در انگلیس نیز توماری برای برگزاری مجدد انتخابات به امضای بیش از ۳ میلیون شهروند انگلیسی رسید. به تحلیل کارشناسان نتیجه برگزیت شکاف بزرگی در اتحادیه اروپا ایجاد کرد و احتمالاً کشورهای دیگر نیز رفراندوم مشابه برگزار کنند. از سویی احتمال جدایی اسکاتلند از انگلیس افزایش پیدا کرد.
* سلسله انفجارهای تروریستی، این هفته منطقه «القاع» در شرق لبنان و هممرز با سوریه را هدف قرار داد. هشت انفجار انتحاری در این منطقه سبب کشته شدن ۹ تن و مجروح شدن ۳۰ تن دیگر شد. شورای امنیت، اتحادیه اروپا، ایران، عراق، حزبالله و عربستان به این اقدام تروریستی واکنش نشان دادند و آن را محکوم کردند. از طرفی دبیرکل حزبالله این هفته در سخنانی به مناسبت چهلمین روز شهادت مصطفی بدرالدین فرمانده ارشد مقاومت گفت: ما همچنان که از مردم سوریه و عراق حمایت میکنیم، حافظ منافع لبنان هم هستیم.
* هفته جاری آخرین مناطق شهر فلوجه پاکسازی شد و این شهر رسماً به آغوش عراق بازگشت. نخستوزیر عراق با حضور در این شهر پرچم عراق را در آخرین منطقه تحت تسلط داعش برافراشت و فرمانداری فلوجه آغاز به کار کرد.
آمریکا نیز این پیروزی را به عراق تبریک گفت. از سویی عملیات برای بازپسگیری موصل آغاز شد و نیروهای عراقی برای آزادسازی منطقه «القیاره» و «الشرقاط» در حال نبرد هستند.
* نظامیان رژیم صهیونیستی در آستانه روز جهانی قدس و از بیم گسترش انتفاضه، به طور گسترده نمازگزاران را در مسجدالاقصی مورد ضرب و شتم قرار دادند. جوانان فلسطینی هم به مقابله به مثل با آنها پرداختند که در این میان شماری فلسطینی مجروح و دهها تن نیز بازداشت شدند. همزمان با این تحولات، دبیرکل سازمان ملل این هفته به اراضی اشغالی و غزه سفر کرد. بانکیمون خطاب به رهبران اسرائیل گفت که ادامه اشغالگری برای این رژیم امنیت نمیآورد.
* کردهای سوریه این هفته وارد شهر «منبج» در حلب که تحت اشغال داعش است، شدند. گفته میشود درگیریهای شدیدی میان نیروهای کرد و داعش در این شهر در جریان است. بشار اسد رئیس جمهوری سوریه نیز در اقدامی نمادین با هدف تقویت روحیه نظامیان ارتش، این هفته با حضور در مناطق درگیری در غوطه شرقی دمشق با نظامیان افطار کرد.
در چنین شرایطی جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا به صراحت گفت که نمیتوان اسد را با زور از قدرت کنار زد.
* شلیک موشک بالستیک ارتش یمن به پایگاه «خمیس مشیط» در جنوب عربستان و حملات تروریستی داعش با انفجارهای انتحاری علیه مراکز و پایگاههای نیروهای امنیتی با ۳۸ کشته، از مهمترین تحولات میدانی این هفته یمن به شمار میرود.
از سویی، تحولات سیاسی و تلاشها برای برقراری صلح، این هفته با ورود «بانکیمون» دبیر کل سازمان ملل به همراه دبیرکل شورای همکاری خلیجفارس و سرپرست وزارت خارجه آمریکا به کویت، وارد مرحلهای تازه شد. در چنین شرایطی اختلافنظر طرفهای درگیر و نزدیکی به عید فطر، طرفهای مذاکرهکننده را به تعلیق این گفتگو وادار کرد.
* تحولات این هفته ترکیه تحتالشعاع برقراری مجدد روابط این کشور با روسیه و رژیم صهیونیستی قرار داشت. در این میان اما برقراری مجدد روابط با روسیه، با خبرها و اظهارنظرهای ضد و نقیضی همراه بود. سخنگوی کرملین از دریافت نامه عذرخواهی اردوغان و تمایل ترکیه برای از سرگیری روابط با روسیه سخن گفت. از سوی دیگر، بینالی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه هرگونه عذرخواهی آنکارا از مسکو را رد و تنها به پرداخت غرامت در صورت درخواست روسیه اشاره کرد. از طرفی، ترکیه و رژیم صهیونیستی نیز پس از گذشت ۶ سال، بار دیگر روابط خود را با امضای موافقتنامهای از سر گرفتند. این اقدام با استقبال دبیرکل سازمان ملل همراه شد هر چند این توافق، مخالفتهای داخلی هم به دنبال داشت.
* «آیتالله عیسی قاسم» رهبر شیعیان بحرین این هفته با خروجش از کشور مخالفت کرد. از سویی، واکنشها به سلب تابعیت این رهبر شیعه همچنان ادامه داشت و برخی علما و روحانیون منطقه با تماسهای تلفنی و بیانیههایی، از این شخصیت مبارز حمایت کردند. از طرفی طرفداران مقتدا صدر تظاهرات گستردهای در بغداد و بصره در حمایت از شیخ عیسی قاسم برپا کردند. در چنین شرایطی، تحصن روزهداران مقابل منزل شیخ عیسی قاسم این هفته ادامه داشت و همزمان راهپیماییهایی در برخی مناطق بحرین صورت گرفت.
* خبرهای این هفته عربستان تحت تأثیر سفر «محمد بن سلمان» وزیر دفاع سعودی به آمریکا و دیدار با مقامات این کشور و دبیرکل سازمان ملل قرار داشت.
در چنین شرایطی، بانکیمون پس از دیدار با بن سلمان، در اظهارنظری غیرمنتظره از حمایتهای عربستان سعودی در مبارزه با تروریسم قدردانی کرد. در همین حال وزیر دفاع سعودی با مسئولان شرکتهای مختلف آمریکایی نیز دیدار و توافقهایی با آنها امضا کرد.
* سرویس خارجی