“ایران آماده مذاکره جدی با گروه بینالمللی حامیان سوریه است.”
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست خبری مشترک به همراه فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و بورگه برنده وزیر امور خارجه نروژ با اعلام این مطلب گفت: برای حل بحران سوریه به یک استراتژی جامع نیاز دارید. ما یک طرح برای حل بحران سوریه ارائه دادهایم و آمادهایم با گروه بینالمللی حامیان سوریه به طور جدی مذاکره کنیم.
وی ادامه داد: قطعاً این بر دوش سوریها و عراقیهاست که روندهای سیاسی در کشورشان را مشخص کنند و ما نمیتوانیم چیزی را به آنها دیکته کنیم. ما فقط میتوانیم این روند را تسهیل کنیم و ایران آماده است در این راه کمک کند. نباید فراموش کنیم که وضع انسانی در سوریه فاجعهآمیز است و نیازمند یک راهحل بشردوستانه جامع هستیم و همه کسانی که در سوریه نفوذی دارند باید با هدف کمک به این وضع انسانی دور هم جمع شوند و ایران مانند گذشته در این مسیر مشارکت داشته باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک با” موگرینی “مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در پاسخ به سئوالی درباره توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ که تابستان گذشته حاصل شد، اظهارنظر کرد: معتقدم همگی باید این نکته را بدانند که یک توافق بینالمللی در صورتی بادوام خواهد بود که همه افراد شریک در آن از توافق بهره ببرند. ما بر این باوریم که برنامه جامع اقدام مشترک یک توافق برد برد است. اجرای این توافق اجرایی هم برد برد بوده است، بنابراین همه این احساس را دارند که فواید و مزایایی وجود دارد.
وی ادامه داد: آمریکا تحریمها را برداشته است، اما تاثیرات روانی ناشی از سالها وضع این تحریمها همچنان وجود دارد و معتقدم آمریکا باید نقشی بسیار بسیار فعالتر ایفا کند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: باید در عمل شاهد تحقق وعدهها باشیم و به ویژه مردم ایران باید تاثیر رفع تحریمها را ببینند.
ظریف همچنین در پاسخ به سئوالی درباره حمایت ایران از گروههای شیعه در عراق گفت: درباره این گروهها باید بگویم که هرگونه اتهامیرا در این زمینه رد میکنیم. ما بر این باوریم که هرگونه اقدام فرقهای خطرناک است و پیامدهای فاجعهآمیز و سختی خواهد داشت که فقط به یک منطقه محدود نخواهد بود.
وی در ادامه گفت: ما همواره خواهان همکاری میان تمام مذاهب اسلام و گروههای مختلف از فرهنگها و ادیان متفاوت بودهایم. ما خواهان پرهیز از افراطیگری در جهان هستیم و هر کسی که علیه انسانهای بیگناه عملی انجام دهد از نظر ما پذیرفته نیست. برخی اتهامات در این زمینه علیه ایران وجود دارد اما ما قویاً آن را رد میکنیم.
ظریف درباره مساله سوریه گفت: در سوریه همه از راهحل سیاسی صحبت میکنند وما هم معتقدیم باید برای رسیدن به یک راهحل سیاسی همکاری کنیم اما اولین لازمه رسیدن به چنین راهحلی این است که همگان از این توهم دست بردارند که میتواند یک راهحل نظامیوجود داشته باشد و من فکر میکنم که این توهم هنوز برطرف نشده است.
فدریکا موگرینی هم بابیان این که از نظر ما تحریمهای ایران برداشته شده و نشانه این ادعا این است که ۲۲ درصد روابط ایران با اتحادیه اروپا افزایش یافته است.البته هنوز باید بیشتر کار کنیم تا شرکتها به همکاری با ایران ترغیب شوند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس خبری مشترک با وزیر امور خارجه کشورمان که به میزبانی وزیر خارجه نروژ انجام شد با اشاره به توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ گفت: همه تحریمهای مرتبط هستهای ایران همزمان با روز اجرای توافق هستهای در ۱۶ ژانویه لغو شده است.
تحریمهای اتحادیه اروپا علیه این کشورهم به طور کامل رفع شده است. ما به طور موثر در حال تعامل با جامعه اقتصادی و بانکها در اروپا و دیگر نقاط خارج از گروهها هستیم تا آنها را برای همکاری و تعامل با ایران ترغیب کنیم.
