تیم مذاکره کننده هستهای ایران قدم اول را بسیار خوب برداشته و ادامه مذاکرات آنها با گروه ۱+۵ باید با پشتیبانی و دلگرمی باشد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیشب در کنگره ملی حماسه اقتصادی و نقش متخصصان در دولت جمهوری اسلامی ایران با بیان این مطلب و با اشاره به موضوع حماسه اقتصادی گفت: دست ما از لحاظ اسناد بالادستی برای پیشرفت و توسعه پر است. ما سند چشمانداز ۲۰ ساله را داریم که از سوی مقام معظم رهبری امضاء و ابلاغ شده است. همچنین این سند با تلاش مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه و تدوین شده که نشان میدهد حرکت دانش محوری در این سند بنیادی است.
وی افزود: البته برای دسترسی به توسعه اقتصادی باید دانش ایجاد کنیم و این کار به منابعی نیاز دارد.
مجلس باید مقررات مناسب را تدوین کند و دولت هم مدیریت شایستهای بر حرکتهای دانشمحور داشته باشد.
وی گفت: اگر بخواهیم مشکل تحقق توسعه اقتصادی را بازگو کنیم مهمترین مساله در وهله نخست، تحریم اقتصادی است و در وهله دوم، مدیریتهای نامناسب که تحریمها را اضافه کرد.
اگر شعاری نخواهیم صحبت کنیم، حل مشکل توسعه اقتصادی در گرو حل تحریمهاست. البته دولت اولین قدم را برای حل تحریمها بسیار خوب برداشت. هرچند منتقدینی هم دارد، اما نمیتوان به منتقدان دولت خرده گرفت. باید توجه داشت گامی که برداشته شده گام کوچکی نیست. طرفهای ما قدرتهای جهانی هستند و تحریمهایی که با آن روبهرو هستیم، در شورای امنیت توسط قدرتهای بزرگ وضع شده است.
آیتالله هاشمی افزود: بنابر این مذاکره برای رفع تحریمها کار بسیار بزرگی است. مذاکره با گروه ۱+۵ باید توسط یک دولت آن هم دولت متخصص و دیپلمات انجام شود و مقام معظم رهبری دستور دادند که باید از این تیم حمایت کنیم.
وی گفت: این مذاکرات بسیار پیچیده و یک معادله چند وجهی هستند.
تیم مذاکره کننده ما در پرونده هستهای باید احساس پشت گرمی کند نه اینکه از آنها انتقاد نکنیم، ولی به هر حال باید قبول داشته باشیم که تلاش آنها جهاد بزرگی است.
نامبرده همچنین اظهار داشت: با تجاربی که من دارم حرکتی که آنها آغاز کردهاند و کاری که پیش رو دارند، کار بسیار بزرگی است.
وی اضافه کرد: هم اکنون مجلس سنای آمریکا در حال تکمیل قدم آخر تحریمهاست که البته با شروع مذاکره ایران با ۱+۵ خوشبختانه حرکت آنها متوقف شده است و رئیس جمهوری آمریکا مقابل نمایندگان سنا ایستادگی میکند.
همین که رئیس جمهوری آمریکا میگوید طرح مجلس سنا را وتو خواهد کرد، نشان میدهد که آنها فهمیدهاند تحریم ایران به نفع آنها و جهان نیست بنابر این کاری که تیم مذاکره کننده ما انجام داده، کار بزرگی است و همه باید از آن مراقبت کنند.
رئیـس مـجـمـع تشـخیـص مصلحت نظام گفت: آنها باید تلاش کنند در مذاکرات منافع جمهوری اسلامی ایران را به باد ندهند که شرط مهم آن انسجام داخلی و پشتیبانی از آنهاست.
وی افزود: اسرائیل و لابی اسرائیل هم خواستار شکست این مذاکرات هستند. حرکتهای مذبوحانه آنها در عراق، فلسطین، سوریه، مصر، یمن، پاکستان و افغانستان منطقه را درگیر تنشهای زیادی کرده است. دنیا باید بداند ایران وزنه بزرگی است که اگر مانع تلاش ما نشوند، نقطه قابل اتکایی برای حفظ امنیت منطقه هستیم. ولی برخی میخواهند ایران را منزوی کنند چرا که ایران بسیار قدرتمند است و بین دو اقیانوس نفت شمال و جنوب قرار دارد که درک این مساله باعث میشود منطقه روی امنیت به خود ببیند.
