تازه ترین پژوهش ها در زمینه افسردگی و عوارض آن
 

کوچک شدن مغز ـ پژوهشگران دانشگاه «ییل» دریافته اند که افسردگی حاد یا استرس های مزمن می تواند موجب کوچک شدن مغز و در نتیجه بروز مشکلات روحی و شناختی در افراد شود. یک دلیل برای این امر، یک تک تغییر ژنتیکی است که موجب کاهش ارتباطات مغزی در انسان و افسردگی در مدل های حیوانی می شود. این تغییر ژنتیکی که به عنوان عامل رونویسی شناخته می شود بیان چندین ژن را که برای شکل گیری ارتباطات سیناپسی بین سلول های مغزی ضروری هستند را سرکوب می کند. این سرکوب می تواند به نوبه خود به از دست دادن توده مغز در قشر جلو مغز کمک کند. آزمایش ها نشان داده است این مدارات در احساسات و همچنین توان شناختی مغز نقش دارند و وقتی که این تک عامل رونویسی فعال می شود، این مدارات مختل می شوند. دانشمندان با بررسی بافت مغزی افراد افسرده و غیر افسرده، به دنبال الگوهای مختلف فعالیت ژنی هستند. آنها دریافته اند مغز بیماران مبتلا به افسردگی ژن های لازم برای عملکرد و ساختار سیناپس های مغزی را کمتر بیان می کنند. دست کم پنج مورد از این ژن ها می توانند توسط یک عامل رونویسی موسوم بهGATA1 تنظیم شوند. نتایج این تحقیقات در نشریهNature Medicine منتشر شده است.

شایع‌ترین اختلال روانی ـ افسردگی اختلالی است که می تواند هرکسی را در یک نقطه از زندگی خود تحت تأثیر قرار دهد و افراد باید بر این اساس به دنبال درمان اجتماعی و روانشناختی متناسب باشند. علاوه بر این که افسردگی فرد بیمار را تحت تأثیر قرار می دهد، خانواده و جامعه اطراف وی را نیز متأثر می کند. در بدترین شرایط، این بیماری می تواند به خودکشی منتهی شود. هر ساله تقریباً یک میلیون نفر در دنیا اقدام به خودکشی می کنند و این امر برحسب مسائل اقتصادی می تواند هزینه های قابل توجهی را برای خانواده ها و دولت ها داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که افسردگی بیش از هر اختلال روانی دیگری بر انسان ها تأثیرگذار و شایع ترین اختلالات روانی در عصر حاضر است. افسردگی بر بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از مردم با سنین مختلف در سراسر جهان تأثیر گذار است به طوری که ۵ درصد از بزرگسالان آمریکای لاتین و کارائیب به این بیماری مبتلا هستند.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، بین ۶۰ تا ۶۵ درصد از افرادی که افسردگی دارند از درمان مناسب برخوردار نمی شوند و همچنین فقدان خدمات مناسب و افراد تحصیل کرده در این بخش به ویژه در بخش مراقبت های اولیه و همچنین برچسب اجتماعی همراه اختلال روانی را می توان دیگر موانعی دانست که فرد را از دسترسی به درمان مناسب باز می دارد. افسردگی در زنان شایع تر از مردان است، از هر ۱۰ مادر در کشورهای در حال توسعه دو تا چهار نفر در بارداری و پس از تولد بچه به افسردگی مبتلا می شوند.

اپیدمی ـ دانش پژوهان دریافته اند که ذهنیت و نگرش غم انگیز و اندوهگین افراد مستعد به افسردگی می تواند مسری باشد و موجب شود دوستان و خانواده این افراد شش ماه بعد به این بیماری مبتلا شوند.این آسیب پذیری ظاهراً در اوایل نوجوانی شکل می گیرد اما در تمامی دوران بزرگسالی ثابت باقی می ماند. نتایج نشان داده است دانشجویانی که هم اتاقی شان در سطح بالایی از آسیب پذیری شناختی قرار داشت، سبک او را در طرز تفکر به خود گرفته و آنها نیز مستعد افسردگی شدند.این در حالی است که عکس این موضوع روی نمی داد یعنی آنهایی که هم اتاقی شان مستعد افسردگی نبود، خود نیز کاهشی در سطح تفکر منفی تجربه نکردند.

این یافته ها حاکی از آن است که تغییر محیط یک فرد می تواند به عنوان بخشی از درمان برای افسردگی استفاده شود چرا که آسیب پذیری فرد در طول زمان نوسان می یابد. آسیب پذیری شناختی در طول زمان بسته به محتوای اجتماعی افت و خیز دارد. یعنی آسیب پذیری شناختی را می توان انعطاف پذیر و نه تغییر ناپذیر تلقی کرد.نتایج این تحقیقات در نشریه Clinical Psychological Scienceمنتشر شده است.

code

نسخه مناسب چاپ