طرح جامع مقابله با گرد و غبار سیستان و بلوچستان
سرویس سیاسی- اجتماعی: معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طرح جامع مقابله با گرد و غبار استان سیستان و بلوچستان در حال تهیه است و به زودی نهایی می شود.

به گزارش ایرنا، معصومه ابتکار در نشست بررسی اقدامات مقابله با گرد و غبار استان سیستان و بلوچستان تشکیل این جلسه را در چارچوب اجرای برنامه دولت برای تشکیل ستاد مقابله با گرد و غبار و ابلاغ معاون اول ریاست جمهوری در سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد و گفت: رنج مردم منطقه و آسیبی که از بروز توفان های گرد و غبار وارد می شود، موضوعی نیست که دولت بی توجه از کنار آن بگذرد.دولت از ابتدا با یک

برنامه ریزی، اقدامات مناسبی از جمله اصلاح الگوی آبیاری در ۴۶ هزار هکتار و طرح های احیای تالاب هامون را آغاز کرد.

وی افزود: برای احیای تالاب هامون موانع ورودی آب به این تالاب برداشته شد و این مساله موجب شد هامون امسال نسبت به سال گذشته در وضع بهتری قرار گیرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مطالعات زیست بوم هامون تهیه و به زودی مصوب خواهد شد، افزود: تاکنون اقدامات خوبی صورت گرفته اما ابعاد واقعه بسیار بزرگ است . البته اقدامات زیربنایی خوب بوده اما کفایت نمی کند چراکه دولت از کمبود اعتبارات رنج می برد.

ابتکار تاکید کرد: دولت در همه این زمینه ها با جدیت کار می کند تا از رنج مردم منطقه بکاهد و همکاری با وزارت امور خارجه و سایر دستگاه ها در این زمینه ادامه خواهد داشت. علاوه بر آن اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان پیشنهاد داد کارگروه مشترک برای هامون تشکیل شود که این نشان از اهمیت موضوع دارد.

وی ثبت هامون به عنوان زیستکره در یونسکو و داشتن سه قطعنامه جهانی در سازمان ملل درباره گرد و غبار را از جمله تلاشهای ایران در سطح جهانی دانست و گفت: در زمینه مشکل سیستان و بلوچستان یک بحث کوتاه مدت و یک مبحث بلندمدت برای کاهش آسیب پذیری مردم منطقه در نظر است، در سال ۹۳ مصوبه ای برای مقابله با گرد و غبار تصویب شد که به دلیل اهمیت موضوع ماه گذشته این مصوبه بازنگری و ابلاغ شد که در آن بر موضوع سلامت و کاهش مواجه مردم با گرد و غبار تاکید شده است.

معاون رئیس جمهوری با بیان اینکه سازمان های مدیریت بحران، هواشناسی و وزارت بهداشت و ادارات استانی باید گام اصلی را برای کاهش

آسیب پذیری مردم در شرایط بحران و افزایش آگاهی آنها بردارند ، تاکید کرد: متاسفانه امروزه از یک فضاسازی در کشور رنج می بریم و آن این است که عده ای در بزرگنمایی مشکلات اغراق می کنند و می خواهند خود را دلسوزتر از دولت معرفی کنند که این مساله مشکلاتی را به وجود می آورد ،در حالی که دولت با برنامه ریزی و سیاستگذاری کلان پیش می رود.

وی درپایان تصریح کرد: هماهنگی بین بخشی در باره گرد و غبار و مدیریت زیست بوم های تالاب هامون باید جدی گرفته شود . می شود برنامه ای تهیه کرد که تمام ابعاد داخلی ، منطقه ای و بین المللی را در بر بگیرد.

خداکرم جلالی رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری هم در ادامه این نشست با تاکید بر لزوم تعیین یک مشاور قوی برای تجمیع برنامه ها و مطالعات انجام شده در قالب یک برنامه جامع ، اظهار داشت: بروز گرد و غبار در منطقه بحرانی است و این مساله باید خودش را در اعتبارات نشان دهد . بعد از انقلاب یک میلیون هکتار از تالاب های کشور به بیابان تبدیل شد این به آن

معنا ست که حقابه آنها تامین نشده است که باید فکری اساسی برای این مساله کرد.

پرویز گرشاسبی، معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری هم گفت: کل سطح دریاچه هامون بیش از ۵۰۰ هزار هکتار است که بخشی از آن به منشاء گرد و غبار و ورودی آن به شهر زابل و روستاهای اطراف تبدیل شده است.

