فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی دارد بسیاری از امور مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر از جمله نمایشگاه بین المللی کتاب، جشنواره فیلم، تئاتر و مجتمع های فرهنگی را به بخش خصوصی واگذار کند.
این مطلب را دکترعلی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیروز در نشست صبحانه کاری در اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران اعلام کرد و افزود: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از اولویت ها، واسپاری فعالیت ها است
و در حوزه فرهنگی و هنری می توان سرمایه گذاری کرد و به طور قطع جزو مواردی است که توجیه اقتصادی خوبی دارد.
وی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی دارد جشنواره فیلم و تئاتر را واگذار کند؛ در حال حاضر بخش هایی از نمایشگاه کتاب در حال واگذاری به بخش خصوصی است تا کاملا در اختیار ناشران و اتحادیه های نشر باشد؛ مجتمع های فرهنگی را هم داریم واگذار می کنیم؛ این سیاست یک سیاست کلی است که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دنبال می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نامگذاری سال ۹۵ تحت عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل گفت: در وهله نخست وظیفه صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی است که برای اجرای این سیاست فرهنگ سازی کنند. وی افزود: اکنون باید از مرحله برنامه ریزی عبور کنیم و دولت و همه نهاد ها باید وارد عمل شوند؛ به همین سبب امسال دولت با جدیت مسئله رونق بخشیدن به تولید را دنبال می کند.
این عضو کابینه دولت با اشاره به اینکه دولت تاکنون ۱۶ جلسه در ارتباط با رفع موانع تولید برگزار کرده است، گفت: همه موانع شناسایی شده که برخی باید در مجلس، برخی در دولت و برخی هم در وزارتخانه ها برطرف شود.
وی گفت: امسال دولت در مسیر افزایش صادرات
غیر نفتی گام بر خواهد داشت و در این زمینه پارسال نخستین سالی بود که در دو سه دهه گذشته صادرات ما بیشتر از واردات بود. جنتی گفت: در حوزه مسکن تلاش دولت این است که این حوزه را از رکود خارج کند. چرا که ۱۲۰ بخش به مسکن مرتبط است و رونق مسکن، رونق در سایر بخش ها را هم به دنبال خواهد داشت؛ در برخی پروژه ها دولت حتی حاضر است این امور را به قیمت صفر به مردم واگذار کند تا آن ها اجرایی شود. علاوه بر این دولت امسال در مدیریت ارزهای خارجی هم تمرکز خواهد داشت و همین طور شناسایی گلوگاه های فساد را مورد توجه قرار خواهد داد.
وی افزود: گلوگاه های فساد کاملا شناسایی شده اند و ما هفت – هشت گلوگاه اساسی داریم که مراکز فساد هستند و دولت آن ها را شناسایی کرده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اقتصاد کشور یک اقتصاد بیمار است؛ بخشی از این بیماری مربوط به بدهی دولت است که رقمی سرسام آور است و وقتی که وزیر اقتصاد رقم آن را اعلام کرد، برای همه اعضای هیات دولت تعجب آور بود.
وی در بخشی دیگری از سخنان خود به مباحث مربوط به وزارتخانه متبوع خود پرداخت و گفت: بحث اقتصاد خلاق از سال ۲۰۰۱ در دنیا مطرح شده و اکنون در بسیاری از کشورها، نهادها و ساختارهایی ایجاد کرده اند و در برخی کشورها این نهادها زیر نظر بالاترین مقام ها قرار دارد.
نامبرده گفت: در کشور ما با توجه به اینکه صاحب تمدنی چندهزار ساله هستیم و یکی از امتیازهای آن فرهنگ و تمدن است و امکانات فیزیکی، مادی و انسانی در این زمینه در اختیار دارد، اما متاسفانه هنوز این مسئله چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: در یکی دو دهه گذشته بیشتر به
بخش های فیزیکی صنعت توجه شده و کمتر به حوزه فرهنگ توجه شده است. چرا که فکر می کردند حوزه هایی همچون کتاب ، سینما و دیگر حوزه های فرهنگی و هنری توجیه اقتصادی ندارد.
جنتی گفت: در طول این سال ها احساس شد که برخی حوزه ها توجیه اقتصادی و ارزش افزوده بالایی دارد؛ مثلا در حوزه هنرهای تجسمی در طول ۴ تا ۵ سال گذشته توجه ویژه ای شده است و حتی برخی بانک ها موزه هایی از هنرهای تجسمی را ایجاد کرده اند.
