حمید سبزواری شاعر پیشکسوت و پدر شعر انقلاب بامداد دیروز بر اثر بیماری و کهولت سن به رحمت ایزدی پیوست .
به گزارش ایسنا، حمید سبزواری، شاعر شعرهای مشهور و ماندگار دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، در نود و یک سالگی در بیمارستان آسیای تهران دارفانی را وداع گفت.
شعرهای بلند زندهیاد سبزواری، زبان گویای انقلاباسلامی و دفاعمقدس است و پیشواز آمدن امامخمینی(ره) به کشور را با مشهورترین سرودهاش، «خمینی ای امام» ، در اذهان مردم ایران جاودانه کرده است.
حسین آقا ممتحنی مشهور به حمید سبزواری، شاعر معاصر ایران و دارنده نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر است. سبزواری زاده ۱۳۰۴ در سبزوار است که قبل از مدرسه، قرآن را در خانه و نزد مادرش آموخته بود. وی سرودن شعر را از چهارده سالگی آغاز کرد.
از آثار حمید سبزواری میتوان به دیوان اشعار، کاروان سپیده، یاد یاران، سرود درد، گزیده ادبیات معاصر و سرود سپیده اشاره کرد. سبزواری در نتیجه مبارزات انقلابی، سالها تلاش صادقانه شغلی و ذوق و قریحه بالای شاعری، تاکنون افتخارات متعددی را کسب کرده است. او برای انقلاب شعر و شعار میساخت که در راهپیماییها و نمازجمعه خوانده میشد؛ برخی از آنها عبارتاند از: آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو، خمینی ای امام و الله اکبر خمینی رهبر.
برنامه تشییع
پیکر مرحوم حمید سبزواری فردا در تهران تشییع و در زادگاهش سبزوار به خاک سپرده میشود.
مراسم تشییع پیکر استاد سبزواری ساعت ۱۰ صبح دوشنبه ۲۴ خردادماه از حوزه هنری تا تالار وحدت برگزار میشود و از آنجا پیکر این شاعر فقید به زادگاهش سبزوار منتقل خواهد شد.
محسن ممتحنی فرزند زندهیاد حمید سبزواری با بیان اینکه تشییع از حوزه هنری تا تالار وحدت ادامه دارد افزود: مراسم تدفین و خاکسپاری نیز سهشنبه ۲۵ خردادماه در سبزوار برگزار میشود.
محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری به همراه جمعی از شاعران حوزه هنری همچون علیرضا قزوه، سعید بیابانکی، عباس محمدی، ناصر ضرابیزاده، محمود حبیبی کسبی، زورق، شمسایی و… به دیدار خانواده مرحوم حمید سبزواری رفتند.
در این دیدار پیشنهاد تشییع پیکر مرحوم سبزواری از مقابل حوزه هنری از سوی رئیس حوزه هنری مطرح و با آن موافقت شد.
روزنامه اطلاعات درگذشت این شاعر پیشکسوت و فرزانه را به خانواده محترمشان و اهالی فرهنگ و ادب صمیمانه تسلیت میگوید.
پیام تسلیت رییس جمهوری
رییس جمهوری درگذشت استاد حمید سبزواری را تسلیت گفت.
متن پیام حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله و انا الیه راجعون
در گذشت شاعر توانمند، انقلابی و چهره ماندگار فرهنگ کشور؛ استاد حمید سبزواری موجب تأثر و تألم فراوان شد. آن مرحوم به عنوان شاعری صاحب نظر در سبک های مختلف شعری و سراینده سرودهای دلنشین دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس؛ ازتلاشگران خدوم و جریان ساز در عرصه فرهنگ و ادب ایران اسلامی بود که توانست با تعهد به ارزشها و ذوق هنرمندانه خود، رویدادهای مهم انقلاب اسلامی را ماندگار سازد.
اینجانب ضایعه درگذشت این شاعر نامی و متعهد را به جامعه فرهنگ وادب ، دوستداران شعر و ادبیات و بویژه خانواده محترم ایشان تسلیت گفته، برای آن عزیز از دست رفته علو درجات و برای عموم بازماندگان صبر و اجر مسألت دارم.
پیام تسلیت دکتر علی لاریجانی
در پی در گذشت حمید سبزواری پیام تسلیتی از سوی رئیس مجلس شورای اسلامی صادر شد.
متن کامل این پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
درگذشت شاعر و سراینده آثار ماندگار و هنرمند جاودانه دوران انقلاب و دفاعمقدس استاد حمید سبزواری موجب تاسف و تاثر گردید.
