بازار سرمایه و تامین منابع مالی با کمترین هزینه
 

بیست و ششمین نشست صبحانه کاری بازار سرمایه با عنوان “اقتصاد مقاومتی و نقش نهادهای مالی” با حضور مدیران ارشد بازار پول و سرمایه، سازمان و بنگاههای اقتصادی و بازرگانی به همت کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران برگزار شد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در بیست و ششمین نشست صبحانه کاری بازار سرمایه با اشاره به اینکه باید به سمت بازار دانش بنیان حرکت کرد گفت: اقتصاد باید به گونه ای مقاوم باشد که در مقابل تحریم ها و مشکلات مقاوم باشد وابستگی زیاد به نفت، اقتصاد را با مشکل مواجه می‌کند. بنابراین باید وابستگی اقتصاد به یک محصول واحد کاهش یابد.

دکتر محسنی تصریح کرد: وظیفه بازار سرمایه تامین منابع مالی با کمترین هزینه ممکن است. از همین رو باید در حوزه های مختلف کسب و کار سودآوری داشته باشد تا بازار سرمایه بتواند منابع لازم را به آن اختصاص دهد.

وی با اشاره به اینکه وظیفه بازار سرمایه ایجاد مزیت اقتصادی نیست خاطر نشان کرد: وظیفه بازار سرمایه این است که منابع مالی را به صنایعی که مزیت دارند تخفیف دهد.

عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: اقتصادی مقاوم است که بر اساس تکنولوژی به روز باشد، اگر از نظر تکنولوژی به بیگانگان وابسته باشیم، از نظر تولید با مشکل مواجه خواهیم شد زیرا امکان بازپس گیری تکنولوژی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه تنوع منابع مالی هم باید مد نظر قرار بگیرد گفت: اگر تامین مالی خارجی انجام نمی‌دهیم این روش را باید به منابع تامین مالی بیافزاییم همچنین تامین مالی را از طریق فاینانس و انتشار اوراق بهادار در خارج از کشور افزایش دهیم در اینصورت مقاومت کشور در مقابل تحریم ها بیشتر خواهد شد.

محسنی با تاکید بر اینکه باید اوراق بهادار ما به بازارهای بین المللی راه پیدا کند، ابراز داشت: باید به ابزارهای بین المللی تنوع داده و سرمایه گذاری خارجی را در بازار اوراق بهادار تقویت کنیم در این راه انتشار اوراق رهنی توسط بانک مسکن نیز خبر خوبی به شمار می‌رود همچنین صندوق های جسورانه برای تامین مالی پروژه های دانش بنیان طراحی شده تا بتوانیم اختراعات جدید داشته و شاهد اقتصاد مقاوم‌تری باشیم.

وی در پایان تصریح کرد: امیدوارم با توجه به فراهم شدن زمینه های لازم، به زودی شاهد راه‌اندازی بازار شرکت های کوچک درفرابورس باشیم.

یکی از کارگزاران بازار سرمایه در این نشست به توزیع درآمد در سطح جامعه اشاره کرد و گفت: شرکت های بورسی همگی تولیدی بوده و باید به آنها توجه بیشتری شود.

فوادیان خاطر نشان کرد: باید با اتاق بازرگانی و شورای پول و اعتبار بانک مرکزی ارتباطات بیشتری برقرار شود تا برای توسعه بازار سرمایه بتوان به آنها پیشنهاداتی را ارائه داد.

وی خاطر نشان کرد: یکی از نکات اقتصاد مقاومتی شفاف سازی است و بورس شفاف ترین فضای سرمایه گذاری به شمار می رود در بحث اقتصاد مقاومتی هم شعارها داده شده و باید وارد جزئیات شویم.

کارگزار بازار سرمایه با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان “اقدام و عمل” پیشنهاد داد: افزایش تولید، تسهیل در امور دریافت ها و پرداخت‌ها می تواند در کنار برون گرا بودن زمینه لازم را برای عمل به اقتصاد مقاومتی فراهم کند.

