نگاه هفته
هفته جاری حضرت آیت‌الله العظمی سیستانی در دیدار با پزشکان عراقی فرمودند: فتوای جهاد کفایی برای دفاع از جان مردم در برابر بیگانگان صادر شد و نه علیه اهل سنت. ایشان به نیروهای عراقی دستور دادند، به همه مردم شهرهای آزاد شده کمک‌رسانی کنند بدون این که از مذهب آن‌ها سؤال شود. از سویی رئیس جمهوری عراق از نقش آیت‌الله العظمی سیستانی در مقابله با داعش تقدیر کرد و فتوای ایشان را در تشکیل نیروهای مردمی و مقابله با داعش ستود. در خبری دیگر، وزیر خارجه عراق اعلام کرد، به تجربه ایران، روسیه و سوریه در مبارزه با داعش نیازمندیم. تحولات میدانی در عراق نیز، این هفته با پیشروی‌های کند نیروهای عراقی برای آزادسازی فلوجه دنبال شد. علت کندی پیشروی‌ها حضور غیرنظامیان در شهر اعلام شد که داعش از آن‌ها به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.

* حمله تروریستی به یک باشگاه شبانه در شهر «اورلاندو»ی ایالت کالیفرنیا در هفته جاری به کشته شدن دست‌کم ۵۰ تن و زخمی شدن ۵۳ تن دیگر انجامید. این حمله با سلاح گرم توسط یک آمریکایی افغان‌تبار انجام شد که پیش از انجام حمله با سرکرده داعش اعلام همپیمانی کرده بود. این حمله با واکنش و محکومیت‌های گسترده جهانی روبرو شد و سران کشورها و سازمان‌های بین‌المللی آن را محکوم کردند.

* حمله تروریستی داعش در پاریس، این هفته بار دیگر فرانسه و کل اروپا را در وحشت فرو برد. یک عضو داعش یکی از فرماندهان پلیس فرانسه را به همراه همسرش در حومه پاریس با سلاح سرد به قتل رساند و خود نیز در جریان تیراندازی نیروهای امنیتی کشته شد. داعش بلافاصله مسئولیت این حمله را برعهده گرفت. پس از آن فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه نشست اضطراری امنیتی در کاخ الیزه برگزار کرد. این در حالی است که فرانسه از چند روز قبل میزبان مسابقات فوتبال جام‌ ملت‌های اروپاست و داعش تهدید کرده بود این مسابقات را هدف قرار می‌دهد. از طرفی اعتراضات به اصلاح قانون کار در فرانسه ده‌ها مجروح برجا گذاشت.

* عملیات شهادت‌طلبانه دو جوان فلسطینی نزدیک وزارت جنگ رژیم صهیونیستی، تل‌آویو را به لرزه درآورد. این هفته دو جوان فلسطینی اقدام به تیراندازی در قلب تل‌آویو نزدیک وزارت جنگ اسرائیل کردند که منجر به هلاکت چهار صهیونیست و مجروح شدن ۹ تن دیگر شد و پس از آن کابینه نتانیاهو نشست امنیتی برگزار کرد. در رویدادی دیگر کشورهای اسلامی از جمله ایران به انتخاب رژیم صهیونیستی به عنوان رئیس کمیته حقوق‌بشر سازمان ملل اعتراض کردند.

* تروریست‌ها این هفته منطقه زینبیه در دمشق را هدف حمله قرار دادند و با انفجار خودروی بمب‌‌گذاری شده ده‌ها تن را شهید یا مجروح کردند. در رویدادی دیگر این هفته جنگنده‌های نیروهای ائتلاف ضدداعش به رهبری آمریکا نیروهای کرد سوریه را که همپیمان واشنگتن هستند و علیه داعش می‌جنگند هدف قرار دادند که به کشته شدن ۴۱ تن منجر شد.

* واکنش‌ها به حذف نام عربستان سعودی از فهرست سیاه ناقضان حقوق کودکان سازمان ملل، این هفته نیز ادامه داشت. این در حالی است که پیشتر، سازمان ملل، عربستان سعودی را به علت کودک‌کشی در این فهرست قرار داده بود.از سویی، ۲۰ سازمان حقوق‌بشری خواستار بازگرداندن نام رژیم سعودی به فهرست سیاه سازمان ملل شدند.از سوی دیگر، پایگاه خبری «پترا» اردن به نقل از «محمد بن سلمان» وزیر دفاع سعودی گفت: عربستان ۲۰درصد هزینه‌ تبلیغاتی هیلاری کلینتون، نامزد دمکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تأمین می‌کند.

* تحولات ترکیه این هفته تحت‌الشعاع واکنش مسئولان و سران این کشور به تصمیم پارلمان آلمان در به رسمیت شناختن کشتار ارامنه توسط عثمانی‌ها، قرار گرفت. در همین رابطه، رجب طیب اردوغان از آماده‌سازی اقداماتی برای واکنش به تصمیم پارلمان آلمان خبر داد. پارلمان آلمان نیز در مورد سخنان اردوغان نسبت به نمایندگان کرد این پارلمان، عکس‌العمل نشان داد.

