«نه» قاطع جامعه جهانی به ادعای ترامپ درباره قدس
 

سرویس خارجی: پیش نویس قطعنامه‌ای علیه تصمیم ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در مورد شهر قدس با اکثریت چشمگیر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تصویب رسید.
مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۲۸ رای موافق قطعنامه ای علیه تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در مورد انتقال سفارت این کشور به قدس اشغالی صادر کرد. این قطعنامه که پنجشنبه تصویب شد، تصمیم ترامپ را «پوچ و بیهوده» خواند. این قطعنامه با ۹ رای مخالف روبرو شد و ۳۵کشور نیز به آن رای ممتنع دادند. ۹ کشور مخالف پیش نویس قطعنامه قدس کشورهای گواتمالا، هندوراس، جزایر مارشال، میکرونزی، جزیره ناورو، جزیره پالائو، توگو، آمریکا و همچنین رژیم صهیونیستی بودند. کشورهایی مانند استرالیا، آرژانتین، کانادا، کلمبیا، کرواسی، جمهوری چک و مکزیک هم رای ممتنع دادند. اما همه کشورهای مسلمان، قدرت‌های مطرح اروپایی و نیز کشورهای بزرگی همچون هند، چین، روسیه و برزیل به پیش نویس قطعنامه قدس رای مثبت دادند. رای تعدادی از کشورهای آفریقایی، اروپای شرقی و آمریکای لاتین نیز به این پیش نویس ممتنع بود. صدور این قطعنامه یک پیروزی برای فلسطینی‌ها و حامیان آنها به شمار می‌آید. آمریکا لابی گسترده ای را برای جلوگیری از صدور این قطعنامه آغاز کرده بود. اما در هنگام رای گیری کشورهایی مانند مصر، افغانستان و عراق که بیشترین کمک‌ها را از آمریکا دریافت می کنند، به تهدیدهای نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل بی توجهی کرده و به قطعنامه رای مثبت دادند. همچنین ۲۱ کشور از ۱۹۳ عضو سازمان ملل از جمله اوکراین، گرجستان و کنیا که روابط نزدیکی با آمریکا دارند، در این رای گیری غایب بودند. نمایندگان کشورهای اسلامی، عرب و غیرمتعهدها در ابتدای نشست مجمع عمومی سازمان ملل تهدیدهای هیلی را رد کرده و خواستار رای مثبت به قطعنامه پیشنهادی برای محکوم کردن تصمیم یکجانبه ترامپ در مورد قدس شدند. این درحالی است که شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز روز دوشنبه گذشته جلسه‌ای برای صدور قطعنامه علیه تصمیم ترامپ برگزار کرد که ۱۴ عضو این شورا به این قطعنامه رای مثبت دادند اما فقط آمریکا آن را وتو کرد. پیش‌نویس این قطعنامه که توسط مصر به شورای امنیت ارائه شده بود، از ذکر نام کشور یا محکوم کردن کشوری خودداری کرده بود و خواسته بود که هر اقدامی برای تغییر وضعیت قدس لغو شود. این پیش نویس از تمامی کشورها خواسته بود تا از انتقال سفارت خود در سرزمین‌های اشغالی به قدس خودداری کنند.
