سازمان ملل: دولت سوریه به تعهداتش عمل کرد
سرویس خارجی: سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی وابسته به سازمان ملل با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: دمشق به تعهداتش در ارائه لیست سلاح‌های شیمیایی خود و برنامه‌های مرتبط با آن عمل کرده و تمامی مدارک خواسته شده را در موعد مقرر که تا پایان شنبه گذشته بود، به این سازمان تحویل داد.
بنابر اعلام سازمان مذکور، این اطلاعات هم اکنون در کمیته فنی سازمان در حال بررسی است و به زودی مرحله بعدی درباره خلع سلاح شیمیایی سوریه آغاز خواهد شد. سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی همچنین از دمشق خواست برای انهدام کامل سلاح‌های شیمیایی سوریه به این سازمان کمک کند. سازمان مذکور نشست خود درباره سوریه را که قرار بود دیروز برگزار شود به وقت دیگری موکول کرد و قرار است در این نشست که هنوز زمان آن مشخص نشده ۴۱ کشور عضو سازمان مساله انهدام سلاح‌های شیمیایی سوریه و پیوستن این کشور به معاهده منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی را بررسی کنند.
پیش بینی می‌شود سوریه در اکتبر به شکل رسمی صد و نودمین کشور عضو سازمان منع استفاده از سلاح‌های شیمیایی شود و توافقنامه‌های این سازمان را به طور کامل اجرا کند. دراین حال وزیر امور خارجه روسیه با تاکید بر لزوم از بین بردن سلاح‌های شیمیایی سوریه اعلام کرد اطلاعات موجود در اختیار روسیه نشان می‌دهد گروه‌های مسلح سوری برخی از مناطقی را که انبارهای سلاح‌های شیمیایی در آن قرار دارد، در اشغال خود دارند. سرگئی لاوروف تاکید کرد: سلاح‌های شیمیایی سوریه باید از بین برود. لاوروف همچنین بازگشت کارشناسان سازمان ملل به سوریه را امری ضروری خواند.
وی اعلام کرد کشورش آماده است نیروهایی را برای تامین امنیت بازرسان سازمان ملل به سوریه اعزام کند. وزیر خارجه روسیه همچنین غرب را به سوء‌استفاده از مساله سلاح‌های شیمیایی سوریه به عنوان بهانه‌ای برای حمله نظامی به این کشور متهم کرد. لاوروف از مواضع دوگانه کشورهای غربی در قبال سوریه به شدت انتقاد و آنها را به باج خواهی از مسکو متهم کرد.
ازسویی رئیس جمهوری ترکیه گفت: من پیشتر هم اعلام کرده‌ام و در یک مقاله به تفصیل در مورد این موضوع توضیح داده‌ام که ایران از توان منطقه‌ای بالایی برخوردار است و نمی‌توان برای حل بحران سوریه، راهکارهایی برگزید که نقش ایران در آن نادیده گرفته شده باشد. عبدالله گل افزود: سیاست‌های دولت ایران دارای اصول و بنیادهای مهمی است و از این گذشته، دیپلماتهای ایرانی نیز کارآمد، عاقل و عملگرا هستند و بدون شک برای برگزاری کنفرانس «ژنو۲» باید از توان ایرانی ها استفاده کرد.
درهمین راستا یک روزنامه آمریکایی نوشت: از آنجایی که ایران قربانی سلاح‌های شیمیایی عراق بوده، بهتر است در ابتکارعمل‌هایی که برای سوریه در نظر گرفته می‌شود، مشارکت داده شود. نیویورک‌تایمز در سرمقاله خود نوشت: ایران یکی از دو کشوری است که به بقای بشار اسد اهمیت می‌دهد و کشور دیگر روسیه است. آمریکا تا به حال حاضر نشده ایران را در تلاش‌های دیپلماتیک با روسیه برای یافتن راه‌حل سیاسی در سوریه که شامل برگزاری کنفرانس صلح در ژنو درباره سوریه می‌شود، دخیل کند. اما در برخی نقاط، در صورتی که ایران مصمم باشد و درباره حرکت در جهت پیشرفت ثبات منطقه‌ای جدی باشد، باید در مدیریت اینگونه ابتکارها درباره سوریه شرکت داده شود. ازسویی روزنامه انگلیسی ایندیپندنت گزارش داد، اطلاعات جدید منتشر شده توسط روسیه نشان می‌دهد موشک‌های حامل گاز سارین که در حمله ۲۱ اوت در حومه دمشق استفاده شد، در ابتدا به کشورهای مصر، لیبی و یمن فروخته‌ شده است. به نوشته این روزنامه، ظاهرا این موشک‌ها در سال ۱۹۶۷ در شوروی سابق ساخته و توسط مسکو به سه کشور عربی از جمله یمن، مصر و لیبی فروخته شده است.
شرط مخالفان
احمد الجربا رئیس ائتلاف مخالفان سوریه در موضعی جدید اعلام کرد: در صورتی که هدف از «ژنو ۲» تشکیل دولت انتقالی با اختیارات کامل باشد در این نشست شرکت خواهیم کرد. پیش شرط جدید ائتلاف مخالفان در حالی مطرح شده که آنها پیش از این بر عدم مشارکت در نشست «ژنو ۲» تاکید داشتند.