رئیس کل پیشین سازمان امور مالیاتی دیگر سخنران بیست و ششمین نشست صبحانه کاری بازارسرمایه بود که با اشاره به توانایی ها برای ایجاد تنوع سرمایه گذاری در کشور گفت: یکی از رسالت های ما تکامل مالی است در هر اقتصاد توسعه یافته امروز مساله تکامل مالی اهمیت دارد در عین حال، باید بخش تولید را به بخش تقاضا مرجح دانست.

عسکری با اشاره به اینکه باید بخش عرضه به معنای واقعی تقویت شود افزود: باید رقابت واقعی در اقتصاد شکل بگیرد این در حالی است که دولت چند برابر واگذاری‌هایش بزرگ می شود و سرمایه را پس از فروش مجددا سرمایه گذاری نمی‌کند. وی ادامه داد: ایجاد شفافیت در نظام پولی و مالی کشور، ایجاد شفافیت در نظام تولید و توزیع، خوداتکایی کاهش هزینه تامین مالی در کشور از جمله مواردی است که باید در راه اجرای اقتصاد مقاومتی مد‌نظر قرار بگیرد.

مدیرعامل هلدینگ سیمان غدیر هم با اشاره به این که در اقتصاد مقاومتی دو اصل مهم نرخ بهره و نرخ ارز تاثیرگذار هستند اذعان داشت: تا زمانی که سیاست دولت در این زمینه مشخص نشود نمی توان به اقدام و عمل به شعار امسال امیدوار بود.

علی محمد بُد با بیان این که نرخ بهره بانکی بر نرخ ارز تاثیرگذار است افزود: تا زمانی که نرخ بهره در کشور بالا باشد نمی توان اصل رقابت و کاهش قیمت تمام شده محصولات را در اقتصاد شاهد بود و بر این اساس در بازار سرمایه و بازار پول به دلیل بالا بودن نرخ بهره تحول خاصی صورت نخواهد گرفت.

وی گفت: زمانی که سود فعالیتهای تولیدی در دنیا حدود ۱۵ درصد است، چگونه می توان با نرخ بهره بالای بانکی در کشور شاهد افزایش سودآوری بنگاهها بود.

صادق الحسینی کارشناس بازار سرمایه در این نشست با بیان این که اقتصاد مقاومتی واژه مبهمی است و هنوز تعریف روشنی از آن وجود ندارد افزود: اقتصاد مقاومتی واژه جدیدی است، اما در ادبیات اقتصادی دنیا برای آن معادلی چون ریاضت اقتصادی و استراتژی جایگزینی تولید داخلی بجای واردات را داریم اما اقتصاد مقاومتی هیچ یک از این دو مورد نیست.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این که در برخی موارد شاهد این موضوع هستیم که مخالفان برجام و دولت از این واژه استفاده های نابجا و سیاسی می کنند ادامه داد: انعطاف پذیری، مولد بودن، فرصت‌سازی برای عموم مردم، درون و برون زا بودن، توانمندسازی نیروی کار، تقویت رقابت پذیری اقتصاد، عدالت اجتماعی، سهم عوامل در زنجیره تولید، کاهش وابستگی به کشورهای محدود و خاص، افزایش ارتباط با کشورهای جدید و سرمایه گذاری بر کیفیت بخشی به تولید داخلی از جمله ویژگی های اقتصاد مقاومتی هستند.

وی همچنین در تعریف واژه اقتصاد مقاومتی گفت: افزایش ارتباط با سایر کشورها برای وابسته کردن اقتصاد آنها به اقتصاد کشور را می‌توان در این زمینه بیان کرد.