این ادیب و شاعر بلندآوازه که سابقه مبارزاتی پیش از انقلاب نیز داشتند، همواره هنر و استعداد خویش را در راه خدمت به مردم و نظام اسلامی و در جهت بصیرت افزائی و شور انقلابی معطوف کرد و آثار ارزشمند متعددی در گنیجنه هنر انقلابی بر جای گذاشتند که همچون «کاروان سپیده»، «یاد یاران» و اشعار و سرود تاریخی «خمینی(ره) ای امام» نمونه آن میباشد.
اینجانب ضمن عرض تسلیت درگذشت ایشان به جامعه ادبی و فرهنگی، مردم شریف ایران، دوستداران، خانواده محترم استاد فقید، برای آن مرحوم علو درجات و غفران الهی و برای بازماندگان صبر و اجر از درگاه خداوند متعال مسئلت میکنم.
علی لاریجانی
رئیس مجلس شورای اسلامی
پیام حجتالاسلام والمسلمین حاج سید حسن خمینی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی و خبری جماران، حجتالاسلام والمسلمین حاج سیدحسن خمینی، یادگار گرامی امام در پیامی، درگذشت استاد حمید سبزواری شاعر انقلاباسلامی را تسلیت گفت. متن پیام حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی به شرح زیر است:
بسمه تعالى
درگذشت استاد حمیدسبزوارى شاعر توانمند و متعهد انقلاباسلامى موجب تأسف همه علاقمندان به ایشان شد. آن مرحوم بىشک از پایههاى ادبیات انقلاب و از استوانههاى شعر آن به حساب مىآید. ثبات قدم و پایمردى بر عقیده همواره او را در میان شاعران معاصر ممتاز مىساخت. ارزش «حمید» تنها در شعر و علاقهاش به امام و انقلاب و همراهىاش با دیندارى و دینداران خلاصه نمىشود بلکه در ایستادگى در مقابل آزارها و نفروختن زبان و بیان به دروغ و تحجر و افراط هم نمود مىیابد. اینجانب با عرض تسلیت درگذشت ایشان به جامعه ادبى کشور و خانواده محترم و معززشان، از خداى متعال براى وى علو درجات و حشر با اولیاء مسئلت دارم.
پیام علی جنتی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت درگذشت استاد حمید سبزواری از وی بعنوان شاعری که همواره بر مدار ایمان و اخلاق شعر گفت و شعور انقلابی خویش را بیهیچ ادعایی به جوانترها هدیه داد یاد کرد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متن کامل پیام علی جنتی به شرح زیر است: شاعر شعر انقلاب به ملکوت اعلی پرکشید و به نزهتگاه ابدی بار یافت. او همواره بر مدار ایمان و اخلاق شعر گفت و شعور انقلابی خویش را بی هیچ ادعایی به جوانترها هدیه داد. نجابت، ویژگی بارز شعرش بود و شرافت شاعری سرلوحه عملش. مضمون شعرهایش بدیع بود و طبعش لطیف، هم بر لفظ تسلط داشت و هم بر گستره معانی و هم در انواع قالبهای شعر طبعآزمایی می کرد و همه این هنرها را در خدمت به مردم و انقلاب قرار داده بود.
شعر حمید سبزواری، تقویم انقلاب است. هر رویداد مهم تاریخ معاصر را با گل واژه های شعرش در حافظه زمان نقش کرده تا آیندگان از یاد نبرند که برای دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی چه مسیر دشواری طی شده است.
شعر حمید چون شخصیتش مردمی است و به مخاطب و زمان خاصی تعلق ندارد، پس همیشه در حافظه تاریخی مردم ایران زنده خواهد ماند همانگونه که نام حمید سبزواری در خاطره ها جاوید خواهد ماند.
ضایعه درگذشت این پیر روشن ضمیر و شاعر خستگیناپذیر را به خانواده محترم سبزواری، جامعه فرهنگ و ادب و همه آنان که دل در گرو حفظ ارزشها و پاسداری از فرهنگ انقلاب دارند، تسلیت میگویم و از درگاه ایزدمنان برای آن مرحوم جایگاهی رفیع در سریر آسمانها و همجوار با اولیاءالله آرزومندم. روانش شاد.
پیام سید عباس صالحی
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به مناسبت درگذشت حمید سبزواری، ضمن تسلیت این ضایعه، حضور شاعرانه این شاعر فقید را در رویدادهای گوناگون انقلاباسلامی مثال زدنی دانست.
به گزارش روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی،
متن پیام سیدعباس صالحی به این شرح است:
خبر درگذشت استاد حمید سبزواری شعر دردی بود که برای دوستداران شعر و ادبیات سروده شد. تعهد این شاعر بزرگوار و حضور شاعرانهاش در رویدادهای گوناگون انقلاب اسلامی مثال زدنی است که تعدادی از آنها در «کاروان سپیده» و «یاد یاران» آمده است. در میان سرودههای استاد حمید سبزواری، چه اشعار اجتماعی و انتقادی که اوضاع نابسامان پیش از انقلاب را نکوهش کرده و چه اشعاری که با هدف انتقال پیام انقلاب اسلامی سروده شده، شعرهای فاخر و شور انگیز، بسیار یافت میشود که از قدرت طبع و قریحه و مهارت شاعرانه حکایت دارد.
