عراقچی: صداوسیمانبایدبه مردم القا کند که تحریم‌ها لغو نشده است
سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه نباید از صدا و سیما به طور مرتب بگوییم تحریم ها برداشته نشده است، افزود: بحث فعالیت‌های موشکی، بحث امنیت ملی و دفاعی ماست و ما در مورد آن نه مذاکره و نه مصالحه می‌کنیم.

وی در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزو د: برخی تحریم‌ها تا زمانی که برداشته شود به لحاظ تکنیکی و فنی زمان می‌برد. از دیگر سو در این مورد یک سری تداخل تحریم‌های اولیه و ثانویه داریم و‌یکی دیگر از موضوعات در این زمینه عدم همکاری آمریکایی‌هاست.

عراقچی با اشاره به عدم اعتمادی که بین ایران و برخی از کشورهای ۱+۵ از جمله آمریکا وجود دارد ادامه داد: این‌ها هیچکدام به معنای نقض برجام نیست، ولی همان طور که گفتم یک سری چالش‌هایی وجود دارد تا فضای اقتصادی کشور ما به زمان قبل از تحریم‌ها برگردد.

وی با بیان اینکه در این قضیه با یک سری از کشورهای ۱+۵ روبرو هستیم که تعهدات خود را انجام داده‌اند، ادامه داد: در همین چارچوب با یک سری از بنگاه‌های خصوصی اقتصادی نیز روبرو هستیم که باید اعتماد لازم را برای آنها به منظور سرمایه گذاری و حضور در بازار ایران فراهم کنیم و آمریکایی‌ها در این زمینه همکاری لازم را انجام نمی‌دهند.

عراقچی با اشاره به چالش‌هایی که تاکنون کشورمان در اجرای برجام با آن روبرو بوده و مذاکراتی که برای رفع این چالش‌ها صورت گرفته است ادامه داد: با آمریکایی‌ها و گروه ۱+۵ در موضوع هسته‌ای توافق کردیم، ولی این به این معنا نیست که خصومت‌هایی که بعضا بین ما و آنها وجود داشته، برداشته شده است و اکنون شریک یکدیگر شده‌ایم. برخی می‌گویند که چرا خصومت‌های آمریکا بعد از برجام با ایران افزایش پیدا کرده است. باید به این نکته توجه کنیم که جمهوری اسلامی‌ایران تغییر ماهیت نداده است. سیاست ما همان سیاست قبلی است و همان طور که گفتم این توافق به این معنا نیست که خصومت‌هایی که وجود داشته برداشته شده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه بعد از برجام یکی از نگرانی‌هایی که وجود داشت این بود که آیا ارتباطی بین برجام و فعالیت‌های موشکی وجود دارد یا نه؟ تصریح کرد: ما قبل از اجرای برجام تست موشکی عماد را انجام دادیم و آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها به صراحت گفتند که برجام نقض نشده است. همان طور که اشاره کردم در آن مقطع هنور به زمان اجرایی شدن برجام نرسیده بودیم و آنها گفتند که این موضوع نقض برجام نیست. این آزمایش‌ها در حالی صورت گرفت که قطعنامه‌های قبلی حاکم و قطعنامه ۲۲۳۱ هنوز اجرایی نشده بود.

عراقچی افزود: قطعنامه ۲۲۳۱ برای ایران الزام آور نیست و در آن از ادبیات غیرالزام آور استفاده شده است. از دیگر سو در این قطعنامه خواسته شده است ک ایران اقدام به آزمایش و ساخت موشک‌هایی که قابلیت حمل سلاح هسته‌ای دارند نکند که ایران نیز چنین کاری انجام نداده است.

وی با اشاره به ادعاهای آمریکایی‌ها و برخی از کشورهای اروپایی در مورد تست‌های اخیر موشکی ایران گفت: آن‌ها در این زمینه در شورای امنیت دو جلسه‌ برگزار کردند، ولی به نتیجه نرسیدند و نتوانستند در این مورد علیه ایران حتی بیانیه‌ای بگیرند. در این قضیه روس‌ها و چینی‌ها نیز اعلام کردند که در قطعنامه ۲۲۳۱ از ایران خواسته شده است که این اقدامات را انجام ندهد و الزام حقوقی برای ایران وجود ندارد.

