سرویس خارجی:جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا با واکنش مثبت راستگرایان و ملیگرایان در دیگر کشورهای بزرگ اروپا روبرو شده است.در همین رابطه،مارین لو پن،
رهبر حزب جبهه ملی فرانسه، در توییتر نوشت: آزادی پیروز شد. همان طور که بارها گفتهام، ما و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا هم باید همهپرسیهای مشابهی برگزار کنند. لو پن، از چهرههای مطرح سیاسی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده فرانسه است.او هفته پیش و قبل از برگزاری رفراندوم در بریتانیا گفته بود از نظر او فرانسه هزار دلیل بیشتر از بریتانیا برای ترک اتحادیه اروپا دارد.گریت ویلدرز که در هلند به مهاجرتستیزی شهرت دارد نیز در بیانیهای اعلام کرد، ما هم می خواهیم اختیار مملکت خودمان، پول خودمان، مرز خودمان و سیاستهای خودمان را داشته باشیم.در ایتالیا، متیو سالوینی، رهبر جبهه مخالفان سیاستهای مهاجرتی دولت در توییتی نوشت:ممنون بریتانیا! حالا نوبت ماست. آفرین بر شجاعت مردم آزاده. قلب، شعور و غرور بر دروغ، تهدید و رشوه غلبه کرد.در سوئد هم حزب «سوئد دموکرات» در توییتی نوشت: حالا ما هم منتظر سواگزیت (Swexit) هستیم. کنایهای دیگر به کمپین بریگزیت که در همه پرسی بریتانیا با کسب ۵۲درصد آرا پیروز شد.کریستین سولسن، رهبر حزب خلق مردم دانمارک هم گفت: رفراندوم راه چاره دموکراتیک خوبی است.در همین حال، مارتین شولتز، رئیس پارلمان اروپا از تاثیر دومینو وار خروج بریتانیا بر اتحادیه اروپا اظهار نگرانی کرده است.در آلمان، قویترین عضو اتحادیه اروپا، بئاتریکس فون شتروخ، از حزب آلترناتیو برای آلمان، آنچه فاتحان همهپرسی در بریتانیا “روز استقلال” در این کشور خواندهاند را ستوده و خواهان استعفای مقامهای ارشد اتحادیه اروپا شده است.
این در حالی است که،در پی اعلام نتیجه همهپرسی خروج بریتانیا و برگزاری جلسه اضطراری شورای وزیران فرانسه در کاخ الیزه رئیسجمهوری سابق فرانسه خواستار پیمان اروپایی جدید شد.نیکلا سارکوزی رهبر حزب جمهوریخواه فرانسه و رئیسجمهوری سابق این کشور نیز پس از اعلام رأی به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، خواستار پیمان جدید اروپایی مبتنی بر برقراری کنترلهای مرزی و توقف فرآیند گسترش اتحادیه اروپا شد. سارکوزی طی سخنرانی در مقر حزب خود، خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را بحرانی بزرگ دانست و اعلام کرد: اکنون زمان هوشیاری، فعالیت و رهبری است. مردم بریتانیا انتخاب کردند و هوشیاری میگوید که این حس انکار و مخالفت همان حسی است که اغلب فرانسویها و بسیاری از دیگر اروپاییها نیز دارند و چیزی که مردم بریتانیا در این همهپرسی گفتند چیزیست که سایر مردم اروپا نیز میتوانند بگویند و نمیتوان و نباید به آن بیاعتنا بود و بحث اصلاح اساسی و عمیق آن هماکنون ضروری و حیاتی است.از طرفی،«جنبش ملیگرای تگزاس» آمریکا اطمینان دارد مردم این ایالت در سال ۲۰۱۸ به استقلال آن از آمریکا رای میدهند و اکنون فرماندار این ایالت باید به درخواست “تگزیت” مردم آن پاسخ دهد.دنیل میلر، رئیس این جنبش روز جمعه با انتشار بیانیهای در این باره اعلام کرد: پیروزی حامیان خروج از اتحادیه اروپا در انگلیس درها را برای “تگزیت” و داشتن مکالمهای بزرگانه درباره استقلال و رای نهایی مردم بازکرد.اما تگزاس تنها نقطه در جهان نیست که تحت تاثیر رای خروج مردم انگلیس قرار گرفته است.لوییس مارنیل، رئیس کمپین “آری به استقلال کالیفرنیا” نیز در این باره به خبرنگار رویترز گفته است: ما قصد داریم تا با برگزاری رفراندوم خروج روند مشابهی را در کالیفرنیا به راه بیاندازیم و از حق خودمان برای تصمیم گیری آزادانه بهره مند شویم.در این حال،وزارت خارجه عمان در توئیتی، رأی مردم انگستان به خروج از اتحادیه اروپا را تصمیمی شجاعانه و تاریخی توصیف کرد .
