ارتش همچنین پیشروی هایی در مناطق القابون، زملکا و الجوبر در حومه دمشق داشته است. ازسویی در عملیات ارتش سوریه در روستای «مرج خوخه» از توابع ریف لاذقیه، «عز الاسلام الیمنی» فرمانده جبهه النصره در این منطقه کشته شد. در جریان این عملیات شماری از عناصر الیمنی نیز کشته شدند.
این در حالی است که یگانهای ارتش سوریه عملیات دیگری را هم در روستای «ساقیه الکرت» به اجرا گذاشتند که در این عملیات نیز «عبد الرحمن الدمشقی» از سرکردگان القاعده در این منطقه و شماری از عناصرش کشته شدند. روستای «الشمیسه» نیز شاهد عملیات ارتش سوریه علیه عناصر مسلح بود که در این عملیات هم ۱۹ تروریست کشته شدند.
ازسویی «احمد الدیخادج» از سرکردههای سازمان بلژیکی «شریعت برای بلژیک» در سوریه کشته شد. وی دهمین تروریست بلژیکی است که در سوریه کشته میشود. سازمان «شریعت برای بلژیک» به صورت آشکار در بلژیک فعالیت دارد. آنها جوانان جوامع عربی و اسلامی را برای مشارکت در درگیریهای مسلحانه سوریه بسیج میکنند. این جوانان پس از اعزام به سوریه در کنار القاعده میجنگند. «فواد بالقاسم» سرکرده سازمان «شریعت برای بلژیک» در بهار گذشته دستگیر شد. به گفته کارشناسان حدود ۲۰۰ تروریست بلژیکی در سوریه میجنگند.
خبر دیگر اینکه نیروهای امنیتی سوریه مقادیری مواد شیمیایی دست ساز را در منطقه الغوطه شرقی در حومه دمشق کشف و ضبط کردند. این درحالی است که عناصر مسلح با هفت موشک دستساز منطقه «الفوعه» از توابع شهر ادلب سوریه که اغلب ساکنان آن شیعه هستند را گلولهباران کردند. بر اثر این حمله موشکی دهها شهروند سوری زخمی شدند. دراین حال منابع امنیتی اعلام کردند در پی افزایش اختلافات و درگیریها میان گروههای تروریستی در مناطق شمالی سوریه، گروه تروریستی «دولت اسلامی عراق و شام» موسوم به «داعش» حقوق ماهانه ۲۵۰ دلار به تروریستها می دهد تا با جدایی از دیگر گروهها به این گروه بپیوندند.
دیدار بان کی مون و رهبر مخالفان
رئیس ائتلاف مخالفان سوریه در اولین دیدارش با دبیرکل سازمان ملل بار دیگر اعلام کرد که این ائتلاف آماده مشارکت در کنفرانس «ژنو ۲» است. احمد عاصی الجربا در دیدار با بانکیمون گفت ائتلاف مخالفان سوریه آماده اعزام نمایندگانی به کنفرانس «ژنو ۲» است اما این امر مشروط به ارائه تضمینهایی از سوی کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس است. وی تاکید کرد: ما به ژنو نمیرویم مگر با وجود تضمینهایی از سوی کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس و به این شرط که این کشورها در کنفرانس «ژنو ۲» حضور داشته باشند. بان کی مون نیز ضمن استقبال از این تصمیم ائتلاف مخالفان سوریه، از الجربا خواست تماسهایی را با گروههای مخالف دیگر برای تشکیل هیاتی واحد از نمایندگان مخالفان برقرار کند. بان کی مون همچنین بر اهمیت آغاز مذاکرات جدی در اولین زمان ممکن تاکید کرد و اهمیت مشخص شدن مسئولان جرائم جنگی در سوریه را ضروری دانست.
احتمال تحقیقات جدید
رئیس تیم بازرسان تسلیحات شیمیایی سازمان ملل در سوریه گفت این تیم ممکن است پیش از پایان ماموریت فعلیاش در روز دوشنبه (امروز) نتواند همه مکانهایی را که ادعای استفاده از سلاحهای شیمیایی در آنها وجود دارد، بازرسی کند اما امکان یک ماموریت تحقیقاتی جدید وجود دارد. «آکی سلستروم» گفت: سفر فعلی این تیم به سوریه قابل تمدید نیست اما امکان آنکه یک بازرسی جدید مورد بررسی قرار گیرد، وجود دارد.
سازمان ملل اعلام کرده تیم بازرسان تسلیحات شیمیایی این سازمان به بازرسی هفت مکان احتمالی در سوریه که در آنها سلاحهای شیمیایی استفاده شده، خواهد پرداخت اما به گفته سلستروم با توجه به محدودیتهای زمانی، تیم بازرسان باید تصمیم بگیرد که کدام محلها را از بین آنها میتواند بازرسی کند و در کدام یک از آنها نمیتواند این کار را انجام دهد. تیم بازرسان تسلیحات شیمیایی سازمان ملل ۱۸ اوت ابتدا به سوریه رفت و به بازدید از اطراف دمشق به منظور بررسی احتمال استفاده از تسلیحات شیمیایی پرداخت. این تیم ۳۰ اوت سوریه را ترک کرد و چندی بعد تایید کرد که در محله غوطه در حومه دمشق از گاز سارین استفاده شده است. این تیم ۲۵ سپتامبر برای ماموریت بازرسی جدید خود بار دیگر به سوریه بازگشت.
