بهره برداری از ۲۵ طرح زیربنایی و اقتصادی و شروع عملیات اجرایی پنج طرح دیگر در استان سیستان و بلوچستان دیروز در یک ارتباط مستقیم تلویزیونی، به دستور رئیس جمهوری آغاز شد.
۸ هزار و ۸۶۲ میلیارد ریال و ۳۹۰ میلیون دلار برای بهره برداری یا آغاز عملیات این ۳۰ طرح اختصاص یافته است.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی دیروز در جریان سفر به استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه دیدار با برگزیدگان استان به صورت ویدئو کنفرانس ۲۵ طرح و پروژه را افتتاح و دستور آغاز عملیات اجرایی پنج پروژه دیگر را صادر کرد.
پروژههای زیربنایی و اقتصادی افتتاح شده در حوزههای نفت، بهداشت و درمان، کشاورزی، فناوری اطلاعات، نیرو و رفاه اجتماعی است.
رئیس جمهوری در این ارتباط مستقیم تلویزیونی دستور افتتاح طرحهای برقرسانی به ۱۵۵ روستای بدون برق استان، سازه آبگیر طرح آبرسانی به شهرهای سیستان، فاز دوم طرح آبشیرین کن چابهار و کنارک و همچنین افتتاح کلینیک ویژه عدالت، بخش آیسییو بیمارستان خاتمالانبیاء، افتتاح مرکز خدمات جامع سلامت شهری و افتتاح ساماندهی مالکیت اراضی کشاورزی در سیستان، افتتاح ۱۹ واحد پرورش مرغ گوشتی و افتتاح ۱۴۲ طرح سیستم آبیاری تحت فشار، افتتاح باقیمانده قطعه یک باند دوم بزرگراه زاهدان – بم، افتتاح بزرگراه ایرانشهر و افتتاح محورهای روستایی از جمله طرحها و پروژههای زیربنایی بود که در حوزههای وزارت نیرو، کشاورزی، بهداشت و درمان، نیرو و راه و شهرسازی افتتاح شد.
با دستور رئیس جمهوری همچنین عملیات اجرایی طرح فشردهسازی گاز طبیعی برای تأمین نیروگاه گازی و عملیات اجرایی بزرگترین مجتمع زنجیرهای پرورش شترمرغ و طرحهای بزرگ گلخانهای آغاز شد.
پیش از افتتاح پروژههای مذکور ، وزرای نیرو ، جهادکشاورزی، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مسئولینی از وزارت راه و شهرسازی،نفت و حوزههای مربوطه،گزارشی از محل پروژهها به رئیس جمهور ارائه کردند.
رئیس جمهوری در اجتماع بزرگ مردم زابل
رئیس جمهوری، استان سیستان و بلوچستان را سرزمین اسطورهها و در همیشه تاریخ، حافظ مرزهای ایران برشمرد و با بیان این که همه مذاهب از درخت تنومند اسلام، پیامبر (ص) و قرآن سرچشمه می گیرد، تاکید کرد: برخی قدرتها اختلاف اقوام، مذاهب و تروریسم را در سراسر منطقه رخنه دادند جز ایران عزیز که به دلیل اسلام معتدل فرصتی به اختلاف و تروریسم داده نشد.روحانی دیروز در اجتماع بزرگ مردم زابل در ورزشگاه شهید حسینی طباطبایی، با بیان این که افتخار ما حفظ وحدت است؛ سیستان و بلوچستان وحدت و مرزبانی خود را به خوبی حفظ کرده است، گفت: کمک مردم استان سیستان و بلوچستان به زلزله زدگان کرمانشاه نماد ایران متحد در این گذرگاه تاریخی است.
وی با ابراز خوشحالی از سفر به سرزمین سرافراز سیستان و بلوچستان و زابل، گفت: مردم این استان در طول تاریخ ایران و تاریخ انقلاب اسلامی همواره به خوبی مسئولیت مرزبانی و مرزداری از ایران و اسلام را برعهده داشته و اسلام و قند پارسی از سیستان و بلوچستان به شبه قاره و منطقه بنگال رفته است.