سرخوردگی آمریکا
رئیس‌جمهور آمریکا کشورهایی را که علیه تصمیم واشنگتن درباره قدس رأی دادند، تهدید کرد. ترامپ در جمع اعضای کابینه آمریکا گفت: بسیاری از کشورهایی که پول ما را می‌گیرند، در شورای امنیت در موضوع قدس علیه ما رأی دادند. وی افزود: حالا هم در مجمع عمومی علیه ما رأی دادند، آن‌ها سالانه میلیون‌ها و حتی میلیاردها دلار از ما پول می‌گیرند، بعد علیه ما رأی می‌دهند. حواسمان به این رأی‌ها هست. رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: بگذارید علیه ما رأی دهند. ما که اهمیتی نمی‌دهیم. اما دیگر مثل قبل نیست که علیه ما رأی بدهند و بعد میلیون‌ها دلار از ما پول بگیرند و کسی هم نداند که با این پول چه می‌کنند. ترامپ افزود: دیگر اجازه نمی‌دهیم از ما سوءاستفاده شود. سفیر آمریکا در سازمان ملل هم بعد از تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای عربی در باره قدس از سوی مجمع عمومی سازمان ملل که با اکثریت قاطع به تصویب رسید، گفت: آمریکا این روز و این رای را به یاد خواهد سپرد. نیکی هیلی بعد از این اقدام با حضور در صحن مجمع عمومی سازمان ملل به انتقاد از این رای پرداخت و گفت که آمریکا از این به بعد به سازمان ملل متحد طور دیگری خواهد نگریست. وی افزود: آمریکا این روز را که در مجمع عمومی سازمان ملل تنها ماند و مورد حمله قرار گرفت را به یاد خواهد سپرد و این رای باعث شد تا آمریکایی‌ها طور دیگری به سازمان ملل نگاه کنند. هیلی مدعی شد: این حق آمریکا است که به عنوان یک کشور مستقل محل سفارتخانه خود را انتخاب کند و نیازی به توضیح بیشتری در این زمینه ندارد. نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد که کشورش بر خلاف هرگونه تصمیم سازمان ملل سفارت خود در قدس را احداث خواهد کرد. هیلی گفت: آمریکا سفارتخانه خود در اورشلیم (بیت المقدس) را خواهد ساخت، این چیزی است که مردم آمریکا از ما می خواهند و این درست است و هر تصمیم گیری در سازمان ملل تاثیری در این اقدام آمریکا نخواهد داشت. در این حال «جان‌برنان» رئیس سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از دولت دونالد ترامپ به دلیل تهدیدهای اخیرش علیه کشورهای عضو سازمان ملل در موضوع بیت‌المقدس به شدت انتقاد کرد. برنان» تصریح کرد: تهدید دولت ترامپ برای تلافی جویی علیه کشورهایی که از حق مستقل خود در سازمان ملل برای مخالفت با موضع آمریکا در قبال اورشلیم(قدس) استفاده می‌کنند، فراتر از ظالمانه و زشت است. رئیس سیا افزود: این موضوع نشان می دهد که دونالد ترامپ از همگان انتظار وفاداری کورکورانه و چاپلوسی دارد؛ خصوصیت‌هایی که معمولا در افراد خودکامه، خودشیفته و کینه‌توز یافت می‌شود. از سویی نخست وزیر رژیم صهیونیستی با تشبیه سازمان ملل به «خانه دروغ‌»، مدعی شد: چه بخواهند و چه نخواهند قدس پایتخت ماست! «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به جلسه اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل برای رای‌گیری بر سر قطعنامه‌ای علیه تصمیم آمریکا درباره قدس، این سازمان را «خانه دروغ‌« توصیف کرد.
استقبال جهانی از قطعنامه
کشورهای عضو سازمان ملل و سازمان‌ها و احزاب عربی و اسلامی از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل که با اکثریت آرا با تغییر وضعیت قدس اشغالی مخالفت و بر باطل بودن تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و همچنین حقوق ملت فلسطین تاکید کرد، استقبال کردند. در همین رابطه، اتحادیه عرب از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل درباره قدس استقبال کرد و آن را پیروزی برای ملت فلسطین برشمرد. «سعید أبوعلی» معاون دبیرکل اتحادیه عرب در امور فلسطین و اراضی اشغالی عربی تأکید کرد که قدس مطابق با قطعنامه‌های شورای امنیت بخشی از اراضی اشغالی فلسطین است. ابوعلی افزود که قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل تأکید بر حق عربی-فلسطینی در قدس بود و اثر تصمیمات آمریکا در این باره را باطل کرد و این یک پیروزی برای فلسطین، مشروعیت بین‌المللی و هویت عربی قدس است. معاون دبیرکل اتحادیه عرب همچنین بر اهمیت استمرار اقدام جمعی عربی و هماهنگی با کشورهای دوست و برادر و سازمان‌های بین‌المللی برای پایان دادن به اشغالگری و دستیابی به حاکمیت و استقلال فلسطین تأکید کرد. الازهر مصر هم تصویب قطعنامه قدس در مجمع عمومی سازمان ملل را بیانگر اراده بین‌المللی در مخالفت با تصمیم ظالمانه آمریکا دانست. الأزهر در بیانیه‌ای از تصویب قطعنامه مخالفت با تغییر وضعیت قانونی قدس در مجمع عمومی سازمان ملل استقبال کرد. در این بیانیه آمده است: این قطعنامه که با رأی ۱۲۸ کشور تصویب شد، بیانگر اراده بین‌المللی در مخالفت با تصمیم ظالمانه و باطل آمریکا در قبال قدس است. الازهر افزود: این قطعنامه بیانگر حتمی بودن لغو تصمیم آمریکا درباره قدس است، زیرا این تصمیم در تضاد با قوانین بین‌المللی و وجدان بین‌المللی و حقوق بشر است. الازهر در بخش دیگری از این بیانیه از دولت آمریکا خواست که از تصمیم خود درباره قدس صرف نظر کند و به اهدافی که سازمان ملل برای آن تشکیل شده و در رأس آن صلح و امنیت بین‌المللی، پایبند باشد.
