شناخت توانمندی‌ها زمینه ساز فرصت‌های جدید شغلی
اهمیت توجه به کارآفرینی ، خلاقیت و اتکا نداشتن به داشته های منابع طبیعی برای درآمدزایی موضوعی است که برخی کشورها آن را در فرهنگ آموزشی خود با جدیت دنبال می کنند. به طور نمونه در ژاپن به کودکان آموزش داده می شود «ما سرزمینی داریم فاقد منابع طبیعی ارزشمند، بنابراین باید تا جایی که می توانیم تلاش کنیم خدمات ارزنده ای به سرزمین خود ارائه دهیم و ثروت تولید کنیم.»

به گزارش ایرنا، نگاهی به آموزش ها در این زمینه در کشور، از بی‌توجهی به این موضوع حکایت دارد ؛ در ایران از کودکی گفته می شود سرزمینی داریم با موقعیت های برتر آب و هوایی، معادن بی شمار، نفت و گاز، محصولات متنوع گیاهی و بسیاری از موارد دیگر که همه این داشته‌ها در نهایت سبب می شود روحیه تولید ثروت و کارآفرینی را از کودکان مان دریغ کنیم و همواره جوانان نگاه به دست دولت داشته باشند؛ آن هم به دلیل مالکیت منابع ثروتمند.

با توجه به اینکه درآمدهای نفتی رو به کاهش گذاشته است، دولتمردان تلاش دارند برنامه های جدیدی برای ایجاد ثروت اجرا کنند و این به داشتن ابزارها و استفاده درست از آنها ارتباط دارد. نیروی انسانی جوان و متخصص، از نیازهای اساسی هر کشوری برای رسیدن به رونق و تولید است و این شرایط به خوبی در کشورمان فراهم است. نیروی انسانی در ایران دو ویژگی «جمعیت جوان و تحصیل کرده» دارد که پاسخگوی نیاز هر دو مشخصه رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال است.

کاهش قیمت جهانی نفت، دولتمردان را وادار کرده که راهکاری دیگر برای کسب درآمد و ثروت بیابند. رونق صنعت گردشگری، صنایع غذایی، داروسازی، تولید محصولات پتروشیمی، توسعه صنایع تبدیلی، تولید کالاهای مصرفی و حتی استفاده از مسیرهای ترانزیت برای حمل کالا برای دیگر کشورها از جمله توانمندی هایی است که می تواند فرصت اشتغال در کشور ایجاد کند.

صنعت گردشگری و به تبع آن اشتغال در بخش ساخت هتل و اماکن پذیرایی، صنایع دستی، فناوری اطلاعات، حمل و نقل گردشگران و دیگر بخش های خدماتی هم می تواند زمینه حضور نیروی کار را در بخش اقتصادی فراهم کند.

علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این رابطه موضوع «توریسم پست مدرن» را مطرح کرده است.این دیدگاه بر مبنای توسعه خانه‌های روستایی به عنوان اقامتگاه های گردشگران تاکید دارد.

وی معتقد است: توسعه خانه های روستایی با توجه به اینکه هزینه‌های بالایی را نمی طلبد، می تواند جاذبه های گردشگری را در کشور افزایش دهد و اشتغال و درآمد قابل توجهی را در میان اقشار با درآمد پایین ایجاد کند.

آموزهای جغرافیایی از کودکی به ما آموخته است ایران به لحاظ ویژگی های طبیعی کشوری فوق العاده در زمینه استفاده از محیط طبیعی است. کافی است اراده ای در استفاده از این مزایای طبیعی در کشور شکل بگیرد تا سهم بالای اشتغال خود را نشان دهد. به طور نمونه استفاده از انرژی خورشیدی در ایجاد گرمایش خانگی به تنهایی می تواند نه تنها از آلودگی هوا جلوگیری کند، بلکه نیروی انسانی زیادی را در ساخت پانل‌های خورشیدی به کار می گمارد.

بخش کشاورزی باوجود کمبود آب، از جمله بخش های دیگری است که می تواند اشتغال بالایی را رقم بزند. توسعه صنایع تبدیلی نه تنها اشتغالزاست، بلکه می تواند ارزش افزوده بالایی را در بخش کشاورزی رقم بزند.تولید کالاهای مصرفی از پوشاک گرفته تا کالاهای خانگی از دیگر زمینه‌های ایجاد اشتغال است. هم اکنون کشور چین با تولید پوشاک تحت لیسانس کشورهای توسعه یافته بزرگترین صادرکننده پوشاک در جهان است.به گفته فعالان بخش صنعت، ایجاد کارخانه هایی که بتوانند مواد اولیه معادن ایران را تبدیل به کالا کنند و اینکه مواد معدنی به شکل خام از ایران صادر نشده و بر آنها ارزش افزوده ایجاد شود، از دیگر راهبردهای توسعه اشتغال در کشور است.

همه اتفاقات خوب تا زمانی که ارزیابی درستی از شرایط موجود نداشته باشیم و توانمندی های منطقه ای خود را نشناسیم، نمی تواند منجر به برنامه ریزی شود. تردیدی نیست تا زمانی که نقشه راه ترسیم نشود، نمی توان گامی به جلو برداشت.

یکی از ارکان مهم در این زمینه، آموزش ها از سنین ابتدایی است تا تلاش های فردی و جمعی به خوبی فرهنگ سازی شود؛ زیرا در دوران کودکی، خودباوری، دگر خواهی ، خلاقیت و آفرینش نهادینه و پایدار می شود.

نسخه مناسب چاپ