روحانی اظهارداشت: سیستان و بلوچستان سرزمین بزرگان، شهیدان و علمای بزرگی چون آیتاللهالعظمی سیستانی است که امروز در سرزمین عراق برای شیعیان، سنیها و کردها ملجأ و پناه است. آن روز که اهل سنت نیاز به حمایت دارند ایشان از نجف سخن میگویند و آن روز که جان کردهای عراق نیازمند حمایت اوست باز هم آیتالله العظمی سیستانی اعلام حمایت میکنند و آن روز که داعش و تروریسم استقلال کل عراق را تهدید میکرد مردم با فرمان جهاد ایشان در برابر تروریستها قیام میکردند. اگر چه آیتالله العظمی سیستانی زاده مشهد الرضاست، اما نسل او از این دیار و سرزمین است.
رئیس جمهوری با اشاره به این که امروز افتخار ما این است که وحدتمان را حفظ کردهایم و در سایه اتحاد زندگی میکنیم، خاطر نشان کرد: سیستان و بلوچستان مرزبانی و مرزداری خود را از ایران بزرگ در سایه وحدت، به بهترین شکل ایفا کرده است و در همه مقاطع از جمله انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و همین اواخر در هنگامه رخداد زلزله در کرمانشاه ، این مردم به بهترین نحو و به عنوان نماد ایران متحد ، به یاری هموطنان خود شتافتند.
روحانی با بیان این که قلب مالامال از عشق مردم سیستان و بلوچستان به ایران و اسلام نشانه خوبی بر آن است که ایران متحد چگونه از شرایط پیچیده و گذرگاه تاریخی حساس فعلی عبور خواهد کرد، گفت: در ایامی که همه جا در منطقه بین اقوام و مذاهب مختلف درگیری و جنگ جریان داشت، مردم دلاور ایران از شیعه و سنی در سراسر کشور، به خوبی از وحدت و ایمان خود حراست کردند و تروریستها در همه کشورهای دیگر به جز ایران رسوخ کردند.
وی با بیان این که ناتوانی دشمنان و بدخواهان در ایجاد رخنه بین مردم ایران ناشی از ایمان و اسلام معتدلی است که مردم ایران از روز اول با اتکا بر محبت اهل بیت(ع) در پیش گرفتهاند، اضافه کرد: اسلام در ایران هیچگاه نسبتی با خشونت نداشته است و مردم این دیار هیچگاه فرصتی برای عرض اندام خشونت و تروریسم فراهم نیاوردند.
رئیس جمهوری با ابراز خشنودی از این که امروز ملتهای منطقه در کنار نیروهای نظامیشان و با کمک کشورهای دوستشان توانستهاند بر تروریستها فائق شوند، اظهار داشت: آمریکا و رژیم صهیونیستی نقشه شومی برای این منطقه طراحی کرده بودند. بنا نبود داعش به این زودی از بین برود، بلکه به عنوان توطئهای برای کل منطقه خاورمیانه پیشبینی و طراحی شده بود و قرار بود از مسیر عراق و سوریه به کل آسیای مرکزی، ایران و مناطق دیگر توسعه پیدا کنند و از این رهگذر چهره اسلام واژگون معرفی ، اسراییل در منطقه تقویت و جای بدخواهان و دشمنان در منطقه هم تقویت شود، اما مردم و ملتهای هوشیار منطقه توانستند این توطئه را در هم بشکنند و در برابر استکبار جهانی ایستادگی کنند.
روحانی با بیان این که خوشحالیم امروز پایگاههای اصلی داعش در منطقه از بین رفته است، تصریح کرد: امیدوارم به زودی شاهد روزی باشیم که اساس خشونت و تروریسم در این منطقه ریشهکن شود.
وی خاطر نشان کرد: ما عاشق پیامبر(ص) و خاندان رسالت هستیم و کتاب هدایت ما قرآن و راه نجات ما وحدت، انسجام و برادری است و ما یک قبله ، یک پیامبر و یک کتاب داریم و اخلاق ما اخلاق محمدی(ص) است که همه از شیعه و سنی عاشق پیامبر و خاندان رسالت هستیم.