وزارت خارجه عُمان با انتشار توئیتی از خروج انگلستان از اتحادیه اروپا استقبال کرد.این توئیت واکنش بسیار کاربران را به همراه داشت خصوصا که «سالم السیاب» معاون ریاست سابق مجلس شورای عمان در پاسخ به این توییت نوشته است: امیدوارم که عمان نیز تصمیمی مشابه برای خروج از شورای همکاری بگیرد.از دیگر سو،در پی مثبت شدن رای رفراندوم خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، اسکاتلند و ایرلند شمالی نیز خواستار برگزاری رفراندومی برای جدایی از بریتانیا شدهاند.
ادامه واکنشهای جهانی
کاخ سفید اعلام کرد، باراک اوباما همچنان به حرف خود مبنی بر این که انگلیس در صورت خروج از اتحادیه اروپا برای برقراری توافقات تجاری با آمریکا به «آخر صف» خواهد رفت پایبند است.اریک شولتز، سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا به آنچه که گفت پایبند است و من نیز تاکنون تغییر و به روز رسانی در این موضع ندیدهام.این در حالی است که،یک سخنگوی پنتاگون اعلام کرد، مطمئن است روابط نظامی و دفاعی با انگلیس به قوت گذشته ادامه خواهد داشت.پیتر کوک، سخنگوی پنتاگون در جمع خبرنگاران گفت: اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا با همتای انگلیسیاش پس از رای مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا در گفتوگوی تلفنی مذاکره کرده است.وی ادامه داد: آمریکا مطمئن است که انگلیس به عنوان متحد قدرتمند در ناتو باقی مانده و به وظایف بسیار مهم خود عمل خواهد کرد.دراین حال،سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید از نظر واشنگتن، رأی مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا، کار بدی نیست و آمریکا به این خواسته و رأی مردم این کشور احترام میگذارد.«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در خصوص موضع آمریکا در قبال رأی مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا با خبرنگاران سخن گفت.خبرنگار آسوشیتدپرس پرسید که آیا این رأی از نظر آمریکا، یک رخداد «بد» است؟جان کربی پاسخ دادما اینگونه در خصوص این مطلب قضاوت نمیکنیم. این رأی نشانگر خواست و نظر مردم انگلیس بود و به آن احترام میگذاریم.از سویی،سران آمریکا، آلمان و انگلیس درباره پیامدهای خروج این کشور از اتحادیه اروپا تلفنی تبادلنظر کردند.به دنبال رای مثبت مردم انگلیس به خروج این کشور از اتحادیه اروپا، «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا در تماسی تلفنی در مورد این واقعه و پیامدهای آن با «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «دیوید کامرون» نخستوزیر انگلیس گفتوگو کرد.همچنین اوباما و مرکل توافق کردند که گروه ۷ با هم همکاری داشته باشند تا به این وسیله ثبات مالی را پس از خروج از اتحادیه اروپا تضمین کنند.از دیگر سو، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره اعلام نتایج همه پرسی بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپا بیانیهای به شرح زیر صادر کرد.جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردمسالار به رای مردم بریتانیا در زمینه خروج از اتحادیه اروپایی احترام گذاشته و آن را در مسیر خواست اکثریت مردم آن کشور در تنظیم روابط خارجی خود قلمداد میکند.این بیانیه میافزاید: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان گسترش روابط با کشورهای اروپایی بر مبنای احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر بوده و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپایی تغییری در رویکرد جمهوری اسلامی ایران نسبت به آن کشور ایجاد نخواهد کرد.
