کاظم غریب آبادی در حاشیه نشست تخصصی حقوق بشر اسلامی به همت موسسه صیانت از حقوق زنان افزود: ایران در خصوص فاجعه منا به شورای حقوق بشر اعتراض خود را اعلام کرد و حتی سازمان ملل را در جریان این موضوع قرار داد اما متاسفانه شاهد کوتاهی مکانیسمهای بین المللی در این زمینه هستیم.
وی اضافه کرد: فاجعه منا یک موضوع فرادستگاهی است و همه باید برای کوتاهی کردن عربستان در این موضوع، وارد عمل میشدند.
غریب آبادی ادامه داد: ورود به این موضوع صرفا بحث احقاق حقوق و دریافت خسارت نیست بلکه بحث مسئولیت حقوقی عربستان است چرا که ۵۰۰۰ نفر کشته شدند و در این میان حدود ۵۰۰ نفر از آنها ایرانی بودند.
وی با بیان اینکه مسئولیت حقوقی عربستان به عنوان یک موضوع مهم کلیدی مطرح است افزود: کوتاهی عربستان در حفظ امنیت حجاج کاملا مشهود بود و باید دستگاههای بینالمللی در این زمینه اقدامات جدی انجام میدادند.
او اضافه کرد: در ایران مکانیسمهای حقوقی وارد عمل شدند و در قوه قضائیه شعبهای در یک دادسرا برای شکایت خانوادههای شهدای این فاجعه تشکیل شد و حتی وزارت امور خارجه و دولت نیز در عرصههای بین المللی تلاشهای جدی انجام دادند.
معاون امور بینالملل ستاد حقوق بشر به موضوع حقوق بشر اشاره کرد و گفت: غرب میخواهد ترویج کند که اسلام با حقوق بشر میانهای ندارد، اما این یک پیش فرضی بیش نیست و حقوق بشر در ایران ریشه عمیقی دارد.
وی اضافه کرد: اسناد و ابزارهای بین المللی حقوق بشر پس از جنگ جهانی اول و دوم شکل گرفت و غرب به این نتیجه رسید که انسان دارای حقوق است و باید موضوع حقوق بشر جدی گرفته شود.
غریب آبادی گفت: یکی از کارهایی که ما در برنامه کاری خود داریم این است که اسناد جدید حقوق بشری شکل گیری شود که باید توجه ویژه به حقوق بشر نیز بشود.
وی درباره حقوق بشر و این که برخی مواقع تفاوتها و سوء تفاهمهایی ناشی از عدم درک واقعیتهای موجود انجام میگیرد، گفت: اسلام اعتقادات زیادی به حقوق بشر دارد و در این راستا کارهایی شروع شده است و ما این مبانی را ترویج و تبیین میکنیم.
او به برگزاری مراسمی با حضور رئیس قوه قضائیه در۱۴ مرداد به عنوان روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی اشاره کرد و گفت: در این مراسم جایزه حقوق بشر اسلامی در حمایت از مسلمانانی که حقوقشان نقض شده است، اعطا میشود.
غریب آبادی گفت: ۱۲ مرداد در قم سمینار تخصصی حقوق بشر با حضور اندیشمندان کشورهای اسلامی برگزار میشود.
او با بیان این که همکاری با کشورهای اسلامی در خصوص حقوق بشر اگرچه در دستور کار ماست اما ساده نیست اضافه کرد: ما مبانی حقوق بشر را پیش میبریم و کار خودمان را انجام میدهیم و با توجه به نقطه اشتراکی که با برخی از کشورهای اسلامی داریم در این زمینه رایزنیهای لازم صورت میگیرد.