عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط سیاسی با قطر را قطع کردند
سرویس خارجی: تنش میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، با قطع روابط عربستان، امارات و بحرین با قطر وارد فاز تازه ای شد.
رسانه های عرب زبان منطقه از قطع روابط کشورهای عربستان، امارات و بحرین با دولت قطر خبر دادند. این منابع گفتند: در پی تشدید تنش میان ریاض و ابوظبی با دوحه بر سر مواضع بین المللی و منطقه ای، کشور های عربستان، امارات و بحرین روابط سیاسی و دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند.از سوی دیگر، کشور مصر نیز روابط خود را با قطر قطع کرد و به سفیر این کشور ۴۸ ساعت فرصت داد تا قاهره را ترک کند. مصر همچنین، کاردار خود را در دوحه فرا خواند.همچنین، برخی بانک‌های مصر نیز اعلام کردند که همکاری بانکی با قطر را متوقف کرده و دیگر ریال قطر را خرید و فروش نمی‌کنند.از طرفی،دولت مستعفی یمن و مجمع الجزایر مالدیو نیز به تبعیت از عربستان و چهار کشور عربی دیگر، روابط دیپلماتیک خود را با دوحه قطع کردند . دولت موقت لیبی نیز اعلام کرد: روابط خود را با قطر قطع می‌کند.در چنین شرایطی عربستان سعودی، امارات و بحرین اعلام کردند که مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را با قطر بسته اند.در همین حال، رژیم سعودی پس از اعلام قطع رابطه با دوحه و بستن مزرهای خود با این کشور، به شهروندان قطری ۱۴ روز برای ترک خاک عربستان، مهلت داد.عربستان همچنین ادعا کرد که با چشم پوشی از اقدامات دوحه، پشتیبان مردم قطر و حامی امنیت آنان خواهد بود .از سویی، باشگاه الاهلی عربستان نیز در تبعیت از اوامر دولتی، قرارداد خود را با شرکت هواپیمایی قطر، فسخ کرد .
کشورامارات نیز، از اتباع خود خواست از سفر به قطر یا اقامت یا حتی عبور از داخل مرزهای آن کشور خودداری کنند.همچنین سفارت قطر در امارات نیز از اتباع خود خواست ظرف ۱۴ روز آینده این کشور را ترک کنند .از طرفی، برخی منابع مطبوعاتی نزدیک به خاندان حاکم در دوحه گفتند: امارات، شرکت های تبلیغاتی و ابزارهای رسانه ای و روزنامه نگاران این کشور را برای انتشار اخبار ساختگی بد و نامناسب علیه قطر به خدمت گرفته است.از سوی دیگر، فرماندهی ائتلاف عربستان سعودی علیه یمن اعلام کرد: به مشارکت قطر در این ائتلاف پایان داده است.همچنین، به دنبال قطع روابط دیپلماتیک برخی کشور ها با قطر، شرکت ‌ها و خطوط هواپیمایی امارات، عربستان و مصر نیز پروازهای هوایی خود را به دوحه لغو کردند و حتی شرکت هواپیمایی عربستان در اولین اقدام خود، مانع فرود هواپیماهای قطری در فرودگاه های خود شد.در مقابل، شرکت خطوط هواپیمایی قطر نیز در اقدامی متقابل، تمامی پروازهای خود را به عربستان سعودی لغو کرد.
از سویی، منابع خبری اعلام کردند: اسلام آباد به عنوان متحد ریاض، تاکنون تصمیمی برای قطع روابط با قطر نگرفته است اما سخنگوی وزارت خارجه پاکستان این اخبار را تایید نکرد و گفت: تصمیمی در این مورد اتخاذ نشده است.در چنین شرایطی، وزارت خارجه قطر در واکنش به اقدام برخی کشورها برای قطع روابط با دوحه در بیانیه ای اعلام کرد: این اقدام هیچ توجیهی ندارد و بر روند زندگی طبیعی شهروندان و اشخاص مقیم تأثیری نخواهد گذاشت.این وزارتخانه در ادامه تأکید کرد: ما برای به شکست کشاندن تلاش‌ها برای تأثیر منفی بر جامعه و اقتصاد قطر تلاش خواهیم کرد.وزارت خارجه قطر با بیان اینکه این کشور در معرض حملاتی که مبتنی بر افترا است، قرار گرفته اعلام کرد: این افتراها بر انگیزه‌هایی که برای ضربه زدن به دولت قطر صورت گرفته دلالت دارد.در بیانیه این وزارتخانه آمده است: هدف از تصمیماتی که از طریق هماهنگی با مصر گرفته شده، تحمیل قیمومیت بر قطر است که نقض حاکمیت دوحه به شمار می‌رود و این امر به هیچ وجه قابل قبول نیست.