رئیسجمهوری ادامه داد: ما به دنبال آن هستیم که همه کشورهای اسلامی در کنار هم و متحد باشند و همواره یار و یاور همه مسلمانان در سراسر منطقه خواهیم بود. روحانی در بخش بعدی سخنانش به موضوع آبادانی سیستان و بلوچستان پرداخت و گفت:سیستان و بلوچستان در مرز مشترک و مرز آبی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان، پاکستان و عمان قرار گرفته است و این سه کشور مهم منطقه را به ایران متصل میکند؛ سه کشوری که امروز روابط ما با آنها از هر زمان دیگر بهتر است.وی افزود: ما خواستار منطقهای امن، قدرتمند و آباد هستیم و این را برای خودمان و همه کشورهای منطقه میخواهیم. ایران رقابتی در زمینه توسعه با دیگر کشورهای منطقه ندارد، بلکه برای توسعه منطقه با دیگر کشورها همکاری و شراکت میکند. این قولی است که به کشورهای منطقه دادهایم و علاقه مندیم با تمام کشورهای منطقه روابطی برادرانه و صمیمی داشته باشیم.
رئیس جمهوری گفت: اگر بعضی از کشورها از ما فاصله گرفتهاند، تقصیر خود آنهاست. ما خواهان فاصله نیستیم و نمیخواهیم روابطمان با هیچ کدام از کشورهای منطقه دوستانه و برادرانه نباشد. ما نمیخواهیم بین ایران و کشورهای منطقه، بین ایران و دنیای عرب و بین ایران و جهان اسلام فاصله باشد.
روحانی اظهارداشت: شاید بعضی کشورها درون خودشان جنگ شاهزادهها دارند اما این تقصیر ما نیست. تقصیر ما نیست اگر بعضی کشورها از سه سال پیش؛ یمن کشور همسایهشان را بمباران میکنند، اما نتوانسته اند کاری از پیش ببرند و شکست خورده اند! تقصیر ما نیست اگر بعضیها، سالها به داعش کمک کردند تا مثلاً در منطقه نفوذ داشته باشند، اما امروز مشاهده میکنند که پایههای داعش فروریخته است. ما خواهان دوستی، وحدت و برادری هستیم.وی در ادامه گفت: سیستان و بلوچستان سرزمین پهلوانان و دلاوران است که توسعه شرق کشور از اینجا آغاز میشود و همه تلاش دولت یازدهم این بود که کمبودهای انباشته تاریخی در سیستان و بلوچستان تا حد امکان جبران شود.
رئیس جمهوری با بیان این که یک آمار کلی را اعلام میکنم و از مسئولان استانی میخواهم که جزئیات آن را برای مردم تشریح کنند، گفت: بودجه عمرانی که دولت یازدهم در طول چهار سال برای سیستان و بلوچستان تخصیص داد و اجرایی کرد، ۲٫۵ برابر بودجه چهار سال پیش از آن بود و این نشان میدهد که ما همه توانمان را برای توسعه استان به کار گرفتیم.
روحانی با بیان این که البته برای رفع کمبودها در استان باید تلاشهای بیشتری انجام شود، افزود: در جلسهای که با وزرا پیش از سفر و درباره استان سیستان و بلوچستان داشتیم مقرر شد ۲۴ طرح و پروژه مهم با اعتبار ۱۰۳۸میلیارد تومان در سیستان و بلوچستان در طول سالهای ۹۶ و ۹۷ اجرا شود.
وی اظهار داشت: سفر به استانها را در دولت دوازدهم از سیستان و بلوچستان آغاز کردم، چرا که مردم آن در انتخابات ریاست جمهوری امسال، سطح بالایی از مشارکت را به نمایش گذاشتند و مردم با حضور خود به خوبی دینشان را نسبت به انقلاب، اسلام و ایران ادا کردند. رئیس جمهوری با اشاره به وعده دولت در سفر سال ۹۳ به استان سیستان و بلوچستان برای تجهیز اراضی کشاورزی این استان به شیوههای آبیاری مدرن، تصریح کرد: ۱۰ هزار هکتار از این ۴۶ هزار هکتار از لحاظ تمهیدات زیربنایی آماده است و از لحاظ برق رسانی در همین ایام ۱۵۰۰ هکتار برق رسانی خواهد شد و کارش را آغاز خواهد کرد. تا پایان سال ۱۰ هزار هکتار زمین فعال خواهد شد و بقیه طرح هم در سال ۹۷ و اوایل سال ۹۸ اجرایی خواهد شد تا به این ترتیب همه ۴۶ هزار هکتاری که قول داده شده بود ، اجرایی و یک تحول بزرگ در کشاورزی این منطقه ایجاد شود.
