لوپوس به بیماری گفته می شود که در آن بافتهای پیوندی بدن مبتلا می شود. در این بیماری که خود ایمنی مزمن به شمار می رود، سیستم ایمنی بدن به بافت و اعضای پیوندی خود حمله می کند و نتیجه این عمل، التهاب مفاصل، عروق خونی، قلب، ریهها، کلیهها و مغز خواهد بود. لوپوس در دوران بارداری قابل تشخیص است. بیماری لوپوس انواع مختلفی دارد که نوع پوستی آن میان زنان شایع تر است.
لوپوس پوستی نوع حاد در قسمت های مختلف بدن نظیر صورت، بازو، پشت بازو به صورت زخم های قرمز برجسته یا حلقوی ظاهر می شود. این علایم در حدود ۲۵ تا ۵۰ درصد موارد در قسمت مرکزی صورت که نمای
بالپروانه به خود می گیرد، مشاهده می شود.
عامل ابتلا به لوپوس تا به امروز به طور دقیق مشخص نیست و علایم آن هم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. از جمله علایم شایع این بیماری می توان به موارد تورم مفاصل و درد، احساس خستگی شدید، به وجود آمدن دانههای پروانه ای شکل روی گونهها و بینی یا ایجاد دانه روی بازوها، گوشها و قسمت بالای قفسه سینه، تب بدون دلیل مشخص، ریزش غیر طبیعی موها، ایجاد زخم در دهان، حساس شدن نسبت به نور خورشید، زخمهای واژن، رنگ پریدگی انگشتان دست یا پا که گاهی ناشی از سرما است و احساس درد در قفسه سینه اشاره کرد.
همان طور که گفته شد علت بروز لوپوس هنوز به درستی مشخص نیست و بیشتر متخصصان بر این عقیده اند که این بیماری ممکن است ارثی بوده و تحت تأثیر عوامل محیطی بروز کند. از جمله عوامل عفونی مانند ویروسها و حتی استفاده از داروهای قلبی، آنتی بیوتیکها و آرام بخشها که البته با قطع داروها این علایم نیز کم کم از بین می روند.
به هر حال با رعایت چند نکته می توان تا حد قابل ملاحظه ای از بروز این بیماری
پیشگیری کرد و در صورت ابتلا به این بیماری بتوان آن را کنترل کرد. بهترین اقدام مراجعه به پزشک و تشخیص زود هنگام آن است که در این مورد پزشک در صورت لزوم داروهای ضد التهاب را تجویز خواهد کرد یا ممکن است سایر روشهای درمانی را توصیه کند. با رعایت یک رژیم غذایی متعادل و دوری از قرار گرفتن طولانی مدت در مقابل نور آفتاب، رعایت کردن بهداشت فردی به ویژه بهداشت دهان و دندانها از جمله اقدامات مفید و بسیار مؤثر در پیشگیری و کنترل بیماری لوپوس به شمار می آید.
انجام ورزش با شدت متوسط به سلامت بیماران مبتلا به لوپوس کمک می کند. اما افرادی که لوپوس مبتلا هستند غالبا با درد مفاصل روبرو می شوند. بسیاری از این بیماران به دلیل درد زیادی که تحمل می کنند دوست ندارند که صبحها از تخت خواب بلند شوند و علاقه ای به ورزش کردن ندارند.
بیماران مبتلا به لوپوس مشکل کلیه نیز پیدا می کنند.ورزش هم باعث فعالیت فرد و هم باعث کاهش استرس می شود. ورزش در بیماران لوپوس التهاب کلیهها را کاهش می دهد و از مشکلات کلیه می کاهد.انجام ورزش و کاهش استرس بر سیستم ایمنی بدن تأثیرگذار است و می تواند التهاب ناشی از بیماریهای خود ایمنی را کاهش دهد.
code