در تحولی دیگر، یک منبع آگاه در ائتلاف مخالفان از برنامه دیدار احمد الجربا با وزیران خارجه آمریکا و فرانسه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک خبر داد. ازسویی با هدف رایزنی درخصوص بحران سوریه، امیر قطر و رئیس‌جمهوری فرانسه در پاریس با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی و فرانسوا اولاند در این دیدار درباره بحران سوریه که در حال حاضر موضوع اصلی محافل بین‌المللی است، بحث و تبادل نظر کردند. مذاکرات دو طرف در راستای مقدمه‌چینی برای صدور قطعنامه‌ای از سوی شورای امنیت در جهت اجرایی کردن توافق اخیر آمریکا و روسیه درباره سلاح‌های شیمیایی سوریه صورت گرفت. خبر دیگر اینکه ده‌ها هزار تن از مردم یمن با برگزاری تظاهراتی در دو استان بزرگ این کشور تهدیدهای آمریکا برای حمله به سوریه و طرح‌های این کشور و رژیم صهیونیستی علیه ملت‌های عرب را محکوم کردند. در این تظاهرات که در صنعا پایتخت یمن و استان صعده برگزار شد، تظاهرکنندگان با سر دادن شعارهایی اعلام کردند با تهدیدهای آمریکا برای حمله نظامی به سوریه و توطئه‌های این کشور علیه ملت‌های عرب مخالفند.
دراین حال ولید جنبلاط، رهبر دروزی های لبنان اذعان کرد اگر در سوریه انتخابات برگزار شود،‌ بشار اسد ۶۰ درصد آرا را کسب می‌کند. جنبلاط که در ماههای اخیر مواضع شدید اللحنی علیه دولت بشار اسد در پیش گرفته، گفت: ما بخواهیم یا نخواهیم اسد نماینده ملتش است و بیشتر ملت سوریه با وی هستند، چرا که وی ملت را از تهدیدات خارجی که از آن می‌ترسند، محافظت می‌کند.
حمله به سفارت روسیه
شبکه خبری «روسیه الیوم» از حمله خمپاره‌ای به سفارت روسیه در دمشق و زخمی شدن دو تن خبر داد. این درحالی است که سفارت روسیه به فعالیت خود ادامه می‌دهد. ازسویی یک تبعه سعودی که عضو القاعده بود، با استفاده از یک دستگاه خودرو بمب‌گذاری شده، ساختمان راهنمایی و رانندگی را در «النبک» از توابع ریف دمشق، هدف قرار داد. «أبو زبیر المدنی» عامل این عملیات انتحاری و عضو گروه تروریستی «امارت اسلامی در عراق و شام » وابسته به القاعده بود. درتحولی دیگر نیروهای ارتش سوریه درپی در خواست اهالی منطقه «کفرنان» در حمص برای مقابله با تروریست‌ها، وارد این منطقه شدند. درپی تلاش تروریست‌های مسلح برای ورود به منطقه کفرنان، اهالی این منطقه از نیروهای ارتش سوریه کمک خواستند. در درگیری نیروهای سوری در این منطقه با تروریست‌ها، ده ها ترویست کشته یا زخمی شدند. ازسویی نیروهای دفاع مردمی کُرد در شرق سوریه با تروریست‌ها درگیر شدند. نیروهای دفاع مردمی کُرد در حسکه واقع در شمال شرق سوریه با تروریست‌های وابسته به جبهه النصره و «دولت اسلامی شام و عراق» درگیر شدند.
خبر دیگر اینکه یک روزنامه آمریکایی از تامین بودجه مخفیانه شورشیان سوری توسط تامین کنندگان مالی در کشورهای عربی و هجوم اتباع خارجی با کیف‌های پر از پول به مرز سوریه و استخدام جوانان پناهنده به عنوان جنگجو در سوریه خبر داد. واشنگتن پست نوشت: در کنار ارسال تسلیحات آمریکایی به گروه های شورشی در سوریه، موج جدیدی از کمک های نقدی مخفیانه به اسلام گرایان افراطی آغاز شده است که بیشتر این کمک ها توسط شبکه کوچکی از تامین کنندگان در میان کشورهای عربی تامین می شود. این تامین کنندگان بودجه که به شیوه ای مخفیانه کار خود را پیش می برند، از شبکه توئیتر و سایر رسانه های اجتماعی برای جمع آوری میلیون ها دلار کمک به افراط گرایان مستقر در سوریه استفاده می کنند و از این طریق در حال تامین پشتیبانی حیاتی از شبه نظامیان اسلام گرای مستقر در سوریه هستند و همین امر ظاهرا عامل پیشروی این شبه نظامیان در بخش های شمالی و شرقی سوریه است آن هم در شرایطی که درگیری ها در سایر بخش های این کشور متوقف شده است. دلارهای جمع آوری شده از طریق اینترنت بین حساب های بانکی محرمانه یا توسط پیک و اغلب در شهرهای مرزی سوریه جابجا می شود و بخشی از این بودجه های مخفی جهت پوشش هزینه خرید تسلیحات یا تامین مالی یک عملیات یا آموزش و تسلیح یک جنگجوی غیر سوری اختصاص داده می شود.

نسخه مناسب چاپ