دبیرکل سازمان ملل متحد هم با بیان اینکه اوضاع خاورمیانه وارد پیچیدگی‌های بیشتر شده است تصمیم آمریکا درباره قدس را خطرناک برشمرد. «آنتونیو گوترش» افزود که قدس باید پایتخت دو دولت باشد و با هرگونه تصمیم یکجانبه مخالف هستیم. وی در عین حال تصمیم آمریکا پیرامون قدس را خطرناک برشمرد. آلکسی پوشکوف رییس کمیسیون سیاست اطلاعاتی شورای فدراسیون روسیه (سنا) هم تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در باره قدس را شکست بزرگ آمریکا خواند. سناتور پوشکوف با اشاره به تصویب قطعنامه دیگری در مجمع عمومی سازمان ملل در محکومیت توجیه حمایت از نازیسم در سطح جهانی گفت: دو قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در باره قدس و نازیسم و دو شکست آمریکا؛ و در هر دو مورد بیش از دو سوم اعضای سازمان ملل به قطعنامه‌ها رای مثبت و علیه موضع واشنگتن رای دادند. امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز با اشاره به تصویب اکثریت آراء قطعنامه مربوط به قدس در مجمع عمومی سازمان ملل که در آن به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی آمریکا را محکوم کرد، گفت: آمریکا خود را رد صلاحیت کرد. رئیس جمهوری فرانسه گفت: من با نقشه راه آمریکا مخالفم، آمریکایی‌ها خود را رد صلاحیت کردند. مکرون افزود: اگر شما خود را به حاشیه برانید و به طرفداری از یک سمت بپردازید نمی توانید صلح را بوجود آورید. مکرون گفت: جایگزینی برای راه حل دو دولت وجود ندارد و بر سر بیت المقدس باید توافق دوطرف (فلسطین و رژیم صهیونیستی) وجود داشته باشد. رئیس‌جمهور فرانسه در دیدار با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در پاریس تأکید کرد که فرانسه در زمان مناسب و نه تحت فشار، کشور فلسطین را به رسمیت خواهد شناخت. وزیر خارجه آلمان هم تاکید کرد اختلافات طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی بر سر بیت‌المقدس باید از طریق گفتگو حل شود. «زیگمار گابریل» وزیر خارجه آلمان گفت موضع کشورش در خصوص بیت‌المقدس همان موضع اتحادیه اروپا و مبتنی بر حل اختلافات از طریق گفتگو است. وی در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط راه حل مسئله بیت المقدس را گفتگوی دو طرف دانست و گفت: باید ایجاد چارچوبی امنیتی و منطقه ای محور این گفتگو باشد. گابریل تاکید کرد: تشکیل دو دولت از طریق مذاکرات صلح، ضامن احترام به خواسته‌های دو طرف و تحقق امنیت پایدار است.