روحانی نکته مهم دیگر درباره سیستان و بلوچستان را موضوع منطقه آزاد سیستان بیان کرد و اظهار داشت: به خوبی میدانم که ایجاد منطقه آزاد سیستان تحول بزرگی در زمینه تجارت و اشتغال در استان ایجاد خواهد کرد. دولت لایحه مناطق آزاد و از جمله منطقه آزاد سیستان را به مجلس داده است و امیدواریم مجلس شورای اسلامی در سال جاری ایجاد منطقه آزاد تجاری سیستان را تصویب کند.
رئیس جمهوری با اشاره به وعده دولت یازدهم در سال ۹۳ برای روشن کردن مشعل گاز در زاهدان، اظهار داشت: وقتی در سال ۹۳ این وعده را به مردم زاهدان دادیم، برخیها تعجب کردند اما وقتی آمدیم و مشعل گاز را در زاهدان روشن کردیم، دل مردم از آن روشن شد. به بانک مرکزی و دیگر بانکها دستور دادم، به هر خانهای در زاهدان برای لولهکشی گاز دو میلیون تومان وام بدهند تا این کار سرعت یابد.
روحانی در ادامه با اعلام این که احداث خط لوله گاز از زاهدان به زابل به زودی آغاز خواهد شد، تصریح کرد: این خط لوله به شکلی طراحی و اجرا خواهد شد که گاز منتقل شده کفاف استفاده در صنایع را هم بدهد و از مهرماه سال آینده گاز به زابل خواهد رسید.
وی در ادامه با با بیان این که بزرگترین بندر تجاری کشور در آینده بندر چابهار خواهد بود، تصریح کرد: این بندر سیستان و بلوچستان را به آسیای مرکزی و افغانستان متصل خواهد کرد و تنها بندر اقیانوسی ایران است. خوشحالیم که همین حالا هم اولین محمولههای گندم برای افغانستان از این بندر بارگیری شده است و انشاء الله فردا(امروز) فاز اول بندر شهید بهشتی چابهار به عنوان گامی مهم در توسعه استان افتتاح خواهد شد.
رئیس جمهوری طرح مهم بعدی برای توسعه سیستان و بلوچستان را اتصال این استان به خط آهن سراسری کشور بیان کرد و گفت: خط آهن از چابهار به زاهدان و از زاهدان به بیرجند و مشهد متصل خواهد شد و احداث این مسیر از چابهار به زاهدان با اعتبار پیشبینی شده چهار هزار میلیارد تومان آغاز شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که یکی از وعدهها و برنامههای دولت دوازدهم واگذاری قدم به قدم مدیریت جامعه و کشور به جوانان و بانوان شایسته بود، گفت: خوشحالم که امروز در شوراها و دیگر نهادهای دولتی و اجرایی کشور، شاهد حضور فعال بانوان شایسته هستیم. برای ما همواره اصل بر شایستگی است و شیعه، سنی، مرد یا زن، بلوچ یا غیربلوچ بودن، اصل نیست.
رئیس جمهوری با اشاره به ظرفیتهای گردشگری سیستان و بلوچستان، تصریح کرد: چابهار سرزمین چهار بهار و زابل سرزمین تاریخی ایران و همه شهرهای دیگر سیستان و بلوچستان بخشی مهم از تاریخ این کشور هستند و سیستان و بلوچستان باید با توسعه مناطق آزاد بازارچههای مرزی، انتقال گاز، توسعه راهآهن و بنادر و تکیه بر گردشگری، بیش از پیش آباد و سرافراز باشد.
ورود رئیس جمهوری به استان
سیستان و بلوچستان
رئیس جمهوری همزمان با هفته وحدت و در اولین سفر استانی دولت دوازدهم؛ صبح دیروز برای دیداری دو روزه از استان سیستان و بلوچستان وارد این استان شد.روحانی به همراه شماری از معاونان رئیس جمهوری، وزرا و مسئولان مرتبط، در نخستین مرحله از سفر خود به استان سیستان و بلوچستان وارد زابل شد و در فرودگاه مورد استقبال استاندار، آیت الله عباسعلی سلیمانی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان، مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی و جمعی از مقامهای محلی استان قرار گرفت.
