محک
شکست سنگین!
ابوالقاسم قاسم زاده
بعد از آنکه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در رد مرکزیت قدس برای رژیم صهیونیستی با ۱۴ رأی موافق اعضاء، تنها با یک رأی مخالف (آمریکا) که آن را «وتو» کرد، مسکوت ماند و از دستور خارج شد، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ضد تصمیم ترامپ را درباره قدس با ۱۲۸ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۳۵ رأی ممتنع تصویب کرد. اگرچه تصویب این قطعنامه در مجمع عمومی ضمانت اجرایی ندارد، اما بصورت علنی آراء ۱۲۸ کشور را در این قطعنامه بصورت رسمی نشان داد. همه کشورهای مسلمان، دولت‌های اروپایی و کشورهای بزرگی چون روسیه، چین، هند و برزیل به این قطعنامه رأی مثبت دادند. روسیه تصویب قطعنامه در مجمع عمومی را شکست بزرگ برای ترامپ رئیس جمهور آمریکا نامید. چین و اتحادیه اروپا نیز ضمن اعلام شکست آمریکا توسط ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب قطعنامه را تحقیر ترامپ در جامعه ملل نامیدند.
در حالی‌که ترامپ و نماینده او در سازمان ملل قبل از تصویب قطعنامه تهدید کرده بودند که کمک‌های آمریکا به حامیان قطعنامه را قطع خواهند کرد، ترامپ گفت، «بسیاری از کشورهایی که از ما پول می‌گیرند، علیه آمریکا و اسرائیل موضع گرفته‌اند!» رئیس جمهور فرانسه گفت: «آمریکا خود را در جامعه ملل رد صلاحیت کرد.» جالب توجه اینکه برخی از تحلیلگران سیاسی در داخل اسرائیل و همچنین روزنامه مشهور آن، رأی سازمان ملل درباره قدس را سیلی محکمی به ترامپ و نتانیاهو خواندند. بازتاب این تصمیم‌گیری و تقابل کشورها با ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل را از خلال نوشته‌ها و مصاحبه‌های تحلیلگران و صاحب‌نظران سیاسی می‌توان به اختصار شمارش کرد.
۱ـ در آمریکا، اروپا و در داخل اسرائیل گروهی از تحلیلگران سیاسی که در میان آنها مسئولین و مدیران ارشد سیاسی و کشوری دیده می‌شوند، گفته‌اند، اقدام ترامپ در اعلام بیت‌المقدس به مرکزیت اسرائیل، نشان داد که او صلاحیت فرماندهی بین‌المللی در کاخ سفید را ندارد. تصمیم‌گیری‌های او برای آمریکا و دیگر کشورها (در مورد تصمیم‌گیری درباره قدس) برای اسرائیل هزینه‌ساز است. در حالی که به لحاظ زمانی هیچ ضرورتی برای اتخاذ چنین تصمیم‌گیری و اعلام اجرایی آن نبود، ترامپ یکباره آتش تقابل جدید در خاورمیانه و یکپارچگی مقابله از سوی همه دولت‌ها در کشورهای اسلامی به خصوص عربی در منطقه را علیه آمریکا شعله‌ور ساخت. اعلام تصمیم‌گیری رئیس‌جمهور آمریکا در عمل نتانیاهو را نیز به گرفتاری انداخته است. به‌طوری که در روزنامه‌های اسرائیل خطاب به نتانیاهو آمده است که او در آمریکا دولتی احمق (ترامپ) دارد که برای حماقتش مردم اسرائیل باید هزینه‌پرداز باشند!
بخش عمده از هزینه‌های شکست سیاست ترامپ در خاورمیانه بحران‌زده را مردم اسرائیل می‌پردازند زیرا نتانیاهو دست در دست ترامپ گذاشته است در حالی که دولت‌های بزرگ در جهان و به خصوص دولت‌های اصلی در اروپا (آلمان، فرانسه و انگلیس) نه تنها به چگونگی این سیاست آمریکا بلکه به روش‌های مدیریتی ترامپ درباره خاورمیانه نقد جدی و بسیار منفی دارند.
