ضرورت‌های یکسان سازی نرخ ارز
ارز تک نرخی بستر ارتقاء رقابت اقتصادی
 

آنچه در پی آمده است نگاهی دارد به ضرورت ها و اهمیت تک نرخی شدن ارز که بخش اول آن را دیروز ملاحظه کردید و اینک بخش دوم وپایانی را می خوانید:

***

وی با بیان اینکه پول بلوکه شده ایران در خارج از کشور متعلق به ما نیست و هیچ دولتی نباید آنها را ولخرجی کند، بلکه مربوط به نسل های آینده است، تصریح کرد: ما اگر بخواهیم توسعه پیدا کنیم باید از درآمد نفتی خارج شویم.

این کارشناس اقتصادی به دولتمردان توصیه کرد: شرکت نفت را از دولت مستقل کنند و به صورت یک شورای مستقل اداره شود تا از منابع نفتی در سرمایه گذاری برای نسل های آینده استفاده شود.

وی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران به فاینانس (تامین مالی) نیاز زیادی ندارد، گفت: ایران به سرمایه گذاری های مشترک نیاز دارد که شرکت های خارجی به داخل ایران بیایند و با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی کار کنند و به جوانان ما کار و آموزش بدهند تا تولید صادرات محور انجام شود.

یوسفی تصریح کرد: طبق برآوردها، صنایع ما با ۴۸ تا ۵۰ درصد ظرفیت کار می کنند و مستهلک هستند و کمبود قطعات، ماشین آلات و فرسودگی ماشین‌آلات سبب شده تا به سازماندهی مجدد و بازسازی و نوسازی نیازمند باشیم.

وی گفت: بزرگترین دستاورد اقتصادی دولت یازدهم حل مساله برجام بود که تعامل سازنده ای را بین ایران و دنیا رقم می زند و فرصت های خوبی را فراهم می‌کند تا از این فرصت های طلایی استفاده کنیم.

نامبرده ادامه داد: اگر نتوانیم از این فرصت ها استفاده کنیم به طور قطع فرصت های طلایی را از دست داده ایم که شاید دیگر نتوانیم آن را جبران کنیم.

رئیس انجمن سکه و صراف استان تهران هم‌در این میزگرد درباره تک نرخی کردن ارز گفت: همه دولت ها براساس منافع خود به دنبال تک نرخی کردن ارز هستند و از این حوزه هم به نفع خود سود می برند.

عباس مسعودی ادامه داد: با بررسی تجربه های تک نرخی کردن ارز در سال های گذشته می توان بازخورد آن را به شیوه مطلوبی نشان داد. ضمن اینکه از این تجربه ها می توان به امکانپذیر بودن نرخی کردن یا تک نرخی نکردن ارز پی برد.

وی با بیان اینکه سرمنشا فعالیت های اقتصادی در کشور چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی حوزه ارز است؛ تصریح کرد: به همین جهت ساماندهی بازار ارز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید بررسی کرد که سیاست های اجرایی شده در این بخش مطابق با قوانین است یا خیر؟

رئیس انجمن سکه و صراف استان تهران ادامه داد: برای تک‌نرخی کردن ارز باید ابتدا قوانین را بررسی و سپس وارد حوزه عمل شد، بنابراین برای اجرای آن باید ابتدا از کارشناسان و مشاوران با تجربه مشاوره گرفت و سپس این برنامه را پیاده سازی کرد.

وی با اشاره به شکست این سیاست در دوره های گذشته گفت: حاصل این شکست کاهش منابع ارزی کشور بوده است؛ البته در همین حال برخی از اجرای این سیاست سودهای هنگفتی کسب کردند.

نامبرده ادامه داد: برای دستیابی به اهداف در این زمینه باید ابتدا بسترها را آماده کرد و با برنامه‌ریزی مناسب به گونه‌ای حرکت شود که در پایان با شکست مواجه نشویم.

وی با اعلام آمادگی بخش خصوصی برای همکاری در اجرای تک نرخی کردن ارز به عنوان بخشی که نبض بازار را دراختیار دارد، گفت: شرایط سیاسی و اجتماعی تا حدودی برای اجرای این برنامه مهیاست، اما در بخش اقتصادی به اقدامات دیگری نیاز است.

مسعودی با اشاره به انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی، افزود: از آنجایی که مجلس منتخب همراهی بیشتر با دولت یازدهم دارد می تواند در اجرای تک‌نرخی کردن ارز کمک زیادی به دولت کند؛ البته بخش خصوصی هم به عنوان بازوی توانمند می تواند همراه دولت باشد.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در تولید و خدمات منجر به رشد اقتصادی می شود، گفت: نمی توان با تعیین قیمت های دستوری بازار ارز را کنترل کرد و این در حالی است که همه اقتصاد های دنیا به سمت فضای باز حرکت می کنند.