وی ادامه داد: در حوزه فیلم، اکنون فیلم های سینمایی یکی از حوزه هایی است که قبلا مورد بی توجهی قرار داشت، اما اکنون با رونقی که گرفته است نشان داده که
حوزه ای قابل توجه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: پیش از این کسی به دنبال راه اندازی سینما نبود و بسیاری به دنبال تغییر کاربری بودند، اما اکنون می بینیم که مجتمع های تجاری جدید، در کنار خود سالن های سینما هم راه اندازی می کنند.
وی افزود: تولید فیلم در گذشته درآمد نداشت و همیشه ما باید به بنیاد فارابی کمک می کردیم تا یک فیلم بسازد، اما اکنون شاهدیم که در ۱۳ روز نوروز امسال ۱۶۴ میلیارد ریال در حوزه سینما فروش داشته ایم.
این مقام مسئول گفت: صنایع فرهنگی را باید به خارج از کشور ببریم که این مسئله هم از نظر مادی درآمدهای قابل توجهی برای ما دارند و هم علاوه بر درآمدهای مادی، ما توانسته ایم فرهنگ خودمان را عرضه کنیم که صدور انقلاب یعنی صدور آرمان های فرهنگی مان.
وی افزود: امیدواریم در دولت یازدهم و دولت های بعدی این راه دنبال شود؛ دولت ها عمده توجهشان به مسائل معیشتی و رونق کسب و کار و ایجاد اشتغال است و مسائل فرهنگی همیشه در ردیف آخر بوده و بودجه های دولت کمتر به حوزه فرهنگ و هنر تخصیص داده می شود.
جنتی گفت: در این زمینه ما اعلام کرده ایم که حاضریم از طریق صنایع فرهنگی به اقتصاد کمک کنیم. در
کمیسیون های دولت یک نهاد اقتصاد خلاق قرار است ایجاد شود و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم یکی از محورهای اساسی برنامه ما رونق بخشیدن به اقتصاد خلاق است.
وی گفت: در این بخش اگر بتوانیم حرکتی ایجاد کنیم از نظر مادی منافع زیادی را به دنبال خواهد داشت، یکی از بخش های مورد توجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ایجاد سامانه های نمایش درخواستی است که از طریق این سامانه فیلم های سینمایی و موسیقی می تواند از طریق فضای مجازی در اختیار مردم قرار گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هم اکنون دو هزار فیلم سینمایی داریم که قابل استفاده است و صدها هزار ساعت موسیقی در صدا و سیما، معاونت هنری و حوزه موسیقی در اختیارمان است که با بخش خصوصی در این زمینه مذاکراتی انجام شده است که مردم با نرخ ارزان و از طریق تلفن همراه و تبلت، از طریق شبکه های اجتماعی در تمام دنیا عرضه شود.
وی ادامه داد: دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این زمینه توقع درآمد ندارد و تنها کمک می کند که این کار راه اندازی شود.
جنتی اضافه کرد: یکی دیگر از اولویت ها و
سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کاهش مجوزها و کاهش فرآیند صدور مجوزها است، در حال حاضر بیش از ۱۴۰ مجوز توسط وزارتخانه صادر می شود و این به شکلی است که هر فرد، هر کاری می خواهد بکند باید از ما مجوز بگیرد. این در حالی است که لزومی به این امر نیست؛ مثلا برای صدور مجوز موسسه فرهنگی، استعلام از اماکن عمومی را حذف کرده ایم. علاوه بر این، فرآیندهای صدور مجوز هم کاهش پیدا کرده است بطوری که زمان صدور مجوز برای نشر کتاب از هفت تا هشت ماه به ۲۵ تا ۳۰ روزکاهش پیدا کرده و برای موسسه فرهنگی هم زمان صدور مجوز از ۵ر۱ تا دو سال به ۵ر۱ تا دو ماه کاهش یافته است.
وی همچنین در حاشیه این نشست در جمع خبرنگاران به تشریح آخرین وضع مذاکرات ایران و عربستان در مورد حج پرداخت و گفت: متاسفانه در طول چند ماه گذشته دولت عربستان کارشکنی کرده است.البته با جدیت به دنبال این هستیم که امسال بتوانیم زائران را به مکه مکرمه اعزام کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر
کارشکنی های عربستان گفت: مسئولان حج باید پیش از این به آنجا
می رفتند و قرارداد محل های اقامتی را منعقد می کردند، اما دولت عربستان تاکنون به این افراد روادید نداده است.
