سرویس خارجی: نشست رهبران کشورهای ۲۰ اقتصاد بزرگ دنیا موسوم به «جی ۲۰» در شهر «بوینس آیرس» آرژانتین در میان هیاهوی گسترده رسانه ای و خبری جهان در حالی آغاز به کار کرد که بی توجهی مقامات این کشورها به حضور ولیعهد سعودی در این اجلاس به دلیل جنایت وی و قتل «خاشقجی»، «بن سلمان» را بیش از پیش در حاشیه و انزوایی سخت قرار داد و آن را به سوژه ای برای خبرگزاری ها و رسانه های دنیا تبدیل کرد.
رهبران ۲۰ اقتصاد صنعتی بزرگ جهان موسوم به «جی ۲۰»، نشست خود در «بوینس آیرس»، پایتخت آرژانتین را برگزار کردند. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، این نشست زیر سایه تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین و مناقشات دیگر از جمله رویارویی اخیر کشتیهای اوکراینی و روسیهای در تنگه «کرچ» و همچنین افزایش فشارهای جهانی بر «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان به دلیل قتل «جمال خاشقجی»، روزنامهنگار منتقد عربستانی برگزار شد.
این در حالی است که بر اساس گزارش رسانه های جهان، این نشست کاملا تحت تاثیر جنایت اخیر «بن سلمان»، ولیعهد عربستان در قتل فجیع «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار منتقد سعودی در استانبول ترکیه قرار داشت و برخورد ها و نگاه های معنادار مقامات و رهبران دنیا بر سر «بن سلمان» همچنان در این نشست بین المللی نیز سنگینی می کرد و برخی از رهبران شرکت کننده در نشست «جی ۲۰» از دیدار با وی خودداری کردند.به گفته منابع خبری، در پی جنجال گسترده به دلیل حضور «محمد بن سلمان» در اجلاس بینالمللی گروه ۲۰ به دلیل قتل جمال خاشقجی حضور او در این اجلاس بیحاشیه نبود به طوری که او در جریان گرفتن عکس جمعی رسمی رهبران و شخصیتهای برجسته در اجلاس گروه ۲۰ در بوئنوس آیرس آرژانتین مورد بیتوجهی کامل مقامات و رهبران بزرگ جهان قرار گرفت و در حاشیه ماند.
این منابع گفتند: با افتتاح اجلاس سران گروه ۲۰ در بوئنوس آیرس ، نگاهها متوجه حضور ولیعهد سعودی بود و دوربینهای عکاسان روی تعامل و برخورد رهبران و مقامات جهان با او متمرکز بودند؛ منابع خبری افزودند: رهبران جهان او را که در گوشه سکوی محل گرفتن عکس سران قرار داشت، مورد بیاعتنایی قرار دادند و به همین دلیل این حاکم دوفاکتوی سعودی به سرعت بدون هیج دست دادنی و صحبتی با هیچ یک از مقامات، سکوی محل گرفتن عکس سران شرکت کننده در اجلاس را ترک کرد.
منابع خبری اظهار کردند، براساس پروتکل تنظیم شده ، آرژانتین عمدا «بن سلمان» را در گوشه سکوی محل گرفتن عکس یادگاری قرار داده بود تا بقیه رهبرانی که تمایلی به عکس با او ندارند ، در کنار او نباشند.این در حالی است که حتی در دیدارهای اندک برخی رهبران با «بن سلمان» نیز آنها تنها به شکایت و انتقاد از اقدامات سرکوبگرانه وی سخن گفتند و بر لزوم شفافیت ریاض در پرونده قتل خاشقجی تاکید کردند.رسانه ها اعلام کردند: قبل از افتتاحیه اجلاس سران گروه ۲۰ ، رئیسجمهوری آرژانتین با «محمد بن سلمان» دیدار و درباره شکاوی علیه او در خصوص نقض حقوق بشر و جرایم جنگی و پرونده خاشقجی صحبت کرد. همچنین رسانهها تصاویری از دیدار رهبران اندکی با او در اجلاس از جمله امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه را منتشر کردند که آن هم حاوی پیام بسیار جدی مکرون به او درباره یمن و خاشقجی بود.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه نیز که مورد توجه رسانهها بود کاملا نسبت به «بن سلمان» بیتوجه بود به رغم اینکه بارها با او رو در رو شد و از کنار او گذشت اما هیچ توجهی به ولیعهد سعودی نکرد و کاملا علامت تعجبها در زمان عبور اردوغان از کنار «بن سلمان» و بیتوجهیاش به او روی صورت ولیعهد سعودی مشخص بود.به گفته منابع خبری، حتی بزرگترین حامی «بن سلمان»، یعنی دونالد ترامپ هم تنها به نگاهی به سمت او بسنده کرد و بن سلمان نیز به او لبخند زد اما ترامپ بدون صحبت با وی رد شد و رفت. کاخ سفید نیز اعلام کرد: دونالد ترامپ و بن سلمان با هم تعارفات معمول داشتند و هیچ بحث جدی انجام ندادند.