وزیر خارجه ایران در نشست اسلو فروم
وزیر خارجه ایران در نشست اسلو فروم با اشاره به مواضع و انتخابهای غلط غربیها در مذاکرات هستهای با ایران تصریح کرد: غربیها با اتهامزنیهای بی اساس، سیاستهایی چون تحریمهای سخت را در پیش گرفتند.
ظریف افزود: آنان پس از اینکه از همه «انتخابهای غلط» خسته شدند تصمیمات درست گرفتند.
وزیر خارجه ایران همچنین گفت: «اگر ما به سمت بازی با حاصل جمع صفر برویم، همه بازنده میشویم».
وی بابیان این که آمریکا فکر میکرد سانتریفیوژها ما یک پله تا بمب فاصله دارند گفت: ولی ما میخواستیم آنها را در مسیر طبیعی استفاده کنیم و آمریکا در موقعیتی که برای ما تعیین تکلیف کند، نبود.
وزیر امور خارجه با اشاره به گفتگوهای هسته ای و اینکه مقامات امریکایی نمیخواستند ایران سانتریفیوژ داشته باشد، گفت: آمریکا در موقعیتی نبود که برای ما تعیین تکلیف کند.
ظریف با یادآوری اینکه آمریکا در ایران به دنبال بازی برد و باخت بود، ادامه داد: این کشور قصد داشت با این روند هر دو طرف را بازنده کند و ما هم سعی کردیم که این مساله را با مدیریت مثبت حل کنیم. این یعنی آنکه چطور به موضوع نگاه کنیم.
ظریف با بیان اینکه هیچ بازی برنده و بازنده مطلق ندارد، اظهار داشت: دلم میخواهد درباره منطقه خودمان صحبت کنم. ما تجربیات و آزمایشهای کوتاه مدت و بلند مدت داشتیم و در این مسیر باید بگویم که افراطی گری نمیتواند ادامه پیدا کند.
وی افزود: اگر کسی از افراطی گری به عنوان هدف توسعه استفاده کند بازنده است. اگر به مشکلات از زاویه دیگری نگاه کنیم میتوانیم تصویری را دریافت کنیم که بر اساس آن منطقی تر مشکلات حل شوند.
ما میتوانیم مسائل را در منطقه طوری تعریف کنیم که منجر به یک راه حل شود.
وی ادامه داد: باید بدانیم این راه حل نظامیبرای هر دو طرف خوب نیست. اگر با ابزار نظامیدست بالا را بگیرید طرف مقابل هم تلاش میکند از یک راه نظامیاستفاده کند.
ظریف گفت: لازم است که مشکل را دوباره تعریف کنیم به نوعی که باعث شود به راه حلی برسیم. اگر برای تأمین مناقع خود و نه اینکه انسانهای خیرخواهی هستیم شروع به این کار کنیم به جایی میرسیم که جنگی وجود نداشته باشد؛ چرا که جنگ برنده و بازنده ندارد تنها دو بازنده در سطوح متفاوت دارد.
همایش فرصتهای همکاری ایران و نروژ
وزیر امور خارجه کشورمان درهمایش فرصتهای همکاری ایران و نروژ هم با تاکید بر این که اقتصاد مقاومتی به معنای انقطاع از دنیا نیست گفت: برخی آن را غلط تعبیر میکنند؛ در حالی که آن یعنی تکیه بر منابع قدرت داخلی.
ظریف تصریح کرد: لازم میدانم از نقش نروژ در اجرای بخشی از توافق برجام و تبادل همزمان اورانیوم طبیعی و غنی شده تشکر کنم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه برجام نمونه گفتگوی سازنده به جای اقدامات مخربی است که اکنون منطقه ما درگیر آن است افزود: عناصر زیادی در برجام هست که نه فقط در روابط ایران و نروژ که در تحولات منطقه و جهان قابل بهره برداری است.
وی ادامه داد: اولین نکته درک درست از جهانی شدن است. امنیت و فقدان امنیت، پیشرفت و فقر همه با هم هستند. همه ما در یک کشتی به نام دنیا که در حال کوچکتر شدن است قرار داریم، یا با هم نجات مییابیم یا با هم غرق میشویم.
