نوزادانی که از مادران دارای اضافه وزن متولد میشوند با احتمال بسیار بیشتری قبل از تولد، در حین زایمان یا به فاصله یک سال بعد از به دنیا آمدن جان خود را از دست میدهند. محققان تقریبا ۴۱ هزار بارداری را در ۵ واحد زایمان در بیمارستانهای شمال کشور انگلستان در بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ بررسی کردند. در این مطالعات مشخص شد خطر مرگ نوزادان در داخل رحم مادر یا به فاصله یک سال بعد از تولد، در زنان دچار اضافه وزن که دارای شاخص جرمی بالای ۳۰ هستند، دو برابر بیشتر از زنانی است که دارای وزن نرمال هستند و شاخص جرمی آنها بین ۱۸٫۵ تا ۲۴٫۵ است. به ازای هر ۱۰۰۰ تولد، تعداد نوزادانی که از مادران چاق متولد میشوند و تا یک سال بعد از تولد فوت میکنند تقریبا ۸ مورد بیشتر از نوزادانی است که از مادران با وزن نرمال متولد میشوند. تقریبا از هر هزار تولد در بین مادران دچار اضافه وزن، ۱۶ مورد به مرگ منجر میشود، اما در این بین تعداد مرگ و میر نوزادان متولد شده از مادران دارای وزن نرمال ۹ مورد در هر هزار تولد است. کمترین میزان مرگ و میر متعلق به نوزادانی بود که از مادرانی با شاخص جرمی ۲۳ متولد شده بودند. شاخص جرمی بدن رابطهای بین قد و وزن است. در صورتی که این عدد بین ۲۵ تا ۲۹٫۲ باشد فرد دچار اضافه وزن و در صورتی که بیش از ۳۰ باشد فرد چاق محسوب میشود.
این سوال مهم را از خودتان بپرسید: درباره دخترتان امروز چه باوری دارید؟ وقتی دخترتان رفتار ایده آلی دارد، باور کردن و اعتماد به او کار آسانی است. اما اگر او نوجوانی ناامید، افسرد و پرخاشگر باشد، چه نظری در مورد رفتارش دارید؟ او دقیقا مخالف آنچه تصور میکردید و باور داشتید، رفتار میکند. در چنین شرایطی ترس، باورهای شما نسبت به دخترتان را از شما میدزدد. دخترتان به شما دروغ میگوید. خوب درس نمیخواند. میگوید از شما متنفر است. افسرده است و… آیا هرگز مشکلات رفع خواهند شد؟
این ترس است که بر اندیشههای شما سلطه دارد. ترس ها، عقدههای روحی ایجاد میکنند. وقتی نگران این مساله هستید که «آیا فرزندتان به شما دروغ میگوید؟»، مدام او را زیر نظر میگیرید. شما همیشه با این پرسش «آیا اون داره به من راست میگه یا بازم داره دروغ میگه؟» درگیر هستید چون او را ذاتا دروغگو میدانید. درواقع باور کرده اید که دخترتان هرگز راست نمیگوید.
این نکته مهم است که بفهمید تا چه اندازه به فرزندتان ایمان دارید. ممکن است آنقدر از دستش کلافه و خسته شده باشید که اصلا نخواهید به او اعتماد کنید. در این حالت به خودتان میگویید «اون باید بره و یه کم سختی بکشه». اما این مشکل فقط برای شما نیست، همه ما بین ترسها و باورهایمان درگیر هستیم.
ما به چیزی اعتماد میکنیم اما از دست دادن آن ما را میترساند. دختر نوجوان شما ترسهایتان را خیلی سریع میفهمد، از حرفها و رفتار شما نگرانی هایتان را میخواند. ترس باعث آسیب بیشتری میشود. دوران نوجوانی بسیار سخت سپری میشود، اما شما باید به فرزندتان ایمان داشته باشید. چهار راهی که باید برای اعتماد به دختر نوجوان به کار بگیرید:
۱- از خودتان شروع کنید.