همچنین قرار است یک تیم جداگانه دیگر از سوی سازمان منع استفاده از تسلیحات شیمیایی فردا بازرسیهای خود را در سوریه آغاز کند و به بازرسی زرادخانه تسلیحات شیمیایی سوریه به منظور بررسی طرح نابودسازی آن بپردازد. دراین حال وزیر امور خارجه روسیه به آمریکا و دیگر کشورهای حامی مخالفان در سوریه هشدار داد مانع تکرار اقدامات تحریکآمیز آنها با استفاده از سلاح شیمیایی شوند تا تلاشهای بینالمللی برای حل بحران سوریه از بین نرود. سرگئی لاوروف اعلام کرد طرف روسی شواهد و دلایل کافی تخصصی در اختیار دارد که گاز سارین مورد استفاده در مارس گذشته در حومه شهر حلب دست ساز بوده و در شرایط بسیار ابتدایی ساخته شده بود.
لاوروف یادآور شد اطلاعاتی که کارشناسان روسی در این خصوص بدست آورده بودند در اختیار دبیرکل سازمان ملل، مقامات آمریکایی و سایر اعضای شورای امنیت قرار داده شده است. وزیر خارجه روسیه گفت: ما همچنین اطلاعات مشابهی در اختیار داریم که در جریان حادثه غم انگیز ۲۱ اوت در حومه دمشق نیز همین مسئله صادق است و این واقعیت که مواد شیمیایی استفاده شده در این حمله با حادثه ماه مارس یکی بوده، فقط در غلظت بالاتر از آن استفاده شده است. درچنین شرایطی دیدبان حقوق بشر با تاکید بر ضرورت محاکمه عاملان جنایات جنگی در سوریه اعلام کرد، قطعنامه شورای امنیت درباره سلاحهای شیمیایی سوریه جانب انصاف را در مورد قربانیان درگیریها در این کشور رعایت نکرده است.
دیدبان حقوق بشر ضمن استقبال از قطعنامه شورای امنیت در خصوص سلاحهای شیمیایی سوریه اعلام کرد: این قطعنامه در مورد قربانیان درگیریها در سوریه و کسانی که در این کشور، بیگناه جان خود را از دست میدهند جانب انصاف را رعایت نکرده است. این سازمان خواستار فرستادن پرونده سوریه و عاملان جنایت جنگی در این کشور به دادگاه جنایی بینالمللی شد و تاکید کرد که عاملان کشتار در سوریه باید محاکمه شوند.
ازسویی رئیس جمهوری ترکیه گفت، اگر تلاشهای دیپلماتیک برای ترغیب رئیس جمهوری سوریه به منظور تحویل سلاحهای شیمیایی ناکام بماند، حمله نظامی به این کشور باید آخرین راه چاره باشد. عبدالله گل افزود: اقدام نظامی آخرین گزینه است. اما آنچه ما بر آن تاکید داریم وجود یک استراتژی سیاسی جامع و کامل در وهله اول است. دراین حال سناتور جان مککین گفت: اکنون زمان آن است که بشار اسد را ضعیف کنیم. این سناتور جمهوری خواه آمریکایی افزود: ما باید راهبردی داشته باشیم تا جنگ داخلی سوریه را هر چه زودتر پایان دهیم چرا که هر چه بیشتر این جنگ طول بکشد، بدتر خواهد شد .
وی افزود: این راهبرد باید تواناییهای نظامی حکومت بشار اسد را تضعیف و در مقابل تواناییهای نظامی مخالفان میانهرو سوری را تقویت کند و در عین حال در روند جنگ چرخشی را ایجاد کند و به این ترتیب شرایطی را مهیا سازد تا راه خروج از طریق مذاکره ایجاد شود و بشار اسد و همراهانش از قدرت کنار گذاشته شوند .دراین میان، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل گفت پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت هیچ کس حق ندارد با زبان دشمنی علیه سوریه سخن بگوید .
بشار الجعفری بر اهمیت قطعنامه ۲۱۱۸ شورای امنیت درباره سلاحهای شیمیایی سوریه تاکید و اعلام کرد: اهمیت این قطعنامه به این است که تمامی عملیات دیپلماتیک را به طور کلی به شورای امنیت بازگردانده و از هرگونه اقدام یک جانبه خارج از چارچوب قانونی و توافق بینالمللی ممانعت میکند.وی گفت: این قطعنامه در حقیقت گامی رو به جلو در تثبیت اوضاع سیاسی سوریه است و شورای امنیت را به تلاش مجدد برای حفظ امنیت و صلح بینالمللی بازگرداند.