در همین حال، پایگاه خبری «الیوم‌السابع» مصر به نقل از برخی منابع قطری مدعی شد که «خالد العطیه»، وزیر دفاع قطر هدف ترور قرار گرفته اما جان سالم به در برده است.
واکنش های بین المللی
تنش در کشورهای حوزه خلیج فارس و قطع روابط دیپلماتیک عربستان و برخی همپیمانان رژیم سعودی با قطر، واکنش های منطقه ای در پی داشت.
در همین راستا، دکتر ظریف، وزیر خارجه کشورمان در پی تنش میان برخی کشورهای عربی منطقه با قطر، با همتایان خود در کشورهای ترکیه، اندونزی، عراق و عمان تلفنی گفتگو کرد.محمدجواد ظریف همچنین در توئیتر خود نوشت:‌ همسایگان برای همیشه باقی هستند و جغرافیا را نمی‌توان تغییر داد. وی در ادامه آورده است: اجبار و زور‌ هرگز راه‌حل نیست و مذاکره به ویژه در ماه مبارک رمضان، ضروری است.
از طرفی «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز، افزایش تنش بین برخی همسایگان جنوبی خلیج‌فارس را به سود هیچ یک از آنها ندانست و استفاده ابزاری از تحریم را ناکارآمد و مردود خواند و از آنها خواست با خویشتنداری، در جهت کاهش تنش و بازگشت به آرامش حرکت کنند. وزیر خارجه آمریکا نیز به تصمیم چند کشور عربی مبنی بر قطع روابط با قطر واکنش نشان داد.«رکس تیلرسون» گفت: ما کشورهای عربی خلیج فارس را به گفتگو برای حل مشکلاتشان تشویق می‌کنیم.وی افزود: به نظر من این تحول، بر روند جنگ علیه داعش تاثیر نمی‌گذارد. تیلرسون ادامه داد: ما نمی‌خواهیم شورای همکاری خلیج فارس از هم بپاشد.
در همین حال،«الی آویدار»، مقام دیپلماتی و امنیتی سابق رژیم صهیونیستی، قطع روابط عربستان و چند کشور عربی با قطر را در راستای سیاست‌ خارجی جدید «دونالد ترامپ» در خاورمیانه دانست. وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی نیز به قطع روابط چند کشور عربی با قطر واکنش نشان داد و اعلام کرد: اکنون هیچ ائتلاف عربی علیه اسرائیل وجود ندارد.وزارت خارجه ترکیه نیز اعلام کرد: آنکارا در این باره ناخشنود است و آنها باید هرچه سریعتر اختلافات خود را حل کنند.از طرفی، علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری سابق یمن اعلام کرد: اختلافات عربستان و قطر زائیده اختلافات انباشته شده در گذشته است هر چند هر دو دنباله رو مکتب وهابیت هستند .
«محمد علی الحوثی»، رئیس کمیته عالی انقلابی جنبش انصارالله یمن نیز ضمن محکوم کردن قطع رابطه کشورهای عربی با قطر، برای همکاری با دوحه اعلام آمادگی کرد. در خبری مرتبط، «سلیم الجبوری»، رئیس پارلمان عراق که در حال حاضر در دوحه بسر می برد با امیر قطر و وزیر خارجه این کشور دیدار و بر ارتقای روابط دو کشور تاکید کرد.
*بحرین
مردم بحرین در اعتراض به تداوم سیاست های خصمانه و سرکوبگرانه رژیم آل خلیفه علیه انقلابیون، در منطقه «الدراز» تظاهرات گسترده کردند. مردم بحرین همچنین در اعتراض به حضور نظامی آمریکا در کشورشان تظاهرات برگزار کردند. در همین حال، «زید رعد الحسین»، کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، خواستار تحقیقات مستقل دولت بحرین در خصوص کشته شدن شش تظاهر کننده درعملیات امنیتی هفته گذشته شد.

نسخه مناسب چاپ