بازپس گیری «فلوجه» ؛ضربه‌ای کاری بر داعش
داعش در آستانه شکستی بزرگ
بخش سوم و پایانی
 

یک کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرآنلاین شکست‌های پیاپی داعش را نشانه ای از سقوط و ناکامی این گروه و وابستگان آن می‌داند.آزادسازی مناطق اشغالی داعش یکی پس از دیگری و کشته شدن سرکرده‌هایش در عملیات‌های آزادسازی کشورهای عراق و سوریه نشان دهنده تضعیف این گروه تروریستی است. اما آیا این سیکل ادامه دارد و قرار است سقوط‌های داعش ادامه داشته باشد؟ برای یافتن پرسش این پاسخ سایت خبرآنلاین با یک کارشناس مسائل خاورمیانه به گفتگو نشسته است. حسن‌هانی‌زاده معتقد است تجربه‌هایی که نیروهای مسلح عراق و سوریه تا به حال در مبارزه با گروه‌های تروریستی به دست آورده اند و تضعیف روحیه نیروهای داعش نشان دهنده شکست این گروه تروریستی است و این شکست‌ها همچنان ادامه خواهد داشت. مشروح گفتگوی خبرآنلاین با این کارشناس برجسته مسائل خاورمیانه را در ادامه می‌‌خوانید.

– دولت عراق یک عملیات بزرگ برای آزاد سازی فلوجه ترتیب داد که فرمانده داعش در آن کشته شد، حال این اتفاق چه تاثیری در آزادسازی مناطق اشغالی سوریه و عراق خواهد گذاشت؟

*عملیات بزرگ آزادسازی فلوجه مقدمه ای برای آزادسازی شهر موصل و رقه سوریه است. با توجه به اینکه شهر فلوجه در استان بزرگ الانبار عراق یک منطقه استراتژیک تلقی می شود لذا دولت حیدر العبادی نخست وزیر عراق اهمیت زیادی برای این عملیات قائل است. حضور گسترده نیروهای مردمی و نیروهای مسلح عراق برای آزادسازی فلوجه نشانه اهمیت سیاسی و استراتژیک این شهر است.

با توجه به اینکه فلوجه در فاصله ۶۵ کیلومتری شهر بغداد پایتخت عراق قرار دارد لذا گروهک تروریستی داعش معمولا از طریق شهر فلوجه عملیات انتحاری در شهر‌های بزرگ عراق در مرکز این کشور انجام می دهد و به نظر می رسد که آزاد سازی فلوجه می تواند گام مهمی برای آزاد سازی موصل باشد و پس از آن آزاد سازی شهر‌های مختلف سوریه از وجود گروهک‌های تروریستی خواهد بود. بنابراین با توجه به جریان سازی‌های گسترده رسانه‌های عربی علیه نیروهای مردمی عراق به نظر می رسد که دولت حیدر العبادی مصمم است تا شهر فلوجه و موصل را به زودی و در فرصت مناسب آزاد کند.

– به نظر می رسد داعش در سیکلی قرار گرفته که تک تک سرزمین‌هایی که به دست آورده را از دست می دهد این اتفاق از چه چیزی ناشی می شود و آیا مشکلی درون این جریان پیش آمده؟

* با توجه به تجربه ای که نیروهای مسلح عراق و سوریه در جنگ‌های میدانی به دست آورده اند و همچنین شکست روحی نیروهای وابسته به داعش به نظر می رسد که داعش اکنون در آستانه یک شکست قرار دارد. جامعه جهانی هم به این نتیجه رسیده که باید برای سرکوب گروهک تروریستی داعش همکاری کند. با توجه به اینکه داعش ساخته و پرداخته عربستان، رژیم صهیونیستی، قطر و ترکیه است، به نظر می رسد که اکنون شرایط به گونه ای است که کشور‌ها به این نتیجه رسیده اند که داعش یکی از گروهک‌های تروریستی خطرناک است که امنیت منطقه و جهان را تحت تاثیر قرار می دهد.

– به نظر شما وضع سوریه و نبرد بین نیروهای دولتی و تروریستی در حال حاضر چگونه است؟

*پیشروی نیروهای دولتی سوریه و حزب الله در شمال حلب و آزادسازی بخش‌هایی از شهر‌های اطراف حلب نشان می دهد که یک انسجام بیشتری میان نیروهای مردمی و دولتی سوریه به وجود آمده ضمن اینکه همکاری مشورتی جمهوری اسلامی ایران در آزادسازی شهر‌های سوریه بی تاثیر نیست. به همین دلیل به نظر می رسد که وضعیت میدانی سوریه به نفع دولت بشار اسد تغییر کرده ولی مسئله فشار سیاسی از سوی بازیگران بحران سوریه علیه دولت منتخب این کشور همچنان ادامه دارد.