از سویی، رئیس اتحادیه اروپا از احتمال لغو روادید شهروندان ترکیه به اروپا تا ماه اکتبر (۴ ماه دیگر) خبر داد. این در حالی است که، اختلافات آنکارا با این اتحادیه هنوز ادامه دارد تا جایی که نماینده اتحادیه اروپا در ترکیه به دنبال تشدید این اختلافات از سمت خود استعفا داد. از طرف دیگر آنکارا با ارسال پیام‌های تبریک روز ملی روسیه به سران این کشور، خواستار برقراری دوباره روابط شدند.

* مهم‌ترین تحول این هفته بحرین، انحلال «جمعیت الوفاق» این کشور توسط رژیم آل‌خلیفه بود. این حزب که بزرگ‌ترین تشکل سیاسی شیعیان بحرین و مخالف با سیاست‌های دولت بود توسط دادگاه اداری این کشور منحل و دفتر اینترنتی این حزب نیز در منامه تعطیل شد. این در شرایطی است که، رژیم آل‌خلیفه همواره از سوی نهادهای بین‌المللی و حتی برخی کشورهای غربی مورد انتقاد شدید قرار گرفته بود. از طرفی، سلب تابعیت شمار دیگری از شهروندان این کشور، این هفته نیز ادامه داشت.

* طرف‌های درگیر در جنگ یمن، این هفته موافقت خود را با طرح چهارجانبه صلح سازمان ملل اعلام کردند. این در حالی است که انصارالله هرگونه پیشنهاد صلحی را که در آن خواست مردم یمن منظور نشده باشد، نپذیرفت. از سویی، انصارالله این هفته ۱۳۰ اسیر مزدور عربستانی را آزاد کرد. در تحولات میدانی یمن نیز، ائتلاف عربستان همچون گذشته به حملات خود در بیشتر مناطق این کشور علیرغم اعلام آتش‌بس ادامه داد. در همین حال یک وزیر کابینه منصور هادی اعتراف کرد که در حملات ائتلاف سعودی به یمن تاکنون ۶۴۰۰ نفر کشته شده‌اند.

* درگیری شدید مرزی میان نیروهای افغان و پاکستانی در منطقه «تورخم» مهم‌ترین تحول این هفته آسیای جنوبی بود. این در حالی است که،‌ پس از کشته شدن ۳۴ تن در این درگیری‌ها‌، تنش میان اسلام‌‌آباد و کابل اوج گرفت.از سویی، شبه‌نظامیان طالبان، که به دنبال عرض‌اندام در صحنه افغانستان پس از کشته شدن ملامنصور هستند، در حمله‌ای غافلگیرکننده شهر راهبردی «چهارچینو» در ولایت اروزگان را به اشغال خود درآوردند.

* دبیرکل حزب‌الله لبنان این هفته در نشستی با رهبران و مقامات مقاومت راهبرد آینده مقاومت را ترسیم کرد. سیدحسن نصرالله خطاب به آن‌ها گفت که یک چشم به جنوب لبنان و چشم دیگر به حلب سوریه داشته باشید. وی در عین حال تأکید کرد که مقاومت برای همه احتمالات در آینده آماده است.

* پس از حمله پهپادهای آمریکا به خاک پاکستان که به هلاکت سرکرده طالبان افغانستان انجامید، تنش‌های سیاسی میان پاکستان و آمریکا افزایش یافت.در همین رابطه، مقامات اسلام‌آباد برای ادامه همکاری با آمریکا شرط گذاشتند و خواستار احترام واشنگتن به خطوط مرزی پاکستان شدند.همچنین منابع از وخامت وضع جسمانی رهبر حزب مجلس وحدت مسلمین این کشور که در اعتراض به کشتار شیعیان دست به اعتصاب غذا زده است، خبر دادند.

* پیشروی ارتش لیبی در شهر سرت به عنوان اصلی‌ترین مقر داعش این هفته خبرساز شد. در این حال، خبرگزاری‌ها از تسلط ارتش لیبی بر اکثر مناطق این شهر خبر دادند. در همین حال، داعش با هدف مقابله با پیشروی نیروهای دولتی با سه حمله انتحاری نظامیان ارتش لیبی را هدف قرار داد.

* این هفته پس از مشخص شدن کاندیداتوری «هیلاری کلینتون» از حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، باراک اوباما به طور رسمی از وی حمایت کرد. از سویی مطابق نظرسنجی‌ها، کلینتون ۱۱درصد از «دونالد ترامپ» نامزد جمهوریخواهان پیش افتاد.

* کره‌شمالی در این هفته شاهد خشم متحد خود یعنی روسیه بود. در همین رابطه، مسکو صراحتاً خواستار اعمال فشار بر پیونگ‌یانگ برای خلع سلاح هسته‌ای شد و کره‌جنوبی نیز از تلاش‌ها برای عاری‌سازی شبه‌جزیره‌کره از تسلیحات کشتار جمعی استقبال کرد. در این حال، خبرگزاری یونهاپ گزارش داد، هکرهای کره‌شمالی قصد حمله سایبری به وب‌سایت‌های دولتی کره‌جنوبی را داشتند که این حمله خنثی شد.

* یک سال پس از توقف پروازهای روسیه به مصر سفیر مسکو در قاهره از آغاز قریب‌الوقوع پروازهای خطوط هوایی کشورش به مصر خبر داد. این مقام روس همچنین اعلام کرد امضای قرارداد ساخت نیروگاه هسته‌ای توسط روسیه در مصر مراحل پایانی خود را می‌گذراند.

سرویس خارجی

نسخه مناسب چاپ