دکتر ولایتی: حضور امام رضا(ع) در خراسان موجب تغییر مذهب ایرانیان شد
 

سرویس شهرستانها:- مشاور رهبری در امور بین الملل گفت: حضور امام رضا(ع) در خراسان بزرگ آن روزگار موجب تغییر مذهب ایرانیان به شیعه امامیه شد.

دکتر علی اکبر ولایتی در مراسم پایانی ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی در مشهد افزود: پیش از ورود امام رضا(ع) به خراسان بزرگ و مرو شیوع و رواج مذاهب زیدیه و اسماعیلیه در خراسان و مازندران بیش از امامیه بود.

وی گفت: حضور امام رضا(ع) در مقام ولایتعهدی در شهر مرو باعث شد فشار بر شیعیان در خراسان بزرگ کاهش یابد لذا امام از سادات علوی خواستند که از محیط پرفشار مدینه آن روز خارج شده و به سمت ایران و خراسان بزرگ هجرت کنند.

مشاور رهبری در امور بین الملل ادامه داد: با این دستور امام رضا(ع) ۱۲هزار و ۶۷۳نفر از سادات علوی از مدینه به سمت ایران و خراسان هجرت کردند و این هجرت دسته جمعی سادات علوی هم علت حضور پرشمار مقابر امامزادگان در ایران و هم موجب آشنایی بیشتر ایرانیان با شیعه امامیه می‌باشد. وی گفت: البته اینکه ۱۲هزار نفر در نیشابور به استقبال امام رضا(ع) رفتند و با قلمدانهای مرصع حدیث شریف سلسله الذهب را نوشتند نشانگر اقبال به شیعه امامیه در این منطقه در آن روزگار است به عبارت دیگر با حضور امام رضا(ع) در این منطقه مستعد پذیرش شیعه بود و این مذهب رونق خاصی گرفت.

ولایتی افزود: از آثار پربرکت دوران اقامت تقریبا دو ساله امام رضا(ع) در مرو نیز این بود که ایشان نامه هایی به بزرگان شیعه در ایران نوشته و با ایشان ارتباط مکاتباتی برقرار کردند.

وی گفت: بسیاری از معاریف شیعه از جمله ابراهیم بن ابی محمد خراسانی، سلیمان صالح مروزی، ابوالقاسم فارسی، فتح بن زید جرجانی، محمد بن زید طبری، ابوسعید نیشابوری، زکریا ابن آدم، عبدالله سعد اشعری، احمد بن محمد ابوالنصر، ابوعبدالله محمد بن خالدبرقی قمی، احمد بن خالد برقی و حسن و حسین فرزندان سعید اهوازی از شاگردان مستقیم امام رضا(ع) بودند که برخی نیز جزو یاران امام جواد(ع) قرار گرفتند.

مشاور رهبری در امور بین الملل ادامه داد: امام رضا(ع) و حرکات سیاسی آن حضرت نقش مهمی در قیام شیعیان در آن دوران داشت که مهمترین آنها قیام محمدبن ابراهیم بن حسین معروف به ابن طبا طبا است که به دنبال شهادت امام رضا(ع) به وجود آمد و موجب شد که بخش مهمی از حجاز به تصرف وی درآید. وی گفت: قیام محمدبن قاسم در مدینه نیز بارزترین قیامی بود که به خونخواهی امام رضا(ع) شکل گرفته است.

ولایتی در ادامه اظهار داشت: امام رضا(ع) در امور مختلف از خود مطالب و احادیثی زیاد و حتی رسائلی که در حوزه معمول مذهبی نیست هم بجا گذاشته اند.

وی افزود: از جمله این رسائل رساله معروف به طب الرضا است که بیشتر در حوزه حفظ الصحه یا بهداشت و پیشگیری از امراض است.

او همچنین در رد این ادعای وهابیون که زیارت قبور را شرک دانسته و احادیثی در رد آن جعل کرده اند گفت: این اعتقاد نه در شیعه و نه در میان اهل‌سنت جایگاهی ندارد بطور مثال سعدی که خود از اهل سنت بوده تصریح دارد که بر سر قبر یحیای پیامبر معتکف بوده است. وی افزود: محمد غزالی که او نیز از اهل سنت است دعوت سلطان سلجوقی که وی را به رفتن به بارگاهش در نیشابور تشویق می کند رد کرده و ماندن در جوار امام رضا(ع) را ترجیح می دهد.

مشاور رهبری در امور بین الملل تاکید کرد: زیر سؤال بردن زیارت قبور معصومان با مستمسکهای بی پایه و اساس با هدف از حیز انتفاع خارج کردن این قبور در ترویج دین انجام شده و کسانی که چنین ادعایی دارند می خواهند مردم را از مسیر اهل بیت(ع) منحرف کنند.

برگزیدگان جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی معرفی شدند

برگزیدگان ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال رضوی با حضور علی اکبر ولایتی مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بین‌الملل در مشهد معرفی شدند.