رئیس‌جمهور ترکیه هم با تروریستی خواندن رژیم صهیونیستی، گفت مجمع عمومی غیرقانونی بودن تصمیم آمریکا درباره قدس را نشان داد و دنیا ۱۹۶ بار بزرگتر از یک کشور است. «رجب طیب اردوغان»‌ ضمن بیان اینکه شورای امنیت نتوانست درپی وتوی آمریکا، قطعنامه علیه تصمیم درباره قدس را تصویب کند، گفت: اما مجمع عمومی نشان داد که دنیا بزرگتر از ۵ کشور (صاحب وتو) است. و قطعا دنیا بزرگتر از یک کشور است، ۱۹۶ برابر بزرگتر! وی با تروریستی خواندن رژیم صهیونیستی، اضافه کرد: کشورهایی هم که در مجمع عمومی رای منفی یا ممتنع به قطعنامه علیه تصمیم آمریکا درباره قدس دادند، می‌خواستند رای مثبت بدهند اما کاخ‌سفید آنها را تهدید کرده بود. وی افزود: ما انتظار داشتیم رای موافق بیشتری به این قطعنامه داده شود، اما آمریکا آشکارا تهدید کرد و رشوه داد و پس از آن تعدادی از کشورها رای ممتنع دادند.اردوغان با اشاره به تهدیدات «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و «نیکی هیلی» نماینده این کشور در سازمان ملل درخصوص قطع حمایت‌های مالی از کشورهایی که به قطعنامه رای مثبت دهند، گفت: رفتار آمریکا پیش از رای‌گیری در مجمع عمومی درباره قدس، به عنوان تصمیمی تاسف‌بار در تاریخ دموکراسی ثبت می‌شود.بینالی یلدریم نخست وزیر ترکیه نیز گفت: دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا با تهدید کشورهایی که قصد داشتند در مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص قدس علیه آمریکا رای بدهند، پا را از حد خود فراتر گذاشت. وی با اشاره به تنها ماندن آمریکا در رای گیری پیش نویس ارائه شده به شورای امنیت در خصوص وضعیت قدس افزود: آمریکا در رای گیری اخیر در کنار ۱۴ کشور عضو شورای امنیت تنها ماند. وزیر خارجه قطر هم در توئیتی اعلام کرد که تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف حق فلسطینی‌ها است. محمد بن عبدالرحمان آل ثانی وزیر خارجه قطر در واکنش به رأی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد قدس در توئیتی نوشت: تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد درخصوص قدس، برای قضیه فلسطین عدالت است. وی در ادامه گفت: تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف حق فلسطینی‌ها است. نماینده دولت مستعفی یمن در سازمان ملل هم در خصوص تصمیم اخیر ترامپ درباره قدس از همه کشورهای جهان خواست که با هر گونه تصمیم برای تغییر وضعیت قانونی بیت المقدس مخالفت کنند. نماینده دولت مستعفی یمن در مجمع عمومی سازمان ملل اظهار داشت: ما از همه کشورهای جهان می خواهیم که با هر گونه تصمیم و اقدام عملی برای تغییر وضعیت قانونی بیت المقدس اشغالی مخالفت کنند. وی افزود: ما از اقدام آمریکا مبنی بر استفاده از حق وتو علیه طرح عربی در مورد بیت المقدس ابراز تأسف می کنیم. وزارت خارجه عراق هم از تصویب قطعنامه‌ای علیه تصمیم آمریکا در قبال قدس استقبال کرد و افزود: این اجماع بین‌المللی ثابت می‌کند معرفی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل «باطل» است. وزارت خارجه عراق از تصویب قطعنامه حامی قدس در مجمع عمومی سازمان ملل استقبال کرد و آن را یک پیروزی برای مسأله فلسطین و حامیان آن و مشروعیت بین‌المللی دانست. مقتدا صدر رهبر جریان صدر عراق هم درباره قطعنامه روز پنجشنبه مجمع عمومی سازمان ملل علیه تصمیم ضدفلسطینی ترامپ گفت: آمریکا قدس را فروخت، جهان آن را پس گرفت.