وی با اشاره به اعزام یک هیات برای مذاکره به عربستان گفت: این نخستین بار است که به هیات ایرانی، آن هم در کشوری ثالث ویزا داده شد که برای مذاکره به عربستان بروند. جنتی اضافه کرد: در این ارتباط ما مسایل مختلفی را مطرح کردیم اما طرف عربستانی برخوردهای منفی داشته است؛ در مورد حمل و نقل هوایی و اینکه هواپیماهای ما بتواند زائران را به عربستان انتقال دهند، آنها کارشکنی می کنند؛ همچنین در مورد روادید کارشکنی می کنند؛ ما اعلام کرده ایم که اگر دولت سوئیس حافظ منافع شما در ایران است باید در ایران ویزا بدهد اما آنها اصرار دارند در کشوری ثالث روادید داده شود که برای ما به هیچ وجه قابل قبول نیست.
وی افزود: در این مذاکرات، سازمان حج را موظف
کرده ایم که همه شرایط ما را به مقامات عربستان اعلام کنند و آنها باید این شرایط را بپذیرند تا این حج انجام شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:اگرچه زمان را از دست دادیم، اما تلاش می کنیم اگر مقامات عربستان همراهی کنند امسال بتوانیم مراسم حج را برگزار کنیم.
وی در مورد مساله انحلال شورای عالی سینمایی گفت: این مساله را ما پیشنهاد داده ایم. دولت گذشته بخشی از اختیارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به شورای عالی سینما زیر نظر رئیس جمهوری انتقال داد و دو سه جلسه هم برگزار کرد که مصوبات آن در هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین رد شد.
هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که این مصوبات خلاف قانون است و باید اصلاح شود، اما دولت نهم و دهم هیچ گاه آن مصوبات را اصلاح نکرد. جنتی اضافه کرد: ما مخالفیم که این نوع فعالیت ها که جزو وظایف ذاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، به شورایی زیر نظر رئیس جمهوری منتقل شود؛ بنابر این پیشنهاد انحلال آن را مطرح کردیم.
محسن جلال پور رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران هم در این نشست گفت: گردش مالی صنایع فرهنگی در دنیا بیش از ۲ هزار میلیارد دلار است که سهم ایران از این گردش چیزی نزدیک به صفر است.
وی افزود: گرچه تعبیر اقتصاد فرهنگ و هنر در کشور ما چندان متداول نیست، اما در دو دهه اخیر این تعبیر در گفتمان کشورهای پیشرفته دیده می شود؛ در واقع اقتصاد صنایع فرهنگی به عنوان منبعی پایان ناپذیر در تولید ثروت و ایجاد اشتغال روز افزون در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه دیده می شود.
رئیس اتاق بازرگانی ادامه داد: صنایع سینما، رسانه، موسیقی، چاپ و نشر از صنایع بسیار درآمدزا و اشتغالزا به شمار می روند که در صورت سرمایه گذاری مناسب در آن، فواید سرشاری برای اقتصاد کشور خواهند داشت. زیرا به ازای هر یک شغل در عرصه هنر، سه شغل در شاخه های وابسته به آن فعال می شود. وی تسهیل آموزش مجازی فارسی و تاسیس انستیتوهای فارسی در عراق به عنوان پیش نیاز جذب دانشجو را از جمله اقدامات مطلوب در این زمینه اعلام کرد و افزود: علاوه بر این، اهمیت صنعت چاپ و لزوم توجه ویژه به آن باید مورد توجه قرار گیرد و باید در این صنعت تبدیل به صادرکننده شویم.
نامبرده در ادامه با تاکید بر اینکه ظرفیت های بزرگ توریسم فرهنگی در کشور ما مغفول مانده است، گفت: باید توریسم هایی از جمله توریسم های تاریخی را رونق دهیم؛ می توانیم تورهای هخامنشی، سلوکی، صفوی، اسلام شناسی، شیعه شناسی، عشایر، موسیقی سنتی، معماری بیابانی، شتر و بیابان، اسب سواری در مسیرهای تاریخی، قالی، گلیم و محصولات کشاورزی و از این قبیل در کشور راه اندازی کنیم. وی گفت: علاوه بر این، ثبت تشکل های مربوطه و تکمیل حلقه تشکلی صنایع فرهنگی و ایجاد فدراسیون ها و کنفدراسیون مربوطه، مورد توجه و علاقه اتاق ایران است.
رئیس اتاق ایران افزود: مقدمات تشکیل فدراسیون اقتصاد فرهنگ و هنر در اتاق ایران در حال انجام است.