به گزارش ایرنا در محور علوم و معارف رضوی این جشنواره بارویکرد علمی ـ پژوهشی، هیچ کتابی رتبه نخست را کسب نکرد در همین محور، رتبه‌های دوم و سوم را کتاب سیاست و حکومت در سیره امام رضا (ع) نوشته دکتر جلال درخشه و دکتر سیدمحمد حسینی فائق و کتاب فرازهایی از سخنان حضرت امام رضا(ع) نوشته محمد حکیمی از آن خود کردند.

در محور تاریخ و سیره رضوی با رویکرد علمی ـ پژوهشی نیز هیچ کتابی رتبه اول را کسب نکرد و کتاب رفتارشناسی امام رضا(ع) و فرقه‌های درون شیعی نوشته دکتر نعمت الله صفری و زهرا بختیاری رتبه دوم و کتاب دو پیشوای ملل: حضرت ابراهیم و حضرت رضا(ع) نوشته ابوالفضل خوش منش رتبه سوم را از آن خود کردند. در محور زیارت با رویکرد علمی پژوهشی هم هیچ کتابی رتبه‌های اول و دوم را کسب نکرد و کتاب دره الرضویه در شرح زیارت جوادیه با تصحیح ابوالفضل عرب‌زاده رتبه سوم را از آن خود کرد.

در همین محور و با رویکرد ترویجی هیچ کتابی رتبه‌های اول و دوم را از آن خود نکرد و رتبه سوم به کتاب داستانواره زیارت ما که به تشریح احکام زیارت به روایت داستان می‌پردازد نوشته حمزه علی شیخ‌تبار تعلق گرفت.

در محور داستان هیچ کتابی رتبه نخست را کسب نکرد و رمان اقیانوس مشرق نوشته مجید پور ولی کلشتری رتبه دوم را به خود اختصاص داد در محور کودک و نوجوان هیچ کتابی رتبه‌های نخست و دوم را به خود اختصاص نداد و کتاب مهمان خراسان که مجموعه اشعار شاد و کودکانه درباره حضرت امام رضا(ع) است با گردآوری سعید بیابانکی رتبه سوم را کسب کرد.

در بخش ترجمه به زبان عربی،‌کتاب صحیفه رضویه جامعه (ادعیه امام علی‌بن موسی‌الرضا) با برگردان سید عدنان لاجوردی و در بخش ترجمه به زبان‌های اردو و هندی، کتاب روش زندگی امام رضا(ع) برگردان سید عقیل حیدر زیدی رتبه اول را به دست آوردند.

در بخش ترجمه به زبان انگلیسی؛ کتاب حکایت آفتاب ترجمه احمد رضوانی و در بخش ترجمه به زبان ترکی استانبولی نیز کتاب فرازهایی از سخنان حضرت امام رضا(ع) ترجمه محمد مجاهدی رتبه نخست را از آن خود کردند. در محور زبان‌های خارجی نیز رتبه اول به کتاب الامام الرئوف علی‌بن موسی الرضا(ع) به زبان عربی نوشته دکتر زینب محمد عیسی تعلق گرفت.

در بخش پایان نامه نیز سه پایان نامه جایگاه هدایتی حضرت امام رضا(ع) در برون رفت از بحران‌های اعتقادی نوشته نجمه رشیدی‌کیا، اصول ویژگی‌ها و پیامدهای مناظرات حضرت امام رضا(ع) نوشته فریبا رضازاده و تاریخ دارالشفای آستان قدس رضوی از دوره صفوی تا پایان دوره قاجاریه با تکیه بر اسناد نوشته سالم حسین زاده سورشجانی برگزیده شدند.

در بخش ناشران برگزیده هم انتشارات کوثر از کشور ترکیه به عنوان ناشر برتر خارجی در نشر علوم و معارف اهل بیت(ع) موفق به دریافت لوح تقدیر شد.

همچنین معاونت تبلیغات و ارتباطات آستان قدس رضوی، بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و بنیاد فرهنگی هنری امام رضا(ع) به عنوان ناشران فعال در حوزه رضوی معرفی شدند.

بخش چهارم این جشنواره به معرفی آثار شایسته چاپ اختصاص یافت که در این بخش کتاب‌های قلمدان‌های فیروزه نوشته عالیه محرابی، در سال‌های دور نوشته حسن احمدی، شرط هشتم نوشته محبوبه زارع و مجموعه اشعار در مدح حضرت امام رضا(ع) به زبان اردو گردآوری شده توسط حشمت‌علی کمال الهامی از پاکستان به عنوان آثار شایسته چاپ معرفی شدند.

محمدباقر پورامینی نیز به دلیل پرداختن به سبک زندگی رضوی و تالیف پنج اثر فاخر در نشر معارف رضوی به عنوان نویسنده فعال در بخش ویژه معرفی شد.

نسخه مناسب چاپ