وی در بدو ورود به زابل درباره این سفر، گفت: بسیار خوشحالم که اولین سفر استانی در دولت دوازدهم به استان سیستان و بلوچستان است. اصلیترین دلیل انتخاب استان سیستان و بلوچستان به عنوان اولین مقصد سفرهای استانی ، تشکر از حضور پرشور و چشمگیر مردم این استان در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ است.
روحانی افزود: در این سفر پیگیر روند تحقق برنامهها و وعدههایی خواهم بود که در سفر سال ۹۳ به مردم داده شد و همچنین طرحها و برنامههایی هم در این سفر برای عمران و آبادانی بیش از پیش استان اعلام خواهد شد.رئیس جمهوری اظهار داشت: در این سفر علاوه بر زابل به زاهدان و چابهار هم سفر خواهم کرد.در چابهار فاز یک اسکله شهید بهشتی افتتاح خواهد شد و مراسم روز ۱۶ آذر روز دانشجو را هم در دانشگاه زاهدان با حضور دانشجویان و دانشگاهیان برگزار خواهیم کرد.
نشست صمیمی با برگزیدگان و افتتاح پروژهها
رئیس جمهوری همچنین با قدردانی از استقبال پرشکوه مردم استان سیستان و بلوچستان از خدمتگزاران خود، تاکید کرد: طرح توسعه جامع استان سیستان و بلوچستان بررسی و اجرا و چابهار به مرکز بزرگ تجاری برای منطقه تبدیل خواهد شد.
روحانی عصر دیروز در نشست صمیمی با برگزیدگان استان سیستان و بلوچستان و آیین افتتاح و آغاز عملیات اجرایی پروژههای زیربنایی و اقتصادی در این استان، گفت: مشارکت مردمی کلید پویایی اقتصاد است؛ ملت و دولت باید کنار یکدیگر باشند.
وی با تأکید بر جبران عقبماندگیهای استان سیستان و بلوچستان در روند توسعه و آبادانی کشور، گفت: دولت اقدامات گستردهای برای توسعه شتابان استان سیستان و بلوچستان دارد و مطمئن هستم که این استان آیندهای بسیار سرافرازی از لحاظ مادی خواهد داشت. رئیس جمهوری اظهار داشت: دولت یازدهم در آغاز فعالیتهای خود به ارائه خدمات بیشتری امیدوار بود اما یک مرتبه در اواسط سال ۹۳ با کاهش شدید قیمت نفت، مواجه شد و قیمت آن از ۱۲۰ دلار به یکباره به حدود ۳۰ دلار کاهش یافت و از این رو طرحهای دولت مقداری با کندی مواجه شد.
روحانی خاطر نشان کرد: به واسطه کاهش قیمت نفت یکی از کشورهای نفت خیز همسایه که ۷۰۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی داشت، الان این رقم به ۳۰۰ میلیارد دلار کاهش یافته است و حدود ۴۰۰ میلیارد دلار از ذخایر ارزی خود استفاده کرده است و در کل همه کشورهای نفتخیز در سالهای گذشته از ذخایر ارزی خود استفاده کردند، اما در ایران برعکس این کشورها، به واسطه تکلیف مجلس شورای اسلامی هر سال مبلغ بیشتری به ذخایر خود واریز کردیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر چه مسیر بسیار دشوار و با معضلات زیادی در منطقه مواجه هستیم اما در عین حال روند حرکت کشورمان رضایتبخش است.
رئیس جمهوری با بیان این که چابهار به یک مرکز بزرگ تجاری منطقه تبدیل خواهد شد، اظهار داشت: روند توسعه منطقه چابهار هماکنون از بالا شروع شده است و سال به سال به اهدافی که برای توسعه این منطقه ترسیم شده است، نزدیکتر میشویم و توسعه این منطقه به نفع استان و سراسر کشور خواهد بود.
روحانی خاطر نشان کرد: استان سیستان و بلوچستان به واسطه این که یک استان مرزی است این موضوع میتواند به عنوان مزیتی برای جهش در تجارت استان و گسترش روابط اجتماعی، سیاسی و فرهنگی استان با کشورهای همسایه باشد.