– تاثیر گفتگوی دور آخر وین بر موضوع سوریه چگونه خواهد بود؟

*گفتگو‌های میان مخالفان سوریه و دولت سوریه در ژنو و وین به نتیجه نرسیده و به نظر می رسد این گفتگو‌ها خروجی قابل قبولی نخواهد داشت. دولت سوریه مصمم است از طریق نظامی گروهک‌های تروریستی را سرکوب کند و به همین دلیل به نظر می رسد اکنون راه حل بحران سوریه سرکوب گروهک‌های تروریستی باشد.

عراق و بایسته‌های یکپارچگی ملی و انسجام سیاسی

درگیری‌های اخیر میان هواداران جریان صدر و نیروهای امنیتی عراق در شرایطی رخ داده است که ارتش و نیروهای مردمی این کشور بیش از هر زمان دیگری به شکست داعش نزدیک شده اند. از این رو، حفظ یکپارچگی و ثبات ملی حتی در فرایند اعتراض‌های سیاسی عراق باید مورد توجه قرار گیرد.هزاران تن از هواداران جریان صدر در اعتراض به سیاست‌های دولت و نخست‌وزیر عراق به منطقه سبز بغداد هجوم بردند و با وجود مقاومت شدید نیروهای امنیتی توانستند وارد مقر نخست وزیری شوند. ورود هواداران جریان صدر به منطقه سبز بغداد با واکنش نیروهای امنیتی روبرو شد و به درگیری‌هایی میان ۲ طرف انجامید که در پی آن شماری از معترضان کشته و زخمی شدند.

در پی این رویداد، ارتش عراق با بیرون کردن معترضان از ساختمان‌های دولتی کنترل پایتخت را در دست گرفت و مقررات منع آمد و شد در بغداد برقرار کرد. چند ساعت بعد

«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق برای حفظ آرامش سیاسی مقررات منع آمد و شد را لغو کرد. «مقتدا صدر» رهبر جریان صدر در واکنش به تحولات رخ داده با صدور بیانیه ای از معترضان پشتیبانی و خشونت پلیس را در درگیری با معترضان محکوم کرد. ماه گذشته نیز هواداران جریان صدر در اعتراض به شکل نگرفتن اجماع در مجلس برای تایید کابینه نو در عراق و ناتوانی دولت در برخورد با بمب ‌گذاری‌ها در مناطق شیعه‌ نشین به منطقه سبز بغداد هجوم بردند و کنترل ساختمان مجلس را برای چند ساعت در دست گرفتند.اختلاف‌های سیاسی و ناآرامی‌ها در عراق در حالی شدت گرفته که طی دو هفته گذشته گروه تروریستی داعش توانسته است چند عملیات انتحاری در بغداد انجام دهد؛ عملیاتی که منجر به کشته و زخمی شدن صدها تن شد. این در حالی است که طی هفته‌های گذشته ارتش و نیروهای مردمی عراق توانسته اند پیشروی‌های چشمگیری علیه داعش به ویژه در شهر «فلوجه» و نواحی اطراف «موصل» داشته باشند.

به دنبال همین پیشروی‌های ارتش و نیروهای مردمی است که داعش در روزهای اخیر تلاش کرده است با تکیه بر عملیات انتحاری در بغداد و مناطق اطراف آن فشارهای روانی بر مردم عراق را تشدید کند تا از این راه از تمرکز نیروهای عراقی علیه خود بکاهد. داعش اکنون در ضعیف ترین وضع از زمان حمله به عراق قرار دارد و بسیاری از مناطق زیر کنترل خود را از دست داده است. همزمان، در سوریه نیز فشارها بر داعش تشدید شده است و نیروهای ارتش سوریه و کردها توانسته اند به نزدیکی شهر «رقه» (پایتخت خودخوانده داعش) برسند. شکسته شدن خطوط اصلی داعش به ویژه در عراق موجب شده است این گروه بیش از دوسوم سرزمین‌های زیر کنترل خود را از دست بدهد. برای جبران این شکست‌ها، داعش راهبرد عملیات انتحاری و جنگ و گریزهای مقطعی را در دستور کار خود قرار داده است تا از این راه بتواند مانع از پیشروی بیشتر ارتش و نیروهای مردمی عراق به سمت مواضع خود شود.

