به گزارش مهر، برزین ضرغامی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در نشست اتاق فکر اولین جشنواره آواها و نواهای رضوی گفت: امیدواریم جشنواره آواها و نواها در سالهای آتی بتواند به عنوان نهادی فرهنگی ذیل جشنواره رضوی فعالیتهای خود را ادامه داده و در درازمدت تمام دستاندرکاران حوزه موسیقی را گرد هم جمع کند.
وی ادامه داد: جشنواره رضوی در سالهای دور بر اساس دغدغههای موجود شکل گرفت و تبدیل به نهادی فرهنگی در کشور شد. در مجموع فعالیتهایی که در این سالها توسط وزارت ارشاد انجام شده هیچکدام همچون جشنواره امام رضا نتوانسته جایگاه خود را پیدا کند.
ضرغامی با بیان اینکه در جشنواره امام رضا (ع) خارج از مسایل فرهنگی و هنری مساله قابل توجه ارادتی است که نسبت به این حضرت وجود دارد تصریح کرد: در این دوره از جشنواره به بخشهای پژوهشی توجه بیشتری شده به همین سبب جشنواره آواها و نواها در ذیل این جشنواره پیشنهاد شد و قرار است اولین دوره آن در هفته کرامت سال جاری برگزار شود.
سیدجواد جعفری مدیر عامل بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا (ع) نیز با اشاره به پیشنهاد برگزاری جشنواره آواها و نواهای رضوی توسط مدیرکل ارشاد استان تهران و استقبال این بنیاد گفت: دکتر ضرغامی علاقهمند به فعالیت در حوزههای هنری بودند و از این رو جشنواره آواها و نواهای رضوی را پیشنهاد کردند، دلیل عدم ورود ما تا به امروز حساسیتهای موجود در این حوزه بود که با توجه به تاکید بر نگاه دینی در این جشنواره به حوزه موسیقی، دغدغهها برطرف میشود.
وی ادامه داد: امام رضا مامن و پناهگاه و نعمتی است برای کشور ما که شکرگزاری بر این نعمت وظیفه ماست. تکریم ولادت این امام و همچنین بسط آموزههای امام در جامعه در واقع همین شکرگزاری است. توصیه به خوب بودن و تعامل از صفات بارز امام رضا علیهالسلام است که اگر بتوانیم این آموزه ها را در جامعه نشر دهیم ناهنجاریها را از بین خواهیم برد و به تلطیف فضای جامعه کمک میکند.
وی با اشاره به بزرگداشت هفته کرامت از سوی مردم بزرگ به نحوی که حتی در تقویم برنامههای صدا و سیما هم گنجانده شد، اظهار داشت: آواها و نواها برگرفته از ارادت ما نسبت به ساحت مقدس امام رضا علیهالسلام است و تجربه قبلی در برگزاری جشنواره موسیقی نواحی در سالهای گذشته در این زمینه ما را یاری خواهد کرد.
کیوان پهلوان موسیقیدان و پژوهشگر در حوزه موسیقی فولکور با تاکید بر اینکه موسیقی جزو اساسی و اصلی زندگی بشری است که نه قداست دارد و نه کراهت گفت: اگر موسیقی از زندگی بشر حذف شود، بشر به حیوان تبدیل میشود. نواهای محلی ایران بر اساس دم و بازدم و گام انسان شکل گرفته است. بشر موسیقی را برای آرامش تولید کرده که شامل چهار بخش موسیقی کار، موسیقی جشن و شادمانی، موسیقی سوگ، نالههای مادران و نوحهها و مرثیهها (اکنون در کردستان و لرستان سرنانوازان برای موسیقی سوگ مینوازند) و موسیقی جنگ تولید شده است.
وی ادامه داد: یکی از موسیقیهای موثر موسیقی مذهبی است که بر مبنای باورها شکل میگیرد. در چارچوب خاطرات تاریخی سینه به سینه اشعار ملودیک به نسلهای بعدی منتقل شده که بخش اساسی آن ملودیهای مذهبی است به طور نمونه چاووشخوانیها برای افرادی که از زیارت امام رضا برمیگشتند و در مدح امام برای آنها چاووشهایی خوانده میشد. ملودی جزئی از زندگی بشری است و امکان سانسور آن وجود ندارد.
پهلوان با بیان اینکه امیدوارم جشنواره موسیقی با موضوع امام رضا علیهالسلام تداوم منطقی پیدا کند گفت: این جشنواره راهی است که مردم با فضای دینی اشعار و موسیقی در این زمینه آشنا شوند. در دنیای سرمایهداری فیلمها و موسیقیهایی تولید میشود که انسانها به سوی قهقرا بروند و به طور طبیعی گروههای فکری در کشورهای مختلف این کار را میکنند، اگر ما برآیند موسیقی خود را نشناسانیم، موسیقی تبلیغ میشود که متعلق به ما نیست.