عراقچی در ادامه صحبت‌های خود افزود: آمریکایی‌ها بعد از اینکه نتوانستند در این زمینه موفقیتی به دست بیاورند و از شورای امنیت ناامید شدند به سراغ اعمال تحریم‌های یکجانبه علیه ایران رفتند و در این راستا ۷-۸ شرکت و شخص را که غالبا خارجی هستند به لیست تحریم‌های سیاه خود اضافه کردند.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان اینکه تشخیص این موضوع که آیا اینها تحریم‌های جدیدی علیه ایران و نقض برجام است یا نه بر عهده هیات نظارت بر اجرای برجام است خاطرنشان کرد: افراد عضو این هیات به تائید مقام معظم رهبری رسیده‌اند و مصوبات این هیات با تائید ایشان اجرا می‌شود. ما در این زمینه به این هیات گزارش داده‌ایم و این هیات باید در مورد موضوعی که اشاره کردم تصمیم بگیرد.

رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در بخش دیگری از گفتگوی مفصل خود ادامه داد: اگر خاطرتان باشد در طول ۲۰ سال گذشته چهار چالش اصلی با آمریکا داشته‌ایم که یکی از این چالش‌ها تروریسم است. آنها به خاطر حمایتی که از جریان مقاومت و حزب الله می‌کنیم ما را متهم به حمایت از تروریسم می‌کنند. چالش‌های دیگر حقوق بشر، هسته‌ای و بحث موشکی بوده است. بنابراین بحث موشکی چیز جدیدی نیست و چندین سال است که با آمریکایی‌ها در این زمینه درگیر هستیم.من تعجب می‌کنم که برخی می‌گویند آمریکایی‌ها بعد از برجام به سراغ بحث موشکی آمده‌اند.

عراقچی ادامه داد: در چند سال گذشته این قعطنامه‌ها و تحریم‌ها علیه ایران وجود داشته اما صدا و سیما به قدری که اکنون به این موضوع می‌پردازد در گذشته به این موضوع توجه نداشت.

وی با تاکید مجدد مبنی بر اینکه « نظر رهبری برای ما ملاک است و از دید رهبری و نامه ایشان تحریم‌ها در مورد بحث موشکی باعث نقض برجام می‌شود» ادامه داد: در طول چند سال گذشته ۸۹ نفر که شامل افراد حقیقی و حقوقی و برخی از شرکت‌ها می‌شوند به دلیل مسائل موشکی در لیست تحریم‌های شورای امنیت قرار گرفته‌اند که در این مجموعه نام برخی از فرماندهان سپاه و برخی از مراکز مهم صنعتی دیده می‌شود.

عراقچی با تاکید بر اینکه بحث موشکی بحث امنیتی و دفاعی ماست و اصلا در این رابطه شوخی نداریم ادامه داد: در طول مذاکرات نیز به طرف مقابل اجازه ندادیم که وارد این بحث شود. آنها بعضا انتظارات عجیبی را در این ارتباط داشتند که با ایستادگی و مقاومت طرف ایرانی به این خواسته‌ها نرسیدند.

وی با اشاره به اینکه آنها در مقطعی موضع موشکی و هسته‌ای ایران را به یکدیگر گره زدند و در ذیل فصل ۷ شورای امنیت قرار دادند گفت: در اثر مذاکرات هسته‌ای بحث موشکی و هسته‌ای از یکدیگر جدا شد و حالت الزام آور قطعنامه‌های قبلی سازمان ملل تبدیل به درخواست از ایران شد و این‌ها همه تحول بزرگی است.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه ما دستور العمل داشتیم که در صورت ورود طرف مقابل به بحث موشکی میز مذاکره را ترک کنیم تاکید کرد: هیچ انسان عاقلی موضوع امنیت ملی خود را مورد مذاکره قرار نمی‌دهد چه برسد مورد مصالحه و ما در سخت‌ترین شرایط قرار داشتیم، ولی اجازه ندادیم موضوع موشکی وارد مذاکرات هسته‌ای شود.