وی با اشاره به سخنان یکی کارآفرینان که راهحل مشکلات اجتماعی را مشارکت همگانی بیان کرده بود، اظهار داشت: قطعاً این موضوع کلید اصلی حل و فصل مشکلات اجتماعی است.
رئیس جمهوری با اشاره به این که اقتصاد کشورمان درونزا و برونگرا است، گفت: درونزا بودن به این معناست که همه باید در کنار هم مشارکت و همکاری داشته باشیم و در این مسیر بایستی به یکدیگر اعتماد داشته باشیم و سرمایهگذاران را برای سرمایهگذاری در عرصههای مختلف تشویق و در این مسیر وظیفه داریم که زمینه و بسترهای لازم را فراهم کنیم.
روحانی با بیان این که امروز امنیت خوبی در استان سیستان و بلوچستان برقرار است و روابط مردم برادرانه است و دولت و مردم اعتماد کاملی به یکدیگر دارند، اظهار داشت: اولین موضوع در پیشرفت و توسعه کشور مشارکت و همکاری است. از اینرو هر کس قصد دارد به این استان و کشور خدمت کند، باید سرمایهگذاران و کارآفرینان را به سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تشویق کند. فعال شدن معادن و گردشگری استان میتواند تحول بزرگی در این منطقه بوجود آورد.
روحانی در ادامه با اشاره به مؤلفه برونگرا بودن اقتصاد کشور، گفت: در این بخش بایستی دولت توجه بیشتری داشته باشد و با برقراری روابط و ارتباطات مناسب زمینه را برای جذب سرمایههای خارجی فراهم کند.
وی افزود: در مسیر تشویق کارآفرینان و سرمایهگذاران، یکی از تدابیر دولت این است که کارآفرینان وام ارزانی به دست بیاورند، از اینرو کاهش سود تسهیلات بانکی از برنامههایی بود که اواخر دولت یازدهم آغاز شد و در۱۰۰ روزه دولت دوازدهم یکی از برنامههای دولت تحقق این برنامه بود و امروز سود روابط بین بانکی از ۲۹ درصد به ۱۸ الی ۱۷ درصد رسیده است و این در جذب سرمایه بسیار مؤثر است و تمام تلاش ما این است که سود تسهیلات را پایینتر بیاوریم.
رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: بایستی منابع داخلی سهل و آسان در اختیار مردم قرار بگیرد و از طرف دیگر باید تلاش کنیم، ایرانیان در خارج را برای سرمایهگذاری در کشور جذب کنیم و از سوی دیگر تلاش ما بایستی جذب سرمایهگذار خارجی باشد، از اینرو در ۱۰۰ روز گذشته توانستیم بیش از ۲۳ میلیارد دلار با بانکهای مختلف جهان برای فاینانس قرارداد امضاء کنیم و تلاش دولت در این مسیر ادامه خواهد داشت.
روحانی تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا با ابتکار ایرانی، سرمایه ایرانیان خارج از کشور و سرمایه خارجی شاهد رشد و توسعه در کشور باشیم.
وی خاطرنشان کرد: هدف دولت این است که تورم تک رقمی حفظ شود، رشد اقتصادی را بالای ۵ درصد ادامه دهیم و سال به سال بر میزان اشتغال بیفزاییم و در این مسیر امیدواریم در پایان سال ۹۶ اشتغال ایجاد شده از متوسط سالهای گذشته بیشتر باشد و در سالهای آینده اهداف بزرگتری را برای اشتغال پایدار پیگیری خواهیم کرد.
مراسم بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه سیستان و بلوچستان
رئیس جمهوری با تاکید بر این که مشروعیت ما بر مبنای قول به مردم است و عقب نشینی از عهد با مردم، عقب نشینی از مشروعیت خودمان است، اظهارداشت: از وعده ها عقب نشینی نکرده ام و نخواهم کرد و راه ملت را که راه جمهوری اسلامی است، ادامه خواهم داد.
