رئیس جمهوری گفت: جمهوری اسلامی ایران امروز پرچمدار مقابله با خشونت و افراطی گری در جهان است.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز گذشته در نخستین نشست استانداران با اشاره به شرایط ویژه امروز، گفت: این پیشتازی در مقابله با خشونت و افراطی گری آثار تحقق حماسه سیاسی و انتخابات ۲۴ خرداد است.
روحانی با بیان این که طرح مقابله جهانی با خشونت و افراطی گری که پیشنهاد ایران بود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اجماع به تصویب رسید، گفت: ایرانی را که متهم می کردند در پی خشونت، افراطی گری و یا حتی حامی تروریسم است ،همچنان که قبل ها به دروغ القا می کردند، پرچمدار مبارزه با خشونت و افراطی گری در جهان شد.
شرایط آغاز به کار دولت
رئیس جمهوری در بخش دیگری از سخنانش گفت: کمتر سابقه داشته که شرایط اقتصادی کشور در شرایط رکود تورمی باشد که هم تورم بالای ۴۰ درصد باشد و هم رشد اقتصادی منهای ۵٫۸، این دو تواما در تاریخ ایران بی سابقه بوده است. جز یکی دو سال که شرایط خاصی بر کشور حاکم بوده است.
و ی با بیان این که ما در یک شرایط خاصی کشور را تحویل گرفتیم، افزود: تورم بالای ۴۳ درصد، بیکاری، جامعه ای که فضای کسب و کار خوبی در آن مشاهده نمی شد، فقدان آرامش و ثبات هم در بخش اقتصادی و هم در بخش سیاسی و هم در بخش سیاست خارجی.
روحانی تاکید کرد: نه ثباتی در قیمت ارز بود و نه در قیمت طلا ونه در قیمت مسکن و زمین ثبات وجود داشت. شرایط کاملا بی ثبات بود و هیچ سرمایه گذاری نمی دانست که سه ماه دیگر، حتی یک ماه دیگر و گاهی حتی یک هفته دیگر شرایط اقتصادی کشور چگونه خواهد بود.
رئیس جمهوری با بیان این که کار اصلی و بزرگ را ملت بزرگ ایران انجام دادند، اظهار داشت: مردم در انتخابات مهم ۲۴ خرداد حماسه را آفریدند و تدبیر مقام معظم رهبری به ظهور پیوست.
روحانی، گفت: مردم و وجدان عمومی جامعه به خوبی احساس کردند که شرایط کشور و انقلاب چیست و آینده کشور چه خواهد بود .
وی تاکید کرد: دولت مطمئن است اکثریت قاطع مردم حامی دولت خواهند بود و از سر و صدای چند نفر و چند درصد نباید بهراسیم و نمی هراسیم. ما آمده ایم تا آبرو و حیثیت خود را فدای این ملت عزیز کنیم.
رئیس جمهوری با تاکید بر این که دولت در شرایط ویژه کار خود را آغاز کرد، اظهار داشت: حتی زمان جنگ و سال های اولیه انقلاب که در همه این مراحل حضور داشتم و مسئول بودم، در هیچ زمانی شرایطی سخت تر از این شرایط که این دولت شروع به کار کرد، نداشته ایم.این شرایط کاملا بی سابقه بوده است.
رئیس جمهوری اظهار داشت: شکاف میان دولت و ملت، تضعیف شدید سرمایه اجتماعی، وضع سیاست خارجی، وضع اقتصادی و همچنین شرایط تحریم، آسیب های شدید اجتماعی و آسیب پذیری های فراوان ، شرایط حقوق شهروندی و شرایط اقلیت های قومی و مذهبی و نحوه تعامل جناح ها و احزاب سیاسی از مشکلات پیش روی دولت بود.
تحقق منافع ملی
وی اضافه کرد: این دولت، دولتی است که آماده فداکاری برای تحقق منافع ملی است. تمامی دوستان ما در منطقه و همه سیاستمدارهای برجسته دنیا توافق اخیر ما با گروه ۱+۵ را تحسین کردند و این را قدم بسیار مهمی برای گشودن راه هسته ای در روابط خارجی پذیرفتند.
رئیس جمهوری یادآور شد: البته عده ای هم هستند که ممکن است خوشحال نباشند. ما به آنها کاری نداریم. برای ما اول رضای خدا مهم است و بعد رضای عامه مردم. بقیه چیزی نیست.
