گزارش مراحل تکمیل بزرگترین تصفیه خانه فاضلاب کشور
 

بزرگترین تصفیه خانه فاضلاب کشور در جنوب غربی تهران با مساعدت مالی بانک توسعه اسلامی در دست ساخت است و مراحل حفر کانال انتقال فاضلاب مناطق غربی و مرکزی تهران به این تصفیه خانه در اعماق دشت‌های جنوبی تهران با همت کارشناسان داخلی ادامه دارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی اطلاعات، پروژه احداث تونل انتقال و تصفیه خانه فاضلاب غرب تهران به عنوان یکی از بزرگترین پروژه‌های مهندسی در خاورمیانه هم اینک بطور شبانه روزی در منطقه «فیروز بهرام» اسلامشهر در حال اجراست.
مهندس فرهاد جلالی امین معاون مهندسی و توسعه شرکت فاضلاب تهران در بازدید خبرنگاران از مراحل ساخت این پروژه عظیم مهندسی اظهار کرد: بانک توسعه اسلامی،مبلغ ۱۲۵ میلیون یورو تسهیلات برای تامین منابع مالی دو پروژه تونل انتقال فاضلاب غرب و تصفیه خانه جنوب غرب پرداخت کرده است و همزمان با پیشرفت پروژه، مابقی منابع را نیز پرداخت خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه در پروژه طرح فاصلاب تهران فقط به منابع دولتی اکتفا نکرده ایم، گفت: بخشی از منابع هم از طریق حق انشعاب، اعتبارات عمرانی و … تامین می شود. جلالی در ارتباط با تامین اعتبار پروژه‌های تصفیه خانه فاضلاب تهران گفت: مقرر شده است بانک توسعه آسیا نیز دو تصفیه خانه شوش و شهر آفتاب را تامین اعتبار کند.
وی ادامه داد: پروژه تونل انتقال فاضلاب غرب توسط شرکت جنرال مکانیک وابسته به بنیاد مستضعفان و تصفیه خانه جنوب غرب (فیروز بهرام) توسط شرکت ترکیه‌ای «کوزو» اجرا می شود.
جلالی امین در مورد پیشرفت طرح فاضلاب تهران گفت: از ۹ هزار کیلومتر شبکه جمع آوری فاضلاب، ۶ هزار و ۳۰۰ کیلومتر اجرایی شده است و ۷۰ درصد پیشرفت دارد.وی ادامه داد: خط انتقال این پروژه ۸۰ درصد پیشرفت دارد؛ این خط در کل ۱۹۲ کیلومتر است که ۱۶۰ کیلومتر از آن اجرایی شده است.
معاون مهندسی و توسعه شرکت فاضلاب تهران از عقب بودن بخش «تصفیه خانه» این طرح خبر داد و گفت: بخش تصفیه خانه‌ها ۳۰ درصد پیشرفت داشته است.وی گفت: اعتبار برآورد شده برای طرح فاضلاب تهران ۲۰۰ هزار میلیارد ریال برآورد شده است که اگر اعتبارات مورد نیاز تامین شود، ظرف پنج تا شش سال آینده این طرح به اتمام می رسد.
مهندس مسعودرضا ثامنی مدیر پروژه‌های تونل انتقال فاضلاب غرب هم در حاشیه این بازدید، در مورد پروژه تونل انتقال فاضلاب غرب تهران به خبرنگاران گفت: کل این تونل ۱۱ کیلومتر است که تاکنون ۶۰۰ متر از آن اجرا شده است.وی افزود: از ماه آینده، ماهانه ۳۰۰ متر از تونل انتقال فاضلاب غرب تهران اجرایی می شود و تا دو سال آینده به اتمام می رسد.
ثامنی گفت: تکنولوژی اتریشی – آلمانی در این پروژه به کار گرفته شده است و همزمان این تکنولوژی در کانادا مورد استفاده قرار گرفته است.
مدیر پروژه‌های تونل انتقال فاضلاب غرب ادامه داد: طرح فاضلاب تهران در پنج فاز تعریف شده است که فاضلاب فازهای یک و دو به تصفیه خانه جنوب تهران و فاضلاب فازهای سه ، چهار و پنج از طریق تونل انتقال فاضلاب غرب تهران به تصفیه خانه جنوب غرب (فیروز بهرام) منتقل خواهد شد.
شایان ذکر است که اجرای طرح فاضلاب تهران همزمان با شروع عملیات لوله کشی آب در سال ۱۳۲۷ مطرح شد؛ مطالعات این طرح توسط برنامه عمرانی سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی از سال ۱۳۵۰ آغاز شده و در نهایت در سال ۱۳۷۴ به تصویب رسید.
در مهر همین سال فعالیت‌های اجرایی شروع و بر حسب اهمیت طرح و حساسیت‌های مربوط به آن، طرح فاضلاب تهران در یک مناقصه بین المللی مورد بازنگری و در نهایت در سال ۱۳۹۰ به تصویب نهایی رسید.
عملیات اجرایی طرح فاضلاب تهران از سال ۱۳۷۴ در گستره ای به مساحت ۷۰ هزار هکتار در مناطق بیست و دو گانه تهران و برای پوشش ۱۱ میلیون نفر جمعیت آغاز به کار کرد.
این طرح بر اساس اولویت‌های اجرایی به پنج فاز عملیاتی تقسیم شده و طبق برنامه حدود ۹ هزار کیلومتر احداث شبکه جمع آوری، ۷۶ کیلومتر تونل فاضلاب رو، نصب بیش از ۹۰۰ هزار انشعاب فاضلاب و احداث ۲۲ واحد تصفیه خانه در پروژه اجرا خواهد شد.
به علت هزینه‌های قابل توجه طرح، مشکلات اجرایی و محدودیت منابع مالی و در جهت تسریع اجرای طرح، پیگیری دریافت وام از سازمان‌های جهانی آغاز شد که در نهایت در سال ۱۳۸۴ شرکت فاضلاب تهران موفق به اخذ مرحله نخست تسهیلات بانک جهانی به مبلغ ۱۴۵ میلیون دلار شد.
حفاظت از محیط زیست، مدیریت منابع آب، ارتقای سطح بهداشت عمومی، جلوگیری از آلودی منابع آب زیرزمینی به عنوان بخشی از منابع تامین آب، تبدیل هزینه‌های سنگین درمان به هزینه‌های اندک پیشگیری، توسعه فضای سبز و تلطیف هوای شهر، جلوگیری از مصرف خام فاضلاب جهت آبیاری، تبدیل آب از چرخه یکبار مصرف و مخرب به چند بار مصرف و سازنده و همچنین تزریق پساب به آبخوان‌های اطراف تهران برای تغذیه سفره آبهای زیر زمینی از اهداف کیفی این طرح به شمار می رود.
تصفیه خانه فاضلاب غرب تهران در منطقه فیروز بهرام به ظرفیت چهار «مدول» برای پوشش ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت مناطق مرکزی و غربی تهران احداث می شود و با تکمیل آن سالانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب از پساب تصفیه شده فاضلاب تهران برای آبیاری خدماتی و عمومی دشت‌های جنوبی تهران استحصال می شود.

نسخه مناسب چاپ