وی با بیان اینکه سیستم امنیت ملی کشور ما منوط به بحث‌های موشکی است که نه موضوع مذاکره و نه موضوع مصالحه هستند، در بخش دیگری از گفتگوی خود با انتقاد از رویه خبری برخی رسانه‌ها در ارتباط با بحث تحریم‌ها و موضوع سوییفت ادامه داد: همان طور که اشاره کردم اگر می‌خواهیم از فضای پسابرجام استفاده کنیم باید فضای اعتماد بخش ایجاد کنیم. کسی که می‌خواهد بیاید در ایران کار کند و پولش را برای سرمایه گذاری به ایران بیاورد باید اعتماد کند و ما نباید کاری کنیم که برای آن فرد یا شرکت تردیدی را در این زمینه ایجاد کنیم.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت خارجه در مورد نگرانی‌های مطرح شده از سوی رئیس سازمان انرژی اتمی‌در ارتباط با اجرای برجام گفت: مهم‌ترین چالش و مشکلی که اکنون با آن روبرو هستیم بانکی است که هنوز مسائل مربوط به آن کاملا برطرف نشده و بخشی از این مشکل مربوط به بانک‌های ایرانی و بخشی از آن‌ها نیز مربوط به آمریکایی‌هاست و سیستم مالی آمریکا باید مسائلی که در این ارتباط وجود دارد را برطرف کند و خزانه داری آمریکا روش و شیوه ای که در پیش گرفته است را کنار بگذارد.

و‌ی در مورد پایبندی طرف مقابل به تعهداتش با بیان اینکه باید از دو زاویه مختلف به اجرای تعهدات طرف مقابل نگاه کرد گفت: آنها به تعهداتی که طبق برجام روی کاغذ داشته‌اند در باره لغو تحریم‌ها عمل کرده‌اند و زیرساخت تحریم‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای ایران برچیده شده است اما اینکه بگوییم تحریم‌ها تنها روی کاغذ لغو شده است نباید باعث شود که ارزش کار کم شود.

عراقچی با بیان اینکه این تحریم‌ها مشروعیت خود را از قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت سازمان ملل می‌گرفت و این قطعنامه‌ها لغو شده‌اند ادامه داد: باید به این موضوع توجه داشته باشیم که بازگشت به شرایط قبل از تحریم‌ها زمان‌بر است و ما با شرایط جدیدی مواجه هستیم.

وی با اشاره به اینکه آمریکایی‌ها در مسیر ایجاد اعتماد بین ایران و بنگاه‌های خصوصی خارجی کارشکنی می‌کنند به افزایش میزان فروش نفت ایران در طول چند ماه اخیر اشاره کرد و گفت: فروش نفت ایران قبل از تحریم‌ها ۲٫۵ میلیون بشکه بود. با وضع تحریم‌ها این میزان کاهش پیدا کرد و ما بعد از توافق ژنو توانستیم آن را به سطح یک میلیون برسانیم. مشتریان نفتی ما در این مدت که تحریم‌ها علیه ایران اعمال شده بود با کشورهای دیگر قرارداد بسته‌اند و ما باید دوباره مشتری‌های خود را پیدا کنیم و کسی نمی‌تواند انتظار داشته باشد که از فردای توافق به همان میزان صادرات نفت که در گذشته داشتیم بازگردیم.

وی با بیان اینکه حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت از سوی ایران فروخته می‌شود و بازگشت به میزان قبلی زمان‌بر است در مورد میزان دارایی‌های ایران در خارج از کشور افزود: رقم‌های متفاوت ارائه شده از دارایی‌های ایران در خارج از کشور به این دلیل است که این دارایی‌ها از جنس‌های مختلف و صاحبان مختلف است. برخی از آنها برای دولت و برخی از آنها برای بانک مرکزی است. برخی متعلق به وزارت نفت است و برخی هم به صورت سپرده در بانک‌های برخی از کشورها مثل چین قرار دارد.

مبلغ دقیق را باید خود صاحبان این پول‌ها بگویند که چقدر است ولی به نظر می‌رسد که مجموع آن‌ها بالای ۱۰۰ میلیارد دلار باشد.

عراقچی با بیان اینکه ما پیش بینی داریم و در واقع در تلاش هستیم تا یک سال آینده فروش نفت را به ۲٫۵ میلیون بشکه برسانیم ادامه داد: تاکنون بانک‌های ما قریب به ۳۰۰ کارگزاری توانسته‌اند ایجاد کنند و نزدیک به ۲ هزار ال سی باز شده است.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه برخی از تحریم‌ها علیه ایران هنوز باقی مانده که این تحریم‌ها ربطی به برجام و موضوع هسته‌ای ندارد گفت: ما از همان روز اول گفتیم که تحریم‌های اولیه آمریکا و غیر مرتبط با هسته‌ای سر جای خود می‌ماند.