واکنش گروههای فلسطینی
رئیس دفتر سیاسی حماس موضع کشورهایی را که در قطعنامه قدس به نفع فلسطین رأی دادند، ستود و تصویب قطعنامه مذکور را پیروزی حق و تاریخ خواند. «اسماعیل هنیه» از آمریکا خواست تسلیم اراده بین‌المللی شود و در تصمیم خود علیه قدس تجدیدنظر کند. هنیه از کشورهایی که به نفع فلسطین رأی دادند، قدردانی کرد و افزود تصویب این قطعنامه پیروزی حق، عدالت و تاریخ است. وی تصریح کرد: این کشورهای اراده ملت‌های آزاد در رد هیمنه آمریکا و روش هوچی‌گری را به تصویر کشیدند و ثابت کردند زبان تهدید در برابر حق فایده‌ای ندارد. مسئول اطلاع رسانی جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم تصویب قطعنامه ضد آمریکایی در مجمع عمومی سازمان ملل را پیروزی برای ملت فلسطین و شکست برای آمریکا و اسرائیل خواند. جنبش جهاد اسلامی فلسطین از تصویب قطعنامه ضد آمریکایی در مجمع عمومی سازمان ملل استقبال کرد. «داوود شهاب»، مسئول اطلاع رسانی این جنبش گفت که آنچه در سازمان ملل متحد رخ داد گامی در مسیر طولانی لغو تصمیم رئیس جمهوری آمریکا در مورد قدس است. وی گفت اتفاقی که امروز در مجمع عمومی سازمان ملل روی داد، شکستی برای آمریکا است. شهاب گفت، ملت فلسطین عملیات سازش را زیر پای خود گذاشتند و هر گونه تلاشی که برای بازگرداندن این عملیات صورت بگیرد، بازگشت به توهم و خیال است. رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هم تصویب پیش‌نویس قطعنامه قدس در مجمع عمومی سازمان ملل را یک پیروزی‌ برای مردم فلسطین خواند. محمود عباس، در واکنش به تصویب پیش‌نویس قطعنامه قدس در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت که این مسأله بیانگر بطلان مواضع رئیس‌جمهور آمریکا در مورد قدس است. محمود عباس افزود: اینکه ۱۲۸ کشور در سازمان ملل به نفع قطعنامه قدس رأی مثبت دهند، یعنی اینکه تصمیم دونالد ترامپ در مورد قدس باطل و مردود است. مذاکره کننده ارشد فلسطین هم تهدید دیگر کشورها از سوی آمریکا برای رای ندادن به قطعنامه ضداسرائیلی را شرم آور خواند. «صائب عریقات» مقام ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین تلاش آمریکا برای جلوگیری از تصویب قطعنامه ضداسرائیلی در سازمان ملل را به باد انتقاد گرفت. وی با اشاره به تهدید کشورها از سوی آمریکا برای رای ندادن به این قطعنامه گفت: آنچه امروز روی داد برای جامعه بین الملل شرم آور است. به گفته وی اقدام ضد قوانین بین المللی همراه با ارعاب و تهدید منعکس کننده سیاستی است که می تواند رفتار بسیاری از کشورها و حتی افراد را تحت تاثیر خود قرار دهد. در این حال پدر معنوی مسیحیان فلسطین هم اعلام کرد آمریکا با تصمیم اخیرش علیه قدس به جنگ دینی دامن می‌زند که دامنه آن به مکه کشیده خواهد شد. «مانوئل مسلم» پدر معنوی مسیحیان فلسطین و عضو «هیأت اسلامی- مسیحی برای یاری مقدسات» اعلام کرد: آنچه در شهر مقدس قدس در حال اتفاق است ما را به سمت جنگ دینی سوق می‌دهد. مسلم گفت: این همه حفاری در زیر مسجدالاقصی منجر به تخریب آن خواهد شد و تحولات اخیر علیه قدس که به دست اسرائیل انجام می‌شود، به مکه نیز کشیده خواهد شد. خبر دیگر اینکه اظهارات وزیر خارجه بحرین درباره مسأله فلسطین، خشم شدید شهروندان فلسطینی را در پی داشت. توئیت خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین درباره مسأله فلسطین، خشم فلسطینی‌ها را برانگیخت. رهبران گروه‌های فلسطینی در واکنش به این توئیت، وزیر خارجه بحرین را صهیونیست خواندند. خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین گفته بود که موضوع فلسطین، مسأله‌ای جانبی است و اختلاف داشتن با آمریکا درباره این مسأله فایده‌ای ندارد چون ما با خطری آشکار که همان جمهوری اسلامی ایران است، مبارزه می‌کنیم. بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در واکنش به وزیر خارجه بحرین گفت: علیرغم همه توطئه‌ها، دسیسه‌ها و تولید بحران‌های ساختگی، فلسطین تا آزادی کامل مسئله اول جهان اسلام و پاره تن آن است و هیچ فرد، موضوع و کشوری نمی‌تواند اذهان امت اسلامی را از آن منحرف کند.