وی افزود: در سال ۹۴ حدود ۶ تا ۷ هزار هکتار از سطح استان سیستان و بلوچستان در قالب کاشت نهال و بذرپاشی مدیریت شد و در ۴۹ هزار هکتار هم عملیات مقابله با توفان های گرد و غبار و تثبیت شن های روان در کنار تالاب هامون صورت گرفت.

معاون آبخیزداری امور مراتع و بیابان سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری به پخش سیلاب ها در منطقه اشاره کرد و گفت: از وزارت نیرو درخواست کرده ایم تا مجوز پخش سیلاب در ۵ هزار هکتار را دریافت کنیم.

سیستان و بلوچستان فعالترین منطقه گرد و غباری در ایران

ضیاء الدین شعاعی، مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار هم با اعلام اینکه نخستین برنامه عمل گرد و غبار کشور متعلق به سیستان و بلوچستان است، گفت: استان سیستان و بلوچستان از گذشته های دور همواره از استان های مستعد پدیده گرد و غبار بوده است و طبق پژوهشی که در باره روزهای گرد و غباری در کشور در ۲۰ سال گذشته زیر نظر UNEPو با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه تهران انجام شد، سیستان و بلوچستان از فعالترین

کانون های گرد و غباری در ۲۰ سال گذشته بوده است.

وی افزود: اگرچه تعریف مشخصی از گرد و غبار و روز گرد و غباری در دنیا وجود ندارد، اما در ایران و طبق شاخصی که خودمان تعریف کرده ایم، مقرر شد روزهایی که غلظت ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون ( pm10) بیش از ۱۵۰ میکروگرم است را روز گرد و غباری بنامیم.

شعاعی با اشاره به تدوین سند ملی منشاء گرد و غبار با عنوان ‘ مطالعات جامع

عرصه های تولید گرد و غبار در کشور به منظور اولویت بندی مناطق منشاء تولید گرد و غبار’، اظهار داشت: همچنین سند منشاء گرد و غبار ۱۲ استان کشور از جمله آذربایجان غربی و شرقی، ایلام و خوزستان هم تهیه‌شده که حاوی ‘ مطالعات منشاء‌های محلی و استانی برای ارائه راهکارهای اجرایی و مدیریتی’ است.

وی همچنین از شناسایی علل شکل گیری توفان های ۱۲۰ روزه یا مکانیسم وقوع باد خبر داد و افزود: یکی دیگر از عوامل موثر در وقوع باد یا توفان، جهت باد است.

شعاعی درباره راهکارهای کوتاه مدت گفت: رایزنی با بخش صنعت برای بررسی امکان تولید محصولات متناسب برای کاهش آسیب پذیری مردم از جمله تولید فیلترهای محافظ تنفسی با دقت ۲٫۵ میکرومتر، بخشی از این اقدامات است.

سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان با ارائه گزارشی از اقدامات صورت‌گرفته برای احیاء و نجات تالاب بین‌المللی هامون، گفت: در ابتدای امسال هامون به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران به ثبت یونسکو رسید که این موضوع می‌تواند تاثیری مهم در جلب نگاه و همکاری های بین‌المللی در این حوزه داشته باشد.

وی با اشاره به شرایط آبگیری تالاب در بهار سال ۱۳۹۵، اظهار داشت: روند مثبت اقدامات در کنار شرایط طبیعی نسبتا خوب امسال منجر به جاری شدن آب در اطراف کوه خواجه (منطقه باستانی سیستان) و بهبود شرایط اکولوژیکی منطقه و تخم گذاری پرندگان شد.

محمودی با بیان اینکه بخش مهم کانون های گرد و غبار هامون، در هامون صابوری قرار دارد، افزود: امسال با کنترل این کانون ها و زیر آب بودن آنها، همچنین شرایط کوه خواجه، شاهد بهبود شرایط در آن منطقه بودیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان افزود: دما در زمان توفان بالای ۴۰ درجه و میانگین تبخیر آب حدود ۵ متر است و همین امر باعث شد تا بادهای ۱۲۰ روزه منجر به ایجاد نوساناتی در پهنه آبی هامون صابوری در ایران و افغانستان شود.

وی با اشاره به تفاوت میان مکانیسم توفان های شن و گرد و غبار در سیستان و بلوچستان، گفت: یکی از مهم ترین خطرات توفان های شن، کاهش دید افقی و افزایش تصادفات جاده ای است.

در نشست بررسی مشکلات گرد و غبار در استان سیستان و بلوجستان نمایندگانی از وزارت امور خارجه، وزارت نیرو، سازمان بودجه و برنامه‌ریزی، سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان دستگاه های مرتبط با موضوع حضور داشتند.

نسخه مناسب چاپ