به گزارش خانه ملت، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در توضیح ادعای اخیر رویترز درباره عدم پوشش فروش نفت در جریان مراودات مالی اتحادیه اروپا با ایران، اظهارداشت: بر اساس اطلاعاتی که داریم اینگونه نیست، زیرا اگر پول نفت ایران به حسابی واریز نشود مشخص نیست که پولی برای مراودات وجود داشته باشد.از سوی دیگر قسمت عمده صادرات جمهوری اسلامی ایران نفت است،بنابراین به نظر میرسد برخی فضاسازیها در حال شکلگیری است تا مردم را ناامید کند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ایران همیشه بر توان داخلی خود تأکید داشته و از این رو تلاش خود را با اروپاییها ادامه دادیم و بر این باوریم که اروپاییها در تلاش برای ارتباط با ایران هستند. اروپاییها معتقدند که اجرای برجام برای امنیت آنها ضروری است ،لذا برای تأمین امنیت خود و اجرای برجام باید هزینه کنند.
وی یادآور شد: ما در تماس فنی با اروپاییها هستیم تا این مکانیسم ویژه مالی برقرار شود، بنابراین امیدواریمspv بتواند نیازهای کشور را در حد قابل قبولی تأمین کند.
ظریف در باره مذاکرات پیرامون برجام، گفت: اروپاییها قرار بود این مکانیسم را به عنوان اولین قدم راهاندازی کنند و تاکنون تلاشهایی هم کردند. به نظر احتیاط بیش از حدی از طرف اروپاییها احساس میشود. اروپاییها میخواهند بدون هزینه برای رفع نگرانیهای امنیتی، صرفا از منافع برجام بهرهمند شوند که امکانپذیر نیست.
وزیر امور خارجه، ادامه داد: با این شرایط در مجموع به نظر میرسد اروپاییها این واقعیت را درک کنند و امیدواریم در روزهای آینده خبرهای خوبی در این مورد بشنویم، زیرا از سوی اروپاییها اطلاعات مقدماتی مثبتی برای ثبت کانال مالی به ما رسیده است،
بنابراین امیدواریم هر چه زودتر به واقعیت بپیوندد. البته بعد از آن تضمین عملی از اهمیت زیادی برخوردار است.ظریف در واکنش به توییت وزیر خارجه آمریکا در مورد آزمایشهای موشکی ایران، گفت: آقای پمپئو هیچ اعتباری برای قطعنامه شورای امنیت قائل نیست و برخلاف تعهدات بینالمللی از برجام خارج شدند اما دیگران را به خاطر اجرای برجام مجازات میکنند لذا از وی توقع بیشتری نیست.
وی با تاکید بر این که در برجام آزمایش موشک برای ایران ممنوع نشده است، گفت: در قطعنامه ۲۲۳۱هم صرفاً در مورد موشکهایی با قابلیت حمل کلاهک هستهای است اما ممنوع نشده بلکه از ایران خواسته شده از این نوع موشکها استفاده نشود.
وزیر امور خارجه یادآور شد: ایران به دنبال استفاده از سلاح هستهای نیست. این موشکهای ایرانی هم برای حمل سلاح هستهای تولید نشدهاند. در واقع موشکهای تولیدی ما برای کلاهک متعارف طراحی شدهاند. موشکهایی که برای کلاهک هستهای طراحی شوند نیاز به دقت ندارد و برای اینکه به دقت برسید نیاز به هزینه بالایی دارد. جمهوری اسلامی با حمله اخیر به تروریستها نشان داد که موشکهای جمهوری اسلامی کاملاً نقطه زن است.
ظریف با بیان این که برای طراحی موشک نقطهزن نیاز به کلاهکهای متعارف است، تاکید کرد: اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مورد آزمایش موشکهای ایرانی مانند گذشته از پایه غلط است. آنها بهتر است قطعنامه ۲۲۳۱را مطالعه کنند .
