گلایه دولت از بخش خصوصی در زمینه کاهش صادرات غیرنفتی
هفتاد و دومین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که دیشب به ریاست وزیر اقتصاد و با حضور نمایندگان قوای سه‌گانه و روسای اتاق‌های بازرگانی، تعاون و اصناف کل کشور در تهران تشکیل شد، کانون گلایه‌های جدی وزیر اقتصاد از کم‌کاری فعالان اقتصادی بخش خصوصی در حوزه صادرات غیرنفتی بود.
به گزارش خبرنگار ما، این نشست که در آستانه تشکیل کمیسیون ایران با دو کشور روسیه و جمهوری‌آذربایجان برگزار شد، به موضوع موانع صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای مشترک‌المنافع و به‌ویژه روسیه پرداخت.
فعالان اقتصادی بخش خصوصی در این جلسه خواستار شناسایی کالاهای مزیت‌دار و تعیین بازار خرده‌‌فروشی استانی برای صادرات کالاهای ایرانی به روسیه شدند و از گرانی صادرات ایران به این کشور به سبب سیاست‌های پولی، بانکی و تجاری دولت و عدم حمایت دستگاه‌های دولتی از تجار ایرانی در روسیه گلایه کردند.
دکتر مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد هم در این جلسه در پاسخ به گلایه‌های مطرح شده با اظهار تاسف نسبت به برخی کم‌کاری‌های فعالان اقتصادی بخش خصوصی که منجر به کاهش صادرات غیرنفتی در ماه‌های اخیر و افزایش تراز منفی تجاری ایران شده است، گفت: در همین بازار روسیه بارها طرف‌های روس نسبت به ارائه تخفیف تعرفه‌ای تا سقف ۲۵‌درصد به اسناد صادراتی ایران در قالب کریدور سبز اعلام آمادگی کردند ولی هرگز تجار ما از این فرصت استفاده نبردند و تاکنون فقط یک شرکت ایرانی از تخفیف این کشور به‌طور جدی بهره‌گیری کرده است.
وزیر اقتصاد همچنین از مسئولان بانک مرکزی خواست تا در تجارت با روسیه به سمت استفاده از پول ملی دو کشور حرکت کنند زیرا این موضوع در مذاکرات متعدد میان روسای جمهوری دو کشور به تصویب رسیده است.
کرباسیان ادامه داد: اگرچه فعالان اقتصادی نسبت به بالابودن هزینه حمل جاده‌ای و دریایی کالا به روسیه گلایه دارند ولی هنوز از پتانسیل ریلی استفاده نکرده‌ایم. وی گفت: تا دو هفته دیگر اتصال ریلی مرز ایران به آسیای‌مرکزی و روسیه در نقطه آستارا برقرار می‌شود و در همین زمان کمیسیون مشترک همکارهای اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در آستارا برگزار خواهد شد. از طرف دیگر، با تکمیل خط‌آهن قزوین به رشت تا ۲ ماه دیگر تنها نقطه باقیمانده از اتصال ریلی بندرعباس به هلسینکی در شمال اروپا قطعه ۱۶۰ کیلومتری رشت به آستارا خواهد بود که منابع مالی لازم برای احداث آن تا دو هفته دیگر تامین می‌شود و احداث آن به پیمانکاران ایرانی واگذار خواهد شد.
وی همچنین با گلایه از بالابودن قیمت اعلام شده برای کالاهای ایرانی از سوی تجار کشورمان در بازار روسیه گفت: چرا تجار ایران اصرار دارند خودشان به صورت مستقیم به بازار روسیه که هیچ اطلاعات دقیقی از آن نداریم و با زبان روسی بیگانه‌ایم، کالا صادر کنند. در حالی که جمهوری ارمنستان و جمهوری آذربایجان بارها برای اختصاص بخشی از بازار صادراتی خود در روسیه به تجار ایرانی اعلام آمادگی کرده‌اند ولی ما همچنان اصرار داریم که خودمان مستقیم به روسیه کالا صادر کنیم.
