وزیر علوم: ناکامی در ایجاد اشتغال روستایی مهاجرت به شهرها را در پی داشت
در یک دوره ای در زمینه اشتغال روستاها موفق نبودیم و نتیجه آن مهاجرت به شهرها شد، اما اکنون با کمک ظرفیت‌های موجود نباید فرصت را بیش از این از دست بدهیم.
به گزارش خبرنگار ما، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و تجلیل از پژوهشگران برتر حوزه کشاورزی با اعلام این خبر گفت: در کنار هم قرار گرفتن سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی(تات) و دانشکده‌های کشاورزی می‌تواند در سرعت و عمق بخشیدن به طرح‌های تحقیقاتی اثر ویژه‌ای داشته باشد. ضمن آن که این طرح‌ها قابلیت تجاری‌سازی خواهند داشت.
منصور غلامی پایداری تولیدات کشاورزی، امنیت غذایی و مباحث علمی و فناوری را مستلزم حضور محققان و صاحبان علم و فناوری در حوزه کشاورزی دانست و ابراز امیدواری کرد: با فعالیت تعداد زیادی از محققان جوان در کنار پیشکسوتان باتجربه، آینده روشنی پیش روی تحقیقات و تولیدات کشاورزی قرار بگیرد. از سوی دیگر، حضور دانشکده‌های کشاورزی در تمامی استان‌ها ظرفیت خوبی را برای تحقیقات در بخش کشاورزی به‌وجود آورده است؛ به‌طوری که ‌اکنون شش‌هزار نفر از اعضای هیأت علمی در دانشکده‌های کشاورزی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه علاوه بر امنیت غذایی، توسعه روستایی و اشتغالزایی از اهمیت زیادی برخوردار است، افزود: توسعه این بخش‌ها باعث جلوگیری از مهاجرت روستاییان می‌شود.
وزیر علوم ادامه داد: به‌کارگیری دانش‌آموختگان کشاورزی در طرح‌های تحقیقاتی منجر به ارتقاء اثرگذاری این طرح‌ها می‌شود و طرح‌هایی در این بخش باید ارائه شود که شرایط به‌کارگیری دانش‌آموختگان کشاورزی را فراهم کند.
وی با اشاره به اینکه تلاش ما باید این باشد که از طریق یک هم افزایی میان دو وزارتخانه، بخشی از چالش های کشور مانند کم‌آبی، خشکسالی کاهش یابد، از فقدان آشنایی فارغ التحصیلان با محیط کار به عنوان آفت نظام آموزش یاد کرد و گفت: ما در بخش صنعت تلاش می کنیم تا حضور دانشجویان در بخش های صنعتی افزایش یابد تا پس از پایان تحصیل با محیط کار بیگانه نباشند.
غلامی افزود: اکنون در دانشگاه ها حتی در رشته های علوم انسانی تلاش داریم روش های توانمندسازی برای دانشجویان را دنبال کنیم و برای بخش کشاورزی هم می‌توان از همین مدل استفاده کرد.
معاون وزیر کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی هم در این مراسم از شکل گیری ۵۷۰ شرکت دانش بنیان در بخش کشاورزی خبر داد و گفت: سازمان تحقیقات هفت گام برای خروجی محور کردن تحقیقات برداشته ‌است که مشخص کردن اولویت‌ها، اهداف، توجه به انگیزه‌های پژوهش و تفکر اقتصادی بخشی از آنهاست. اسکندر زند جهت‌گیری‌های تحقیقاتی سازمان را استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها، بخش خصوصی و ظرفیت های بین‌المللی و سازمان تات دانست و گفت: سازمان تات با دو هزار نفر از اعضای هیأت علمی در بخش کشاورزی و شش‌هزار نفر اعضای هیأت علمی خارج از مجموعه کشاورزی همکاری و فعالیت دارد. همچنین بیش از ۵۷۰ شرکت دانش‌بنیان در بخش کشاورزی تشکیل شده است و پارک تخصصی کشاورزی برای توسعه بخش خصوصی در سازمان تات راه‌اندازی می‌شود.
وی با بیان اینکه درباره استفاده از ظرفیت‌های بین‌المللی با سازمان‌های تحقیقات جهانی مثل سیمیت، ایکاردا و ایرید همکاری‌های مناسبی وجود دارد، افزود: نوسازی، چابک‌سازی و افزایش اثربخشی سه راهکار خروجی‌محور کردن تحقیقات و اثربخشی سازمان تات است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یافته‌های قابل ترویج، یافته‌های قابل تجارت و مقاله‌های مرز علم را سه بخش با اهمیت این سازمان دانست و افزود: ایران از لحاظ سرعت رشد علمی، رتبه ۱۶ جهان را داراست، اما در نوآوری در رتبه های آخر هستیم.
وی افزایش درآمد کشاورزان، امنیت و بهبود کیفیت غذایی را از اهداف سازمان تات در توسعه و تحقیقات دانست و از کارآمدسازی، جریان‌سازی و تحول‌سازی به عنوان دیگر اولویت برنامه‌های این سازمان خبر داد و تأکید کرد: درباره یافته‌های قابل تجاری بیش از ۲۳۰ قرارداد منعقد شده است. همچنین یافته‌های قابل ترویج و مقاله‌های معتبر مرز علم برای سازمان تات از اهمیت زیادی برخوردار است.
زند گفت: امروز در این مراسم سامانه‌ای را رونمایی خواهیم کرد که تحقیقات و گزارش نهایی مقالات در آن درج می شود. این سامانه قرار است از این به بعد کار را برای محققان تسهیل کند.
در پایان این مراسم با حضور وزیر علوم و قائم مقام وی و همچنین معاونان وزیرجهاد کشاورزی دستاوردهای منتخب رونمایی و از محققان تقدیر شد. همچنین ۱۱ قرارداد واگذاری دارایی های فکری واحدهای تابعه و وابسته سازمان تات به بخش خصوصی به امضا رسید

نسخه مناسب چاپ