صرف نظر از اینکه دخترتان چطور رفتار میکند او نیاز به اعتماد شما نیاز دارد. به عنوان پدر یا مادر شما و همسرتان تاثیر زیادی در زندگی او دارید، حتی اگر طوری رفتار میکند که گویا پدر و مادر برایش اهمیتی ندارد. یکی از دلایلی که باعث میشود دختران نوجوان، دچار افسردگی و یا دچار مشکلات رفتاری شوند این است که مادران یا پدرانی بیتوجه داشته اند. به تاثیر خودتان روی زندگی دخترتان توجه کنید. همه چیز وابسته به رفتار شماست.
۲ ـ او ایدهآل نیست
تغییرات هورمونی، رشد مغز و ناتوانی در تفکر منطقی، یک دختر نوجوان را در معرض آسیب قرار میدهد. او اصلا نمیتواند همانطور که شما میخواهید ایده آل و کامل باشد، ممکن است اشتباه کند اما یادتان باشد، اشتباهات رفتاری او به این معنی نیست که در آینده نیز همین گونه خواهد بود.
۳ ـ باورهاتان را تغییر بدهید
باورهایتان را نسبت به آنچه میخواهید دختر نوجوانتان باشد و رویایی که برایش دارید را رها کنید:
ـ شما میخواهید او در مدرسه اجتماعی و فعال باشد، اما او میخواهد با دوستان کمی معاشرت کند.
ـ شما میخواهید او موسیقی بنوازد اما او میخواهد کاراته کار کند.
ـ شما میخواهید او را به یک دبیرستان خاص بفرستید اما او میخواهد در یک مدرسه دولتی درس بخواند.
۴ ـ او را بشناسید
شما اشتباهات و ضعفهای او را میبینید. آیا میدانید بسیاری از خصوصیات اخلاقی مثل مهربانی و شفقت، تواضع، بخشش، مهربانی مخصوص افرادی است که کمال گرا نیستند؟ شما باید ذات و بزرگی وجود فرزندتان را ببینید. زیبایی، شوخ طبعی، سرزندگی، شعور و استعداد را به جای خشم و عصبانیت ببینید. به روزهایی فکر کنید که او را برای اولین بار به آغوش گرفته بودید. او معجزهای از سوی خداست. حتی اگر او یک نوجوان سرکش و مغرور است باز هم معجزهای در زندگی شما و همسرتان است. شاید این گنج زیر بدبینی ها، خشونتهای کلامی و خشم و پریشانی پنهان شده باشد اما او باز هم گنج است. این بار به دنبال ارزشهای وجودی پنهان در فرزندتان بگردید.
۵ ـ نوجوانی، سخت و پردردسر
سپری شدن دوران کودکی و آعاز نوجوانی همراه با تغییرات آشکاری است. همه بچهها با سختی و خطرات این دوران روبرو میشوند. گاهی برای پدر و مادر رفتارهای متناقض فرزندشان غیر قابل درک است. نوجوان ممکن است یک روز را با هیجان و خوشحالی شروع کند و روز بعد در انزوا و سکوت فرو برود. نیاز به استقلال و هویت شخصی، خشم و عصیبانیت، افسردگی و انرژی فراوان مجموعهای از احساسات و رفتارهای متناقض نوجوان هستند. به همین دلایل، به عنوان یک پدر و مادر مسئول باید با احساس همدلی و درک متقابل سختی این دوران برای فرزندتان کم کنید.
نوجوان شما در پی شناخت بدن خود است. او خیلی زیبا نیست و ممکن است نگران ظاهر خودش باشد. شاید خودش را از دیگران جدا کند و منزوی شود. او نمیداند چه اتفاقی برایش خواهد افتاد، این شما هستید که باید به او کمک کنید. برای فرزندتان ترس ایجاد نکنید و اجازه بدهید او بدون نگرانی و خجالت درباره جنسیت و تغییرات جنسیاش با شما حرف بزند. مسلم است که او اطلاعات زیادی را از طریق دوستان و محیط مدرسه به دست میآورد با این حال این وظیفه پدر و مادر است که اولین نکتهها و توصیهها را در زمینه تغییرات جنسی و نیازهای جنسی به او بدهند.