روحانی گفت: ضمنا یادمان باشد که از نقد و انتقاد نباید بهراسیم و ناراحت شویم بلکه باید اجازه دهیم هرکسی نقدی دارد، مخصوصا اگر نقد سالم، سازنده و دلسوزانه است، آن را مطرح کند و این بهترین کمک است. حتی اگر اهداف دیگری هم پشت نقد پنهان شده باشد، این دولت به راحتی آن را تحمل خواهد کرد .
وی افزود: احزاب و گروه ها خواهند دید که آستانه تحمل این دولت بسیار بالاتر از آن است که آنها قادر باشند به این راحتی دولت را در مسیر عصبانیت قرار دهند. البته من فعلا این بحث را باز نمی کنم اما دولت در عمل نشان خواهد داد که آستانه تحمل بالایی خواهد داشت و البته هرجا ضروری باشد مسائل کشور را مستقیم با مردم در میان خواهد گذاشت.
سیاست خارجی و وضع اقتصادی
رئیس جمهوری در ادامه سخنانش بار دیگر به موضوع سیاست خارجی پرداخت و گفت: در سیاست خارجی امروز شاهد گشایش اولیه هستیم. ما نه خیلی خوشبین هستیم و نه خیلی بدبین . باید واقعیت ها را ببینیم و تحلیل هایمان هم بر مبنای واقعیت ها باشد . امروز شرایط ما در سیاست خارجی با چند ماه گذشته و قبل از این دولت بسیار بسیار متفاوت است.
وی در ادامه به موضوع اقتصاد پرداخت و گفت: در بخش اقتصاد در شرایطی بودیم که فکر می کردیم شکستن تورم و رکود به این آسانی امکانپذیر نخواهد بود .
.روحانی گفت: نخستین هدف ما این بود که تورم و رشد تورم را مهار کنیم و این کار به شکر خدا تا امروز به خوبی انجام شده و حتی مقداری بالاتر از سطح توقع اولیه توانسته ایم در این زمینه پیش برویم .این که تورم نقطه به نقطه از ۴۳ درصد به ۲۸ و هشت دهم درصد رسیده است، یعنی بیش از ۱۴ واحد درصد کاهش پیدا کرده ، این موفقیت بزرگی برای راه و روش اقتصادی دولت است. رئیس جمهوری ادامه داد: این که ما می بینیم آمار اخیر نشان می دهد رشد بیکاری کاهش پیدا کرده نشان موفقیت دولت است.امروز بازار دارای ثبات نسبی و آرامش نسبی است و این علامت موفقیت دولت است. نرخ رشد نقدیندگی کاهش پیدا کرده و مهار شده است و این هم نشانه دیگری برای موفقیت دولت در بخش اقتصاد است. در بخش مسائل اجتماعی هم شاهد آرامش نسبی هستیم. هدف ما این است که کشور را از حالت تنش، خشونت و افراط به طور کامل خارج کنیم.
منشور حقوق شهروندی
رئیس جمهوری با یادآوری این که در قدم اول، منشور حقوق شهروندی تدوین و به جامعه عرضه شد، گفت: پیشنهادهای بسیار زیادی در این باره رسید و من از استقبال گسترده مردم متعجب شدم، وقتی من در مصاحبه رادیو تلویزیونی اعلام کردم که الان پیش نویس حقوق شهروندی روی سایت قرار می گیرد آن چنان هجومی از سراسر کشور به این سایت شروع شد که سایت نمیتوانست جواب دهد این نشان آن است که مردم می خواهند حقوق شهروندی تحقق یابد.
روحانی گفت: حقوق شهروندی در قدم اول اجرای فصل سوم قانون اساسی است، تمامی شهروندان ایرانی از نظر حقوق شهروندی با هم برابر و مساوی هستند و هیچ کسی بر فرد دیگری ارجحیت نخواهد داشت، همه باید در برابر قانون و فرصت های اجتماعی احساس تساوی داشته باشند.
رئیس جمهوری با بیان این که نخستین قدم عدالت اجتماعی فرصت برابر برای همه مردم است، ادامه داد: زنان ما باید این باور و این احساس را به طور کامل در زندگیشان لمس کنند که جنسیت معیاری برای امتیاز فردی بر فرد دیگرنیست.