روحانی شامگاه دیروز در مراسم بزرگداشت روز دانشجو در دانشگاه سیستان و بلوچستان گفت: سیستان و بلوچستان حق بزرگی بر گردن نظام، دولت و امنیت ملی دارد. وی با تأکید بر این که با آنچه که در انتخابات عهد و پیمان بستیم بر سر عهد و پیمان خود هستم، اظهار داشت: مشروعیت ما در دولت بر مبنای قولی است که به مردم دادهایم و اگر بخواهیم از آن عقبنشینی کنیم، یعنی از مشروعیت خود عقبنشینی کردهایم و این موضوعی است که چندین بار به صراحت در دولت به وزرا تأکید کردم.
رئیس جمهوری با اظهار خشنودی از این که مراسم ۱۶ آذر امسال در یک دانشگاه استانی برگزار میشود، گفت: در دوره دولت یازدهم یکی از تلاشهای دولت شکوفا شدن روز دانشجو بود و چنانچه چهار سال گذشته را با هشت سال قبل آن مقایسه کنید به روشنی خواهید دید که دانشجو و دانشگاه امروز با صدای رسا و بدون لکنت زبان سخن میگوید. روحانی اضافه کرد: امسال مراسم ۱۶ آذر را جشن میگیریم، البته به خاطر این که ۱۶ آذر امسال مصادف با روز پنجشنبه و روز چهارشنبه هم تعطیل رسمی است، به طور طبیعی یکی از روزهای هفته را به عنوان روز دانشجو گرامی میداریم و مراسم امسال را به فال نیک میگیریم که روز ملی دانشجو با حضور رئیس جمهوری به غیر از تهران فرصتی باشد که در استانها و شهرستانهای دیگر هم برگزار شود. رئیس جمهوری گفت: این که تصور کنیم همه چیز در تهران است و تمرکز فعالیتها در تهران باشد، اساساً سخن قابل قبولی نیست.
روحانی با تأکید بر این که همه دانشگاهها باید دارای استقلال کافی باشند، گفت: امروز متأسفانه دانشگاهها از کمبود استقلال گله میکنند، در حالی که شعار ما در انقلاب اسلامی، استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش، پایبندی به عهد خود با مردم را مورد تأکید قرار داد و گفت: باید به هر آنچه که وعده دادهایم، عمل کنیم. این که گفته میشود، روحانی دیروز به رأی مردم احتیاج داشت و امروز دیگر احتیاج ندارد، حتماً سخن ناروایی است.
رئیس جمهوری افزود: قطعاً هدف ما این نبود که در این انتخابات پیروز شویم و در عرصه حکومت و دولت قرار بگیریم و چهار سال امور را اداره کنیم، بنای ما این است که به آنچه وعده دادیم، بر آن عمل کنیم.
روحانی تصریح کرد: خدا را شاهد میگیرم که در انتخابات همه وزرا، معاونان، استانداران و مسئولین کشور، جز بر مبنای صلاحیت، توانمندی، اعتدال و قبول حق مردم، جمهوریت و اسلامیت نظام هیچ نظر دیگری نداشتم و بر همین مبنا عمل کردم. در دولت یازدهم هم همین نظر را دنبال میکردم و این که گفته میشود وزیری بر من تحمیل شده کاملاً ناصحیح و غیرواقعی است.
روحانی در ادامه با بیان این که امکانات و کیفیت دانشگاهها نیازمند تحول است، اظهارداشت: بیتردید برای ایجاد این تحول باید تلاش بیشتری انجام دهیم و بر این مبنا حرکت خواهیم کرد.
رئیس جمهوری گفت: این که در مراسم ۱۶ آذر امسال در یک استان دیگر حضور مییابم، تصمیم ناگهانی من نبود بلکه در آغاز دولت در این فکر بودم.
وی با تأکید بر این که دانشگاههای کشور باید به مسایل ملی، بینالمللی و محلی توجه ویژه داشته باشند، گفت: این که به فرض در دانشگاه سیستان و بلوچستان اساتید و تحقیقات دانشگاهی به دنبال حل مشکلات محلی و استانی نباشند، اصلاً روا نیست و بایستی اولویتها در این راستا محلی و بر مبنای حل مشکلات موجود باشد. درست است که ملی میاندیشیم و جهانی فکر میکنیم، اما اولویت باید مسایل استانی و کاربردی باشد و در کنار تحقیقات راهبردی نباید از تحقیقات کاربردی و عملیاتی غافل بود.