در چنین شرایطی، دولت عراق بیش از هر زمان دیگری نیازمند حفظ آرامش گروه‌های سیاسی، یکپارچگی و همراهی آن‌ها با دولت و نیروهای امنیتی است .هر چند بر اساس قانون اساسی عراق، گروه‌های سیاسی حق اعتراض و حتی تظاهرات مسالمت آمیز را دارند اما باید توجه داشته باشند که پیگیری خواسته‌ها در شرایط بحران سیاسی با شرایطی که دولت در آرامش قرار دارد متفاوت است. بنابر این، تحولات اخیر در پایتخت عراق و درگیری‌ها میان هواداران جریان صدر و نیروهای امنیتی عراق نیز باید از این زاویه مورد بررسی قرار گیرد. در این چارچوب، هر چند جریان صدر از این حق برخوردار است که خواسته‌های خود از دولت مرکزی را پیگیری کند و حتی در چارچوب قانون اساسی عراق از حق اعتراض مسالمت آمیز نیز برخوردار است اما چنین اعتراضی نباید نظم و امنیت پایتخت را بر هم زده و امور اجرایی و امنیتی دولت را مختل کند. در این شرایط، حفظ آرامش سیاسی و پیگیری خواسته‌ها از راه‌های مسالمت آمیز و قانونی بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد. حمله به ساختمان‌های دولتی نتیجه ای جز تخریب اموال عمومی و فرصت دادن به داعش برای تقویت مواضع این گروه ندارد. این در حالی است که اکنون بهترین فرصت برای مبارزه و نابودی داعش است و ارتش و نیروهای مردمی فاصله اندکی با این هدف دارند.

تروریسم امروز حاصل بذری است که سعودی‌ها کاشته‌اند

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در سرمقاله خود به اقدامات سعودی‌ها در گسترش تروریسم در جهان اشاره و عنوان کرد که تروریسم امروز، حاصل بذری‌ است که سعودی‌ها کاشته‌اند. روزنامه آمریکایی «نیویورک‌تایمز» در سرمقاله خود به اقدامات سعودی‌ها در گسترش تروریسم در جهان اشاره کرد و نوشت که عربستان سال‌هاست که سیاستمداران آمریکایی را ناامید کرده است و علیرغم آنکه ظاهراً یک همپیمان مهم برای آمریکا است و با سلاح‌ها و کمک‌های آمریکا از دشمنان خود در امان است، اما میلیون‌ها دلار صرف تقویت وهابیت‌ کرده است.

طبق این گزارش، وهابیت در واقع منبع الهام هواپیماربایان حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر شد و هم‌اکنون نیز «داعش» را تحریک می‌کند.نیویورک‌تایمز ادامه داد، جدیدترین فصل در این تاریخچه طولانی و غم‌انگیز شامل «کوزوو» کوچک می‌شود. این کشور با جمعیت تنها ۱٫۸ میلیون نفری، در مقایسه با کشورهای دیگر شمار جوانان بیشتری را برای مبارزه و کشته شدن به عراق و سوریه فرستاده است .از سال ۲۰۱۲ تاکنون، حدود ۳۱۴ نفر از مردم کوزوو به تکفیری‌های داعش پیوسته‌اند که از این میان شامل دو بمب‌گذار انتحاری، ۴۴ زن و ۲۸ کودک می‌شود. حتی بلژیک که بعد از حملات پاریس و بروکسل تا حد زیادی به عنوان کانون افراط‌گرایی دیده می‌شود، در رتبه‌بندی اعزام نیرو برای داعش، بعد از کوزوو قرار دارد.