وزیر امور خارجه به موضوع خشونت علیه معترضان در فرانسه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است اعتراض به صورت مسالمت آمیز حق همه مردم است ،اما اعتراض باید در چارچوب قانون باشد. به همین دلیل همان مباحثی که در مورد کشور خودمان مطرح میکنیم، در مورد سایرین هم قائل هستیم، لذا مقامات فرانسوی در برابر اعتراضات مردم باید به صورت مسالمت آمیز با آنها برخورد کنند.یک عضو فراکسیون ولایی با تاکید بر این که موضع این فراکسیون استیضاح وزیر خارجه نیست، گفت که ذوالنور از اعضای هیات رئیسه فراکسیون به دنبال پس گرفتن امضای استیضاح آقای ظریف است که تاکنون توانسته امضای چند نماینده را پس بگیرد.
سیدمحمد جواد ابطحی در گفتگو با ایسنا افزود: اکثر امضاء کنندگان استیضاح آقای ظریف از فراکسیون ولایی هستند،اما این بدان معنا نیست که موضع این فراکسیون استیضاح وزیر خارجه باشد و معتقدم استیضاح در شرایط کنونی به صلاح نیست.
ابطحی در پایان گفت که موضوع استیضاح ظریف در فراکسیون ولایی مطرح نشده است و این فراکسیون بنایی برای استیضاح هم ندارد.
استیضاح وزیر خارجه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس مطرح شده است که قرار است تا دو هفته آینده نتیجه بررسیها را اعلام کند.
بنابرخبردیگر ،مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بیان کرد که برخلاف اختلافاتی که با دولت ترامپ بر سر ایران و اسرائیل دارند، همکاریهای اتحادیه اروپا و آمریکا به طور نزدیک ادامه پیدا خواهند کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از سرویس اقدام خارجی اروپا، فدریکا موگرینی، افزود: من میدانم خیلی از مردم آمریکا، به خوبی درک میکنند که سرنوشت ما بیشتر از آنچه که خود اظهار میکنیم، به یکدیگر وابسته است.
وی در ادامه افزود: من درباره عمق ناسازگاریهایمان با دولت کنونی آمریکا غلو نمیکنم. این اختلافات وجود داشته و بسیار آشکار هستند. برخی از این اختلافات آنقدر مشهودند که هر چیز دیگری را تحتالشعاع خود قرار میدهند و این مایه شرمساری است. ما عقیده داریم که این دولت بر سر مساله ایران و اسرائیل، تصمیماتی اتخاذ کرده که با امنیت و منافع مشترکمان در تضاد است .
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: اما در ورای این ناسازگاریها، همکاری ما با ایالات متحده آمریکا در بسیاری از مسائل به طور نزدیک ادامه پیدا میکند. هیچ کدام از دیگر قدرتهای جهانی همانند ما نزدیک نیستند.
درهمین حال ،سخنگوی کاخ کرملین گفت که هیچ جایگزینی برای برجام وجود ندارد و از دیگر کشورها تقاضا کرد از اقداماتی که منجر به کنارهگیری تهران از برجام میشود، خودداری کنند.
دیمیتری پسکوف، افزود: روسیه مانند تمامی کشورهای دیگر خواهان پایداری برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است. ما هیچ جایگزینی برای این توافق سراغ نداریم. ما از همه میخواهیم از اقداماتی که منجر به خروج ایران از برجام میشود، خودداری کنند. به گمان ما چنین اقداماتی مضر است و آمریکا را به خاطر خروج از برجام محکوم میکنیم.
وی در ادامه اظهارنظر کرد که تحریمهای یکجانبه و نامشروع آمریکا نباید خللی در روابط چندجانبه و همکاریهای تجاری و اقتصادی با ایران ایجاد کنند.
پسکوف با اشاره به روابط نزدیک و سودمند روسیه با ایران – که تاثیر بهسزایی در روابط منطقهای و صلح سوریه دارد – بیان کرد: غیرمنطقی و نارو است که چشمان مان را بر روی نقش ایران
(در این مسائل) ببندیم.