در همین حال،وزیر خارجه آلمان از مقامات اروپایی خواست تا در پی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به خواستههای مردم توجه نشان دهند و عملکرد بهتری داشته باشند.«فرانک والتر اشتاینمایر» وزیر خارجه آلمان گفت که این موضوع مهم است که پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به انتظارات مردم توجه داشته باشیم.وی گفت: اتحادیه اروپا نه تنها نباید رفتاری هیستریک داشته باشد بلکه نباید فلج شود.رئیسجمهوری روسیه نیز تأکید کرد، اینکه مقامات انگلیس خروج این کشور از اتحادیه اروپا را به روسیه مرتبط جلوه میدهند، صرفا تلاشی برای تشویش افکار عمومی است. «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه در واکنش به خروج انگلستان از اتحادیه اروپا گفت: اظهارات اخیر «دیوید کامرون» نخستوزیر انگلیس مبنی بر اینکه خروج این کشور از اتحادیه اروپا به نفع روسیه است، چیزی جز تلاش نامناسب برای تشویش افکار عمومی نیست. چنین اظهاراتی تنها نشاندهنده سطح پایین فرهنگ سیاسی است.پوتین در ادامه در خصوص نتایج این اتفاق گفت: این رویداد قطعا پیامدهایی برای جهان و برای روسیه به دنبال خواهد داشت. به هر حال هیچ کس نمیخواهد بار اقتصادی ضعیف را به دوش بکشد. این رویداد نشان میدهد که مردم از وضعیت امنیتی ناراضی هستند.
در چنین شرایطی،دیپلماتهای شش کشور بنیانگذار اتحادیه اروپا به منظور گفتگو درباره شرایط این اتحادیه پس از خروج انگلیس در برلین گرد هم آمدند. فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان پیش از حضور خود در این نشست با دیپلماتهای کشورهای فرانسه، هلند، ایتالیا، بلژیک و لوکزامبورگ به عنوان شش کشور بنیانگذار اتحادیه اروپا از بیدارکننده خواندن رفراندوم انگلیس انتقاد کرد.در همین رابطه،وزرای خارجه شش کشور اروپایی بنیانگذار اتحادیه اروپا در نشستی مطبوعاتی حاضر شدند.«فرانک والتر اشتاینمایر» وزیر خارجه آلمان که کشورش میزبان این نشست بود گفت: میخواهیم که هر چه سریعتر گفتوگوها را درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا آغاز کنیم و لندن درباره زمان آغاز مذاکرات تصمیمگیری میکند.«ژان مارک آیرو» وزیر خارجه فرانسه هم گفت که باید هر چه سریعتر در بریتانیا نخستوزیر انتخاب کند. وی خطاب به مقامات انگلیسی گفت: تصمیمی گرفته شده و اکنون زمان اجرایی کردن آن است.هر ۶ کشور از انگلیس خواستند تا هر چه سریعتر مذاکرات برای خروج از اتحادیه اروپا را آغاز کند.«برت کندرس» وزیر خارجه هلند هم هشدار داد که اگر بریتانیا مذاکرات را به تعویق بیاندازد، اروپا با خلاء سیاسی مواجه خواهد شد.همچنین رئیس کمیسیون اروپا خواستار آغاز مذاکرات درباره شرایط خروج انگلیس از اتحادیه اروپا شد. یونکر با بیان اینکه خواستار آغاز هر چه سریعتر مذاکرات اصلاح روابط بریتانیا با اروپاست، گفت: بریتانیاییها درباره اینکه میخواهند اتحادیه اروپا را ترک کنند، تصمیم گیری کردند، بنابر این دلیلی وجود ندارد که تا اکتبر برای مذاکره در مورد شرایط خروج صبرکنیم و من میخواهم که این مذاکرات هر چه سریعتر آغاز شوند.همچنین مقامات سیاسی در رژیم صهیونیستی واکنشهای متفاوتی به رای ۵۲درصدی مردم بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا نشان دادند.«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی درپی انتشار خبر جداشدن انگلیس از اتحادیه اروپا و استعفای «دیوید کامرون» همتای انگلیسیاش، او را دوست واقعی اسرائیل خواند.
