نگاه هفته
* ورود ارتش سوریه به استان رقه مهم‌ترین رویداد این هفته این کشور بود. داعش از حدود دو سال قبل رقه را به اشغال خود درآورده و آن را مرکز خلافت خود اعلام کرده است؛ به همین دلیل ورود به این استان، دستاورد بزرگی برای ارتش سوریه محسوب می‌شود. ارتش از سه محور تروریست‌های داعش را در رقه محاصره کرده و منتظر دریافت دستور برای حمله نهایی است. این هفته همچنین صدها نیروی ویژه انگلیسی با ادعای مبارزه با داعش وارد سوریه شدند. این در حالی است که مسکو اعلام کرد با قدرت هر چه تمامتر از ارتش سوریه در برابر تروریست‌ها حمایت می‌کند. این هفته در رویکردی دیگر برای نخستین بار در تاریخ کشورهای عربی یک زن رئیس پارلمان سوریه شد.
* پیروزی‌های نیروهای عراقی در عملیات آزادسازی فلوجه این هفته نیز ادامه داشت و ارتش به همراه نیروهای حشدالشعبی توانستند بیش از ۲۹ منطقه راهبردی دیگر در حومه شهر فلوجه را از اشغال داعش خارج کنند. از سویی اعلام شد دلیل پیشروی کند نیروهای عراقی حضور غیرنظامیان در داخل شهر است که داعش از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند. در خبری دیگر، سفیر آمریکا در بغداد و سخنگوی کاخ سفید تأکید کردند، هیچ‌گونه نقض حقوق بشر در عملیات‌های نیروهای مردمی عراق گزارش نشده است. از طرف دیگر، وزیر خارجه عراق اعلام کرد، سردار سلیمانی، مستشار رسمی دولت عراق است و حضور او در خاک عراق به درخواست بغداد صورت گرفته است.
* سازمان ملل این هفته عربستان را به دلیل کشتار زنان و کودکان یمنی در فهرست سیاه نقض حقوق بشر خود قرار داد.این امر واکنش کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس و همچنین رژیم سعودی را به دنبال داشت تا جایی که «بان‌کی‌مون» دبیرکل سازمان ملل را مجبور به خروج نام عربستان از فهرست سیاه این سازمان کرد. از سوی دیگر و در ادامه نقض حقوق بشر رژیم سعودی دادگاه این کشور طی حکمی ۱۴ شهروند شیعه را به اعدام محکوم کرد.
* به رسمیت شناختن نسل‌کشی ارامنه از سوی پارلمان آلمان، واکنش تند سران ترکیه را به دنبال داشت. رئیس‌جمهوری، نخست‌وزیری و دیگر مقامات آنکارا مواضع تندی علیه برلین گرفتندکه این مهم تنش در روابط آنکارا ـ برلین را موجب شد و به دنبال آن ترکیه سفیر خود را از آلمان فرا خواند. از سوی دیگر، دادگاه قانون اساسی ترکیه، لغو مصونیت پارلمانی شماری از نمایندگان کُرد را قانونی دانست. رویکردی که اعتراضات خیابانی شهروندان ترکیه را به دنبال داشت. در این حال، انفجار خودروی بمب‌گذاری شده در یک ایستگاه پلیس در استانبول ۱۱ کشته برجا گذاشت. این حمله با محکومیت جهانی روبرو شد.
* یمن این هفته چندین تحول سیاسی و میدانی را پشت سر گذاشت. در تحولات سیاسی یمن و تلاش‌ها برای صلح، عملیات تبادل اسرا با کارشکنی هیأت ریاض متوقف شد. از سوی دیگر پس از سفر «محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله به عربستان و عکس‌العمل دولت مستعفی یمن به این سفر که ترک گفتگوها را به همراه داشت، اختلافات ریاض با دولت منصور هادی تشدید شد. از طرفی، سازمان ملل متحد و دولت آمریکا، جنبش انصارالله یمن را به رسمیت شناختند و علی‌رغم فشار رژیم سعودی، آن را سازمانی تروریستی قلمداد نکردند. از سویی، مردم یمن تظاهرات گسترده‌ای علیه تحریم‌های اقتصادی آمریکا و رژیم سعودی برگزار کردند. در تحولات میدانی نیز ائتلاف سعودی همچنان به نقض آتش‌بس و حمله به مناطق مختلف این کشور ادامه داد.
* پاریس این هفته میزبان کنفرانسی بین‌المللی برای حل بحران فلسطین بود و شرکت‌کنندگان در آن، شهرک‌سازی رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و آن را خللی بزرگ در روند مذاکرات صلح خاورمیانه توصیف کردند. یک روز پس از این اجلاس، حزب‌الله لبنان در بیانیه‌ای سکوت کشورهای عربی در برابر اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی‌ها را محکوم کرد. در چنین شرایطی دیدبان حقوق بشر نیز خواستار مجازات رهبران رژیم صهیونیستی به دلیل جنایت علیه فلسطینی‌ها شد.
* این هفته رئیس دولت امارات متحده عربی در سفری غیرمنتظره و به مقصدی نامعلوم، این کشور را ترک کرد. «خلیفه بن زاید آل نهیان» دو سال قبل پس از سکته مغزی، قادر به انجام فعالیت‌های سیاسی نشد و برادرش «محمدبن زاید»، زمام امور این کشور را در دست داشت. از این رو در پی این سفر رهبر امارات، گمانه‌زنی‌هایی درباره وقوع کودتایی آرام در این کشور مطرح می‌شود.
* حمله تروریستی نزدیک «امان»، پایتخت اردن در این هفته، به کشته شدن پنج نیروی امنیتی این کشور انجامید.از طرفی، «محمدالمؤمنی» سخنگوی دولت اردن، پس از چند روز، از دستگیری شخص مظنون به این حمله تروریستی سخن گفت.
* این هفته و پس از برگزاری انتخابات درون حزبی در «پورتوریگو» و «کالیفرنیا»، هیلاری کلینتون توانست حد نصاب آرای لازم برای نامزدی از طرف حزب دموکرات را به دست آورد. اما، «برنی سندرز» رقیب هم حزبی کلینتون اعلام کرد، مبارزه را ترک نمی‌کند و تا پایان راه به رقابت می‌پردازد.
* هفته جاری هفته حمایت از شیعیان پاکستان و اعلام همبستگی با «علامه عباس جعفری» رهبر حزب مجلس وحدت مسلمین این کشور که در اعتصاب غذا به سر می‌برد، بود.در این راستا مردم کویته با برگزاری تظاهرات، بی‌توجهی دولت به نسل‌کشی شیعیان پاکستان را محکوم کردند.
* سرویس خارجی

نسخه مناسب چاپ