آیتالله هاشمی گفت: ما تجربه طولانی در مسائل بینالمللی داریم و من قول میدهم که گام اول دولت که بسیار خوب برداشته شده است، چنانچه مراقبت شود، اثربخش خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: من امیدوارم غرب از خودش بیاعتمادی نشان ندهد و به امنیت منطقه خاورمیانه توجه داشته باشد. باید آنها مطمئن باشند که اگر ایران بخواهد نقش خودش را ایفاء کند، امنیت منطقه به طور کامل برقرار میشود.
وی همچنین با اشاره به برنامه سند چشمانداز توسعه که یک برنامه دانش بنیان است، گفت: این بنیاد دانش چیزی جز دانشمندان، پژوهشگران و متخصصان کشور نیست. البته من در جریانم که وضع بودجه کشور مناسب نیست تا میدان فعالیت را برای متخصصان باز کند و سیستم بانکی قادر نیست طرحهای دانش بنیان را پشتیبانی مالی کند. اما باید بدانیم اگر میخواهیم واقعاً حماسه اقتصادی داشته باشیم و به رتبه اول منطقه برسیم باید به این فعالیتها اهمیت دهیم. هرچند که در این سالها در رتبههای منطقهای نه تنها هیچ جلو نرفتهایم، شاید کمی هم عقب رفته باشیم.رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر غربیها حسن نیت داشته باشند و بخواهند دوستانه مشکل هستهای ایران را حل کنند، کار سخت و طولانی نیست آنها میگویند به شما اعتماد نداریم، ولی رهبر ما مکرراً فتوا داده که ما در پی ساخت سلاحهای کشتار جمعی نیستیم. حتی پیشنهاد شده که فتوای رهبر به عنوان یک سند قابل اتکاء در سازمان ملل متحد ثبت شود.
وی اضافه کرد: ما تعهداتی را امضاء کردهایم که به آن پایبندیم و آمادگی داریم هر مکانی را که آژانس برای بازرسی نیاز دارد، در اختیارشان بگذاریم. دولت و رهبر ما از اعتمادسازی با جامعه جهانی ابا نمیکند اگر مذاکرات سریعا به نتیجه برسد و روند کار از ۲۰ ژانویه شروع شود، راه دسترسی ما به منابع مالی که در خارج محبوس شده است، آسان میشود.
مشکلات صنعت ۴ ماهه حل نمی شود
در این کنگره همچنین وزیر صنعت با اشاره به اینکه یکی از اهداف اصلی این وزراتخانه افزایش سهم صادرات غیرنفتی به ۸۰ درصد از کل صادرات کشور است، گفت: رفع موانع پیش روی صنعت در چهار ماه ممکن نیست .
محمدرضا نعمتزاده اظهار داشت: در اینجا نمیخواهم از آمار و ارقام سخن بگویم اما این نکته را باید متذکر شوم که به جز در حوزه توسعه علم نتوانستهایم به آمار مناسبی دست پیدا کنیم. بر همین اساس اکثر شاخصهای کشور رو به افول است که این روند نزولی طی دو سال اخیر تشدید شده است.
وی با اشاره به اینکه کشور در حوزه توسعه کسب و کار اقتصادی از میان ۱۷۸ کشور دنیا در سال گذشته رتبه ۱۴۵ و امسال رتبه ۱۵۲ را کسب کرده است، افزود: این آمار نشان از آن دارد که باید تلاش ویژهای را برای جلوگیری از روند نزولی کاهش شاخصهای اقتصادی به کار گیریم. در حوزه صنعت هم برای اولین بار رشد منفی ۱۲.۷ درصدی را تجربه کردهایم که این رقم در شش ماهه نخست امسال ادامه پیدا کرده وهمچنین در سایر شاخصهای اقتصادی همانند اشتغال صنعتی سال گذشته منفی ۳۶ درصد کاهش رتبه را تجربه کردهایم که این میزان شایسته کشور ایران به هیچ عنوان نیست.
نعمتزاده، همت، خواست و امید را ۳ عنصر کلیدی برای تحقق حماسه اقتصادی در کشور دانست و با تاکید بر اینکه برای تسریع در تحقق اهداف اقتصادی کشور باید دو مسئولیت اساسی دولت و مردم به صورت شفاف روشن شود، اظهار داشت: رفع قوانین و مقررات دست و پاگیر باید در اولویت تصمیمات دولت قرار گیرد به نحوی که حاکمیت باید کلان نگری را در اولویت کاری خود قرار داده و با این دیدگاه به تغییر شرایط اقتصادی کشور همت گمارد.
وی همچنین روانسازی ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی و بخش خصوصی را دیگر برنامه اصلی پیش روی مسئولان کشور دانست و گفت: مردم هم در این مسیر باید با حمایت از تولید داخل اقدامات موثری را برای تحقق اهداف اقتصادی کشور انجام دهند.