شیراز ـ خبرنگار اطلاعات: اقتصادمقاومتی یک راهبرد اساسی و مبنایی برای تحولات اقتصادی محسوب میشود همه دستگاهها و مجموعهها باید مرتبط با وظیفهای که دارند برای تحقق اقتصادمقاومتی گام بردارند.
سید محمدعلی افشانی استاندار فارس در جلسه ستاد فرماندهی اقتصادمقاومتی فارس با تاکید بر این مطلب که لازم است تا مدیران تمام بندهای بیست و چهار گانه اقتصاد مقاومتی را به خوبی مطالعه کنند و به آنها تسلط یابند، افزود: ارتقای بهرهوری از مبانی اقتصادمقاومتی است لذا بندهایی از اقتصادمقاومتی در مورد صادرات است و اگر صادرات فارس افزایش پیدا کند، این راهی در جهت اقتصادمقاومتی محسوب میشود.
او اظهار داشت: اگر یک واحد تولیدی در حال بهرهبرداری است این یعنی منابع مالی راکد در حال فعال شدن هستند و این فعال شدن منابع راکد از بندهای اقتصادمقاومتی است.
استاندار فارس یادآور شد: وقتی ساخت آزادراه شیراز ـ اصفهان به صرفهجویی در زمان و مصرف انرژی می انجامد، اقدامی در جهت اقتصادمقاومتی محسوب میشود.
استاندار فارس، ایران را جزو معدود کشورهای دارای سابقه برنامهریزی طولانی مدت دانست و افزود: به جز کشورهای سوسیالیستی، کشورهایی که سابقه ۷۰ سال برنامهریزی تدوین شده مصوب مجلس داشته باشند، بسیار اندک هستند در حالی که ایران سابقه ۷۰ سال برنامه تدوین شده مصوب مجلس را دارد.او با یادآوری این مطلب که برخی میپندارند و وظیفه آنها این است که از پشت تریبونها فقط پرسش مطرح کنند، ایجاد امید را لازمه تحقق سرمایهگذاری دانست و افزود: در جامعهای که امید وجود دارد و مردم به آینده امیدوار هستند، افراد حاضر میشوند که برای سرمایهگذاری وارد عمل شوند.
استاندار فارس در بخش دیگری از سخنان خود حوزه مسکن و ساختمان را از حوزههایی دانست که باید تلاش شود تا از رکود خارج شود و گفت: با خروج این بخش از رکود، چرخه تولید به حرکت در میآید، اشتغالزایی انجام میگیرد و در پی آن رونق واقعی ایجاد میشود.
او همچنین واگذاری پروژههای نیمه تمام به بخش خصوصی را کاری اساسی و بنیادی دانست و افزود: با توجه به اینکه امروز کشور در زمینه اعتبارات عمرانی وضع خوبی ندارد و درآمد دولت صرف پرداخت یارانه و حقوق میشود، بنابراین باید پروژههای قابل واگذاری به بخش خصوصی مشخص و واگذار شوند.افشانی گفت: البته کمبود اعتبار و نگرفتن تخصیص عمرانی به این معنا نیست که دست روی دست گذاشته و کاری نکرد بلکه در یک مورد، از اسفندماه ۹۴ تاکنون از محل اوراق خزانه اسلامی ۱۰ هزار میلیارد ریال برای آزادراه شیراز ـ اصفهان اعتبار گرفته شده است در حالی که در مدت ۵ سال فقط ۴۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار گرفته شده بود.
او تاکید کرد: این پروژه از سال ۸۹ تا ۹۴ زیر ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت اما تا پایان سال ۹۵ به بیش از ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی خواهد رسید.استاندار فارس افزود: در بحث دریافت تسهیلات صندوق توسعه ملی نیز اقدام خوبی در فارس انجام شد به نحوی که از ۲ر۲ میلیارد دلار مصوبه صندوق برای تولید، بیش از یک میلیارد دلار یعنی حدود ۴۴ درصد آن به فارس
تعلق گرفت.