تجارت بدون امنیت ممکن نیست و شکل گیری سازمان شانگهای با امنیت مرزی شکل گرفت و به تجارت و اقتصاد گسترش پیدا کرد.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست سازمان همکاری شانگهای و چشم انداز مشارکت بزرگ اوراسیایی در شهر سن پترزبورگ روسیه گفت: ایران در گذشته بخشی از راه ابریشم بود و امروز هم می تواند در چارچوب راهگذر شمال-جنوب نقش موثرتری در همکاریها ایفا کند.
به گزارش ایرنا، در این نشست که به عنوان یکی از اصلی ترین برنامههای همایش بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ با حضور شمار زیادی از مقامهای سازمان همکاری شانگهای، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، مقامات کشورهای عضو و مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه برگزار شد، وی افزود: همکاریهای منطقه ای یکی از نیازهای کنونی جهان است، زیرا شرایط تغییر کرده و نیازمندیم صدای بلندتری برای پیشبرد اهداف داشته باشیم که این رویکرد تامین کننده است.
رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و روسیه ادامه داد: سازمانی که جمعیت کشورهای عضو آن در آینده ۴۵ درصد جمعیت جهان را در بر می گیرد، برای صلح جهانی بسیار مهم است و از سوی دیگر باید برای توسعه تجارت به سازمانهای منطقه ای توجه کرد.
وی ادامه داد: سازمان همکاری شانگهای با حضور دو عضو شورای امنیت سازمان ملل جایگاه مهمی دارد و در عرصه اقتصادی هم بازار مطلوبی ایجاد خواهد کرد، از تکامل نسبتا خوبی برخوردار است، ولی نهادهای داخلی نیاز به زمان دارند.
واعظی همچنین با تشریح دیدگاه جمهوری اسلامی گفت: ایران از چهار مولفه به این سازمان نگاه می کند که نخست امنیت و صلح جهان است؛ در شرایطی که در مناطق مختلف جهان ناامنی وجود دارد با تعامل منطقه ای می توان به صلح بیشتری دست یافت. تجارت و بازار هم دومین موضوع است که فرصت خوبی در مجموعه شانگهای وجود دارد و ایران هم می تواند با یک بازار ۸۰ میلیونی در این عرصه همکاری کند.
وی ادامه داد: سومین مولفه حملو نقل است. ایران در گذشته بخشی از راه ابریشم بود و امروز هم میتواند در چارچوب راهگذر شمال-جنوب نقش موثرتری ایفا کند و در همین چارچوب، راه آهن خود را به ترکمنستان و کشورهای همسود (چند جمهوری سابق شوروی) متصل کردیم و از سوی دیگر در حال حرکت به سمت اتصال به جمهوری آذربایجان هستیم.
وزیر ارتباطات در پایان گفت: انرژی، مولفه چهارم نگاه ایران به سازمان شانگهای است که در این چارچوب هم کشورهای تولید کننده و هم مصرف کننده در این تشکل منطقه ای عضویت دارند و اگر شانگهای بتواند به خودکفایی همکاری برسند، فرصتی موثر برای اعضا خواهد بود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران همچنین در حاشیه شرکت در مجمع تجاری بینالمللی سنپترزبورگ روسیه اعلام کرد: ایران به دنبال عضویت کامل در سازمان همکاریهای شانگهای است و بهطورجدی در این راه قدم برخواهد داشت.
به گزارش فارس به نقل از اسپوتنیک، واعظی ادامه داد: معتقدم که در آینده نزدیک ایران قدمهای جدی را برای عضویت کامل در سازمان همکاریهای شانگهای خواهد برداشت و در حال حاضر مذاکراتی را در این زمینه با اعضای این سازمان انجام داده است.
وی ادامه داد: ایران مطالعاتی را درباره ابعاد مثبت و منفی عضویت در سازمان همکاریهای شانگهای انجام داده است، اما با توجه به این که چالشهای بینالمللی کشورها را بر آن داشته که با هم متحد شوند، ایران در حال آمادهسازی برای عضویت دائم و کامل در سازمان همکاریهای شانگهای است.
در ادامه این نشست خانم ورونیکا نیکیشینا وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا گزارشی از مذاکرات خود با واعظی با موضوع موافقتنامه همکاری اقتصادی با ایران را که در حال تدوین و رسیدن به مراحل نهایی است، ارائه کرد.
ایران به عنوان عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای در حال مذاکره برای کسب عضویت دائمی است که پس از امضا و اجرای برجام، رفع محدودیتها و تحریمهای شورای امنیت، امکان آن فراهم شده است و روسیه هم به عنوان یکی از اعضای اصلی و تاثیرگذار همیشه بر لزوم حضور جمهوری اسلامی در این تشکل تاکید کرده است.
گفتنی است: محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و روسیه و خانم ورونیکا نیکیشینا وزیر تجارت این اتحادیه، ابعاد مختلف موافقتنامه همکاری را که قرار است منعقد شود، بررسی کردند.
به گزارش ایرنا، در این دیدار که در حاشیه نشست بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ برگزار شد، واعظی گفت: پیشرفت مذاکرات مربوط به انعقاد قرارداد تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، رضایت بخش است.
وزیر ارتباطات با مهم خواندن سرعت بخشی بیشتر به مذاکرات در این زمینه همچنین افزود: طرفین باید انعطاف بیشتری نشان دهند تا زودتر به نتیجه برسیم و ما آمادگی لازم را در این باره داریم. وی با اعلام دعوت از مقام اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای سفر به ایران گفت: اراده لازم در دو طرف برای رسیدن به توافق وجود دارد و آماده ایم تا برنامه و جدول زمانبندی شده را برای مذاکرات طراحی کنیم.
واعظی ادامه داد: ایران با ۲۰۰ قلم کالا آغاز کرده است و می توانیم افزایش هم بدهیم. طبق توافق قرار است پس از امضا سه سال تعرفه ترجیحی برقرار باشد و سپس به سمت تجارت آزاد حرکت کنیم.
نیکیشینا وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا هم در این دیدار گفت: سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا از پیشرفت مذاکرات با ایران رضایت دارند و تاکید کردهاند، گفتگوها ادامه یابد و امیدواریم در نشست بعدی رئیسان جمهوری، متن پایانی برای بررسی ارائه شود.
وی همچنین با ارزشمند خواندن نقش آفرینی مجتبی خسروتاج معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت در روند مذاکرات افزود: آماده ایم تا پایان فصل تابستان به مذاکرات پایان دهیم و خود برای رسیدن به این هدف اقدام خواهم کرد. موافقتنامه شامل سه بخش متن، بندهای مربوط به کالاهای صنعتی و محصولات کشاورزی است که در بخش دوم حدود ۹۹ درصد کار پیشرفت کرده است و نکتههای دیگر در متن نیاز است روشن شود.
مقام اتحادیه اقتصادی اوراسیا در پایان با حساس خواندن مباحث و موارد مطروحه در بخش کشاورزی گفت که پیشنهادهای جدیدی در این حوزه داریم و اعمال تعرفههای ترجیحی برای برخی محصولات کشاورزی ایران از آن جمله است.
واعظی: ایران می تواند نقش موثرتری در همکاریهای شمال-جنوب ایفا کند