عیسی منصوری معاون توسعه اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دیروز در نشست خبری اظهار داشت: تا پایان دولت یازدهم براساس دستور رئیس جمهوری باید به نرخ بیکاری تک رقمی برسیم که با محاسبات انجام شده و با فرض ثابت ماندن نرخ مشارکت، موظف هستیم سالانه ۸۰۰ هزار شغل ایجاد کنیم.
وی با اشاره به رونمایی از بسته اشتغال وزارت کار در سال ۹۵ تحت عنوان بسته حرکت گفت: از پارسال طرح تکاپو در بعضی استانهای کشور آغاز شده و امسال بسته حرکت را در دستور کار داریم که مبتنی بر یافتههای میدانی در سطح کشور است.
معاون وزارت کار افزود: در سه لایه سیاستهای اشتغال را در بسته حرکت تنظیم کردیم و دنبال میکنیم که لایه اول لایه خرد و در سطح محلی است. براساس یافتههای ما اشتغال باید با مشارکت بخش خصوصی و جامعه شکل بگیرد نه فقط از سوی دولت.
وی ادامه داد: رشته فعالیتهایی که اقتصاد هر منطقه را تشکیل میدهد، شناسایی و اولویتگذاری شده و در واقع دینامیک و کسب و کار اشتغال هر استان را احصاء کردیم. سپس رشته فعالیتهای در اولویت هر استان (۲۰ درصد فعالیتهایی که ۸۰ درصد اقتصاد هر منطقه را تشکیل میدهند) شناسایی شد.
منصوری زمینههایی مانند گردشگری، صنایعدستی، آتیتی، آیسیتی، پوشاک و صنعت کفش را از جمله اولویتهای در نظر گرفته شده ذکر کرد و گفت: به طور مثال در مشهد ۳ هزار بنگاه تولید کفش داریم و تقاضا هم وجود دارد، بنابراین اولین مدرسه کفش در مشهد برای تربیت نیروی کار ماهر ایجاد شد. همچنین در حوزه گردشگری در استان کرمانشاه گردشگری سلامت به عنوان اولویت انتخاب شد. در استان سمنان هم گردشگری زیارتی و طبیعی در دستور کار قرار گرفته و طرح حرکت در سفر رئیس جمهوری به این استان رسماً رونمایی خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: در این طرح ۲۰۰ شهرستان هدفگذاری شده و اگر در هر منطقه ۴ هزار نفر تحت پوشش قرار گیرند، بیکاران زیادی جذب کار میشوند.
معاون وزیر کار اضافه کرد: آنچه که باعث وضع فعلی در زمینه اشتغال شده، گذشته از سیاستهای نامتوازن سالهای گذشته، به ساختار قانونگذاری و نقشآفرینی بخش دولتی و خصوصی باز میگردد که از دهه ۵۰ در کشور شکل گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: رویکرد آن زمان، توجهی به اشتغال نداشته و طبیعی است که با ادامه آن چارچوب به نتیجه نمیرسیم. سیاستگذاریهای ما متمرکز بوده و تمرکزگراست.
۲۵ درصد ارزش افزوده کشور در تهران شکل میگیرد و ۵۰ درصد از تسهیلات و منابع مالی در مرکز تخصیص مییابد. با چنین عملکردی نتوانستیم به درستی به مسأله اشتغال بنگریم. منصوری افزود: به طور ساختاری دچار مسائلی هستیم که بخش خصوصی و جامعه نتوانسته ظرفیت خود را در زمینه اشتغال فراهم کند و آن قاعده سیاستگذاری گذشته ما را در فضایی گذاشته که دولت سرمایهگذاری میکند و انتظار داریم در بخش خصوصی اشتغال اتفاق بیفتد.
این قاعده منجر به اشتغال نمیشود و آنچه که در بسته اشتغال در دوره جدید در وزارت کار مطرح است، بر تمرکزگرایی، نقشآفرینی درست در جامعه، ایجاد رشد اقتصادی همراه با اشتغال و کاهش فقر استوار است.
وی با اشاره به اینکه در بسته حرکت یا طرح تکاپو که از پارسال به اجرا درآمد، ۳ گروه هدف اصلی داریم، اضافه کرد: جوانان، زنان و مددجویان از جمله بهبودیافتگان اعتیاد گروههای هدف این طرحها هستند.
معاون وزارت کار اظهار داشت: در کشور ما قسمت زیادی از اشتغال، از طریق پروژههای عمرانی ایجاد میشود، اما در سال ۹۳ جذب بودجه عمرانی فقط ۱۵ درصد بود. همچنین به طور کلی برنامههای ۵ ساله اشتغال محور نبودند و الان خروجی این سیاستهاست که در اشتغال مسأله داریم.
وی گفت: طبق آمار مرکز آمار در سال ۹۴ حدود ۸۵۰ هزار شغل ایجاد شد که البته ریزشهایی هم داشتیم.