صالحی: نمی‌توانیم سوختی تولید کنیم که چند برابر قیمت بین المللی است

رئیس سازمان انرژی اتمی‌هم گفت: در بعد فنی برجام ، مسئولیت کار را می‌پذیرم. اگر خطایی شده باشد مسئولیتش را می‌پذیرم و هیچ کس دیگر مسئول نیست. چون با اطمینان خاطر می‌دانیم چه کرده‌ایم.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی،علی اکبر صالحی در دیدار نوروزی با مسئولان و کارکنان سازمان انرژی اتمی‌ایران با اشاره به بحران‌های پیچیده منطقه ای نظیر ظهور داعش، معیشت و امنیت را دو رکن اساسی در اسلام برشمرد که بحمدالله ملت ایران به خوبی توانسته رکن امنیت را برقرار کند و با وجود شرایط بسیار سختی که از نظر معیشتی تحمل کرده است، با سعه صدر به سمت ارتقاء سطح معیشت گام بر می‌دارد.

معاون رئیس جمهوری ادامه داد:سال ۹۴ با معجزه به پایان رسید و کسانی که وضع سخت را برای ما ایجاد کردند تا تسلیم شویم، خودشان دچار وضع بغرنج و پیچیده شده‌اند.در حالی که ما آموختیم و سختی‌ها را به جان خریدیم.

صالحی با تاکید بر نرخ بالای مصرف انرژی و آب در کشورمان نسبت به کشورهای پیشرفته گفت: این نشان می‌دهد که تک تک ما مقداری درست عمل نمی‌کنیم. لذا این شرایط ما را وادار می‌کند راه درست را در همه زمینه‌هایی که به معیشت انسان مربوط می‌شود، اتخاذ کنیم و در این شرایط صرفه جویی در همه ابعاد باید تبدیل به باور شود.

وی سپس با اشاره به دستاوردهای برجام گفت: غنی سازی ما سرجایش است. قبلاً ۹۰۰۰ ماشین سانتریفیوژ غنی سازی می‌کرد، الان ۶۰۰۰ ماشین داریم که ۱۰۰۰ دستگاه خالی می‌چرخد و ۵۰۰۰ ماشین نیز غنی سازی می‌کند. این محدودیت اشکالی ایجاد نمی‌کند زیرا غنی سازی ۹۰۰۰ ماشین یا ۵۰۰۰ ماشین با سانتریفیوژ یک سویی نسل اول، نسبت به مقدار سوخت مورد نیاز یکساله نیروگاهی نظیر بوشهر آنچنان تفاوتی ندارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی‌با بیان این که باید به درستی به هدف ۱۹۰ هزار سو برسیم، خاطرنشان کرد: بودجه ما از جیب مردم هزینه می‌شود. نمی‌توانیم سوختی تولید کنیم که چند برابر قیمت بین المللی باشد. باید کاری کنیم ضمن خوداتکایی قیمت سوخت تولیدیمان اختلاف چندانی با قیمت جهانی نداشته باشد.

صالحی اضافه کرد: در تحقیق و توسعه محدودیت‌هایی پذیرفتیم اما آنگونه نیست که مانع رسیدن به اهدافمان باشد.

رئیس سازمان انرژی اتمی‌با ابراز تاسف از برخورد برخی افراد با موضوع اراک، گفت: گفتند در قلب مردم ایران سیمان ریختید. آن که حقیقت را می‌داند ولی آگاهانه، آن را وارونه جلوه می‌دهد، به خدا واگذار می‌کنم، اما آنکه نمی‌داند و شنیده‌هایش را می‌گوید، موضوع دیگری است.

صالحی یادآور شد: اکنون فرصتی پیش آمده است تا در طراحی این راکتور، مطابق آنچه می‌تواند به حال کشور مفید باشد، تجدید نظر کنیم و بخش‌هایی که می‌شود را اصلاح کنیم.

وی با اشاره به این که امسال سال نشاط سازمان انرژی اتمی‌ایران در بستر آماده‌تر دیگری خواهد بود اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی‌روی ریل خودش قرار گرفته است و ما برنامه ۱۵ ساله خود را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌داده‌ایم. رئیس سازمان انرژی اتمی‌ایران سال ۹۵ را برای کشور از نظر اقتصادی سالی خوب توصیف کرد و افزود: در بعد سیاسی باید دست به دست هم دهیم تا تفرقه ایجاد نشود که شدیدترین ضربه‌ای که می‌توانیم بخوریم از تفرقه است. تابحال این وحدت ملی ما زیر پرچم ولایت فقیه بوده که ما را به اینجا رسانده است.

نسخه مناسب چاپ