این کارشناس بازار سرمایه در‌باره نقش نهادهای مالی در تحقق اقتصاد مقاومتی افزود: نهادهای مالی می توانند در تحقق تمامی بندهای این شعار نقش داشته باشند که از جمله آنها می توان به افزایش کیفیت، رشد بهره وری و جذب سرمایه گذاری خارجی اشاره کرد علاوه بر این که آن چیز که از نهادهای مالی در تحقق شعار اقتصاد مقاومتی نقش پررنگ‌تری دارد، نقش برندهای فردی است که باید بتوانیم تبیین درستی از آن داشته باشیم.همچنین عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه این نشست گفت: اقتصاد مقاومتی موضوع جدیدی در اقتصاد کشور نیست و در ادامه سیاستهای کلی نظام است. ‌عباس هشی افزود: باید تلاش کنیم از اقتصاد دانش بنیان در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کنیم؛ چرا که در کشورهایی چون آلمان، هلند و دانمارک که منابع طبیعی ندارند با استفاده از این پتانسیل به صادرات تکنولوژی و بهبود اقتصادی اقدام کرده اند بر این اساس ما هم باید با بهره گیری از منابع خدادادی چون نفت در راه تولید فکر و تکنولوژی استفاده کنیم.

وی همچنین با اشاره به بند یک سیاستهای اقتصاد مقاومتی تاکید کرد: تسریع در امر واگذاری‌ها و کاهش تصدیگری های دولت می تواند در عملی شدن اقتصاد مقاومتی موثر باشد.

استاد دانشگاه با انتقاد از سخنان وزیر اقتصاد در باره وجود مقاومتها بر سر راه اجرای خصوصی سازی در کشور تصریح کرد: آقای طیب نیا پس از دو سال عنوان می کند برخی وزرا در راستای واگذاری‌های دولت نفس مرا بریده اند در حالی که باید مشکلات واگذاری‌ها را در بدنه وزارت اقتصاد جستجو کرد.

خبر دیگر اینکه مدیرعامل تامین سرمایه نوین با اعلام ویژگی نخستین صکوک اجاره دولتی که درتاریخ بازارسرمایه ایران سابقه نداشت، گفت: دولت در سال جاری توجه ویژه‌ای به بازارسرمایه و تسویه حجم زیادی از بدهی‌ها به این روش خواهد کرد.

به گزارش فارس، ولی نادی قمی با اشاره به پذیره نویسی نخستین صکوک اجاره دولت به ارزش ۵۰۰ میلیارد تومان که در فرابورس عرضه اولیه و انجام شد، اظهار داشت: با توجه به موفقیت سال گذشته عرضه اسناد خزانه اسلامی و استقبال سرمایه‌گذاران از این اوراق جدید که فصل نوینی در بازارهای مالی را رقم زد، دولت در تدارک استفاده بیشتر از ظرفیت‌های بازار سرمایه برای تامین مالی و تسویه بدهی ها شده است.

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد دولت به نقش مهم بازار سرمایه واقف شده ، ادامه داد: برهمین اساس برای اولین بار درتاریخ بازار سرمایه‌، اوراق اجاره دولت به میزان ۵۰۰ میلیارد تومان در فرابورس عرضه اولیه شد که در کسری از ثانیه هم به فروش رسید تا از این طریق بخشی از بدهی‌های دولت به هواپیمایی ماهان و صندوق حمایت و بازنشستگی آینده‌ساز تسویه شود.

این مقام مسئول افزود: این اوراق که با مشاوره تامین سرمایه نوین و عاملیت کارگزاری تأمین سرمایه نوین عرضه شده ، دارای ویژگی‌هایی از جمله اولین اوراق اجاره دولتی، نقش و ضمانت سازمان مدیریت و برنامه ریزی، استفاده از دارایی های طلب کاران دولت برای تسویه بدهی، تضمین سود ۱۸ درصدی و پرداخت هر شش ماه یکبار، سررسید چهار‌ساله و امکان معامله ثانویه است.

نادی قمی در برابر این سئوال که دلیل عدم بازار‌گردانی این اوراق چه بود؟ توضیح داد: دولت در بودجه سال ۹۴ کارمزد چندانی برای بازارگردانی اوراق اجاره لحاظ نکرده بود به همین دلیل نخستین اوراق اجاره دولت فاقد بازار گردان است ولی در سال جاری این موضوع لحاظ شده و به نظر می‌رسد اوراق جدید با بازارگردانی عرضه خواهند شد.

نسخه مناسب چاپ