بازتاب تصویب قطعنامه در رسانه‌ها
روزنامه صهیونیستی “هاآرتص” اذعان کرد که رای اکثریت اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد به قطعنامه مربوط به شهر اشغالی قدس، توبیخی برای رژیم اسرائیل و “سیلی محکمی” به رئیس جمهور آمریکا بود.‌ هاآرتص دیروز جمعه در مقاله تحلیلی خود با عنوان “رای مجمع عمومی درباره قدس توبیخ اسرائیل و سیلی محکمی به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود” نوشت: این رای تنها علیه اسرائیل و سیاست‌هایش نبود بلکه علیه سیاست‌های ترامپ و رفتار شخصی او نیز بود. شبکه تلویزیونی سی ان ان هم گزارش داد: اسرائیل و آمریکا درخصوص بیت‌المقدس در عرصه سیاست خارجی منزوی ماندند. سی ان ان افزود: البته این ناشی از سیاست خارجی ملامت‌برانگیز آمریکا است که کسی در کنار وی نایستاده و دراین موضع تنها مانده است. شبکه خبری اسکای نیوز هم نوشت: تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در باره قدس با اکثریت آراء که برخی کشورهای متحد با آمریکا نیز به آن رای دادند واشنگتن را در صحنه جهانی منزوی کرد. اسکای نیوز در ادامه این مطلب نوشت: با آن که آمریکا اعلام کرد کمک‌های مالی به هر کشوری که از قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل حمایت کند قطع می کند، مجمع عمومی پیش‌نویس قطعنامه مخالفت با تغییر وضعیت قانونی قدس را تصویب کرد. گاردین هم در مطلبی نوشت: رای سازمان ملل برای دومین بار در یک هفته انزوای بین المللی آمریکا را در خصوص مساله قدس نشان داد. این نشریه بریتانیایی افزود: رای قاطع مجمع عمومی سازمان ملل در رد تصمیم ترامپ درباره قدس، یک گوشمالی گزنده برای رئیس‌جمهور آمریکا بود. بی بی سی نیز اعلام کرد: متنی که از سوی یمن و ترکیه ارائه شد به طور مستقیم به آمریکا اشاره نکرد ولی تاسف عمیق خود را نسبت به تصمیم اتخاذ شده در قبال وضعیت بیت المقدس بیان کرد. تلگراف نیز نوشت: تصمیم دونالد ترامپ درباره قدس از سوی مجمع عمومی سازمان ملل محکوم شد، آن هم بر خلاف قلدری و تهدیدات آمریکا علیه کشورهای رای دهنده. تلگراف افزود: اکثر کشورها تاکتیک‌های قلدرمآبانه آمریکا را رد کردند و به زخم واشنگتن نمک پاشیدند و متحدانش از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و آفریقای جنوبی نیز در آخرین دقایق نام خود را به فهرست کشورهایی که تصمیم آمریکا را محکوم کرده‌اند، افزودند. روزنامه سوییسی “بلیک” نیز در صفحه نخست خود با انتشار مطلبی نوشت: آمریکا باید پس از رای مجمع عمومی سازمان ملل، تصمیم خود در قبال قدس را لغو کند. روزنامه “ماگیار نمزت” مجارستان نیز نوشت: جهان اجازه باج خواهی به ترامپ نداد و حتی بریتانیا و ژاپن متحدان نزدیک آمریکا نیز واشنگتن را در این رای گیری تنها گذاشتند. خبرگزاری فرانسه نیز نوشت: سازمان ملل با رد تهدید ترامپ برای قطع کمک‌های مالی، به قطعنامه ای رای داد که تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل را رد کرده است. لوموند نیز در تیتر اصلی خود نوشت: سازمان ملل تصمیم ترامپ را محکوم کرد. هفته نامه لوفیگارو نیز در تیتر اصلی خود نوشت: سازمان ملل با اکثریت آرا تصمیم آمریکا را محکوم کرد. روزنامه مهم “لا ریپوبلیکای” ایتالیا نیز در مطلبی نوشت: «از مجمع عمومی سازمان ملل تا سیلی به صورت ترامپ.» روزنامه کوریره دلاسرا نیز نوشت: سازمان ملل تصمیم ترامپ را رد کرد. در بین رسانه‌های خبری آلمانی نیز، فرانکفورتر آلگماینه نوشت، تلاش ترامپ برای باج گیری با شکست روبرو شد. نشریه زود دویچه زایتونگ نیز نوشت: پس از رای قاطع سازمان ملل، آمریکا باید در تصمیمش تجدیدنظر کند. روزنامه “زیت” نیز نوشت: قطعنامه سازمان ملل نشان می دهد که تصمیم ترامپ باطل و بی معنا بوده است. روزنامه ولت نیز تصمیم آمریکا درباره قدس را محکوم کرد. اشپیگل نیز نوشت که ترامپ پس از این تصمیم با انتقادات گسترده ای روبرو شده است. روزنامه هلندی آلگیمین داگبلاد نیز نوشت: ترامپ باید تصمیمش را لغو کند.