ظریف اضافه کرد: احساسات هم جهانی شده است؛ سرایت بیماریها در سطح جهانی هم در کمترین زمان ممکن اتفاق میافتد و این هم نشان میدهد که امنیت غیرقابل تفکیک است.
وی گفت: نکته بعدی این است که درک کردیم سود در برابر زیان دیگری محقق نخواهد شد. بازی با حاصل جمع صفر نداریم، یا منفی است یا مثبت، یا هر دو طرف میبازند به نسبت متفاوت یا میبرند. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اینکه در سال ۲۰۰۲ رشد اقتصادی مثبت ۷ درصد با هیچ سانتریفیوژ داشتیم افزود: آمریکا موضع حداکثری برای غنی سازی صفر داشت و ۱۰ سال بعد ۱۹ هزار سانتریفیوژ و منفی ۷ درصد رشد داشتیم. این درس همه جا از جمله در روابط ما و نروژ قابل اعمال است.
وی تاکید کرد: پایداری موافقتنامهها مستلزم منفعت متقابل است. تعهد متقابل به اجرای توافق، ضامن تدوام و بازگشت ناپذیری آن است، تردید روانشناختی بانکها برای ارتباط بانکی با ایران را میدانیم و معتقدیم تلاش بیشتر آمریکا در حل این مشکل ضروری است، اما مسائل به جلو میرود،اگرچه نیاز به صبر و اراده سیاسی به ویژه از طرف آمریکا ست.
ظریف ادامه داد: درس دیگر اتکا به مردم خودمان است. سالها به ما فشار عظیمیوارد آمد و نامش را تحریمهای فلج کننده گذاشتند. تاریخچه تحریمها نشان میدهد برای نیل به خط مشی خاص اعمال شده است.
وی با بیان این که مردم ما به جای تسلیم در برابر تحریمها صندوقهای رای و حسن روحانی را انتخاب کردند تصریح کرد: این امر به ما امکان تعامل و مذاکره با ۵ به علاوه یک را داد. مردم از تحریم رنج بردند، اما این دلیل انتخاب تعامل از سوی مردم نبود.علت این انتخاب رفع ایران هراسی و ارائه چهره صحیح از جامعه ایرانی بود در شرائطی که ایدئولوژیهای نفرت افکن به نام اسلام منتشر شده و امروز عوارض آن را در جنایات داعش میبینیم.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: قدرت مردم مان را امروز در رصد فزاینده توان اقتصادی مردم میبینیم، جوانان اکنون در حوزههای مختلف پیشرفتهای شگفت انگیزی کردند، آنها جامعهای باثبات و ایمن را درست کردند، نمیخواهم بگویم جزیرهای امن در دریای بیثباتیم زیرا معتقدم امنیت به هم متصل و مرتبط است.
وی افزود: ما در برابر فشار مقاومت کردیم فشار جنگ و تحریم. ما هشت سال با صدام جنگ کردیم در جنگی که تقریبا همه به صدام کمک کردند همه در سمت غلط بودند و ما در سمت درست.
ظریف با اشاره به اینکه ما از نظر تعداد فارغ التحصیلان مهندسی، پنجمین کشور جهان هستیم اضافه کرد: ۹۵۰ هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاهی داریم این یک مزیت بزرگ و در عین حال بار بزرگی بر دوش دولت برای تامین اشتغال آنها ست.
وی تاکید کرد: امنیت ما بر خلاف اعتقاد همسایگان بر اساس خود اتکایی بومیاست نه تسلیحات و امکانات خریداری شده از خارج. این البته به معنای انقطاع از دنیا نیست. اقتصاد مقاومتی که برخی آن را غلط تعبیر و تفسیر میکنند؛ یعنی تکیه بر منابع قدرت داخلی و مردم خودمان ولی این امتیازی برای تعامل با دنیا است.
ظریف تصریح کرد: باید در فرایند منفعت متقابل تعامل داشته باشیم، به شما اطمینان میدهم که ایران شریک قابل اعتماد و متعهد است.
دیدار امروز ظریف و کری
ازسوی دیگر معاون وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد که وزیران خارجه ایران و آمریکا امروز با یکدیگر دیدار میکنند و برنامهای برای نشست سه جانبه میان وزیران خارجه ایران و آمریکا به همراه رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا فعلا وجود ندارد.