دکتر جعفر روشنیان معاون فناوری فضایی سازمان فضایی ایران دیروز در مراسم آغاز دوره آموزشی طراحی ماموریت و برنامه ریزی پروژه ماهواره کوچک دانشجویی در تهران با بیان این مطلب به خبرنگاران گفت: ماهواره مصباح با وزن ۷۵ کیلوگرم که پس از اجرا در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران به سازمان فضایی ایران منتقل شد، با همکاری ایتالیا ساخته شده و آماده پرتاب است.
وی با اشاره به اینکه ماهواره ناهید هم مراحل نهایی ساخت خود را طی می کند و امسال پرتاب می شود، گفت: تاکنون طراحی و ساخت ماهواره های رصد، نوید، ظفر، دوستی و آتست در دستور کار سازمان فضایی ایران بوده است. به گفته معاون فناوری فضایی سازمان فضایی، وزن ماهواره رصد ۱۶ کیلوگرم و طول عمر آن ۱۸ روز بود که در سال ۲۰۱۱ پرتاب شد. ماهواره نوید هم با وزن ۵۰ کیلوگرم در سال ۲۰۱۲ پرتاب شد و دانشگاه علم و صنعت آن را طراحی و ساخته بود.
وی یادآوری کرد: ماهواره تدبیر با وزن ۵۰ کیلوگرم در سال ۲۰۱۳ پرتاب شد و ماهواره دوستی هم با وزن ۵۰ کیلوگرم از سوی دانشگاه شریف طراحی و ساخته شده و دارای برد بیش از ۳۰ متر است که امسال پرتاب می شود. نامبرده ضمن اشاره به اینکه ماهواره “آت ست” در دانشگاه امیر کبیر طراحی شده و مراحل نهایی ساخت آن در حال انجام است، به طراحی و ساخت ماهواره ظفر از سوی دانشگاه علم و صنعت با وزن ۱۰۰ کیلوگرم اشاره کرد و افزود: در مرکز فضایی ماهدشت این سازمان، زیرساخت های خوبی در حال توسعه است.به طوری که امکان دریافت تصاویر ماهواره ای در این مرکز وجود دارد. همچنین با انتقال تلسکوپ اپسکو، رصدخانه این مرکز توسعه می یابد.
وی رصد ماهواره ها از طریق ماهواره آت ست، راهاندازی آزمایشگاه ملی سنجش از راه دور، ارتقای آنتن ۱۰ متری ماهدشت و راه اندازی مرکز تجمیع تست ماهواره ها را از دیگر اقدام های صورت گرفته در مرکز ماهدشت دانست و ادامه داد: مرکز تجمیع و تست ماهواره که چند هفته پیش به بهره برداری رسید، امکان آزمایش ماهواره ها را در کشور فراهم می کند.
روشنیان درباره فعالیت های سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه (اپسکو) گفت: این سازمان برای پروژه های ماهواره های میکرویی و مکعبی ماموریت هایی را تعریف کرده که کشورهای عضو آن هم در این پروژه ها مشارکت دارند.در این زمینه ماهوارههای میکرویی دارای یک کمیته راهبری متشکل از چین، ایران و پاکستان است و پروژههای این بخش از سوی این سه کشور هدایت می شود.
وی ادامه داد: سازمان فضایی ایران با استفاده از توانمندی های اپسکو در تلاش است دانشگاه ها و مرکزهای پژوهشی فعال را وارد پروژه های بین المللی فضایی کند که در این زمینه دانشگاه های امیرکبیر، علم وصنعت، خواجه نصیر و پژوهشگاه هوافضا آمادگی خود را اعلام کرده اند.
معاون فناوری فضایی سازمان فضایی ایران به برگزاری مسابقه ماهواره ای دانشجویی اشاره کرد و گفت: ماهواره مکعب دانشجویی همسو با پروژه ماهواره مکعب سازمان فضایی آسیا و اقیانوسیه بوده و هدف ما از برگزاری این مسابقه آماده سازی دانشجویان برای مشارکت در پروژه های بزرگ آینده است.
به گفته وی، مشخصات فنی ماهواره مکعبی سازمان فضایی با ماهواره های مکعبی سازمان اپسکو نزدیک است و ۲۰ گروه از دانشگاه های کشور برای حضور در آن اعلام امادگی کرده اند.