خودروهای فرسوده و غیراستاندارد بالاترین نقش را در تشدید آلودگی هوا دارند وخروج آنها از چرخه فعالیت می توانند به بهبود کیفیت زندگی در شهرها کمک کند.
به گزارش خبرنگارما، روند اسقاط خودروهای فرسوده به سبب کاهش تقاضای خرید گواهی اسقاط در بین تولیدکنندکان و واردکنندگان خودرو نسبت به آمار سال های گذشته به شدت تنزل یافته است و بیم آن می رود که ادامه فعالیت وسایل نقلیه فرسوده در شهرها موجب جهش مصرف سوخت و تشدید آلودگی هوا شود.
محمدمهدی طلایی عضو انجمن صنفی شرکت های اسقاط خودرو دیروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون فقط ۷۵ر۱۳درصد خودروهای فرسوده برنامه ریزی شده از رده خارج شده اند و مابقی همچنان در حال تردد هستند، گفت: هم اینک حداقل یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده در کشور تردد می کنند که هرگز برای طرح های بهبود کیفیت هوا مناسب نیست.
به گفته وی، ۷ر۷درصد خودروهای کشور فرسوده اند که این حجم خودرو فرسوده ۶۰ تا ۱۰۰ درصد بیشتر از خودروهای صفر کیلومتر سوخت مصرف می کنند و اسقاط آنها موجب صرفه جویی ۴۰۰ میلیون لیتر مصرف سالانه سوخت در کشور می شود.
طلایی با اشاره به اینکه خودروهای فرسوده ۵۰ برابر خودروهایی با استاندارد یورو۴ و ۲۲ برابر خودروهایی با استاندارد یورو۲ مصرف سوخت دارند، خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۹۳ بیش از ۳۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده در کشور اسقاط شد که کاهش ۱۳ هزار میلیارد ریالی در هزینه های اقتصادی را به همراه داشت.
وی تصریح کرد: اسقاط خودروهای فرسوده با اهداف کاهش مصرف سوخت، بهبود مبلمان شهری، کاهش سطح آلایندگی ها، افزایش ایمنی ناوگان حمل و نقل، افزایش بهره وری و بهبود مدیریت سیستم حمل و نقل کشور انجام می شود.
نامبرده با اظهار اینکه اکنون ۲۱۰ مرکز فعال اسقاط خودرو در سطح کشور وجود دارد که ظرفیت اسقاط آنها سالانه ۵ر۱تا ۲ میلیون دستگاه است، اضافه کرد: بین سال های ۸۵ تا ۹۵ تعداد یک میلیون و ۲۳۰ هزار خودرو فرسوده در سطح کشور از رده خارج شد، این آمار در سال گذشته به ۱۷۰ هزار خودرو رسید. همچنین برنامه سال ۹۶ از رده خارج کردن ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده بود اما به دلایلی تا امروز فقط برای ۱۱۰هزار دستگاه از این خودروها اجرایی شد.
وی گفت: دلیل نخست بسته شدن سایت ثبت سفارش خودروهای خارجی بود، در حالی که مصرف ۴۸۰ هزار گواهی اسقاط از این محل برای امسال پیش بینی شده بود.
عضو انجمن صنفی شرکت های اسقاط در ادامه این نشست با بیان اینکه در عمل بار نوسازی خودروهای فرسوده بر دوش واردکنندگان خودرو است، یادآوری کرد: هفت درصد خودروهای در حال تردد کشور وارداتی اند.
وی به از دست رفتن سهمیه ۱۸۰ هزار گواهی اسقاط در مناطق آزاد هم اشاره کرد که مقرر بود امسال اجرا شود ولی هرگز اجرایی نشد و ادامه داد: برای خودروهای تولید داخل با مصرف سوخت بالای ۵ر۸ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش هم مقرر بود به ازای شماره گذاری هر خودرو یک گواهی اسقاط صادر شود، اما وزیر صنعت، معدن و تجارت آن را لغو کرد.
طلایی یادآور شد: با توجه به اینکه خودروسازان داخلی هیچ مشارکتی در مقوله اسقاط خودروهای فرسوده نداشتند، ۱۴۰ هزار گواهی اسقاط از این محل از دست رفت. اکنون و به دلایل یاد شده، چهار هزار نیرو بطور مستقیم و ۲۰ هزار نیرو بطور غیرمستقیم در مراکز اسقاط خودرو کشور از کار بیکار شدند و با مسکوت ماندن این طرح، یک میلیون و ۳۵۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده در کشور در حال ترددند.
وی در ادامه به ارائه پیشنهاداتی به دولت برای خروج از این وضع پرداخت و افزود: استفاده از گواهی های اسقاط در شماره گذاری موتورسیکلت ها، استفاده از تخفیفات گمرکی خودروسازان، استفاده از آنها در واردات قطعات، استفاده یکسان از گواهی اسقاط خودروهای مختلف، استفاده از گواهی ها از سوی خودروسازان (برای خودروهای با مصرف بیش از ۵ر۸ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر)، اجرایی شدن مصوبه استفاده از گواهی اسقاط در مناطق آزاد، استفاده خودروهای عمومی و دیزلی از این گواهی ها و همچنین در نظر گرفتن بسته حمایتی از سوی دولت برای مراکز اسقاط، از جمله این پیشنهادات برای خروج از وضع موجود است.
