پانزدهمین نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران، با محوریت راهکارهای توسعه تامین مالی از طریق بازار سرمایه برگزار شد و دست اندرکاران و مسوولان بازار سرمایه با طرح پیشنهاداتی بر توسعه این بازار تاکید کردند.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران با بیان این که به بنگاهها و شرکتها آموزش چگونگی تأمین مالی از طریق بازار سرمایه را خواهیم داد، گفت: طبق توصیه وزیر امور اقتصادی و دارایی توسعه تأمین مالی بنگاهها و شرکتها در دستور کار قرار گرفته است.
بهروز خدا رحمی به عنوان اولین سخنران نشست صبحانه کاری بازار سرمایه که با رویکرد تأمین مالی شرکتها برگزار شد، با اشاره به راهکارهای اجرایی پیادهسازی نحوه تأمین مالی شرکتها طبق پیشنهاد وزیر امور اقتصاد و دارایی اظهار داشت: تلاش میکنیم در رابطه با تأمین مالی بنگاهها آموزشهایی را ارائه کنیم.
وی با بیان اینکه، ابهام اولیه در باره اطلاعات بنگاهها و شرکتها درباره ابزارهای جاری بازار سرمایه بود گفت: در خصوص اطلاعرسانی و آموزش به بنگاهها و شرکتها پکیجهای آموزشی را در برنامهریزِیهای انجام شده در نظر گرفتهایم.
خدا رحمی تأکید کرد: آموزش برای شیوههای تأمین مالی به صورت بنگاهی به علاقهمندان این حوزه که هدایت آن توسط تأمین سرمایهها خواهد بود، انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه برخی ابزارها با وجود برنامهریزیهای انجام شده در آنان با استقبال مواجه نشد، گفت: با حضور ابزارهای متنوع شاهد استقبال ناچیز در بازار سرمایه هستیم و باید در این زمینه نگاه جدی به طراحی ابزارها داشته باشیم.
دبیر کل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران ادامه داد: یکی دیگر از اشکالات تأمین مالی روند طولانی مدت آنان است و باید در این زمینه راهکاری اندیشیده شود، چرا که ابزارهای رقیب در حوزه تأمین مالی درصد کلان وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه، تعادل بازار پول، سرمایه و نهادها باید برقرار شود گفت: تأمین مالی از طریق بازار سرمایه بدون محدودیت امکانپذیر است و در این مورد باید همفکری و راهکارهای اجرایی ارائه شود.
دبیرکل سابق سازمان کارگزاران بورس سخنران دیگر این نشست بود و با اشاره به اینکه بازار سرمایه بخش بزرگی از بازار مالی کشور است، گفت: دولت اعلام کرده، آماده پذیرش هرگونه نظری است و با این شرایط بهتر است بازار سرمایه پیشنهادات خود را برای بودجه ۹۳ ارایه دهد.
مدیرعامل سابق شرکت بورس اوراق بهادار دیگر سخنران این نشست بود که لازمه گسترش تامین مالی در بازار سرمایه را توسعه بازار بدهی می دانست.
دکتر علی رحمانی با اشاره به اینکه باید بازار بدهی را در کشور گسترش دهیم، ابراز داشت: عدم دسترسی عمومی به بازار بدهی یکی از مشکلات این حوزه است. در عین حال، ضمانتهای بانکی، نرخ سود بالا، عدم دسترسی عمومی به بازار بدهی، طولانی بودن فرایند انتشار اوراق بدهی و افزایش هزینه ها در کنار ساختارهای پیچیده از دیگر مشکلات تامین مالی به شمار میرود.
وی نبود قانون مشخص در مورد انتشار اوراق بدهی و آشنا نبودن مدیران مالی شرکت ها با ابزارهای مالی را از دیگر مشکلات موجود دانست.
رحمانی در ادامه با طرح راهکارهایی خاطرنشان کرد: برای حل این مشکلات باید شرکتهای واسط به خوبی تعریف شوند و نهاد ناظر به نمایندگی از دارندگان اوراق بر نحوه تقسیم سود و فعالیت ها نظارت کند.
وی ادامه داد: به علاوه باید تمهیداتی اندیشیده شود تا از بازپرداخت اصل و سود پول مطمئن باشیم.
مدیرعامل سابق شرکت بورس تنوع بخشی به ابزارها مانند انتشار اوراق بدهی را از دیگر راهکارهای توسعه تامین مالی دانست و گفت: برای این منظور باید یک بازار تخصصی برای اوراق بدهی ایجاد و توسعه یابد، در این شرایط بورس یا فرابورس باید بازار مرجع باشد.
وی با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود تا مشکل تضامین حل شود، افزود: برای مثال یک صندوق بازنشستگی یا یک بیمه می تواندبه عنوان ضامن عمل کند.
وی از دیگر راهکارهای موجود به آزاد گذاشتن نرخ سود اشاره و خاطرنشان کرد: باید اجازه دهیم تا معاملات اوراق بدهی با صرف و کسر انجام شود.