روحانی یادآور شد: گفتم در شرایط مساوی برای انتخاب معاونان و مدیران کل، اگر خانم وآقایی شرایط مساوی دارند ترجیح بر خانم است به دلیل این که بی عدالتی های سال های گذشته را بتوانیم در سال های بعد قدم به قدم جبران کنیم.
رئیس جمهوری با بیان این که اقلیت های قومی باید مورد توجه ویژه ما قرار گیرند، تاکید کرد: در ایرانی بودن میان این قوم و آن قوم هیچ تفاوتی وجود ندارد، هیچ تفاوتی میان فارس، کرد، ترک، ترکمن، بلوچ، لر و عرب و دیگر اقوام در کشور ما وجود ندارد .
روحانی، تصریح کرد: همه ایرانی و در پناه جمهوری اسلامی ایران هستند و زیر پرچم قانون اساسی وحقوق همه آن ها باید محفوظ باشد، زمینه فعالیت و رشد را برای همه آن ها باید آماده کنیم و همه ایرانی ها باید به ایرانی بودنشان افتخار کنند.
رئیس جمهوری با بیان این که بخشی از کار منشور حقوق شهروندی بر دوش شما استانداران محترم است، ابراز امیدواری کرد متن منشور تا پایان سال نهایی شده و در اختیار استانداران قرار داده شود.
روحانی تاکید کرد: باید به مردم بیاموزیم، افراد داوطلب را پیدا کنید، دانشجویان، معلمان، فرهنگیان ، اساتید، علما، روحانیون، ائمه جمعه و جماعات به مردم آموزش دهند، مر دم باید از حقوقشان مطلع باشند.رئیس جمهوری تاکید کرد: نباید بگذاریم فضای جامعه ما امنیتی شود. فضای جامعه ما باید فرهنگی، سیاسی و اقتصادی باشد.
هدفمندی یارانه ها
رئیس جمهوری ادامه داد: نکته ای که می خواهم بر آن تاکید کنم، بحث هدفمندی یارانه ها است، موضوعی که در هفته های گذشته در رسانه ها بسیار راجع به آن بحث و صحبت می شد و گاهی برخی از مباحث مردم را نگران می کند.
روحانی گفت: دولت قبل برای این که اقشار مختلف مردم را شناسایی کند، دچار مشکل شد البته مشکل هم هست، اکنون که ما می خواهیم این کار را انجام دهیم می بینیم که چقدر سخت و مشکل است.
رئیس جمهوری خطاب به استانداران گفت: اولا به مردم توضیح دهید که یارانه برای دوران گذاری است که کشوری می خواهد از یک وضع اقتصادی سوبسیدی به یک وضع اقتصادی سالم برسد، در این مسیر برای این که زندگی اقشار آسیب پذیر زیر دست و پای این تحولات آسیب نبیند و خرد نشود، نیاز به کمک دارند پس یارانه برای اقشار آسیب پذیر است. اگر مردم خودشان داوطلب می شدند، کسانی که نیاز نداشتند، اعلام می کردند که یارانه نمی خواهند، کمک بزرگی بود، دولت در این زمینه تصمیماتی اتخاذ خواهد کرد.
روحانی ادامه داد: اگر می خواهیم یارانه پرداخت کنیم آیا همه اقشار به یک اندازه دریافت کنند یا هر که آسیب پذیرتر است، باید دریافتی بیشتری داشته باشد؟ این هم بحث بعدی است اما شناسایی دهک ها و این که چگونه افراد در این دهک ها قرار می گیرند، کار سختی است که اینجا استانداران می توانند به ما کمک کنند.
وی ادامه داد: ممکن است در زمینه یارانه گامی برداریم که تکمیل آن نیاز به مکمل هایی داشته باشد که در ماه های بعد تصمیم بگیریم و در آن زمینه استانداران باید به ما کمک کنند، یک بخش آن این است که چگونه دهک ها را شناسایی کنیم؟
رئیس جمهوری اضافه کرد: نکته دیگر این است که این یارانه متناسب با درآمدی که از منابع مصوب قانونی دریافت می کنیم، باشد، یعنی قیمت حامل های انرژی. نه این که یارانه را به گونه ای پرداخت کنیم که هر ماه با کسری مواجه شویم یک سوم آن را از منابع دیگر برداشت کنیم که از نظر ما این برداشت درست نبوده و در چارچوب قانون نیست.