عضو انجمن صنفی شرکت های اسقاط یادآوری کرد: در روزهای گذشته آلودگی هوای کلانشهرها بویژه تهران بی نظیر بوده که یکی از دلایل اصلی آن بسته بودن سایت ثبت سفارش خودروهای خارجی است؛ در نتیجه با مصرف نشدن گواهی های اسقاط به تعداد خودروهای فرسوده و در پی آن آلودگی هوا اضافه شده است.
همزمان با این کاهش قابل ملاحظه در اسقاط خودروهای فرسوده، سازمان ملی استاندارد از ابتدای هفته اخیر تصمیم گرفت از ادامه تولید ۲۵ نوع خودرو غیر استاندارد در کشور جلوگیری کند.
پیمان پیرایش مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی سازمان ملی استاندارد دیروز اعلام کرد: با اجرای فاز اول استانداردهای جدید اجباری خودرو از اول دی امسال، تولید و واردات برخی از خودروهای غیر استاندارد از جمله خودروهای MVM 315سدان،MVM 550، تیگو ۵، سایپا ۱۳۱ و سایپا ۱۳۲ دوگانه سوز، سایپا ۱۴۱ بنزینی و دوگانه سوز، آریو ۱۵۰۰ سی سی، پژو پارس با موتور XUM، وانت تک کابین و دو کابین مزدا و کارا ۱۷۰۰(بنزینی و دوگانه سوز)، آسا B 50F، لیفان ۶۲۰، لیفان X50، لیفان X60، جک J5، هیوندای i10و برخی از خودروهای سنگین جاده ای از دستور کار خودروسازان خارج شد.
وی گفت: با شروع اجرای استانداردهای جدید تأیید نوع خودرو، تولید تعدادی از خودروهایی که نتوانستند الزامات استانداردهای اجباری مربوطه را رعایت کنند، خاتمه یافت و از این پس شاهد تولید این خودروها نخواهیم بود.
پیرایش با تاکید بر اینکه برنامه اجرای استانداردهای جداگانه اجباری ایمنی عملکردی خودرو مطابق با آخرین تغییرات اتحادیه اروپا روزآمد و ابلاغ شده است، گفت: سازمان ملی استاندارد ایران در انجام رسالت خود مبنی بر تدوین و به روز رسانی مستمر استانداردها، همواره تلاش دارد در تدوین استانداردهای حوزه خودرو از استانداردها و مقررات فنی مورد استفاده در کشورهای پیشرو و صاحب فناوری در صنعت خودرو و همچنین استانداردهای معتبر بین المللی و منطقه ای استفاده کند.
وی با بیان اینکه استانداردهای تأیید نوع خودرو از اول دی ۱۳۹۶ برای تمام تولیدات و واردات خودرو لازم الاجراست، افزود: اجرای این استانداردها برای تولید کنندگانی که پیش از این از سازمان ملی استاندارد ایران گواهینامه تأیید نوع دریافت کرده اند، مطابق برنامه زمان بندی تعیین شده در دست اقدام است و با توجه به این زمان بندی، الزامات استانداردهای مورد نظر در چارچوب کنترل های تطابق تولید (COP) توسط سازمان ملی استاندارد ایران آغاز شده است.
مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد صنایع فلزی سازمان ملی استاندارد افزود: گواهینامه تایید نوع خودرو آن دسته از خودروسازانی که در تولید محصول خود الزامات استانداردهای جدید را رعایت نکنند، تمدید نخواهد شد.
وی ادامه داد: سازمان ملی استاندارد ایران خواستار ارائه برنامه دقیق خودروسازان درباره اقدامات لازم برای ارتقای مدل های خودرویی و انطباق آنها با الزامات استانداردهای جدید است و اجرای این برنامه ها را به منظور بررسی دقیق تطابق مدل های تولیدی یا وارداتی با استانداردهای تأیید نوع به صورت جدی پیگیری خواهد کرد.
گزارش خبرنگار ما حاکیست، انتشار لیست خودروهای غیر استانداردی که تولید آنها از این پس ممنوع است، موجب اختلال در برنامه ریزی تولیدی صنایع خودروسازی داخلی شده و تولید کنندگان به بهانه های مختلف درصدد تداوم تولید و عرضه این محصولات غیر استاندارد هستند.
شرکت کرمان موتور دیروز در واکنش به دستور توقف خط تولید ۵ محصول فاقد استاندارد خود اعلام کرد که این مصوبه را دریافت نکرده و تولید انها همچنان ادامه داد.
گروه خودروسازی سایپا هم با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که مجوز شمارهگذاری آریو ۱۵۰۰ تا دی ۱۳۹۷ اخذ شده و تولید این خودرو همچنان ادامه می یابد.
شرکت مدیران خودرو هم طی اطلاعیه ای به خبر توقف تولید برخی محصولات این شرکت توسط سازمان استاندارد واکنش نشان داد و اعلام کرد: تمام خودروهای تولیدی این شرکت منطبق با استانداردهای روز کشور در حال تولید هستند.
اسقاط خودروهای فرسوده ۴۰۰ میلیون لیتر مصرف سوخت را کم میکند