رونمایی ازدستاوردهای جدید ایران در مراسم روز ملی فناوری هسته‌ای
سخنگوی سازمان انرژی اتمی از رونمایی دستاوردهای جدید هسته‌ای در حوزه‌های سوخت، لیزر، نیروگاه و سلامت در مراسم روز ملی فناوری هسته‌ای و فعالیتی جدید در یکی از مراکز هسته‌ای کشور خبرداد .

بهروز کمالوندی اظهار داشت: همچنین کار جدیدی در یکی از مراکز هسته‌ای کشورمان آغاز خواهد شد.

وی ادامه داد: در این مراسم که با حضور مسئولان عالی‌رتبه، شخصیت‌ها و نخبگان برگزار می‌شود، گزارشی از پیشرفت‌ها در عرصه‌های مختلف صنعت هسته‌ای ارائه می‌شود.

۲۰ فروردین در تقویم رسمی کشور به نام روز ملی فناوری هسته‌ای نامیده شده است. امسال به علت مصادف شدن این روز با جمعه، مراسم ویژه رونمایی از دستاوردهای هسته‌ای پنج‌شنبه برگزار خواهد شد

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره پایبندی آمریکایی‌ها و چینی‌ها به تعهداتشان در بازطراحی رآکتور اراک هم، گفت: حداقل در این مراحل هیچ مشکلی در‌این‌باره نداریم. و‌ی با تبیین روند ادامه مذاکرات در زمینه بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک اظهار داشت: علاوه بر اسناد رسمی و بیانیه مشترکی که بین جمهوری اسلامی ایران، چین و آمریکا در‌این‌باره امضا شد، یادداشت‌تفاهمی هم با چینی‌ها در این زمینه داریم که بر اساس آن تاکنون تماس‌ها و جلسات کارشناسی و فنی متعددی در تهران و پکن برگزار شده است.

وی افزود: در این جلسات درباره موضوعات و مسائل مختلفی اعم از بازطراحی رآکتور، سوخت و تاسیسات جانبی که قرار است در کنار آن ساخته شود در حال مذاکره‌ایم که برخی از این مذاکرات عمیق و فنی است. کمالوندی گفت: در این مذاکرات، ما خواسته‌هایی داریم و طرف مقابل دیدگاه‌هایی دارد که در حال نزدیک کردن دیدگاه‌های دو طرف هستیم، اما به طور کلی این مذاکرات سرعت و پیشرفت مناسبی دارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ‌طراحی سوخت را یکی از موضوعات بسیار مهم درباره رآکتور اراک دانست و تصریح کرد: متخصصان کشورمان در‌این‌باره دیدگاه‌های ارزنده‌ای دارند که به طرف چینی ارائه شده است.

وی اضافه کرد: چینی‌ها نیز در این باره دیدگاه‌های خاص خود را دارند که باید جمع نظرها را داشته باشیم تا الگوی مدنظر نهایی شود و پیش‌بینی می‌شود تا ماه‌های آینده آن را به نتیجه برسانیم.

کمالوندی در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکایی‌ها و چینی‌ها به تعهداتشان در بازطراحی رآکتور اراک پایبند هستند، گفت: حداقل در این مراحل هیچ مشکلی در‌این‌باره نداریم.

وی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد محکی در زمینه مواضع طرف مقابل بزنیم در دو مقطع تائید طراحی تفصیلی و آغاز کارهای مهندسی ساخت و تامین تجهیزات است که طبعا اگر قرار بر واردات بخشی از تجهیزات از جاهای دیگر باشد ،آنگاه می‌توان درباره همکاری آنان قضاوت کرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که اکنون در مراحلی نیستیم که به طرف مقابل نیاز مشخصی داشته باشیم، ادامه داد: ضمن آنکه در مشاوره و برگزاری جلسات، همکاری می‌شود و کارها به خوبی پیش می‌رود.

کمالوندی با تاکید بر این که بنا داریم کارها را خودمان انجام دهیم و دیگران با ما همکاری کنند، تصریح کرد: بعضا هم کارها را خودمان سریعتر و بهتر انجام می‌دهیم، اما منکر نمی‌شویم که طرف مقابل در برخی زمینه‌ها تجربیات بیشتری دارد، همچنانکه چینی‌ها در ساخت رآکتورهای تحقیقاتی آب سنگین تجربه خوبی دارند.

وی افزود:‌ دلیلی وجود ندارد که با ما همکاری خوب و کافی نداشته باشند و تاکنون در مذاکرات با مشکل جدی مواجه نشده‌ایم.

زمانبندی فرایند بازطراحی رآکتور اراک

معاون سازمان انرژی اتمی، فرایند بازطراحی رآکتور اراک تا بهره‌برداری از آن را کاری ۴ تا ۵ ساله شامل مراحل مطالعاتی عمیق و فنی، طراحی تفصیلی و ساخت برشمرد. کمالوندی گفت: البته در مرحله ساخت، از نظر ساختمانی جلو هستیم و نیازی نداریم که کارها را از نقطه صفر شروع کنیم، اما بخش‌های دیگر نیاز به طراحی خاص خود را دارد.

وی با اشاره به اینکه یکی از تفاوت‌هایی که رآکتور بازطراحی شده با رآکتور سابق دارد این است که علاوه بر اقدامات فنی بر قلب رآکتور، آزمایشگاه‌های جنبی متعددی ساخته می‌شود، اظهار داشت: این آزمایشگاه‌ها به طراحی، ساخت، تجهیز و ایجاد ساختمان نیاز دارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه آیا جای رآکتور آب سنگین اراک تغییر می‌کند؟ گفت: در طرح مدرن‌سازی رآکتور آب سنگین اراک از همه امکانات کنونی آن استفاده می‌شود و تنها تفاوتش با رآکتور قبلی، تغییر قلب آن است و در حفره‌ها و تعداد آن نیز تفاوت‌هایی وجود خواهد داشت.

کمالوندی افزود: همه اقدامات در مرکز رآکتور انجام می‌شود و در دیگر بخش‌های آن قرار نیست تغییری ایجاد شود و جای رآکتور نیز عوض نمی‌شود.

وی همچنین درباره زمان اجرای این طرح بیان کرد: پس از مشاوره‌های لازم تا یکی دو ماه آینده، کار طراحی اعم از طراحی اصلی و تفصیلی آغاز می‌شود که یک تا یک سال و نیم طول می‌کشد و کارهای ساخت و نصب نیز حدود سه سال زمان می‌برد.

کمالوندی تاکید کرد: پس از آن هم دوره آزمایشی رآکتور و پیش‌راه‌اندازی باید طی شود که از ۶ ماه تا یک سال طول می‌کشد و در مجموع از چهار و نیم تا پنج سال دیگر شاید بتوانیم از آن بهره‌برداری کنیم.

وی با اشاره به برنامه ۱۵ ساله سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: این سازمان برنامه ۱۵ ساله تحقیق و توسعه و غنی‌سازی کشورمان را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کرده و قرار است به مرحله ساخت حداقل یک نیروگاه اتمی در ۱۵ سال برسیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: پس از این مرحله فرصت گسترده‌تری در زمینه‌های مختلف مانند افزایش نیروگاه‌ها خواهیم داشت که برای پیشبرد این هدف درحال مذاکره با کشورهای مختلف هستیم..

نسخه مناسب چاپ