محک
قطر انبار باروت!
ابوالقاسم قاسم زاده
مهلت تعیین شده برای قطر از سوی عربستان، امارات، بحرین و مصر برای پذیرش پیشنهاد آنها پایان گرفت. مطالبات کشورهای تحریم‌کننده از حاکمیت قطر، تعطیلی شبکه خبری الجزیره، بسته شدن پایگاه نظامی ترکیه در قطر و توقف همکاری نظامی دوحه با آنکارا، کاهش روابط دیپلماتیک دوحه با تهران، قطع روابط با اخوان المسلمین، حماس و حزب‌الله لبنان و هرنوع ارتباط با گروه‌های تروریستی القاعده و داعش است.
دولت قطر ارائه چنین پیشنهادی را توهین به استقلال و حاکمیت مستقل کشور خود خواند و آن را رد کرد. اکنون مهلت تعیین شده از سوی ائتلاف چند کشور عربی در حوزه خلیج فارس و دولت مصر برای قطر پایان پذیرفته و اولین واکنش را روزنامه مصری الاهرام خبر داده است که کشورهای تحریم‌کننده قطر قصد دارند یک پایگاه نظامی در بحرین ایجاد کنند. علاوه بر ایجاد پایگاه جدید نظامی در بحرین، تشدید تحریم‌های اقتصادی و به تعلیق درآوردن عضویت قطر در شورای همکاری خلیج‌فارس و بلوکه کردن دارایی‌های دولت قطر در کشورهای تحریم‌کننده، در دستور کار قرار گرفته است.
گفتگوی تلفنی پوتین با امیر قطر و گفتگوهای تلفنی اردوغان با پوتین و ترامپ که محور اصلی آن موضوع بحران قطر خوانده شده است، نشان می‌دهد که قطر به انبار باروت سیاسی و نظامی مبدل شده است. باروت سیاسی از آن جهت که در امواج جنگ در عراق و سوریه و یمن و لیبی، بحران دیگری آن هم در کناره خلیج‌فارس با تقابل سعودی‌ها و قطری‌ها کلید خورده است. تلاش‌های بسیاری از سوی قدرت‌های بین‌المللی و در منطقه از سوی چندین کشور از جمله ایران، ترکیه، کویت و عمان در جریان است تا مگر آن را از طریق سیاسی و به صورت مسالمت‌آمیز حل و فصل کنند. موضوع بحران قطر در صدر فعالیت‌های سیاسی منطقه‌ای و بین‌المللی قرار گرفته است. تلاش سیاسی برای ارائه پیشنهادهای تعدیل شده و جدید است تا از شدت تخاصم کاسته شود و بحران وارد فاز حل و فصل گردد. اما هنوز بخش دیگر این انبار باروت، یعنی بخش نظامی آن همچنان صدای زنگ خطر را می‌نوازد. به طوری که برخی از تحلیلگران سیاسی در رسانه‌های منطقه همچنین در غرب، از درگیری نظامی با قطر خبر می‌دهند. درگیری احتمالی برای تمکین دولت قطر به پیشنهادهای گروه ائتلاف، که ارتش مصر به دستور «سیسی» رئیس‌جمهور نظامی آن، نیز وارد ماجرا شده و حضور در حوزه خلیج‌فارس پیدا کرده است، این هر دو صورت سیاسی یا نظامی، ماجرای قطر را در صدر اخبار و گزارش‌های خبری قرار داده و قطر را انبار باروت توصیف می‌کنند، زیرا بحران قطر ارتش مصر را وارد خلیج فارس می‌کند.
یازده هزار سرباز و فرمانده ارتش آمریکا در قطر و در بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در حوزه خلیج‌فارس مستقر هستند. ترکیه نیز اعلام حضور مستقیم نظامی کرده است. ریسک جنگ در این بحران با در نظر گرفتن رصد همه جانبه سیاسی ـ نظامی از سوی جمهوری اسلامی ایران در اغلب محافل سیاسی غرب بسیار خطرناک و هزینه‌ساز خوانده شده است. خلیج‌فارس با بحران قطر در شرایط بسیار حساس قرار گرفته است و تا چند روز آینده جهت‌گیری جدید درباره آن آشکارتر خواهد شد.

نسخه مناسب چاپ