سردار موسی کمالی جانشین اداره سرمایههای انسانی ستاد کل نیروهای مسلح درباره اجرای طرح جریمه ریالی مشمولان دارای بیش از هشت سال غیبت و بیشتر از آن اظهار داشت: ثبت نام این افراد در سال جاری از یکم خرداد آغاز شده است و در مرحله نخست به مدت ۴۵ روز ادامه خواهد داشت که تا کنون بیش از ۱۰ هزار نفر برای بهرهمندی از آن ثبت نام کردهاند، البته با توجه به کند بودن سامانه برخی از دفاتر پلیس +۱۰ و توجیه نبودن آنان یکسری مسائل و مشکلات اتفاق افتاد که اکنون رفع شده است و روند ثبت نام با سرعت بیشتری ادامه مییابد. وی با بیان این که لازم است مشمولانی که قصد بهرهمندی از این موضوع را دارند هرچه سریعتر نسبت به ثبتنام خود اقدام کنند، افزود: محاسبه میزان جریمه نقدی به طور ماهانه است و افرادی که با تأخیر نسبت به ثبت نام خود اقدام کنند، مبلغ بیشتری را باید به عنوان جریمه پرداخت کنند.
جانشین اداره سرمایههای انسانی ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به تغییر در سنوات غیبت برای بهره مندی از جریمه ریالی سربازی، اظهار داشت: قبلا گفته شده بود که برای بهره مندی از جریمه ریالی سربازی فقط مشمولانی که تا پایان سال ۹۴ دارای هشت سال غیبت یا به عبارتی تا پایان سال ۹۵ دارای ۹ سال غیبت بودند میتوانند اقدام کنند اما اکنون این روند تغییر کرده است و مشمولانی که تا پایان سال ۹۵ حداقل هشت سال غیبت داشته باشند در زمره واجدان شرایط قرار خواهند گرفت. به عبارتی میتوان گفت که سنوات غیبت برای بهره مندی از جریمه ریالی سربازی یک سال کاهش یافته است. جانشین اداره سرمایههای انسانی ستاد کل نیروهای مسلح همچنین با تاکید بر این که شرایط نهایی پرداخت اقساطی وام طی یکی دو هفته آینده اعلام خواهد شد، افزود: اکنون مذاکراتی با دو بانک انصار و قوامین برای پرداخت وام به متقاضیان جریمه ریالی انجام شده است و درباره تعداد اقساط و شرایط دیگر آن طی یکی دو هفته آینده نظر و شرایط نهایی اعلام خواهد شد.
وی از اعمال شرایط جدید برای دانشجویان انصرافی متقاضی جریمه ریالی سربازی خبر داد و به ایسنا گفت: در مرحله قبلی گفته شده بود که تاریخ انصراف به عنوان معیار غیبت از سربازی لحاظ خواهد شد؛ اما در بازبینی که انجام دادیم تمامیدانشجویانی که تا ۳۱ شهریور ماه ۹۳ انصراف خود از تحصیل را به ثبت رسانده باشند در صورتی که از تاریخ اخذ آخرین مدرک تحصیلیشان تا پایان سال ۹۵ هشت سال گذشته باشد میتوانند از این جریمه ریالی سربازی بهرهمند شوند. به گفته کمالی، مدرک پیش دانشگاهی در این قانون مد نظر نبوده و مدارک دیپلم، فوق دیپلم، لیسانس و فوق لیسانس معیار است.
تشدید برخورد با مشمولان غایب
جانشین اداره سرمایههای انسانی ستاد کل نیروهای مسلح همچنین با اشاره به تشدید برخورد با مشمولان غایب، اظهار داشت: سه روش برخورد با مشمولان غایب در دستور کار قرار گرفته است، نخست اجرای ماده ۵۸ است که بر اساس آن نیروی انتظامیموظف به شناسایی و دستگیری مشمولان فراری و اعزام آنان به خدمت سربازی است که از امسال هم این روند تشدید خواهد شد.
کمالی روش دوم را اعمال محدودیتهای اجتماعی برای این افراد برشمرد و گفت: در راستای اجرای ماده ۱۰ قانون وظیفه عمومی، امسال محدودیتهای قانونی همچون ممنوعیت دریافت وام و تسهیلات بانکی، استخدام، اخذ گواهینامه و تمدید آن برای سربازان فراری اجرا خواهد شد. وی درباره این که آیا تمدید گواهینامه هم جزو محدودیتها محسوب میشود یا خیر؟ گفت: نه فقط تمدید گواهینامه جزو محدودیتها نیست بلکه با مصوبه مجلس و ابلاغ دولت دریافت گواهینامه هم جزو محدودیتها نیست اما اگر مشمولان غایب و فراری برای دریافت یا تمدید گواهینامه اقدام کنند اطلاعات آنان بررسی و دستگیر میشوند.
جانشین اداره سرمایههای انسانی ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به محدودیت سوم مشمولان غایب اظهار داشت: به کارگیری مشمولان غایب و فراری از خدمت وظیفه عمومیدر کارخانهها، کارگاهها و تولیدیها ممنوع است و در صورت بکارگیری با متخلفان برخورد خواهد شد.
وی افزود: بر این اساس در صورت شناسایی، صاحبان کارخانهها و کارگاهها جریمه خواهند شد که جریمه این افراد برای نخستن بار پرداخت هزینه خدمت یک سرباز که در حدود ۵ میلیون تومان است خواهد بود و جریمه انجام شده برای بار دوم و بیشتر، پرداخت هزینه سه سرباز معادل ۱۵ میلیون تومان خواهد بود که البته این رقم به ازای هر سرباز است.