تاکید نشست واشنگتن بر جلوگیری از تجهیز تروریست‌ها به تسلیحات هسته ای
 

سرویس خارجی: رهبران و مقامات عالیرتبه ۵۰ کشور جهان در نشست امنیت هسته‌ای واشنگتن برالتزام خود به تلاش برای ممانعت از دستیابی سلاح‌های هسته‌ای به دست تروریست‌ها تاکید کردند. این نشست با انتشار بیانیه‌ مشترکی به کار خود پایان داد.

رهبران کشورهای شرکت کننده در این بیانیه تاکید کردند، هنوز کارهای زیادی برای ممانعت از رسیدن سلاح و مواد تشعشع‌زا به دست گروه‌های غیردولتی که ممکن است از آنها در اقدامات ناصحیح استفاده کنند، وجود دارد.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در پایان این نشست گفت: او کشورهای مشارکت کننده در نشست واشنگتن را ترغیب کرده است سطح تبادل اطلاعات امنیتی را افزایش دهند تا به این شیوه از حملات گروه‌های تروریستی همانند داعش جلوگیری شود.

باراک اوباما با بیان اینکه ایالت متحده تلاش دارد زرادخانه هسته‌ای خود را کاهش دهد، افزود: واشنگتن از زمان امضای معاهده «استارت ۲»‌ با روسیه، به شکل چشمگیری تعداد سلاح‌های هسته‌ای فعال خود را کاهش داده‌ است و من ترجیح می‌دهم که ما زرادخانه هسته‌ای خود را هر چه بیشتر کاهش دهیم.

باراک اوباما نسبت به دسترسی تروریست‌ها به مواد اتمی هشدار داد و با اشاره به علاقه داعش در دستیابی به اینگونه مواد گفت: تردیدی نیست که اگر این دیوانگان به مواد هسته‌ای دست یابند، سعی می‌کنند تعداد هر‌چه بیشتری از انسان‌ها را قربانی کنند. وی در ادامه خواهان برخورد و رویه‌ای مشترک برای تامین امنیت مواد اتمی در جهان شد زیرا هیچ ملتی به تنهایی قادر به انجام این کار نیست.

در همین حال آمریکا و چین توافق کردند، برای عاری کردن شبه جزیره کره از سلاح هسته‌‌ای همکاری کنند و پیونگ یانگ را از ادامه برنامه هسته‌ای‌اش بازدارند. در همین حال، عربستان در کنفرانس امنیت هسته‌ای واشنگتن از اختصاص ۱۰ میلیون دلار برای ایجاد “مرکز تخصصی مبارزه با تروریسم هسته‌ای” خبر داد.

روسیه و ایران در این اجلاس حضور نداشتند و پاکستان هم که دارای کلاهک هسته‌ای‌ است در آخرین لحظات به علت انفجار مرگبار عید پاک در این کشور، از حضور در نشست واشنگتن عذر خواست.

۲۳ کشوری که پس از همایش مشابه در سال ۲۰۱۴ قرارداد جدید امنیت هسته‌ای را امضا کرده‌اند، تنها نیمی از شرکت‌کنندگان در اجلاس را تشکیل دادند و شمار آنها نیز ۱۴ درصد از ۱۶۸ کشوری است که عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستند. به عبارت دیگر، امنیت هسته‌ای در جهان تا تحقق‌یافتن راه درازی در پیش دارد.

اکنون اما آمریکا ۷۷۰۰ و روسیه ۸۵۰۰ کلاهک هسته‌ای دارند. بریتانیا، فرانسه، چین، هند، پاکستان، رژیم صهیونیستی و کره شمالی نیز همچنان دارای زرادخانه اتمی هستند و قصدی هم برای صرفنظر کردن از آن ندارند. در خاک کشورهایی مانند ترکیه، آلمان، ایتالیا، بلژیک و هلند هم احتمالا یا قطعا سلاح هسته‌ای مستقر است.

همایش امنیت هسته‌ای که برای چهارمین بار برگزار شد از ایده‌های باراک اوباما بود. از ۱۰۰ درصد اورانیوم غنی‌شده کنونی در جهان تنها ۴ درصد آن مصرف صلح‌آمیز دارد و بقیه بخشی از زرادخانه‌های تسلیحاتی هستند.

نسخه مناسب چاپ