رحمانی در پایان گفت: در مجموع بازار سرمایه و بازار پول باید تعامل بیشتری با یکدیگر داشته باشند.
نادی قمی، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه نوین با اشاره به اینکه باید بر توانگری شرکتهای تامین سرمایه تاکید شود، گفت: فرهنگ عمومی کشور هنوز بانک پایه است و برای عمومیت یافتن موضوع تامین مالی از طریق بازار سرمایه باید کمی دست تامین سرمایه ها باز گذاشته شود.
وی تصریح کرد: لازم است ابزارهای مالی فعلی متنوع تر شوند.
زینت مرادی نیا، عضو هیات مدیره کارگزاری تامین سرمایه نوین با اشاره به اینکه خلاقیت باید در بازار سرمایه کشور افزایش یابد، گفت: یکی از بهترین ابزارهای طراحی شده در بازار سرمایه، اوراق مشارکت قابل تبدیل یا قابل تعویض با سهام است.
وی به موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابیها اشاره کرد و افزود: تجدید ارزیابی دارایی ها جدا از سود و زیان و تاثیری که بر قیمت سهم می گذارد، ترازنامه را هم واقعی می کند و نسبت ها را به صورت واقعی نمایش می دهد. از همین رو باید به این موضوع به صورت ویژه توجه کرد.
مدیرعامل سرمایه گذاری غدیر با اشاره به اینکه بانک ها مشکل کمبود سرمایه دارند، گفت: با این کمبود سرمایه نمی توان پروژه های بزرگ مانند نیروگاه را راه اندازی کرد.
کیانی با طرح این پیشنهاد که باید صنایع کوچک دوباره زنده شوند، افزود: دولت باید این موضوع را مورد توجه قرار دهد.
وی ادامه داد: در آمریکا که تصمیم گیران اقتصادی آن از درجات علمی بالایی برخوردار هستند، استقراض بالایی انجام میشود تا تامین اجتماعی به درستی انجام شود. بنابراین مشاهده میشود که استقراض در پیشبرد اهداف نامناسب نیست.
کیانی با اشاره به لزوم راهاندازی اوراق سلف نفتی تصریح کرد: اکنون که منابع خارجی در اختیار کشور قرار نمی گیرد، ارزهای زیادی در خانه ها پس انداز شده و با انتشار اوراق سلف نفتی می توان این ارزها را وارد چرخه اقتصاد کرد. به علاوه سرمایه گذاران خارجی نیز با خرید اوراق سلف نفتی، ارز را وارد کشور می کنند.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار هم در این نشست گفت: در دوره های گذشته واگذاری حدود ۲۰۰ شرکت فقط با نیم و یک درصد انجام پذیرفت در حالی که در دوران مدیریت فعلی برای عرضه حداقل ۵ درصدی ایستادگی شد و امروز اصرار به عرضه بالای ۱۵ درصد وجود دارد.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار سپس به برخی چالش های تأمین مالی شرکت ها اشاره کرد.
دکتر سید علی حسینی معاون نظارت بر بورسها و ناشران با اشاره به اینکه تقسیم سود بیش از ۸۰ درصدی، تأمین مالی شرکتها را با چالش مواجه کرده است،گفت: سازمان بورس در زمینه تأمین مالی به مقررات زدایی و تسهیل روند آن حرکت میکند.
وی با بیان اینکه، هلدینگهای تخصصی و شرکتها به عنوان مخاطب اصلی تأمین مالی باید در جلسات شرکت کنند،گفت: سازمان بورس از طریق مقرراتزدایی و تسهیل جریان تأمین مالی شرکتها اقدامات خوبی انجام داده است به عنوان مثال صکوک اجاره برای اولین بار با درخواست ماهان منتشر شد.
معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس اظهار داشت: این سازمان در صورت تکمیل بودن پرونده با وجود فرآیند کمیته فقهی و تصویب در شورای عالی بورس، حداکثر ظرف ۴۵ روز مجوزهای لازم برای تأمین مالی شرکت ها را انجام می دهد بدین ترتیب بنگاهها و صنایع از طریق تأمین مالی نسبت به افزایش تولید و اشتغال اقدام میکنند.
وی به عرضه های اولیه در بورس و فرابورس اشاره کرد و گفت: علاوه بر عرضه های اولیه، معاملات سلف بورس کالا کمک بسیاری به تأمین مالی می کند که برخی این روش را مقطعی میدانند اما باید تأکید شود تأمین مالی کوتاه مدت اگر مستمر انجام گیرد ، حکم تأمین مالی بلند مدت را خواهد داشت.
دکتر حسینی با اشاره به اینکه، باید برای تأمین مالی تقسیم کاری مناسب بین سازمان بورس و بانک مرکزی انجام گیرد، گفت: اخیراً سازمان بورس با بانک مرکزی در خصوص تأمین مالی شرکتها وارد مذاکره شد اما استقبالی صورت نگرفته است در حالیکه سازمان بورس به هر دستور کاری که از طرف بانک مرکزی در این مورد اعلام شود،همراهی می کند.