دیدارهای ۲ جانبه رهبران
همزمان با حاشیه های اجلاس «جی ۲۰ » و تحقیر «بن سلمان» از سوی رهبران و سران شرکت کننده در این نشست، برخی دیدارهای دو جانبه میان مقامات مختلف این کشورها نیز در حاشیه این رویداد بزرگ صورت گرفت.
درهمین راستا، «ترامپ»، «نارندرا مودی» و «شینزو آبه»، رهبران ایالات متحده، هند و ژاپن در نمایش قدرتی آشکار علیه چین، برای اولین بار به صورت مشترک دیدار و بر کشتیرانی آزاد در آسیا تاکید کردند.رهبران ترکیه و چین نیز در دیدار دو جانبه آمادگی خود را برای گسترش همکاریهای دو کشور و تقویت هماهنگی در عرصه بینالمللی اعلام کردند. «شی جین پینگ»، رئیس جمهوری چین همچنین با « ولادیمیر پوتین» در حاشیه نشست سران گروه بیست در آرژانتین دیدار و بر توسعه روابط دو جانبه تاکید کرد.یک رسانه وابسته به عربستان سعودی نیز مدعی شد که «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا و «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی در حاشیه نشست گروه ۲۰در آرژانتین دیدار کردهاند. پیش از این ترامپ گفته بود برای دیدار با ولیعهد سعودی در آرژانتین برنامهریزی نکرده است.«پمپئو» و«عادل الجبیر» وزرای خارجه آمریکا و عربستان سعودی نیز در حاشیه نشست گروه ۲۰در آرژانتین با هم دیدار و درباره مسائل مختلف منطقهای، از جمله گفتگوهای آتی درباره جنگ یمن رایزنی کردند .
در همین حال، نحوه دست دادن «پوتین»، رئیس جمهوری روسیه با«بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی در کنفرانس جی ۲۰ در آرژانتین تبدیل به سوژه رسانه ها شد. این در حالی است که برخورد گرم پوتین با بن سلمان در این نشست برخلاف جریان حاشیه های این اجلاس صورت گرفت و در حالی که بیشتر مقامات دنیا به ولیعهد سعودی به دلیل اقدامات خشونت بار و سرکوبگرانه در یمن و قتل خاشقجی بی توجهی می کردند، رئیس جمهوری روسیه با وی به گرمی دیدار و گفتگو کرد که انتقاد محافل رسانه ای را در پی داشت.
همزمان، «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی رئیس جمهوری روسیه نیز از آماده شدن مقدمات سفر پوتین به عربستان خبر داد. از طرفی، وزارت انرژی روسیه نیز خبر از دیدار وزیران روسیه و عربستان در حاشیه نشست جی ۲۰ در آرژانتین داد که به موضوع بررسی بازار نفت اختصاص داشت.
از طرفی، رئیس جمهوری فرانسه نیز در دیداری بسیار کوتاه با بن سلمان،از اقدامات او در قتل خاشقجی و سرکوب مخالفان عربستانی و همچنین جنگ یمن انتقاد کرد. در فیلمی که از گفتگوی میان «امانوئل مکرون» و ولیعهد سعودی منتشر شده شنیده میشود که مکرون از ولیعهد سعودی بابت اینکه به حرفهای او گوش نمیکند گلایه کرده است.
نخست وزیر انگلیس نیز در حاشیه این اجلاس با «بن سلمان» دیدار و از او به دلیل قتل خاشقجی انتقاد کرد. دفتر نخستوزیری انگلیس اعلام کرد:« ترزا می» در دیدار با «بن سلمان» به وی گفته است که او باید اقدامی برای جلوگیری از تکرار حوادثی مانند قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستانی انجام دهد.
در همین حال، «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد در این اجلاس تاکید کرد : با توجه به وضعیت کنونی، جامعه جهانی باید قاطعانه با پیشبرد چندجانبه گرایی، به ایفای نقش و کارایی آن کمک کند. سازمان عفو بین الملل نیز بار دیگر نسبت به نقض قوانین حقوق بشری توسط رهبران سعودی از جمله محمد بن سلمان هشدار داد و اعلام کرد: اعضای گروه ۲۰ باید ولیعهد سعودی را برای توقف اقدامات ناقض حقوق بشری در خارج و داخل عربستان تحت فشار قرار دهند.
