته و بعد از مدتی پول کم آورده و الان این پرونده بیش از ۱۰۰۰ نفر شاکی دارد. وی افزود: بخشی از دعاوی که رسیدگی به آنها با شکایت خصوصی آغاز می‌شود و با گذشت شاکی هم رسیدگی خاتمه می‌یابد نیازی نیست در دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت مطرح شود. مسایل مالی نیز واقعا نیاز نیست که در دادگاه ویژه روحانیت مطرح شود.

نسخه مناسب چاپ