پیشرفت پروژه احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس که از سال ۱۳۸۵ کلید خورده است، اکنون به ۶۸ درصد رسیده و به دلیل تامین نشدن منابع مالی توسط سهامداران، کار خود را به صورت لاک پشتی ادامه می دهد.
به گزارش ایرنا، در حالی تولید بنزین پالایشگاه های کشور نزدیک به ۶۱ میلیون لیتر در روز (بدون احتساب تولید روزانه ۶ میلیون لیتر بنزین در پتروشیمی ها) گزارش شده است که به طور میانگین، روزانه ۶۴ میلیون لیتر بنزین در خیابانها و جاده های کشور مصرف می شود.
این تراز منفی تولید و مصرف بنزین که تا مدتها ایران را به دیگر کشورها وابسته کرده بود، در نهایت طی سالهای اخیر به تولید بنزین از واحدهای پتروشیمی ختم شد، بماند که در طول این مدت هم گاها نیازمند واردات محموله هایی از این سوخت پر مصرف می شدیم.
نگاهی به آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در خصوص تولید و مصرف بنزین گویای این است که در ابتدای سال ۱۳۷۶ میزان تولید بنزین در کشور روزانه ۲۵٫۴۷ میلیون لیتر و میزان مصرف ۳۴٫۹۷ میلیون لیتر بوده است، تا اینکه در سال های مدیریت دولت های هفتم تا دهم شکاف بین تولید و مصرف تا حدودی کمتر شد.طی این سالها، تولید و تامین بنزین از جمله برنامه ها و اهداف وزرای نفت بود که در دستور کار مدیران مسئول بخش تولید فرآورده های نفتی قرار می گرفت، این مهم در دولت تدبیر و امید هم آنگونه مورد توجه قرار گرفت که بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت با اشاره به طرح احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تولید روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین از خوراک میعانات گازی، از آن به عنوان یکی از پروژه های با اولویت بالا یاد کرده است.
وی در این ارتباط معتقد است که تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس برای ما از نان شب هم واجب تر است؛ چرا که با دستیابی به تولید روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه، وضعیت تولید و تامین بنزین کشور پایدار شده و حتی علاوه بر تامین نیاز داخلی، امکان صدور تولید مازاد هم وجود خواهد داشت.
نامبرده در ارتباط با افزایش تولید بنزین در پالایشگاه های داخلی گفت: تا پایان سال جاری یا اوایل سال آینده مقداری به تولید بنزین در پالایشگاه بندرعباس و اصفهان اضافه می شود، اما در میان طرح های پالایشگاهی، توجه ویژه ای بر پالایشگاه ستاره خلیج فارس وجود دارد.
وی در مورد وضع کنونی این پروژه، می گوید: پالایشگاه ستاره خلیج فارس هم اکنون گره های زیادی دارد و خیلی وضع خوب و امیدبخشی ندارد.
یادآور می شود؛ ستاره خلیج فارس یکی از پالایشگاه هایی است که ساخت آن در سه ردیف ۱۲۰ هزار بشکه ای و در مجموع با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه و با اعتبار اولیه ۱,۶ میلیارد دلار از سال ۱۳۸۲ در دستور کار قرار گرفته است.
این پالایشگاه به لحاظ مساحت و ظرفیت تولید فرآورده، ویژگی های خاصی دارد؛ به گونه ای که بهره برداری کامل ازآن می تواند ظرفیت تولید بنزین کشور را افزایش داده و علاوه بر تامین مصارف داخلی، ایران را به یکی از صادرکنندگان عمده بنزین تبدیل کند.
این پالایشگاه در کنار پالایشگاه بندرعباس در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار با حجم سرمایه ای ۲ میلیارد یورو برای تولید روزانه ۵۵ میلیون فرآورده اصلی و مورد نیاز کشور(بنزین، نفت گاز و گاز مایع) در سه فاز تعریف شده است.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که پالایشگاه ستاره خلیج فارس، نخستین پالایشگاه طراحی شده بر اساس خوراک میعانات گازی است که واحدهای تقطیر، پالایش گاز مایع، تبدیل کاتالیستی، پالایش نفتا، ایزومریزاسیون، همچنین پالایش نفت سفید و نفت گاز با هدف تولید بنزین، گازوییل، سوخت جت و گاز مایع را شامل می شود.
خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس که برای تولید روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین با اکتان ۹۵ ، دو میلیون لیتر گاز مایع( ال پی جی)، ۱۳ میلیون لیتر نفت گاز، همچنین ۳ میلیون لیتر سوخت جت و ۱۳۰ تن گوگرد طراحی شده است، از طریق خط لوله ای به طول ۴۸۵ کیلومتر از پالایشگاه های گازی عسلویه تامین خواهد شد.
بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس با پیش بینی ظرفیت تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین و ۶ میلیون لیتر نفت گاز به دلیل تامین نشدن منابع مالی توسط سهامداران- ۴۰ درصد سهام شرکت نفت ستاره خلیج فارس متعلق به شرکت ملی پالایش و پخش، ۳۵ درصدبه شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی ، ۱۰ درصدبه صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت و ۱۵ درصد شرکت SPCاندونزیایی تعلق دارد- در ابتدای سال جاری محقق نشد.
امید است با توجه به اولویتی که زنگنه در کنار توسعه پارس جنوبی برای پالایشگاه ستاره خلیج فارس قایل شده، راه چاره ای برای تامین منابع مورد نیاز این پروژه در نظر گیرد.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس در انتظار حل مشکلات