دکتر محسن بهرامی معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فضایی ایران دیروز در جمع خبرنگاران با اشاره به این مطلب گفت: با الحاق مجدد این سازمان به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بخش زیادی از مشکلات اجرایی مربوط به جایگاه قانونی این سازمان برطرف شده است و اکنون مراحل زیادی از تحقیق و توسعه بخش هوا و فضا را سپری کرده ایم.
وی ادامه داد: هم اینک ماهواره دوستی کاملا آماده پرتاب است و در نوبت پرتاب قرار دارد. به عبارت دیگر نخستین ماهواره ای که امسال به فضا پرتاب خواهد شد، ماهواره دوستی است هرچند که دو ماهواره ناهید(۱) و امیرکبیر هم آماده پرتاب شده اند.
وی همچنین به اقدام های صورت گرفته برای ساخت ماهواره ناهید۲ اشاره کرد و گفت: قرارداد ساخت این ماهواره هم تا یک ماه آینده با پژوهشگاه فضایی ایران امضا خواهد شد. این ماهواره ها به صورت دانشجویی طراحی و ساخته شده اند و تا رسیدن به ماهواره ملی برای تست های عملیاتی به فضا پرتاب خواهند شد.
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به ماهواره «مصباح» که در اختیار کشور ایتالیاست، افزود: با سازمان فضایی ایتالیا مذاکراتی انجام شده است تا این ماهواره را برای پرتاب آماده کنیم، پروژه ماهواره «مصباح» بخاطر تحریم ها مدتی متوقف شد، اما اکنون در حال بررسی امکان پرتاب آن هستیم.
وی به برنامه این سازمان برای حمایت از ساخت ماهواره های مکعبی( ماهواره های بسیار کوچک که حدود ۱۰ سانتی متر طول و کمتر از یک کیلو وزن دارند) اشاره کرد و گفت: پرتاب این ماهواره ها ارزانتر و سریعتر است و نیاز به نوبت دهی طولانی ندارد، ضمن اینکه با استفاده از دانش متخصصان داخلی در دانشگاه ها می توان روی طراحی و ساخت این نسل از ماهواره ها که خیلی ارزان هستند، کار کرد.
بهرامی درباره آخرین وضع پروژه اعزام انسان به فضا،ضمن انتقاد از عملکرد شورای عالی علوم ، تحقیقات و فناوری گفت: طرح مذکور را این شورا مطرح کرده است و ما نسبت به این موضوع انتقاد داریم. چرا که این موضوع باید در شورای عالی فضایی مورد برنامه ریزی قرار می گرفت و مطرح می شد، اما پروژه اعزام انسان به فضا از سوی شورای عالی علوم ، تحقیقات و فناوری مطرح شد و با این حال ما پروژه را متوقف نکردیم و آن را به زودی در شورای عالی فضایی مورد پیگیری قرارداده تا در نهایت بتوان برای آن برنامه ریزی کرد و زمان بندی مشخص انجام داد.
وی همچنین از همکاری ایران با سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (آپسکو) خبر داد و گفت: ایران یکی از اعضای اصلی و اولیه این سازمان و رئیس شورای منطقه ای این سازمان است.
به گفته رئیس سازمان فضایی ایران، سازمان آپسکو که در پرو و پاکستان دارای تلسکوپ فضایی است، ظرف ۲ ماه آینده یک تلسکوپ بزرگ در ماهدشت کرج ایران نصب می کند که این تلسکوپ برای رصد اجرام فضایی کاربرد خواهد داشت. همچنین پاییز امسال کارگاه آموزشی کمیته فضای ماورای جو (وابسته به سازمان ملل متحد) در مورد ریزگردها در تهران برپا می شود.
وی خرید ماهوارههای خارجی را یکی از ماموریتهای سازمان فضایی اعلام کرد و گفت: سفارش ماهوارههای عملیاتی را در دستور کار داریم و خرید ماهواره یکی از پروژههای سازمان است. زیرا کشور به ماهوارههای مخابراتی و سنجشی متعددی نیاز دارد که ساخت آنها نیازمند ۱۰ یا ۱۵ سال زمان است. در نتیجه برای برخی نیازهای فوری ناگزیر به خرید ماهواره خارجی هستیم.
بهرامی همچنین ایجاد پایگاه فضایی پرتاب در چابهار را یکی دیگر از پروژههای سازمان اعلام کرد و گفت: این پروژه عظیم هم که هم اکنون مطالعات آن درحال انجام است، در سالهای آینده اجرایی خواهد شد.