این گزارش سپس نوشت، همانطور که جزئیات این مسئله در مقاله اخیر نیویورک‌تایمز نوشته شده است، کوزوو به این دلیل در چنین جایگاه امروزی قرار گرفته است که عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس، سال‌ها صرف گسترش و تأمین بودجه شبکه‌ای از امام‌ جماعت، مساجد و انجمن‌های محرمانه در این کشور کرده‌اند.نیویورک‌تایمز ادامه داد، در حالیکه هیچ‌گونه شواهدی وجود ندارد که نشان بدهد گروهی به صورت مستقیم و صریح به مردم کوزوو پول می‌دهد تا آنها را ترغیب کند به سوریه بروند، مقامات ارشد کوزوو به نیویورک‌تایمز گفته‌اند که یکسری روحانیون و گروههای افراطی مبالغ زیادی را برای تقویت تفکر افراطی در بین جوانان و قشر آسیب‌پذیر کوزوو هزینه می‌کنند. «فاتوس ماکولی» رئیس پلیس مبارزه با تروریسم کوزوو به نیویورک‌تایمز گفته بود: موضوع اینجاست که آنها از متفکرانی حمایت می‌کنند که به اسم حفاظت از اسلام، خشونت و جهاد را تقویت می‌کنند.در سرمقاله نیویورک‌تایمز تصریح شده است که آمریکا و ناتو در سال ۲۰۰۸، بودجه زیادی را برای کمک به کوزوو هزینه کردند تا بتواند استقلال خود را از صربستان به دست آورد و دموکراسی را برقرار کند.

عربستان سعودی از کوزوو بعنوان زمین پرورش افراط‌گرایان استفاده کرده است و اجازه داده که نهادها یا شهروندان سعودی از این کشور بعنوان یک زمین پرورش افراط‌گرایی استفاده کنند و این مسئله یادآور رفتار متناقض و حتی دوگانه شرکای آمریکا در خلیج‌فارس است و نشان می‌دهد که به چه دلیل روابط واشنگتن با این کشورها تا حد زیادی دچار مشکل شده است.طبق این گزارش، کوزوو که بعد از چندین ماه بمباران ناتو در سال ۱۹۹۹ موفق به کسب استقلال از صربستان شد، معروف به کشوری صبور است. اکثر مردم مسلمان این کشور پیرو مذهب حنفی بودند که مقبول است اما از زمان جنگ ناتو، امام‌های جماعت تحت آموزش عربستان تهدیدی برای این مذهب بودند و موسسات خیریه تحت حمایت عربستان هزینه‌هایی را پرداخت می‌کرد و جهاد خشونت‌بار و افراطی‌گری را پرورش دادند.

کارشناسان همچنان به شماری از دلایلی اشاره می‌کنند که کوزوو را به زمین حاصلخیزی برای جذب ایدئولوژی افراطی تبدیل کرده است. این سرمقاله می‌افزاید، شمار زیادی از جوانان کوزوو در مناطق روستایی فقیرنشین زندگی می‌کنند و امید چندانی به اشتغال ندارند. آنها اعتقادی به دولت خود ندارند و طبق گزارش ۲۰۱۵ مرکز مطالعات امنیتی کوزوو، نظام آموزشی این کشور تفکر انتقادی را پرورش نمی‌دهد.هنوز مشخص نیست که به چه دلیل دولت کوزوو و آمریکا و مقامات سازمان ملل زودتر اقدامی را در این زمینه صورت ندادند. شاید آمریکایی‌ها به اشتباه فرض کرده‌اند که احتمالاً جامعه مذهبی میانه‌رو کوزوو می‌تواند از رشد افراط‌گرایی در این کشور جلوگیری کنند.بر اساس این گزارش، حملات ۱۱ سپتامبر، خیلی با سرعت خطرات را روشن کرد. چندین سازمان سعودی در کوزوو تعطیل شد و دولت عربستان که ظاهراً کمک خود را به کوزوو کاهش داده است، ‌اکنون اصرار دارد که کنترل شدیدی بر موسسات خیریه، مساجد و آموزش‌های دینی و مذهبی خود دارد. با اینحال، کویت، قطر، امارات متحده عربی بودجه افراط‌گرایان در کوزوو را افزایش داده‌اند.

دولت کوزوو با همکاری آمریکا اقداماتی را برای مبارزه با افراط‌گرایی اتخاذ کرده است که شامل تصویب قوانین جدید مبارزه با تروریسم، سرکوب پولشویی و افزایش تحقیقات مأموران پلیس می‌شود و در پی این اقدامات، جریان شهروندان این کشور که برای مبارزه در کنار داعش به سوریه و عراق می‌روند، کاهش یافته است به طوریکه در هفت ماه گذشته تقریباً هیچ کس از این کشور برای پیوستن به داعش نرفته است و شمار مردم این کشور که در میدان نبرد سوریه و عراق در کنار داعش هستند، به ۱۴۰ نفر کاهش یافته است. نیویورک‌تایمز با اشاره به این موارد در پایان نوشت، اما با اینحال، دستکم دو امام جماعت افراطی همچنان به وعظ در «پریستینا» پایتخت کوزوو ادامه می‌دهند و توجه جوانان را به خود جلب می‌کنند به همین دلیل اقدامات زیادی باید برای حفظ استقلال و روح صبر در کوزوو صورت گیرد.