ضایعه فقدان استاد حمید سبزواری را به خانواده محترم ایشان و نیز به همه فعالان عرصه فرهنگ و به ویژه اهالی شعر و ادبیات تسلیت گفته و از درگاه پروردگار برای آن زنده یاد مغفرت و برای بازماندگان صبر مسئلت دارم.
پیام تسلیت دکتر غلامعلی حدادعادل
دکتر غلامعلی حدّاد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در پیامی درگذشت شاعر گرانقدر و فرزانه، حمید سبزواری را تسلیت گفت. متن پیام مذکور بدین شرح است:
باسمهتعالی
حمید سبزواری، شاعر توانا و بلندآوازه انقلاب اسلامی و دفاع مقدّس، جهان را بدرود گفت و به دیدار پروردگار خود شتافت.
این استاد بزرگ، شعر فاخر خود را در سراسر دوران انقلاب اسلامی در خدمت به ایمان و آزادی و عدالت نهاد و سرود پیروزی و بانگ آزادی سر داد. فرهنگستان زبان و ادب فارسی درگذشت پیر شاعران انقلاب را به بازماندگان ایشان و به جامع? ادبی کشور تسلیت میگوید و برای آن شادروان از درگاه خداوند متعال مغفرت و علو درجات مسئلت میکند.
دست نوشتهها و اشعار منتشرنشده زندهیاد سبزواری گردآوری میشود
رضا اسماعیلی از تلاش جمعی از شاعران کشور برای گردآوری و انتشار اشعار و دستنوشتههای منتشر نشده حمید سبزواری و بازچاپ سایر آثار وی خبر داد. رضا اسماعیلی در گفتگو با مهر با اشاره به درگذشت استاد حمید سبزواری اظهار کرد: فقدان ایشان خسران و خسارت بزرگی برای ما و شعر فارسی خواهد بود. استاد سبزواری از نسل شاعران آرمانگرایی بود که تا آخرین لحظه در مسیر امام و انقلاب و باورهای دینی حرکت کرد و به عنوان یک اسوه در ادبیات انقلاباسلامی خود را مطرح کرد. به باور من پر کردن جای خالی او در روزگار معاصر بسیار بعید و سخت خواهد بود.
وی ادامه داد: با وجود بیماری استاد که در این اواخر حضور در جمع را نیز برای ایشان بسیار دشوار کرده بود اما بودنشان در میان ما به نوعی قوت قلب و آرامش به شمار میآمد که متاسفانه از دست رفت.
اسماعیلی افزود: مهم ترین ویژگی شعر آقای سبزواری روحیه تعهد و انفلابیگری بود. او حضور امام راحل را قبل از پیروزی انقلاباسلامی درک کرده و از قبل از نهضت با ایشان در ارتباط بوده است. حاصل این تلاش نیز ضبط و پخش سرود معروف «خمینی ای امام» است که با مشقت زیادی در روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی منتشر شد. استاد سبزورای شاگرد مکتب امام بود و روحیه مبارزه و مجاهده خود را تا انتها حفظ کرد.
وی افزود: استاد سبزواری همچنین در تمامی مقاطع حساس انقلاب با سرودن اشعار انقلاب نه تنها به ثبت این لحظات کمک کرد بلکه تعهد انقلابی خود را نیز به ثبت رساند. هر جا که احساس میکردند مسیر انقلاب و آرمانهای آن کم رنگ شده فریاد اعتراضش بلند میشد و با مواخذه این مساله را گوشزد میکرد. من کمتر دیدهام شاعران معاصر با این صلابت در این مسیر حرکت کنند.
این شاعر در ادامه از تلاش خود و گروهی از شاعران برای گردآوری و باز نشر تمامی آثار سبزواری خبر داد و گفت: پس از عیادت سردار نقدی از استاد وعده داده شد که سازمان بسیج هنرمندان تمامی آثار منتشر شده استاد را بازنشر و تمام آثار منتشرنشده وی را نیز در قالبی تازه منتشر کند. به همین دلیل در سازمان گروهی از شاعران در قالب یک تیم برای این منظور گردآوری شدند و در دو ماه گذشته نیز من و گروهی از دوستان به این واسطه با استاد و خانواده وی در ارتباط بودیم تا این اشعار جمعآوری شود. وی تصریح کرد: بسیاری از دست نوشتهها و اشعار منتشر نشده استاد سبزواری در این زمینه گردآوری شده و به زودی در قالب چندین مجلد کتاب به همراه بازچاپ آثار قدیمی منتشر میشود.