برپایی نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران» در موزه هنرهای معاصر تهران
 

‌سرویس فرهنگی ، هنری: موزه هنرهای معاصر تهران از ۱۱ تیر به مدت ۲ ماه میزبان نمایشگاه «پرویز تناولی و شیرهای ایران»خواهد بود که نگاهی به ۵ هزار سال نقش شیر در هنر و فرهنگ ایران دارد.
به گزارش خبرنگار ما، در نشست خبری که به همین منظور دیروز در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شده بود، علی محمد زارع سرپرست این موزه گفت: بی شک نمایشگاه«پرویز تناولی و شیرهای ایران»یکی از بهترین نمایشگاه‌های موزه هنرهای معاصر تهران خواهد بود و مخاطبان شاهد آثاری می شوند که هنرمند خالق آنها سال‌ها در حوزه فلسفه و ادبیات تفکر کرده است.سپس محمدرضا کارگر ، مدیر کل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی نیز، برگزاری این نمایشگاه را یک اتفاق بزرگ نامید و اظهار کرد: استاد تناولی جزو ثروت‌های
‌فرهنگی و سرمایه‌های ما محسوب می شوند و در این نمایشگاه نیز مانند همه دوره‌های کاری شان کارهایی خلاقانه با ایده‌های نو ارائه داده اند. هنر این هنرمند همواره ریشه در تمدن چند هزارساله ما دارد. برای ما در میراث فرهنگی افتخاری بود که کمک کنیم به تجلی این آثار و ما هم تلاش کردیم تا از موزه‌های سطح کشور آثاری به موزه هنرهای معاصر تهران برای برگزاری این نمایشگاه انتقال یابد تا مردم بتوانند در این نمایشگاه در کنار آثار استاد تناولی یک باور را از گذشته‌های دور تا به امروز مشاهده کنند. خوشبختانه همکاری خوبی میان موزه ملی ایران و موزه هنرهای معاصر تهران برای عملی کردن ایده ای از یک هنرمند بزرگ و برپایی این نمایشگاه شکل گرفته است.گارگر در بخش دیگری از این نشست رسانه‌ای گفت: در رابطه با فعالیت‌های فرهنگی و هنری کشورمان باید یک فضای گفتمان در رابطه با هنر و تمدن ایران به وجود بیاوریم که برگزاری نمایشگاه، یکی از راههای تحقق این فضای گفتمانی است.
مدیرکل امور موزه‌ها افزود: پرداختن محققان به ایران، کنفرانس‌ها، سخنرانی‌ها و پخش مستند راجع به ایران
می‌تواند از نتایج برگزاری این نمایشگاه در داخل و خارج از کشور باشد.
وی گفت: همانگونه که در صورت تجاوز به خاک ایران، دفاع از کشور را وظیفه خود می دانیم، حضور در مجامع فرهنگی هنری و برگزاری موزه‌ها و نمایش آثار تاریخی و فرهنگی در خارج کشور نیز وظیفه ماست و هر کدام از ما در این قافله شرکت کنیم به رسالت ملی خود پرداخته ایم و درغیراین صورت، تاریخ به خاطر این غفلت‌ها ما را نخواهد بخشید.
در ادامه، پرویز تناولی درباره این نمایشگاه گفت: این نمایشگاه یکی از رویاهای ۵۰ سال گذشته من بود. من سال‌هاست به اهمیت شیر در فرهنگ ایرانی پرداخته ام. یکی از اولین کارهایم درباره شیر و حضرت علی (ع) بود و بعد به منابع دیگر برخورد کردم و دیدم چه ریشه عمیقی در فرهنگ ما دارد. در این ۵۰ سال هیچ گاه از ساختن آثاری با این مضمون و تحقیق کردن درباره شیر فروگذار نکردم و در کتاب‌هایم نیز به آن پرداخته ام.من همواره هر برداشتی در هنر داشته ام از منابع کشور خودم بوده است . از ۲ سال پیش بر آن شدیم تا ایده نقش شیر در فرهنگ ایرانی را بررسی کنیم و به تحقق در بیاوریم و از آنجا که نقش شیر در نمادها و آیین‌های باستانی تا امروز وجود دارد، حیف دانستم که این موضوع از منظر جوانان دور بماند.
این مجسمه ساز با بیان اینکه در فرهنگ ایران دو نماد کهن سرو و شیر جایگاه بسیار ویژه ای دارد، ادامه داد: این
۲ نماد باستانی در طول فرهنگ ایران زمین به حیات خود ادامه داده اند تا به همین امروز. در هیچ فرهنگی در دنیا مشاهده
نمی‌کنید که چنین نمادهایی توانسته باشند در طول تاریخ حیات خود را ادامه دهند و مستمر و دائمی باشند.