کرباسیان علاوه بر این از خلف وعده اتاق بازرگانی ایران در راه‌اندازی مرکز تجاری کشور در روسیه گلایه کرد و گفت:‌از سال ۱۳۷۴ تاکنون تمام موانع تاسیس این مرکز در حاشیه میدان سرخ مسکو برطرف شده و بارها اتاق بازرگانی وعده داده این مرکز را راه‌اندازی می‌کند ولی هنوز راه‌اندازی نشده است.
وی همچنین از عدم ارائه راهبرد مشخص اتاق بازرگانی برای توسعه صادرات غیرنفتی انتقاد کرد و گفت:‌ با گذشت ۹‌ماه از سال و ارائه لایحه بودجه سال آینده از سوی دولت به مجلس هنوز اتاق بازرگانی راهبرد خود را برای توسعه صادرات غیرنفتی به دولت نداده است.
وی در مخالفت با درخواست صادرکنندگان با افزایش نرخ ارز گفت: نوسانات اخیر نرخ ارز در بازار ثابت کرد که حتی با وجود بالارفتن نرخ ارز صادرات غیرنفتی کاهش یافته است و این مساله بر خلاف ادعای مدافعان افزایش نرخ ارز نشان می‌دهد توسعه صادرات تابع نرخ ارز نیست.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران هم از ذکر نشدن تجدید ارزیابی دارایی های بنگاه‌ها در لایحه بودجه ۹۷ با وجود دارا بودن مصوبه شورای گفتگو انتقاد کرد.
غلامحسین شافعی افزود: در لایحه بودجه ۹۷ در بند ” ز” ماده ۱۱ فقط از یک شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپتری ایران(پنها) نام برده شده در حالیکه از تجدید ارزیابی بنگاه های فعالان اقتصادی در بودجه ۹۷ خبری نیست.
وی در عین حال از تغییر رویکرد وزارت اقتصاد در هیات مقررات زدایی و تسهیل رابطه بانک ها با بنگاه ها تجلیل کرد. همچنین فولادگر رئیس کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: با توجه به اینکه مجلس در حال رسیدگی لایحه بودجه ۹۷ در کمیسیون هاست اتاق بازرگانی و بخش خصوصی پیشنهادهای خود را هرچه سریعتر ارائه کند تا در تصویب بودجه این پیشنهادها مدنظر قرار گیرد.
همچنین رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این جلسه خطاب به وزیر اقتصاد به عنوان رئیس شورای گفتگو گفت: رئیس شورای گفتگو باید نامه محکمی را از سوی این شورا به رئیس جمهوری در خصوص حضور نیافتن وزیر صنعت در جلسات شورا ارسال کند.
محمدرضا پورابراهیمی با اشاره به اینکه حضور وزیر صنعت الزامی است و اگر خودش حضور نمی یابد، باید معاونش را به این جلسه اعزام کند، افزود: دو پیشنهاد اساسی مورد توافق است که در بودجه بیاید تا مطالبات جوایز صادراتی با بدهی های فعال اقتصادی اعم از بدهی‌های مالیاتی و غیره را تهاتر کنیم تا تحقق آن صد در صد باشد. بر این اساس هر جایی که امکان پرداخت از سوی صادرکننده وجود داشته باشد، با طلب جایزه صادراتی آن از دولت تهاتر شود.
وی با بیان اینکه وزیر صنعت دوشنبه هفته آینده در کمیسیون اقتصادی مجلس راجع به صادرات غیرنفتی توضیح خواهد داد، تصریح کرد: تا پایان سال ۶میلیارد دلار تراز تجاری منفی خواهیم داشت و اوضاع صادرات اکنون اصلا خوب نیست. بنابراین باید وزیر صنعت توضیحاتی را ارایه کند و از برنامه ها بگوید.

نسخه مناسب چاپ