نیروهای مردمی عراق خار چشم کینه توزان

نیروهای بسیج مردمی عراق درماههای گذشته با موج تبلیغات ناجوانمردانه رسانه‌های کشورهای خلیج فارس و مزدوران آنها در منطقه روبرو بوده اند.به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، این نیروها که با شجاعت با عناصر گروهک تروریستی داعش در شمال بغداد و بطور مشخص شهر فلوجه درگیرند، در معرض موجی از تبلیغات ظالمانه از سوی مطبوعات کشورهای خلیج فارس و مقام‌های این کشورها هستند که در نهان از این گروهک حمایت کرده، اما ظاهرا ادعای مبارزه با آن را دارند.

رسانه‌های گروهی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به ویژه مطبوعات کویت با نسبت دادن صفات زشت از جمله تروریسم به نیروهای مردمی عراق در صدد مخدوش کردن چهره آنان هستند، زیرا نیروهای مردمی عراق در حال نبرد با تشکیلات داعش هستند و برای بیرون راندن تروریست‌ها از سرزمین خود تلاش می کنند.واقعا عجیب است که بسیج مردمی عراق در معرض تهاجم رسانه ای گسترده ای از سوی مقام‌ها و رسانه‌های کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس مانند، “عبدالله بن زاید” وزیر خارجه امارات قرار گرفته که خواستار ریشه کن شدن بسیج مردمی عراق شده است؛ اظهارنظر وزیر خارجه امارات بدون پاسخ نماند و با موج گسترده ای از محکومیت از سوی محافل رسمی و مردمی عراق مواجه شد.

وزارت خارجه عراق اظهارات عبدالله بن زاید را محکوم کرده و آن را به مثابه توهین علیه نهادهای امنیتی و نظامی این کشور برشمرد.وزارت خانه خارجه تاکید کرده که اگر بسیج مردمی عراق نبود داعش و القاعده به بسیاری از کشورهای منطقه یورش می بردند.دفتر حیدر العبادی نخست وزیر عراق نیز اظهارات وزیر خارجه امارات در مورد الحشد الشعبی را محکوم و آن را دخالت در امور داخلی عراق بشمار آورد.”ثامر السبهان” سفیر سعودی در بغداد یکی دیگر از کسانی است که بسیج مردمی عراق را مورد حمله قرار داده است . وی بدون ارایه سندی مدعی شد که کردها و ساکنان استان الانبار مخالف ورود نیروهای مردمی به این مناطق هستند و این موضوع بیانگر آن است که جامعه عراق الحشد الشعبی را قبول ندارد.

اظهارات سفیر عربستان واکنش‌های خشمگینانه ای در داخل عراق برانگیخت و فرماندهان الحشد الشعبی خواستار اخراج السبهان از عراق و مجازات وی شدند.”احمد الاسدی” سخنگوی بسیج مردمی عراق در این باره گفت: اظهارات سفیر عربستان در عراق از اهداف از پیش طراحی شده سفیر کشور حامی تروریسم است.”باقر جبر الزبیدی” وزیر راه و ترابری عراق نیز اظهارات سبهان را در تضاد با عرف دیپلماتیک و دخالت آشکار در امور داخلی عراق دانست و تاکید کرد که الحشد الشعبی مایه شرافت ملت عراق است.نوری مالکی معاون رییس جمهوری عراق نیز در مورد الحشد الشعبی گفت: این نیروها مانع از پیشروی تروریست‌ها و فروپاشی ارتش و سقوط بغداد شدند.

کینه توزی علیه نیروهای مردمی عراق به همین اندازه خلاصه نمی شود، بلکه خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین از الحشد الشعبی به عنوان تروریسم یاد کرد، اظهاراتی که با واکنش‌های خشمگینانه همراه شد.وزیر خارجه بحرین در گذشته نیز حزب الله را از القاعده و جبهه النصره خطرناک تر دانسته بود و گفته بود که القاعده و داعش بزرگ ترین خطر نیستند، بلکه خطر بزرگ در حزب الله نهفته است که به ادعای وی مورد حمایت کشورهای تامین کننده هزینه‌های تروریسم است.