۲ـ «نه»ی قاطع جامعه جهانی در مجمع عمومی سازمان ملل به رئیس‌‌جمهور آمریکا، از یک سو انزوای او در روابط بین‌المللی و از سوی دیگر ضعف کارشناسان سیاسی و همراهان ترامپ در کاخ سفید را نشان داد. وتوی قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل آن هم در تقابل با ۱۴ عضو دیگر این شورا و چند روز بعد، شکست در مجمع عمومی سازمان ملل با مخالفت قاطع اعضای جامعه ملل، آبروریزی بزرگ برای رئیس‌جمهور آمریکا و کاخ سفید شد که فحاشی نماینده هندی تبار ترامپ، «هیلی» در سازمان ملل، آن را تشدید کرد. اگر ترامپ عاقل باشد، اولین گام برکناری «هیلی» نماینده بی‌کفایت خود در سازمان ملل است که اکنون رسانه‌ها و سیاستمداران سرشناس آمریکا آن را از ترامپ بعد از تجربه تلخ مجمع عمومی می‌خواهند.
۳ـ براساس اغلب نظرسنجی‌ها در آمریکا، سقف مقبولیت و محبوبیت ترامپ در میان مردم این کشور ۳۵ درصد شده است که نازل‌ترین سطح در مقایسه با بسیاری از رؤسای جمهور گذشته آمریکا است. اکنون تحلیلگران سیاسی از دو انزوای او همراه با نفرت، یکی در داخل آمریکا و دومی در جامعه ملل، یاد می‌کنند. همین دیروز که خبر غیررسمی سفر ترامپ به انگلیس منتشر شد اعتراض مردم و بسیاری از نمایندگان پارلمان انگلیس را دربر گرفت که نخست‌وزیر انگلیس نباید از ترامپ برای دیدار از لندن دعوت رسمی بعمل آورد. ترامپ در سراسر اروپا، فردی «روان‌پریش» خوانده می‌شود که برای صلح بین‌المللی خطرناک و غیرقابل پیش‌بینی است. روابط اروپا با آمریکا در سردترین شرایط قرار دارد که از بعد از جنگ جهانی دوم بی‌سابقه خوانده می‌شود. اغلب دولتمردان اروپایی روش «آشفته‌سازی» سیاسی ـ نظامی ترامپ در مناطق جهان و در صحنه بین‌المللی را برنمی‌تابند، زیرا بخش مهمی از هزینه سنگین این سیاست «آشفته‌سازی» بر دوش دولت‌های اروپایی قرار می‌گیرد. بر همین اساس اکنون در اروپا پرسیده می‌شود که چه ضرورتی در این مقطع زمانی ایجاب می‌کرد که ترامپ رئیس جمهور آمریکا بیت‌المقدس را مرکز اسرائیل اعلام کند و ادامه شهرک‌سازیهای یهودی‌نشین برای تغییر جغرافیای سراسر کرانه باختری را تائید کند؟ همین نارضایتی اروپایی‌ها موجب شد نتانیاهو به دیدار رئیس جمهور فرانسه و نخست‌وزیر انگلیس برود، اما در سفر سیاسی خود به اروپا با شکست مواجه شد.
۴ـ تجربه تلخ شکست در نیویورک برای سیاستمداران مسئول آمریکایی (از هر دو حزب) در کنگره، سنگین است. حزب جمهوریخواه از مدیریت ترامپ و همراهان بی‌تجربه او در کاخ سفید نگران است. آشکارا اختلاف وزارت خارجه و شخص وزیر خارجة آمریکا (تیلرسون) با مشاوران امنیتی ترامپ در کاخ سفید، موضوع روز محافل گوناگون از رسانه‌ای تا سیاسی در واشنگتن شده است.
دیروز برای پوشاندن شکست در مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل درباره بیت‌المقدس، قطعنامه‌ای تحریمی درباره کره شمالی از سوی کاخ سفید در شورای امنیت ارائه شد که به اتفاق آراء تصویب و نظر دولت ترامپ درباره تشدید تحریم‌های اقتصادی علیه کره شمالی تائید شده است. فعلاً همه تلاش‌ها در آستانه تعطیلات کریسمس به فراموشی بردن اخبار رد اعلام نظر ترامپ درباره بیت‌المقدس و شکست در سازمان ملل است. اگر حوادث مقابله با رژیم صهیونیستی که این روزها با کشتار فلسطینیان و یورش مسلحانه ارتش صهیونیستی ادامه دارد، تشدید شود و اوج گیرد، در کنار آن اعتراض‌های مردمی در کشورهای مسلمان و در اروپا و آمریکا ادامه داشته باشد، ترامپ و همراهان او در کاخ سفید دچار مشکلات جدیدی خواهند شد که در داخل آمریکا و در فضای بین‌المللی همچنان موضوع روز و برای رئیس‌جمهور آمریکا خبرساز خواهد شد.

نسخه مناسب چاپ