همزمان، سازمان امدادرسانی «آکسفام» که یکی از بزرگترین سازمانهای بینالمللی امدادرسانی برای ریشهکن کردن فقر و گرسنگی در جهان است نیز قدرتهای بزرگ اقتصادی در جهان را فرا خواند تا قاطعانهتر با بیعدالتی اجتماعی در دنیا مبارزه کنند . این سازمان از شکاف روزافزون میان فقیر و غنی به شدت انتقاد کرد.
برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز
همزمان با آغاز اجلاس جی ۲۰، مردم آرژانتین علیه سیاست های یکجانبه قدرت های بزرگ و کشورهای شرکت کننده در این نشست، تظاهرات گسترده برگزار کردند.
به گفته منابع خبری، دهها هزار معترض آرژانتینی علیه حضور رهبران عضو گروه ۲۰در شهر «بوئنوس آیرس » دست به راهپیمایی زدند اما حضور ماموران امنیتی از نزدیک شدن آنها به محل برگزاری این نشست جلوگیری کرد.
برخی رسانه ها گفتند: هدف معترضان از برگزاری این تظاهرات، ، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا بود و بنرهایی نیز علیه «مائوریسیو ماکری»، رئیس جمهوری آرژانتین و صندوق بینالمللی پول در دست داشتند.معترضان با حمل پلاکارد هایی اعلام کردند: ما در اینجا حضور داریم تا امپریالیسم ترامپ و عدم احترام او به زنان را محکوم کنیم.
تظاهر کنندگان همچنین بالون بزرگ «بچه ترامپ» که هنگام سفر رئیسجمهوری آمریکا به انگلیس در ماه جولای طراحی و در اعتراض به سیاستهای او به پرواز در آمده بود را بار دیگر در شهر بوینس آیرس و در اجلاس گروه ۲۰در آرژانتین به پرواز درآوردند.
ترامپ پیش از سفر به انگلیس درباره این بالون که او را به شکل نوزادی موبایل به دست نشان میدهد گفته بود: فکر میکنم بالون هوا میکنند تا من را ناراحت کنند، دلیلی برای سفر من به لندن وجود ندارد.
در چنین شرایطی، برخی منابع اعلام کردند: کشورهای شرکت کننده در کنفرانس جی ۲۰ در آرژانتین، در خصوص بیانیه پایانی بر سر «تغییرات آب و هوایی» به اختلاف نظر خوردند.«خورخه فائری» وزیر خارجه آرژانتین در این رابطه گفت: مذاکرات بر سر تغییرات آب و هوایی ادامه خواهد یافت.طبق گفته وی، موضوعاتی چون تجارت جهانی و تغییرات اقلیمی دو موضوع اصلی هستند که کشورهای عضو بر سر آن اختلاف دارند.
ادامه تحقیقات در پرونده خاشقجی
همزمان با تحولات سیاسی و حاشیه های اجلاس جی ۲۰ در آرژانتین، تحقیقات در پرونده قتل خاشقجی نیز همچنان ادامه دارد. در همین رابطه، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در یک ارزیابی فوق سری اعلام کرد: «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی در زمان ربودن و به قتل رساندن «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار مخالف سعودی در استانبول ترکیه ، ۱۱ پیام برای «سعود القحطانی»، مشاور نزدیک خود و رئیس تیم ترور ارسال کرده بود.در گزارش «سیا » که بخش هایی از آن را روزنامه «وال استریت ژورنال» منتشر کرد، آمده است: پیام های تلفنی ارسال شده از سوی بن سلمان قبل ، حین و بعد از عملیات ترور خاشقجی برای القحطانی ارسال شده است.
*بحرین
دور دوم انتخابات پارلمانی بحرین با وجود تحریم این انتخابات توسط مخالفان این کشور آغاز شد.طبق اعلام رژیم بحرین ، دور دوم انتخابات پارلمانی برای تعیین سرنوشت ۳۱کرسی از مجموع ۴۰کرسی، برگزار شد.
این در حالی است که جمعیت ملی- اسلامی «الوفاق» به عنوان بزرگترین جمعیت معارض بحرینی با صدور بیانیهای بر تحریم دور دوم انتخابات پارلمانی بحرین نیز تأکید کرد.در این بیانیه آمده است: «ملت وفادار بحرین با تحریم گسترده (دور اول انتخابات) موضع ملی بزرگی را به ثبت رسانده و باعث شدند با وجود استفاده دولت از ابزارهای مختلف برای ایجاد رعب و وحشت در میان شهروندان با هدف وادار کردن آنها به رأیدهی، اما میزان مشارکت مردمی در انتخابات تنها ۳۰درصد شد.