در بیشتر فعالیتهای انسانی مقادیر قابل توجهی از انواع زباله و مواد زائد تولید میشوند و اکنون که جمعیت زمین افزایش چشمگیری پیدا کرده بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد که تمامی این زبالهها به روشی صحیح مدیریت، بازیافت یا معدوم شوند.
اگر یک ظرف پلاستیکی با زبالههای دیگر ترکیب شود، دیگر قابل بازیافت نیست و امکان استفاده دوباره از آن از بین میرود. بنابراین با جداسازی درست زبالهها در منزل، برخی از زبالههای خاص را میتوان بازیافت کرد و به شکلی جدید مورد استفاده قرار داد.
برای این منظور در بسیاری از کشورها و مناطق شهری سطلهای مخصوص تفکیک زباله در نظر گرفته شدهاست که زبالههای قابل بازیافت و غیرقابل بازیافت در ظروف مجزای مخصوص جمعآوری زباله جداسازی میشوند اما با وجود این اقدامات هنوز در بسیار از کشورها و حتی شهرهای بزرگ مردم توجه چندانی به این نکته مهم برای حفظ پاکیزگی محل زندگی و سلامت خود ندارند و به همین دلیل بدون فرهنگسازی مناسب و اطلاعرسانی عمومی دستیابی به نتیجه مطلوب در این زمینه امکانپذیر نخواهد بود. فرهنگ سازی برای تفکیک زباله به طراحی های خاص و مشوق هایی هرچند کوچک نیاز دارد.
در ایرلند سطلهای تفکیک زباله حاوی چهار مخزن طراحی شده است که روی هر یک تصویر نوع زبالهای که باید داخل آن ریخته شود، نشان داده شده است.
در استرالیا دو سطل زباله برای تفکیک زبالههای تر از زبالههای خشک و قابل بازیافت در نظر گرفته شده اما با این حال به گونهای طراحی شده که تمامی زبالههای قابل بازیافت در یک مخزن ریخته میشوند.
در ژاپن ورودی سطلهای زباله متناسب با نوع زباله طراحی شده و لازم نیست هنگام جداسازی پسماندها دقت زیادی صورت گیرد.
در شهر «نیوکاسل آپون تاین» در شمال شرق انگلیس نیز مخزنهای تفکیک زباله با رنگآمیزی و شکلهای دقیق طراحی شده که این شیوه طراحی در جذب افراد برای استفاده از آنها بسیار موثر بوده است.
بوراس، در سوئد که سیستم تفکیک زباله خود را با قوانین خاص خود دارد، به شهر بدون ضایعات شهرت یافته است. به این ترتیب که زباله های مواد غذایی مانند پس مانده های غذا و میوه و سبزی برای تولید بیوگاز فقط در کیسه های نایلونی مشکی و زباله های قابل اشتعال و غیرقابل بازیافت مانند پاکت نامه، منسوجات، پوشک، فضولات حیوانات خانگی، گلوله های خاک رس، تفاله قهوه و دستمال کاغذی برای تولید گرمایش، سرمایش و الکتریسیته مورد نیاز محلی فقط در کیسه های نایلونی سفید قرار داده می شوند. حدود ۸۰ پایگاه بازیافت اتوماتیک در سراسر این شهر قرار دارد که شهروندان می توانند روزنامه و شیشه، کاغذ، بسته بندی های فلزی و پلاستیکی را به آنجا ببرند.
code