حنان الفتلاوی نماینده پارلمان عراق در واکنش به اظهارات وزیر خارجه بحرین گفت: اظهارنظر وزیر خارجه بحرین درباره حشد الشعبی دخالت در امور داخلی عراق محسوب می شود.وی افزود: اگر الحشد الشعبی نبود کشوری به نام عراق باقی نمی ماند؛ اگر نیروهای داوطلب مردمی نبودند داعش به خانه‌هایتان می رسید. این همان چیزی است که شما را ناراحت کرده، زیرا شما امیدوار بودید که عراق به دست داعش بیفتد.

وی ادامه داد: من وزیر خارجه بحرین را نصیحت می کنم که به جای دخالت در امور عراق به امور کشور خود بپردازد که حقوق بشر در آن نقض می شود و آزادی‌ها به طور روشن در آن سرکوب می شود.دشمنی رژیم‌های حاکم در کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نشات گرفته از پیروزی‌های به دست آمده توسط بسیج مردمی عراق علیه گروهک‌های تروریستی به ویژه داعش و النصره و القاعده است که هزینه شان از سوی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس تامین می شود.

دخالت‌های رسانه‌ها و مقام‌های کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در امور داخلی عراق آنقدر زیاد شده که ربیعه بن صباح الکواری نویسنده روزنامه الشرق قطر در مقاله ای با حمله به ایران، تهران را به دخالت در امور داخلی عراق متهم کرده که می خواهد اراده خود را بر ملت عراق تحمیل کند.عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان نیز سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران را که اکنون برای رویارویی با تشکیلات داعش در فلوجه بسر می برد، به شدت مورد تهاجم قرار داد.در مقابل، حسین جابر انصاری سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به اظهارات عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در مورد مشاوران نظامی ایران در عراق گفت: حضور آنان به فرماندهی سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بنا به درخواست دولت عراق و مبارزه با تروریسم انجام گرفته است که امنیت عراق و منطقه را برهم زده اند.

انصاری افزود: ملت عراق به اظهارات وزیر خارجه کشوری که عامل اصلی تنش و تروریسم درعراق، منطقه و جهان بشمار می آید، نیازی ندارد تا بخواهد منافع و دوستان و دشمنان عراق را تبیین کند.وی ادامه داد الجبیر نباید فراموش کند که جهان می داند که بزرگ ترین حامی شماره یک تروریسم و انتشار دهنده آن چه کشوری است.او باید از فریب دادن افکار عمومی و تحریف واقعیت‌ها دست بردارد.محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز از اظهارات عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان علیه جمهوری اسلامی ایران و ژنرال قاسم سلیمانی انتقاد کرده و به او پیشنهاد داد تا برای فراگرفتن یک دوره آموزشی در زمینه ادبیات سیاسی و دیپلماسی سفری به ایران داشته باشد.

رضایی گفت: وزیر خارجه عربستان می گوید که دولت عراق حق ندارد از ایران برای دفاع از کشورش درخواست کمک کند، اما معتقد است که کشورش حق دارد یمن را به اشغال خود درآورد و یا آنکه با تانک‌هایشان به بحرین یورش ببرند، اما از سوی دیگر حاضر به حضور پذیرفتن حجاج سایر کشورها نیستند و در برابر دریافت ویزا از سوی آنان مانع تراشی می کنند.کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس که در از بین بردن عراق با آمریکا مشارکت داشتند و هزینه داعش را برای اشغال الانبار و موصل تامین کردند، اکنون برای مردم فلوجه اشک می ریزند و نوک پیکان حملات خود را متوجه نیروهای الحشد الشعبی کرده اند که با رادمردی با تشکیلات داعش در فلوجه پیکار می کنند.

ملت عراق دوست و دشمن خود را می شناسد و به خوبی می داند که کشورهای عرب خلیج فارس که امروز برای اهالی فلوجه گریه سر می دهند در از بین بردن عراق و متشنج شدن اوضاع آن و ادامه عملیات بمب گذاری و انفجار در شهرهای الانبار شرکت داشته اند و از دلارهای نفتی خود برای حمایت از تروریست‌ها در عراق و فراهم آوردن مواد منفجره و کمربندهای انفجاری جهت به قتل رساندن عراقی‌ها و برهم زدن فرآیند سیاسی در این کشور استفاده می کنند؛ آنها در عین حال نمی خواهند تا جبهه تشکیلات داعش در عراق توسط نیروهای الحشد الشعبی متلاشی شود.

نسخه مناسب چاپ