تناولی افزود: این نمایشگاه یکی از بدیع ترین نمایشگاه‌هایی است که در یک موزه برگزار می شود و در دنیا سابقه ندارد که نمایشگاهی برگزار شده باشد که در آن آثار یک هنرمند معاصر که بر اساس یک نماد ساخته شده و ریشه در فرهنگ کهن آن سرزمین دارد در کنار تاریخ ۵ هزار ساله آن نماد به نمایش درآید.
تناولی همچنین درباره تعداد آثار خلق شده توسط خودش که در این نمایشگاه نمایش داده خواهد شد گفت: نزدیک به ۱۵۰ اثر را ارائه خواهم داد که قدیمی ترین اثرم در این زمینه مربوط به سال ۱۳۴۰ است که یک نقاشی از شیر است و بعد یک اثر مربوط به سال ۱۳۴۱ که یک سرامیک است. اصل آن اثر سرامیک را ندارم و عکس آن ارائه خواهد شد. من در سال‌های ۴۰ و ۴۱ شیرهای زیادی خلق کردم اما بخش زیادی از آنها را در اختیار ندارم. عکس برخی از آنها به انتخاب آقای حاتم دبیر نمایشگاه در این مجموعه خواهد بود.
این هنرمند درباره نحوه جذب شدنش به مبحث شیرها نیز گفت: من در همان کودکی وقتی به دیدن تعزیه می رفتم شبیه خوان‌هایی با لباس شیر را می دیدم که بر سر و کله می‌زنند و متوجه شدم چقدر ایرانی‌ها شیر را دوست دارند. در واقعه عاشورا بعد از شهادت امام حسین (ع) شیر به کربلا می‌رسد
‌و به دلیل ارادتی که به حضرت علی (ع) داشته بر سر و کله خود می زند. این ماجرا در شبیه خوانی‌ها هم وجود دارد.
وی درباره تحول آثار خود در این سال‌ها در این حوزه بیان کرد: شیرهای من در این سال‌ها روز به روز بزرگتر شدند. در ۱۵ سال گذشته بیشترین شیرها را ساختم که بزرگترینش آخرین کاری است که ساختم و ۳ تن وزن دارد و ۳ متر در ۲ متر و با عرض ۱ متر است که هنوز جایی نمایش داده نشده است و در این نمایشگاه برای نخستین بار به نمایش در می آید.تناولی همچنین از قرض گرفتن ۴۰ اثر از مجموعه داران خصوصی برای این نمایشگاه و تقاضای ارائه ۱۲۰ قطعه اثر تاریخی از موزه‌ها برای این نمایشگاه خبر داد و در ادامه گفت:در این نمایشگاه از مجموعه شخصی خودم که شامل قالیچه‌های شیری، سنگ ترازو، قفل‌هاست نیز آثاری در این نمایشگاه ارائه داده ام.
بهزاد حاتم دبیر این نمایشگاه نیز اظهار کرد : این نمایشگاه صرفا نمایشگاهی برای آثار یک هنرمند نیست بلکه فرصت خوبی است تا وجهی از استاد تناولی را بشناسیم که در عرصه فرهنگ و هنر نقش بسیار مهمی ایفا کرده اند و در تمامی این سال‌ها با جمع آوری فرهنگ‌های دور ریخته شده آن‌ها را احیا کردند. درست شبیه کاری که فردوسی در یک دوره ای با ادبیات کرد. اما مهم این است که در این نمایشگاه که یک نمایشگاه فرهنگی است، شما یک سیر تاریخی فرهنگی را مشاهده می کنید.
در پایان این نشست خبری نیز حسن نوفرستی مدیر روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران از نمایش ۱۴۷ اثر خلق شده توسط پرویز تناولی، ۱۵۳ اثر از مجموعه ای از فرش‌ها، قفل و سکه و پرچم‌های مذهبی با موضوع شیر، ۶۳ اثر از مجموعه‌های مختلف، ۲۷ اثر از موزه ملی، ۵ اثر از موزه هنرهای معاصر تهران که شامل شاهنامه است، ۳ اثر نقاشی پشت شیشه و ۱۸ اثر از مجموعه داران خصوصی و در مجموع ۳۶۳ اثر در این نمایشگاه خبر داد.
در طول برگزاری این نمایشگاه فیلم مستند ۳۰ دقیقه ای از سروناز علم بیگی با عنوان «نقطه و شیر» نمایش داده می شود ،
‌همچنین کنسرت بزرگداشت پرویز تناولی در تالار وحدت طی ۱۲ و ۱۴ تیر برگزار می شود که در آن چند آهنگساز بنام ایرانی اجرا خواهند داشت و اطلاعات مربوط به آنها متعاقباً اعلام خواهد شد. در همین ارتباط،کتاب دو زبانه ای نیز به عنوان کاتالوگ نمایشگاه در ۴۴۸ صفحه ارائه خواهد شد که حاوی تصاویر آثار به نمایش در آمده در نمایشگاه و ارائه چند مقاله از پژوهشگران ایرانی و خارجی است، این کتاب از سوی نشر نظرمنتشر شده است.

نسخه مناسب چاپ