طرح جامع مالیاتی امسال اجرا می‌شود
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور به مناسبت هفته فرهنگ مالیاتی، پیامی صادر کرد و گفت: اجرای طرح جامع مالیاتی به عنوان «اقدام ۹۵» در دستور کار سازمان قرار گرفته و اصلاحیه جدید قانون مالیات‌های مستقیم هم در حال اجرایی شدن است.

به گزارش فارس به نقل از رسانه مالیاتی ایران، در متن پیام سید کامل تقوی نژاد آمده است: نظام مالیاتی ایران امروز در بزنگاه تاریخی قرار دارد. در سالی که «اقتصاد مقاومتی» در ریل اقدام و عمل قرار گرفته و ارکان مختلف نظام برای محقق ساختن مفروضات اساسی این سیاست، همدل و همزبان گشته‌اند، وفاق جمعی و مشارکت ملی برای ارتقای نظام مالیاتی کشور و شکوفایی اقتصاد ایران تبلوری کم‌سابقه یافته است و خردادو تیر امسال شاهد مشارکت چشمگیر شهروندان برای ارایه اظهارنامه مالیاتی بودیم. مشارکتی که در نوع خود کم سابقه و همراه با همدلی و تعاملی بی مانند بود.

در کنار این حماسه ملی، عزم وتلاش کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور نمودی دوچندان یافته و همنوایی و هم آوایی سازمانی در عرصه نظام مالیاتی، نقشی تعیین کننده در دستیابی به این حماسه ماندگار داشت.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در این پیام خاطرنشان ساخته است: خوداظهاری در فضایی آرام با بالاترین میزان همدلی و مشارکت مردمی، از نتایج و پیامدهای ارزنده توافق مالیاتی امسال با اصناف کشور بود و نظام مالیاتی در رویکرد جدید خود، سیاست راهبردی «اعتماد به مردم» و خدمت رسانی هر چه اثربخش تر به شهروندان را در دستور کار خود قرار داد و در آزمون تعامل و ارتباط با مردم، سربلند و موفق ظاهر شد که جا دارد در اینجا از این همدلی و همزبانی مردم در خلق این حماسه اقتصادی به نیکی یاد کنیم.

وی تصریح کرده است: شهروندان ایران امروز بیش از هر زمان به آثار متعدد و مزایای پرشمار پرداخت مالیات در آبادانی وعمران شهرها و روستاها و توسعه زیرساخت های شهری و همچنین پیشبرد اهداف دولت در حوزه های امنیت، بهداشت، آموزش و تامین مالی امورات جاری کشور آگاهی و اشراف دارند. این اشراف نسبی به مقوله مالیات و کارکردهای آن، البته ماحصل برنامه های تحول آفرین فرهنگ سازی مالیاتی و همچنین اطلاع رسانی های موثر و بهنگام در مقاطع گوناگون است.

امروز کمتر کسی است که به اهمیت قطع وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی و استفاده موثر از این سرمایه بین نسلی برای توسعه زیرساخت های کشور و پیشبرد طرح های عمرانی آگاهی نداشته باشد. این آگاهی عمومی نسبت به جایگاه کلیدی نظام مالیاتی با کارکردهای متنوعی که در قالب تامین درآمدهای عمومی کشور، توزیع ثروت در جامعه و گسترش عدالت اجتماعی، در کنار ثبات اقتصادی و اتکای اقتصاد کشور به منابع پایدار و سالم دارد، بی تردید از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

تقوی نژاد افزوده است: مهمترین نیاز امروز کشور، افزایش کارآیی و توان نظام مالیاتی به عنوان مطلوبترین شکل تامین مالی هزینه‌های کشور است و ارکان مختلف نظام برای جلب مشارکت مدنی، برای گسترش و فراگیر کردن عدالت اجتماعی، بهره مندی موثر از ظرفیت های به فعلیت در نیامده اقتصادی و تامین حداکثری هزینه های جاری کشور از محل درآمدهای درون زای اقتصادی به میدان عمل آمده اند.

به ویژه در سال جاری که اجرای طرح جامع مالیاتی به عنوان «اقدام ۹۵» در دستور کار سازمان قرار گرفته و اصلاحیه جدید قانون مالیات های مستقیم هم در حال اجرایی شدن است، همراهی و همدلی دولت و ملت از اهمیت مضاعفی برخوردار است. این در حالیست که اصلاح و اجرای کامل قانون مالیات بر ارزش افزوده هم از برنامه های اصلی سازمان امور مالیاتی کشور است.

خبر دیگری حاکیست: معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی هم از نهایی شدن آیین نامه صندوق مکانیزه فروش تا دو ماه آینده خبر داد.

محمدتقی پاکدامن در گفتگو با فارس با اشاره به لایحه صندوق مکانیزه فروش اظهار داشت:‌ آئین‌نامه‌های مربوط به این موضوع با حضور ذینفعان، اتاق بازرگانی و اتاق اصناف در حال نهایی شدن است تا با امضای وزیر اقتصاد به هیأت وزیران تقدیم شود.

وی در مورد تفاوت هزینه‌ نصب صندوق مکانیزه در قانون برنامه پنجم و مالیات‌های مستقیم گفت: در ماده ۱۲۱ قانون برنامه پنجم توسعه خرید و نصب صندوق مکانیزه جزء هزینه‌های قابل قبول بود، اما اکنون در اصلاحیه قانون مالیات‌ها به عنوان بخشی از مالیات تلقی می‌شود.