سخنان سید حسن نصرالله
دبیرکل حزب‌الله لبنان، هیأتی از جبهه مردمی برای آزادی فلسطین را به حضور پذیرفت و در این دیدار اعلام کرد اکنون که محور مقاومت دستاوردهایی در مقابله با تروریسم داشته، زمان کافی برای مبارزه با رژیم صهیونیستی فراهم شده است. هیأتی از جبهه مردمی برای آزادی فلسطین با سید حسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان دیدار کرد. بر اساس گزارش شبکه «المیادین»، نصرالله در این دیدار تأکید کرد محور مقاومت پس از دستاوردهایش در مقابله با تروریسم، وقت کافی برای نبرد با اسرائیل دارد و باید یک طرح مشترک برای مقابله با این رژیم اشغالگر اتخاذ شود. در این دیدار که چند ساعت طول کشید، نصرالله اعلام کرد شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی یک بیانیه بالفور جدید است. وی در ادامه، مبارزه فلسطینی‌ها را ارج نهاد و به وحدت داخلی فراخواند و تأکید کرد: انتفاضه، گزینه‌ای است که ملت فلسطین و قدرت‌های ملی و اسلامی روی آن اجماع دارند. سید حسن نصرالله تأکید کرد برای اینکه انتفاضه به ثمر بنشیند و اهدافش محقق شود باید تمامی توان ملت تجمیع شود و همه پیرامون انتفاضه جمع شوند. هیأت جبهه مردمی برای آزادی فلسطین نیز از آمادگی برای مشارکت در هر فعالیت ضد اسرائیلی و طرح مشترک برای مقابله با اشغالگر خبر داد.
تظاهرات گسترده «جمعه خشم سوم»
مردم فلسطین دیروز نیز برای سومین جمعه متوالی به خیابان‌ها آمدند و علیه تصمیمات اتخاذ شده درباره قدس دست به تظاهرات زدند. فلسطینی‌ها برای سومین جمعه متوالی، پس از اقامه نماز برای محکوم کردن تصمیم دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا علیه قدس به خیابان‌ها آمدند. هزاران نمازگزار فلسطینی پس از نماز جمعه در مسجدالاقصی، از سمت باب‌العامود خارج شدند و تظاهرات را آغاز کردند. همزمان این تظاهرات‌ها در شهرهای مختلف کرانه باختری مانند قلقیلیه، بیت‌لحم و الخلیل و غیره نیز برگزار شد. در برخی مناطق مانند بیت‌لحم درگیری‌هایی رخ داد و نظامیان رژیم صهیونیستی با گاز اشک‌آور سعی در متفرق کردن معترضان فلسطینی داشتند. مردم نوار غزه هم پس از نماز جمعه دست به تظاهرات زدند و برخی رهبران گروه‌های فلسطینی در این تظاهرات سخنرانی کردند. دو جوان فلسطینی که از جمله شرکت‌کنندگان در تظاهرات دیروز بودند، به ضرب گلوله نظامیان صهیونیست در نوار غزه به شهادت رسیدند و بیش از ۷۳ نفر دیگر در این تظاهرات زخمی شدند. همچنین هلال‌احمر فلسطین اعلام کرد طی درگیری‌ها در قلقیلیه در نزدیکی قدس ۲۴ فلسطینی زخمی شدند.

نسخه مناسب چاپ