نوجوانها معمولا به سلامتی خودشان توجه نمیکنند. آنها برای تجربه ممکن است هرکاری بکنند بدون اینکه به نتایج آن اهمیتی بدهند. این شما هستید که باید او را نسبت به سلامتی، ورزش و تغذیهاش آگاه کنید. نوجوان بعد از مدت کوتاهی با تغییرات فیزیکی و روحی خودش آشنا میشود و در تناقضات آنها تلاش میکند مشکلاتش را حل کند. او در این دوران به دنبال یافتن هویت تازهای است. ترس از پذیرفته نشدن در گروههای اجتماعی ممکن است او را به سوی گروههایی بکشاند که برای آیندهاش خطرآفرین باشند. فقط پدر و مادر میتوانند با کمک مشاور و روانشناس، نوجوانشان را از خطرات احتمالی دور نگه دارند.
از سوی دیگرسرعت مدرنیته باعث می شود، بعضی از مشکلات با شدت و گسترش بیشتری ایجاد بشوند. در دوره نوجوانی، فرزند شما باید انواع خوراکی ها مثل حبوبات و انواع گوشت، سبزیجات، میوه و لبنیات را مصرف کند اما آنها معمولا تنها یک نوع غذا را مصرف می کنند و معمولا علاقه مند به خوردن خوراکی های بی کیفیت مثل انواع سس ها و هله هوله ها هستند. عادات غذایی بد در نوجوانی آنها را مستعد انواع بیماری ها در جوانی می کند. مراقب کیفیت غذای فرزندتان باشید. او درکی از تاثیرات عادات های بد غذایی ندارد. مشکلاتی مثل اضطراب، بی خوابی در این دوران می تواند ناشی از تغذیه نادرست باشد.
یکی از عادت هــــــای بد دوران نوجوانی شب بیداری است. آنها مثل جغد تمام شب را بیدار می مانند. کم خوابی و بد خوابی و استراحت ناکافی باعث مشکلات ناخوشایند می شود. نوجوان باید اهمیت خواب را درک کند. او را مجبور کنید تا به اندازه کافی استراحت کند.
همچنین رسانه می تواند یکی از عوامل القای خشونت در نوجوانان باشد. رسانه ها معمولا اطلاعات را به شیوه ای مخرب انتقال می دهند. بنابراین نوجوان با انتخاب گزینه های غلط روبروست.اگرچه اطلاع رسانی می تواند مانع بسیاری از خطرات برای نوجوان باشد مثلا آموزش های جنسی می تواند جلوی بسیاری از خطر پذیری های جنسی را بگیرند اما آنها باید این اطلاعات را از منابع معتبری دریافت کنند. نوجوان بخاطر محدودیت اطلاعات و دانش به سرعت به آنچه می بیند و می شنود گرایش پیدا می کند. پدر و مادر باید نسبت به این مساله هشیار باشند و منابع اطلاع رسانی را در اختیار فرزندشان قرار دهند
هیچ چیزی به اندازه توجه و درک پدر و مادر برای نوجوان مهم نیست، او نمیخواهد شما او را یکسره کنترل کنید. باید موقعیتهای مناسب و لازم را پیدا کنید و دقیقا که او احتیاج دارد همراهیش کنید. وقتی نوجوان با مسایلی روبرو میشود که به تنهایی نمیتواند آنها را رفع کند شما باید در کنارش باشید. یک رابطه دوستانه آینده درخشانی را برای او فراهم میکند. نوجوانی که از حمایت خانواده و دوستانش بهره مند است، میتواند بهتر با مشکلات کنار بیاید و بهتر تصمیم بگیرد.
حتی اگر بهترین پدر و مادر باشید، مشکلات دوران نوجوانی تمام نمیشود: او هر روز نظراتش تغییر میکند. ممکن است با وجود اعتماد به نفسی که به او میدهید نسبت به ظاهر و اندامش احساس بدی داشته باشد. هر چقدر هم مراقبش باشید او باز هم به سراغ رژیمهای غذایی بد میرود. افسردگی میگیرد و رفتارهای خشونت آمیز نشان میدهد. اما همدلی، صبر و توجه شما میتواند این مراحل سخت را آسان کند. اگر احساس میکنید با وجود تلاشهای شما او گرایشها و رفتارهای نگران کنندهای دارد از خدمات مشاوره و روان شناسی کمک بگیرید. به او یاد بدهید که در زمان تصمیم گیریهای سخت برای رسیدن به بهترین انتخاب، از مشاور و راهنما کمک بگیرد.
code