روحانی تصریح کرد: نکته سوم این است که یارانه نقدی برای کسانی که باید یارانه بگیرند، قطع نخواهد شد. شایعاتی که مدام مطرح می شود که دولت می خواهد یارانه نقدی ندهد و به جای آن یارانه کالایی دهد. باید بگویم که ممکن است دولت سبد کالایی هم دهد اما نمی خواهد یارانه نقدی را قطع کند. رئیس جمهوری با بیان این که هنوز پنج ماه از عمر دولت نگذشته است، ادامه داد: برخی فکر می کنند ما چند سال است که تشکیل دولت داده ایم و به گونه ای صحبت می کنند که دولت آن کار را هم هنوز انجام نداده است .
پرداخت های نقدی چهاربرابر هزینه های دولت
وزیر امور اقتصادی و دارایی در سخنانی در این اجلاس از ۸۰ هزار میلیارد تومان مطالبات معوق بانکی خبر داد و گفت:اکنون حدود چهار برابر هزینه های دولت صرف پرداخت های نقدی یارانه ها و مسکن مهر می شود.
علی طیب نیا با بیان این که در دولت قبلی ۴۲۰۰ هزار میلیارد تومان اسکناس از سوی بانک مرکزی منتشر شد، اظهارداشت: دولت یازدهم برای مسکن مهر توانست به شکل چشمگیری نقدینگی را کاهش و نرخ تورم را یک درصد کاهش دهد.وی تاکید کرد: در این چند ماه عمر دولت یازدهم منابع سرمایه گذاری از طلا، املاک و مستغلات به سمت سرمایه گذاری در تولید سوق یافت.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: اگر می خواهیم رشد اقتصادی منجر به تورم نداشته باشیم باید عرضه را افزایش دهیم از این رو رئیس جمهوری ابتدا دستور حل موانع تولید را صادر کرد.
طیب نیا ادامه داد: در سال های اخیر، ذخیره بخش سرمایهگذاری کاهش یافته است و شرایط رکود و نرخ تورم، کشور را در وضع ویژه ای قرار داده و سیاست های دولت را برای سرمایه گذاری با مشکل روبرو کرده است.
وی یادآور شد: در سالیان گذشته به دلیل سیاست های خارجی و داخلی اقتصاد کشور دچار مشکل شده و این موضوع به دلیل برداشت های نادرست انجام شده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: برداشت های نادرست از فعالیت های بانک مرکزی سبب رشد نقدینگی شد که این امر افزایش رشد اقتصادی را به دنبال نداشت.
طیب نیا اظهار داشت: دولت در سال های گذشته برای مقابله با تورم مجبور به افزایش واردات شد که این اقدام هم وابستگی به خارج را به همراه داشت.
وی تصریح کرد: میزان وابستگی به خارج همزمان با تشدید تحریم ها در سال های اخیر سبب شده است که منابع بودجه عمومی کاهش یابد و در نتیجه تحریم ها تاثیرگذارتر باشند، کشور با شرایط دشوار روبه رو شود و نرخ تورم افزایش یابد.
طیب نیا افزود: با توجه به کمبود منابع حدود ۹هزار میلیارد تومان دولت هزینه عمرانی را کاهش داده است.
معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری هم دیگرسخنران این جلسه بود. وی گفت: با وجود کاهش اعتبارات جاری در بودجه سال ۹۳، استان ها از ۲۱ درصد رشد اعتبارات هزینه ای در سال آینده برخوردار خواهند بود. محمدباقر نوبخت ، افزود: سال ۹۳ چهارمین سال برنامه پنجم توسعه است و ما باید آنچه را که قانونگذار تبیین کرده محقق کنیم.
وی اظهار داشت: همچنین تلاش می کنیم نرخ تورم حدود ۴۰ درصدی که دولت در ابتدای فعالیت خود با آن مواجه بود را تا پایان سال ۹۳ به زیر ۲۵ درصد کاهش دهیم.
نوبخت ادامه داد: درباره بدهی پیمانکاران هم تلاش ما این است که بتوانیم از اوراق خزانه ارزی که حدود شش هزار میلیارد تومان دراختیار داریم برای باز پرداخت تعهدات پیمانکاران استفاده کنیم. کمتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان به پیمانکاران بدهی داریم که بخش عمده آن تا پایان سال پرداخت خواهد شد.