نتانیاهو با بیان اینکه به همراه کامرون پایه محکمی برای تداوم همکاری انگلیس و رژیم صهیونیستی ایجاد کردند، نسبت به استعفای او ابراز نارضایتی کرد.در این میان اما حزب «خانه یهودی» به رهبری «نفتالی بنت» وزیر آموزش رژیم صهیونیستی نسبت به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا ابراز رضایت کرده و آن را به نفع این رژیم توصیف کرد.گروه تروریستی داعش نیز در بیانیهای نسبت به این مساله ابراز خرسندی و حامیان خود را به حمله علیه برلین و بروکسل دعوت کرد.
از طرفی،یک روزنامه انگلیسی بعد از جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا نوشت این کشور همچنان عضو ناتو و شورای امنیت سازمان ملل است، ولی جایگاه آن احتمالا دستخوش تغییراتی خواهد بود.
روزنامه گاردین در یادداشتی با بیان مطلب فوق و اشاره به نتیجه همهپرسی جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا نوشت، تاثیر نتیجه این انتخابات بیشتر از آنکه تاثیری قطعی باشد، تقریبی خواهد بود. در جهان بعد از خروج از اتحادیه اروپا، بریتانیا همچنان عضو این باشگاههای کاملا اختصاصی در جهان، که به صورت تاریخی از طریق آنها نفوذ به دست آورده و آن را گسترش داده، خواهد بود. در چنین شرایطی،سفیر انگلیس در سازمان ملل گفت: جایگاه انگلیس به عنوان یک قدرت جهانی به دلیل خروج از اتحادیه اروپا کاهش نمی یابد.
متیو ریکرافت، سفیر انگلیس در سازمان ملل پس از رای مردم این کشور مبنی بر خروج از اتحادیه اروپا وعده داد،لندن هرگز حق وتوی خود را در شورای امنیت سازمان ملل تسلیم نخواهد کرد. این کشور به نقش خود به عنوان یک قدرت دیپلماتیک ادامه داده و این کشور به عنوان یک کشور عضو دائمی شورای امنیت عمل خواهد کرد. ما مسئولیتهای خود را به جا خواهیم آورد.از سویی،بعد از تصمیم انگلستان به خروج از اتحادیه اروپا، نماینده این کشور در اتحادیه اروپا از سمت خود کنارهگیری کرد.خبر دیگر اینکه،بیش از ۶۰۰ هزار نفر در انگلستان با امضای طوماری خواستار برگزاری دوباره همهپرسی جدایی از اتحادیه اروپا شدهاند و ۱۰۰ هزار نفر هم طومار دیگری برای اعلام استقلال لندن را امضا کردند.به نوشته روزنامه تلگراف، «ویلیام اولیور هیلِی» که طوماری را در سایت پارلمان انگلستان به راه انداخته گفت: ما امضا کنندگان از دولت میخواهیم قانونی را پیاده کند تا در صورت مشارکت کمتر از ۷۵ درصدی مردم در همهپرسی اگر نتیجه ماندن یا خروج کمتر از ۶۰ درصد شد، همهپرسی دیگری باید برگزار شود.
از دیگر سو،خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بازارهای مالی جهان را با خسارات کم سابقهای مواجه کرده که نامی بهتر از «سونامی مالی» نمیتوان بر آن نهاد؛ پدیدهای که در یک روز بیش از ۲ تریلیون دلار خسارت به بار آورده است.بعد از اعلام نتایج همه پرسی
انگلیس که خروج این کشور از اتحادیه اروپا را به دنبال داشت، ارزش سهام در بازارهای مالی جهان تنها ظرف یک روز ۱ ر ۲ تریلیون دلار کاهش یافت که این آمار برای یک روز از سال ۲۰۰۷ در بازارهای مالی جهان بیسابقه است.
همچنین تصمیم مردم انگلستان به جدایی از اتحادیه اروپا علاوه بر تاثیر بلند مدت بر ثبات بازارهای مالی، چشم انداز میان مدت رشد اقتصادی این کشور را منفی کرد.موسسه رتبه بندی
«مودی» از سقوط چشم انداز رتبه اعتباری انگلستان در پی تصمیم مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا خبر داد.مودی همچنین نتیجه به دست آمده از همه پرسی جدایی انگلستان را نشانه آغاز دوره ای طولانی مدت از عدم قطعیت بازار اعلام کرد.