معاون مالیات‌های مستقیم سازمان امور مالیاتی ادامه داد: بر اساس اولویتی که سازمان مالیاتی تعیین و ابلاغ خواهد کرد، نصب صندوق مکانیزه فروش عملیاتی خواهد شد و هزینه‌آن به عنوان بخشی از هزینه مالیات واحد صنفی تلقی می‌شود؛ بدان معنا که دولت، صندوق را در اختیار واحد صنفی قرار داده است،‌ همچنین اگر واحد صنفی صندوق نداشته باشد، برای واحد صنفی جریمه پیش‌بینی شده است.

وی با بیان اینکه حداکثر تا دو ماه دیگر آئین‌نامه صندوق نهایی می‌شود، تصریح کرد: طبق هماهنگی انجام شده صنوف مربوطه باید صندوق را تهیه کنند و در اختیار صاحبان مشاغل قرار دهند.

پاکدامن گفت: صندوق مکانیزه باید ویژگی‌های مد نظر سازمان را از لحاظ نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در شناسایی درآمد، خرید، مالیات بر ارزش افزوده و نحوه ارسال اطلاعات داشته باشد.

از سوی دیگر، سازمان امور مالیاتی کشور در اطلاعیه ای اعلام کرد: حذف مالیات علی الراس علاوه بر رعایت عدالت مالیاتی، زمینه مساعدی را برای دستیابی به درآمدهای پایدار به منظور تامین هزینه های عمومی و عمرانی فراهم خواهد کرد.

پس از تصویب اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم در سال ۱۳۹۴ خوش‏بینی‏ها نسبت به کارآمدتر شدن نظام مالیاتی در ایران افزایش یافته است.

صاحبنظران و اهل فن اعم از کارشناسان مالیاتی و فعالان اقتصادی همگی بر سر این موضوع اتفاق نظر دارند که تمهیدات و ساز وکارهای پیش‏ بینی شده در بطن قانون جدید، زمینه مساعدی را برای شفاف‏تر شدن رویه‏ های مالیات ستانی فراهم خواهد کرد. از جمله این سازوکارها که خوش بینی زیادی برانگیخته است، حذف روش محاسبه علی‌الراس مالیات است که در متن اصلاحیه قانون مذکور پیش بینی شده است.

ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم مصوب سال ۱۳۸۰ به کارگزاران مالیاتی اجازه داده بود تا در صورت ارایه نشدن اطلاعات کافی و متقن توسط مودی، از روش تشخیص علی الراس برای محاسبه مالیات وی اقدام کنند.

ارایه نکردن ترازنامه و حساب سود زیان در موعد مقرر، تمکین نکردن به درخواست اداره امور مالیاتی در زمینه ارایه دفاتر و مدارک حساب و غیرقابل رسیدگی بودن و مخدوش بودن مدارک ارایه شده توسط مودی از جمله مواردی بود که ممیزان مالیاتی با استناد به آن می‏توانستند نسبت به تشخیص

علی الراس مالیات اقدام کنند.

اما در ماده ۹۷ قانون جدید تاکید شده است محاسبه درآمد مشمول مالیات مودیان موضوع این قانون فقط به استناد اظهارنامه مالیاتی ارایه شده توسط آنان صورت خواهد گرفت.

سازمان امور مالیاتی به موجب این قانون می تواند اظهارنامه مالیاتی دریافتی مودیان را قبول و تعدادی از آنها را بر اساس معیارها و شاخص های تعیین شده یا به طور نمونه انتخاب و برابر مقررات مورد رسیدگی قرار دهد. در صورتی که مودی از ارایه اظهارنامه مالیاتی در مهلت قانونی و مطابق با مقررات خودداری کند، سازمان امور مالیاتی نسبت به تهیه اظهارنامه مالیاتی برآوردی براساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب‏شده مودیان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام می‏ کند.

تبصره ذیل ماده ۹۷ هم سازمان امور مالیاتی کشور را موظف کرده است در مدت سه سال از تاریخ ابلاغ این قانون، بانک اطلاعات مربوط به نظام جامع مالیاتی را در سراسر کشور مستقر و فعال کند.

بی تردید راه اندازی طرح جامع مالیاتی و تمهیدات دیگری از قبیل نصب سامانه های صندوق فروش موجب خواهد شد مالیات‌ها بر اساس اطلاعات متقن و دقیق اخذ شود و زمینه بکارگیری روش تشخیص علی الراس به صورت کامل از بین برود.

تحقق این هدف چند مزیت عمده دارد مالیات ستانی بر اساس اطلاعات متقن به دست آمده از پایگاه ها و سامانه‏های اطلاعاتی از یک طرف به گسترش پایه های مالیاتی خواهد انجامید و راه را بر فرار مالیاتی خواهد بست و زمینه مساعدی را برای دستیبابی به درآمدهای پایدار برای تامین هزینه های عمومی و عمرانی فراهم خواهد کرد.

از طرف دیگر، تحقق این مهم، رعایت عدالت مالیاتی و در نهایت افزایش رضایتمندی مودیان از شیوه مالیات ستانی را در پی خواهد داشت.

نسخه مناسب چاپ