روحانی نقد دولت و مسئولین دولتی را حق دانشجویان دانست و اظهارداشت: انتقاد حق شماست و حتماً هم دولت را نقد کنید، چرا که هزینه آن کمتر است و در مجموعه دولت هم رئیس جمهوری را نقد کنید، چرا که هزینه بسیار کمتری دارد.
رئیس جمهوری با بیان این که اگر دانشجو در دانشگاه نتواند نقادی کند، کجا حرف خود را بزند، گفت: اگر در دانشگاه فضای طرح نقد آزادانه و سخن نباشد، خلاقیت نیست و اگر خلاقیت نباشد نمیتوان انتظار نوآوری هم داشت.
روحانی با اشاره به این که دانشگاه باید به اندازه حوزه علمیه آزادی نقد داشته باشد، افزود: بیاییم حداقل به همان اندازه که در حوزههای علمیه، آزادی بیان و طرح نقد وجود دارد، به دانشگاه و دانشجو هم آزادی و اجازه نقد دهیم تا همان طور که در حوزه یک طلبه جوان مطلب یک استاد در حد مرجع تقلید را مورد نقد قرار میدهد در دانشگاه هم کسی محدودیتی برای انتقاد نداشته باشد.
وی اظهارداشت: نباید فضا به شکلی باشد که دانشجو وقتی میخواهد حرف و سخنی به میان آورد، مراقب باشد که آیا کسی اسم او را یادداشت میکند، یا نه. ستاره جایش در آسمان است نه در دانشگاه. دانشجو آمده است در دانشگاه آزادانه سخن بگوید و نظراتش را مطرح کند و نسبت به آنچه احساس میکند، صحیح نیست، آزادانه انتقاد کند.
رئیس جمهوری با گرامیداشت یاد بزرگانی چون شهید مطهری، شهید بهشتی، دکتر شریعتی، شهید مفتح، مهندس بازرگان و امثال ایشان، تصریح کرد: آنان در دوران سختی و تاریخی با ما سخن گفتند و راه را نشان دادند و من در جلسهای مستقیم و صریح این جمله شهید مطهری را شنیدم که میگفت باید اجازه دهیم که مارکسیستها بدون مخفیکاری نظریاتشان را در دانشگاهها مطرح و از آن دفاع کنند و ما هم در مقابل نقد خود و نظر آنها و دفاعمان از اسلام را مطرح کنیم.
روحانی خاطر نشان کرد: عدهای مدام اظهار میکنند که نگران ارزشها هستند، مگر کسی مخالف ارزشها است؟ همه در این کشور مدافع ارزشهای دینی و ملی هستند، اما ارزشها در جامعه ما متولی خاص ندارد و همه دانشجویان و همه ملت ایران متولی ارزشها بوده اند و ایران، اسلام و جمهوری اسلامی را دوست دارند.
وی گفت: در طول چهار سال دولت یازدهم و این ایامی که از دولت دوازدهم گذشته است عدهای مدام، همه مشکلات ما را ناشی از فضای مجازی میدانند و میگویند اگر یک تخلفی در این فضا اتفاق افتاده است باید همه آن را ببندیم.
رئیس جمهوری افزود: شرط اول پیشرفت در جوامع امروزی دسترسی آزاد به اطلاعات است که اگر فضای مجازی را ببندیم، این دسترسی در جهان امروز به شدت محدود خواهد شد.
رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: علم نمیتواند در یک اتاق، یک دانشگاه و حتی یک کشور محصور بماند و برای گردش و دسترسی آزاد به اطلاعات، دانشگاههای ما باید با یکدیگر و دیگر دانشگاههای دنیا در ارتباط باشند، چرا که پیشرفت علم و دانش در گرو تعامل علمی است و این فرصت با برگزاری کنفرانسهای علمی و حتی اعطای فرصتهای علمی به تنهایی حاصل نخواهد شد.
به دستور رئیس جمهوری و از طریق ارتباط مستقیم تلویزیونی انجام شد
بهرهبرداری و آغاز ساخت ۳۰ طرح زیربنایی و اقتصادی در استان سیستان و بلوچستان