رئیس انجمن سکه و صراف استان تهران خاطرنشان کرد: برای دستیابی به این هدف باید با ایجاد رقابت در صحنه اقتصادی کشور فضا را ارتقا داد و بخش خصوصی می تواند این امکان را برای دولت فراهم کند.

رئیس انجمن سکه و صراف استان تهران با بیان اینکه ۷۰ تا ۸۰ درصد ساختمان اصلی اقتصاد کشور دولتی است، گفت: با این اقتصاد نمی توان به شکوفایی رسید؛ باید نقش بخش خصوصی در بخش های مختلف اقتصادی ارتقا یابد.

وی افزود: تا زمانی که دولت وابسته به درآمدهای نفتی است، معضلات اقتصادی کشور وجود دارد. اما نفتی بودن اقتصاد دلیل این امر نیست که آن را اصلاح نکنیم؛ مدیران باید مشکل را برای یکبار حل کنند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: درصورتی که دولت وابسته به درآمدهای مالیاتی شود، بسیاری از مشکلات حل می‌شود. زیرا در این صورت مجبور به تسهیل امور برای فعالیت بخش خصوصی است و با حذف مقررات زاید، به شکوفایی بخش خصوصی کمک می کند.

وی گفت: با توجه به این مقررات و قوانین زایدی که وجود دارد، بسیاری از سرمایه گذاران خارجی تمایلی برای سرمایه گذاری در ایران ندارند. اما در صورتی که نرخ ارز در کشور یکسان شود و بسترهای مناسب اقتصادی را فراهم کنیم، می توانیم شاهد حضور سرمایه‌گذاران خارجی باشیم.

مسعودی نوسانات نرخ ارز را برای فعالیت های اقتصادی خطرناک و نامناسب دانست و اظهارداشت: به عنوان نمونه، فعالی که برنامه ریزی خود را با نرخ ۳۴ هزار ریالی انجام داده اگر با ارز ۳۶ هزار ریالی مواجه شود، همه برنامه هایش به هم می خورد و این امر فعالیت های اقتصادی را با چالش مواجه می‌کند؛ در حالی که با یکسان سازی نرخ ارز بسیاری از این مشکلات حل می شود.

وی در پاسخ به این پرسش که چه نرخی برای تک نرخی کردن ارز مناسب است، گفت: محاسبه این رقم کار سختی است و کارشناسان اقتصادی باید با بررسی وضع اقتصادی کشور و همچنین وضع صادرات و واردات این رقم را مشخص کنند. اما با توجه به پتانسیل های اقتصادی کشور می توان نرخ مناسب و متعادلی را برای ارز تعیین کرد.

در ادامه این نشست، مهدی تقوی از کارشناسان اقتصادی درباره تک نرخی کردن ارز گفت: با توجه به اجرای برجام و آزادسازی منابع کشور، زمینه برای تک نرخی کردن ارز مهیاست.

وی اظهارداشت: در صورتی که دلارهای حاصل از آزادسازی وارد ایران شود، نرخ ارز به میزان زیادی کاهش می یابد، اما اگر این منابع در بانک های خارجی سرمایه گذاری شود، وضع متفاوت خواهد بود؛ زیرا شرایط نرخ سود در این بانک ها به نسبت ایران متفاوت بوده و در حدود دو تا سه درصد است.

این اقتصاددان تصریح کرد: بر اساس تئوری پولی نرخ ارز، اگر حجم پول بیشتر از نرخ رشد افزایش یابد، ارزش پول ملی کاهش و نرخ ارز ارتقا می‌یابد؛ بنابراین باید سیاست تک‌نرخی کردن ارز را حساب شده اجرایی کرد.

وی تصریح کرد: با توجه به این که نرخ تورم کاهش چشمگیری داشته است، برای اجرای سیاست تک نرخی کردن ارز مشکل چندانی نداریم و دولت می تواند با قدم های حساب شده با توجه به قیمت نفت آن را اجرایی کنند.

تقوی با اشاره به سیاست توسعه سرمایه گذاری خارجی در کشور خاطرنشان کرد: این امر می تواند تاثیر مناسبی بر فعالیت‌های اقتصادی کشور و بازار ارز داشته باشد و بنابراین می تواند در امر تک نرخی کردن هم تاثیر گذار باشد.وی ادامه داد: البته نباید فراموش کرد که بازار ارز حساس و شکننده است و هر دخالت دولت بدون مدیریت مناسب می تواند به این بازار آسیب های جدی وارد کند که پیامدهای آن در کل اقتصاد خواهد بود و به طور حتم پیش از هر بخشی گریبانگیر خود دولت خواهد شد.

نامبرده گفت: از دولت تدبیر و امید انتظار می رود تا گام های مناسبی برای یکسان سازی نرخ ارز بردارد و با کارشناسی دقیق این سیاست را اجرایی کند.

نسخه مناسب چاپ